Téma: ARN 6614 v tandemu

Mám v autě uzavřený sub cca 35l s reprem ARN 6614, zapojený na zmůstkovaný zesilovač. Kamarád si půjčil auto, na rádiu si pustil svou hudbu, kde byly nějaké basové příšernosti, otočil volumem a odpálil reprák (cívka trošku drhne, trošku má stejnosměrný odpor 1,5Ohm a trošku smrdí spáleným lakem...). Abych tomu předešel, chtěl bych spojit dvě repra do tandemu (čelní deska, repro1, mezikus- trubka (objem cca 1,75l), repro2) a zapojit je každý na jeden kanál.
Jaký na to máte názor?
A vyplatí se ARN nechat opravit nebo je lepší koupit nové?

Re: ARN 6614 v tandemu

Díky objemu, uzavřenému mezi membránami, se to bude chovat jako bandpass. Navíc klesne citlivost na polovinu, takže když to kámošovi zase půjčíš, odpálí Ti to stejně, jen bude muset otočit volume víc doprava. Ať Ti ten debil koupí nový reprák a je vyřešeno.

Re: ARN 6614 v tandemu

Takovymhle zapojenim nicemu nepredejdes. Maximalni prikon se na dvojnasobek nezvysi. Trosku vyssi bude, ale tim, ze bys dal tandem do takoveho objemu ti limit posune zase niz, nehlede na citlivost, ktera zustane stejna. Tedy - ona citlivost tandemu je nizsi, ale impedanci a prikonem do ni to vykompenzujes. Pokud vyssi prikon, tak jedine dve repra vedle sebe. tandem je tu od nizsi F3 v objemu.

ARN za 3 kila teda fakt neopravuj. Dej tam nejaky poradny 10"... ARN maji na autosuby malou citlivost i prikon a vubec vse. Na plato budiz, ale jako sub ne-e.

(upravil check 21. 4. 2008 14:50)

Re: ARN 6614 v tandemu

Jako bandpass se to nechová, je to prachsprostej isobaric, kterej v tandemovym uspořádání akorát škodí. Isobaricem (pokud není pushpull) se dosáhne akorát snížení citlivosti o 3dB. Charakteristika filtru potom vypadá plošší, ale to není nic, co by se nedalozařídit i jinak, bez ztráty citlivosti.
Tudíš takový Xavian basso, je úplná píčovina, píšou sice pushpull, ale co se pamatuju z fotek, tak je to tandem.
Vzhledem k malým objemům určeným pro autohifi je citlivost subbasového reproduktoru bezpředmětná. Do BR se taky nepouštěj, protože auto se chová jako tlaková komora ve které je BR zkratovaný.
Zase ten Bobo...

Web

Re: ARN 6614 v tandemu

Checku, jenže ono se to tak chová. Ne sice přesně, ale vyšší kmitočty to odfiltruje dokonale. A nekoukej na WinISD, ten to ignoruje.

(upravil check 21. 4. 2008 19:59)

Re: ARN 6614 v tandemu

Jenže ono to filtruje kmitočty pouze reproduktoru uvnitř a ještě k tomu né se strmostí ale s prostým útlumem, který ještě není stejný pro všechny frekvence.
Co sem stavěl BP4 s pasivem, tak už to zas tak BP nebylo, horní frekvense sice útlum, ale i pro ty nejvyšší prakticky stejný. Takže sem si pustil hudbu do BP4 a byl to bumcink za dekou.
Jako BP se to tedy nechová ani filtrací vyšších kmitočtů (ty pouze trochu tlumí) ani zvýšenou zatížitelností (tady se to chovat jako BP nemůže, ani kdyby chtělo, protože druhé repro je taky připojené k zesilovači).
Nebo jestli si konkrétně tandem stavěl, jak se to přesněji chová?

edit: Tak tam ti to dělala krom toho ještě asi indukčnost cívky.

Web

Re: ARN 6614 v tandemu

Jo, míval jsem 2x8608 v tandemu, už jsem to tu minimálně třikrát psal. Muselo se to dělit do 180Hz, výš to nehrálo. Neměl jsem možnost měření, ale podle měřené charky v návodu to ke středům padalo pěkně strmě.

Re: ARN 6614 v tandemu

To není žádnou indukčností cívky ani nějakým bandpassovým jevem ale prostě tím, že ten reproduktor čuměl ven košem.

Re: ARN 6614 v tandemu

Jenže on ven košem nečuměl. Zato byl mezi repráky dost velký prostor, aby na magnet nenarážela membrána zadního repráku. Prostě to takhle hraje jen basy. Já to vím, slyšel jsem to, měl jsem to doma X let. Jestli tomu nevěříte, váš problém.

(upravil KarelXth 21. 4. 2008 20:23)

Re: ARN 6614 v tandemu

Aha. A neměl jsi je zapojené v protifázi:-)? Chápal bych, že to utlumí vyšší středy, ale už od 180Hz?

(upravil check 21. 4. 2008 22:18)

Re: ARN 6614 v tandemu

A hele, Karel teoretik smile.
edit: sranda

Web

Re: ARN 6614 v tandemu

Já teoretik? Tak to říká opravdu ten pravý...:-) Teď nevím, mám se zasmát nebo nasrat?

Re: ARN 6614 v tandemu

Také nevím proč. Kdyby to bylo čistě fázovým posuvem, tak při vzdálenosti membrán 113mm (dle návodu), první půlvlna odpovídá 1518Hz a to je moc. Možná je to tím, že se vlny mezi membránami odráží několikrát sem a tam a vzniká tak množství minim na zlomcích jejich délek. Našel jsem tu charku. Vrchol charky je na 75Hz. Na 200Hz to dělá -8dB, na 500Hz -16dB, na 800Hz je první minimum a to -36dB! Druhé minimum je opravdu kolem 1500Hz, také přibližně -36dB. Je to měřené v blízkém poli, ve větší vzdálenosti je charka vyrovnanější.

Re: ARN 6614 v tandemu

Tohle mě taky zajímá. Vím jenom, že se říká, že když uspořádám reproduktory proti sobě (push-pull), vyruší se zkreslení reproduktoru, ale středy budou značně zatlumeny. Když dám reproduktory za sebe (tandem), tak se sice zkreslení zachová (nebo nebo snad i zdvojnásobí? - to nevím), ale středy zůstanou zachované jakoby hrál jeden reproduktor. Obojí samozřejmě přinese možnost snížení objemu při zachování stejného spodního kmitočtu. No a samozřejmě už tak špatná citlivost se sníží (jinými slovy při buzení zesilovačem 4 ohmy bude reprobedna hrát nahlas jako by byla 8 ohmová).

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=646

Re: ARN 6614 v tandemu

Ať tandem nebo push-pull, prakticky je to stále totéž. Jde jen o konstrukci:

- Magnet venku bude v ose stínit vyšším frekvencím,
- v tom případě vzniknou i odrazy od koše, i když, ty by měly padnout nad použitelné pásmo,
- opačně orientované kmitací systémy při velkých výchylkách sníží zkreslení,
- objem uzavřeného vzduchu jistě zvýší Mms (s čímž se snad nikde nepočítá),
- jak jsem koukal na charakteristiku, vzniknou minima korespondující se vzdáleností membrán,
- pokud je předchozí tvrzení platné, vznikne tak v uzavřeném prostoru množství dalších odrazů díky košům a magnetům a to všechno se dostane na membránu.
- Ať z uvedených nebo jiných příčin dojde ke značnému úbytku středů.

Můj názor je takový, že se to hodí jedině na sub, nejlépe v provedení push-pull a citlivými repráky.

Re: ARN 6614 v tandemu

Já děkuji všem za příspěvky. Sice z nich nejsem moc moudrý, ale alespoň vím, že tato problematika není jednoduchá. Michal mi vysvětlil, že ARN 6614 není moc vhodný do autosubu. Věřím tomu, ale tak jak mi to hraje teď, se mi zdá dostačující (zatím..). Jelikož kámoš sehnal nový reprák, mám zase dva.
A zpátky na začátek: Původně jsem měl jen jeden reproduktor, zapojený na jeden kanál. Pokud bych dal dva do tandemu a každý napájel jedním kanálem zesilovače, něco mi říká, že by při stejné poslechové hlasitosti mohl jít do každého reproduktoru o něco menší příkon, než kdyby tam byl jen jeden. A naopak- při stejném příkonu do každého reproduktoru by to hrálo hlasitěji (a nesvádělo by to k přidání hlasitosti), než kdyby tam byl jen jeden. Je to tak? (Nezabývám se potlačením středů. Případné odpovědi bych prosil bez ošklivých cizích slov, nějak polopaticky. Děkuji.)

P.S. Vzhledem k tomu, že mi Michal „zakázal“ ten spálený reprák opravovat, tak jsem do něj násilím juknul. Kdyby někoho zajímaly detaily provedení, popř. při jaké výchylce cívka opouští pólové nástavce, kdy narazí apod., mám to podchycené.

(upravil Halen 23. 4. 2008 12:49)

Re: ARN 6614 v tandemu

Funguje to dobře v 4th bandpassu. 4 tyhle repra, 2+2 v push-pull, tříkomorový BP s citlivostí 96dB/W/m a zatížitelností 100W. V pásmu použití 50-120Hz to nadělá bordelu až až. tongue

Re: ARN 6614 v tandemu

Halen: Ale už si zapoměl napsat, že to muselo být v celkovém objemu kolem 150litrů a BR laděný na 75Hz. Navíc to nemohlo být v isobaricu, o kterém se tu bavíme, ale jenom pushpull. Na nějaké to trsání to muselo bejt ale dobrý smile.

Web

Re: ARN 6614 v tandemu

Ja ti to nezakazal.
A k te vhodnosti - no, musis pocitat s tim, ze auto neni tichy obyvak a ze tam to repra dostava proste dlouhodobe vetsi kopr, nez doma.

Re: ARN 6614 v tandemu

"Zakázal" bylo v uvozovkách...
Já to zkusím. Má mi ten reprák ležet doma nebo ho mám odpálit taky, to už je fuk. A vyrobit z plechu kus trubky také není nic složitého.