Téma: relata

Takže k věci: mám doma větší množství těchto relé: http://www.nasetridy.wz.cz/rele/1.jpg  http://www.nasetridy.wz.cz/rele/2.jpg  http://www.nasetridy.wz.cz/rele/3.jpg   nemáte od nich někdo nějaké parametry? Vím jen to, že jsou na 12V. Anebo by se hodilo vědět jestli jsou vhodná pro audio aplikace: přepínač vstupů... atenuátor...  Jinak mám doma jeden atenuátor z generátoru BM537, je to mašina do 1MHz a je osazen těmito relátky tak by to snad mohlo být OK, maximální nastavitelný útlum tam je  myslím 99dB

Re: relata

ani Sinclair, Kazzatel a podobné kapacity nic neví? Nepodařilo se mi o nich sehnat vůbec nic a mám jich doma cca 100 kousků nikdy nepoužitých. Kdyby byly do přepínače nebo atenuátoru použitelné bylo by to moc fajn. Za veškeré info budu velmi vděčen.

Re: relata

Jedno otevři, pokud má zlacené kontakty tak asi bude použitelné, bude zřejmě plněno ochrannou atmosférou.

Re: relata

Tak jsem jedno obětoval a kontakty jsou zlacené. Nějaký plyn by tam měl být, snad dusík.

(upravil Czech_Chuck 17. 5. 2007 9:37)

Re: relata

A proc by jako mely bejt spatny? Jakej maji odpor vinuti? Kolik jich mas?

Edit: Ja jsem si sehnal japonsky signalovy NECy. Typ EC2-5TNJ. Takze je asi brzo pouziju.
http://img99.imageshack.us/img99/4185/atttrx0.th.png

(upravil Tex 17. 5. 2007 10:29)

Re: relata

V tomhle provedení vyráběly relé dvě firmy.Jednak Mechanika(?)Teplice a pak Tesla Pardubice řadu QN...Oba výrobci používaly zlacené kontakty a ochrannou dusíkovou atmosféru.Barevná tečka označovala napětí cívky.Teplická relé používaly např.ZPA do měřících modulů a nepamatuji si,že by byly problémy s přechodovým odporem.Relé QN běhaly v radiostanicích Tesla,potkal jsem s nimi  řadu vf atennuatorů,přepínaly se jimi krystaly v oscilátorech.Pro zajímavost:před pár lety je testovala žijící legenda čs.mikrovln OK1AIY jako přepínací na kmitočtu 2.3GHz a obstály.Zkus se podívat na nějaké radioamatérské stránky,tam budou vědět...

Re: relata

Czech_Chuck: Nevím proč by měly bejt jako špatný... proto se ptám. Blesku. cca 100kousků(už jsem to psal) a maj 240ohm

Tex: Mnohokrát Díky.;)

Re: relata

Měl bych zájem o všechny. Kolik za ně chceš?

Re: relata

Do čeho je potřebuješ? Možná bych nějaká utrousil, ale všechny rozhodně ne.

Re: relata

Už se tady dřív na ty relata někdo ptal. Ty na těch fotkách jsou Teplický. Tečka označuje napětí cívky. Ty Pardubický relata jsou trochu menší a použitý byly třeba ve vysílačkách řady VR. Byly i v provedení jako impulzní relé- to aby se někdo nedivil, že jednou cvakne a pak už nereaguje. Dají se použít třeba na přepínání antén. / provedení se společným - /. Podle udávaných údajů sice zaručeně chodí do asi 160Mhz, ale jsou otestovaný až do dvou giga / Pavlem Šírem- jak píše TEX/.  Nějaký údaje o nich jsou v knize od Nečáska a Rambouska " Elektro... součástky a jejich použití" alespoň tak nějak podobně se to jmenovalo.

Re: relata

tu knihu mam

Web

Re: relata

Ahoj, nechci zakládat nové téma a nikde jsem to tu nenašel, pokud jsem to nepřehlídl.  Navrhuji plošňák pro můj zesilovač 200W a pořád váhám, jaké relé použít. Konkrétně zda použít relé Finder 4061 (16A) nebo 4052 (2x8A). Poslední dobou vydívám často použito 2x8A (paralelně kontakty). Tak by mě zajímalo, co je lepší použít.
U té varianty 2x8A mě napadá, že ty dva kontakty určitě mají nějaké malé zpoždění mezi sebou a pak se bude ten rychlejší více opotřebovávat....??

Web