(upravil Lukáš33 19. 4. 2008 15:14)

Téma: Philips VR 757

Čau,potřeboval bych pomoct s videorekordérem.Byl dost drahej a rád bych ho dal do kupy.Schořel mi v něm pulzní zdroj.Vyměnil jsem tam spálenou součástku(viz foto)nějaký FET,ale v prodejně mi někdo řekl,že tam bude ještě něco,tak nevim no,radši jsem to nezapínal..Máte s těmito zdroji někdo zkušenosti?

https://i.postimg.cc/DS0V1kBJ/592302.jpg https://i.postimg.cc/ns96wK8n/592305.jpg https://i.postimg.cc/1nxLxgPw/592306.jpg

(upravil little 19. 4. 2008 17:52)

Re: Philips VR 757

Ty MOSFETy nestřílí jentak z bůhdarma. Většinou bývá problém v trafu ale ještě častěji v řídícím obvodu, který prostě nevydrží věčně, nebo ve filtráku, který časem vysychá (je ale klidně možné, že odešly ještě další součástky-doporučuju je všechny proměřit). Každopádně. impulsní zdroje jsou pěkně složitá záležitost a pokud jim nerozumíš, radši bych se do opravy nepouštěl a nechal to na někom zkušeném.

Re: Philips VR 757

No jenže komu.Já to proměřím a vyměním co se dá.A ty trafa se dají sehnat?

(upravil little 19. 4. 2008 18:13)

Re: Philips VR 757

Myslím, že by to neměl být až tak velký problém. Sám jsem před několika týdny opravoval impulsní zdroj v satelitu Humax a trafo jsem bez problému sehnal, jenže tam bylo takové to klasické žluté, které se používá všude-majitel se přístroje taky nechtěl vzdát, protože jeho původní cena byla 20k Kč (a všude uvnitř byly Nichicony). Jenže u toho to bylo jasný-zdroj nechtěl naskočit (bylo to krásně slyšet).

EDIT: Dovolím si doporučit ještě jednu věc. Až budeš zkoušet ten zdroj znovu nahodit, tak dej do série s jednou částí primáru 60ti W žárovku (prostě ze zásuvky ti jdou dva vodiče, tak ten jeden odpájíš z DPSky a mezi DPSku a kabel dáš cca. 60ti W žárovku). Zdroj by se měl rozjet. Tenhle postup se nedělá jentak ze srandy, MOSFET není radno ihned po výměně naplno zatížit-s velkou pravděpodobností by bouchl znova.

Re: Philips VR 757

Little:Ty jseš člověk na svém místě,dokážeš poradit a né prudit.Jo tu zkoušečku používám,ale nenapadlo mě to.A nemusíš se bát,mám na to školy,ale pulzní zdroj je na mě moc,sice chápu jeho pryncip,ale né tak podrobně.dííík!

Re: Philips VR 757

"MOSFET není radno ihned po výměně naplno zatížit-s velkou pravděpodobností by bouchl znova" Kde chodíš na ty hlášky? To se jako před plným zatížením musí zahořet, nebo jak jsi to myslel?

(upravil little 19. 4. 2008 20:24)

Re: Philips VR 757

Opovaž se oponovat. Neříkám, že jsem kdovíjaký expert, ale tohle ví kamaráde každej opravář "začátečník". Pokud mi hodláš tvrdit, že to, co jsem napsal (MOSFET není radno ihned po výměně za nový typ zatížit plným výkonem), není pravda, tak ti to asi budu muset předvést. Tenkrát jsem vyměňoval v modulu koncového zesu EZK tranzistor, z kterého zbyly pouze nožičky a chladící ploška-tehdá jsem o elektronice věděl úplný hovno, tranzistor jsem tedy vyměnil za stejný typ, pohodově připojil na trafo a ejhle "bum". Ale to není jediný případ, v kterém jsem si ověřil, že tenhle fígl je nutnost. Když už nic jiného tak třeba v zesilovačích s klasickými bipolárními komplementáry dokáže žárovka na primáru trafa zabránit velkým škodám. Pibi, žárovka se přece pak v obvodu chová jako odpor, díky němuž se sníží napětí na primáru (v případě 60ti W žárovky je to cca. o polovinu) a samozřejmě i na sekundáru.

Re: Philips VR 757

pibi, nechme ho...

Web

Re: Philips VR 757

Dobře, napiš mi tedy, jak to podle tebe je. Ale dřív než cokoliv začneš psát, někde si to zkus...

Re: Philips VR 757

V prvom rade pomeraj všetky elyty, budú celkom slušne tepelne namáhané. Veď to video určite beží v standby režime stále... Podobný zdroj mám doma, keďtak, stačí vymyslieť dopravu a zabékať mojim smerom.

Web

Re: Philips VR 757

Bacha, nejenomže tam můžeš mít něco vyschlý, ale můžeš tam mít třeba seklý bovden nebo moc nacucaný piják a musíš ho napřed vyměnit !

Web

Re: Philips VR 757

Jojo, bovden to môže byť... Dnes sa mi na aute utrhol hmm

Web

Re: Philips VR 757

Ak švihol fet, vymeň poistku aj grétz, preventívne varistor. Na 90percent je chyba tu. Ak niekde inde, niekomu to pošli..podľa dotazu to bude možno práve to najlepšie čo spravíš..Ak sa použije skúšačka tohoto typu a záťažou fetu je neodstránený skrat, prípadne je otvorený stále vadným budičom, je tu dobre realizovateľná šanca, že švihne znovu. Skontroluj jeho budenie, či je tam nejaké UCéčko, tiež býva v šluse..

(upravil Lukáš33 24. 4. 2008 20:59)

Re: Philips VR 757

A kdo by to dal dohromady?Samozřejmě né zadarmo.Docela bych to uvítal to video stálo 15000.

Re: Philips VR 757

normálny philips servisák lokálny.

Web

Re: Philips VR 757

no jenže to už jsem zkoušel,a prý to nejde opravit,jedině 2500 nový zdroj.

Re: Philips VR 757

Tomu snad sami nevěří. Spíš bych řekl, že na Tobě chtějí co nejvíc vyrejžovat, svině.

Re: Philips VR 757

Asi tak nák.

Re: Philips VR 757

Posli mi to.

Web

Re: Philips VR 757

Little, opět ukazuješ svoji prudce jedovatou inteligenci???