Téma: Ultrazvuk?

Napadla mě taková kokotina... potřebuju vyčistit karburátor, vezmu kýbl s benzínem a naložím to tam, pak mě napadlo, že bych tomu mohl pomoci ultrazvukem... že bych třeba hodil nějaký piezo do toho benzínu a napral do něj 40kHz, ale vůbec nemám s piezo měničem zkušenosti, myslíte, že je to volovina? Šlo by to nějak?

Re: Ultrazvuk?

Lepší než piezo a ultrazvuk je wágnerovo kladívko, třeba ruská zažigalka lol

Web

Re: Ultrazvuk?

Nepére, doufám, že si jenom děláš srandu. Ono by to mohlo mít v benzínu podobný efekt jak píše Sendy i s tím Tvým měničem a bez toho Wágnerova kladívka.

Jinak, pro UZ čištění existují speciální měniče a požívají se na to jiná média než benzín (v tomto oboru nejem kovanej tak abych s tím benzínem třeba nekecal...).

A do třetice - v nějakém AR vyšel návod na "UZ" čisticí zařízení, ale nebylo to v oboru ultrazvuku, nýbrž 50Hz, na stejném principu.

Re: Ultrazvuk?

No já v tomto oboru taky nejsem kovanej, jen vim, že ten ultrazvuk urychluje rozpouštění, takže to musí bejt v něčem, co to byť pomalu rozpouští.

Re: Ultrazvuk?

Já nevím, já bych benzín s elektrikou nekombinoval. Co když si vzpomene drátek odpadnout, piezoměnič prorazit a já nevím co ještě... Mě se to prostě nelíbí. Vždyť dneska je tolik odmašťovacích a čisticích prostředků plus kartáček na zuby...

Re: Ultrazvuk?

Co je wágnerovo kladívko???

(upravil jik 16. 4. 2008 15:28)

Re: Ultrazvuk?

Wágnerovo kladívko je elektro-mechanický kmitací systém k vidění např. u stejnosměrného zvonku u dveří. Cívka přitáhne napruženou kotvu, tím se rozpojí kontakt k cívce, kotva se vrátí zpět, kontakt se opět spojí, cívka ji znovu přitáhne a tak pořád dokola. Něco podobného, také když zapojíš cívku relé do série s rozpínacím kontaktem a takto to připojíš na stejnosměrný zdroj. A když dáš paralelně k cívce toho relé nebo zvonku ještě vhodný elektrolytický kondenzátor, tak Ti to bude dělat ťuk ťuk ťuk...

Podobný princip, ale už ne elektricko-mechanický, nýbrž pneumaticko-mechanický je k vidění u střásacího-pěchovacího zařízení u forem pro odlitky, kde je model zasypán pískem. Tlakový vzduch nadzvedne píst s podestou, až píst překročí úroveň, kde je ve válci výfuk, klesne tlak, podesta spadne dolů, tím se znovu výfuk vzduchu zavře (píst ho mine), znovu se to natlakuje, znovu zvedne a tak pořád dokola... Ale to už je hodně OT. Ale já v tomhle prostě tu paralelu s Wágnerovým kladívkem vidím.

Re: Ultrazvuk?

Hlavní je, že to jiskří jaxviň big_smile