Téma: Uspořádání měničů

Jde mi hlavně o to, jaký vliv můžou mít jednotlivé varianty uspořádání měničů v boxu na výsledný zvuk. Variantu 1 považuji za standardní, variantu 3 lze vidět např. u EAV. Bude mít nějaký vliv na zvuk nezvyklé uspořádání? (var 2 a 4) Nepředpokládám tisícewatový sub ani vejškový repra. pro příklad bych předpokládal 2 středobasy. Zajímá mě to z důvodu "zmenšení" boxu (výška nebo šířka). Má někdo z Vás zkušenosti, rady atd?

https://i.postimg.cc/1fvCGDQ3/S25-C-108040907290.jpg

Re: Uspořádání měničů

2 a 4 je hloupé uspořádání. Rozdílem vzdálenosti středů si vneseš frekvenčně  závislý fázový posun, který ti bude sklánět hlavní směr vyzařování k podlaze. Konkrétně - když rozdíl bude třeba 20 cm u 100 Hz bude fázový posun asi 10,5 deg. což není až taková tragédie, ale kolem 850 Hz bude na ose prakticky nula. Těch chyb je tam víc, ale tahle mi příjde nejhorší.

Re: Uspořádání měničů

Uspořádání č. 3 by bylo použitelné pro frekvence, kde ještě basáky nesměrují. Předpokládám tedy, že se jedná o dva basáky.

Re: Uspořádání měničů

Otoč spodní reproduktor magnetem ven a umístni ho ne svisle, ale šikmo, aby magnet netrčel z bedny ven. A nezapomeň ho zapojit reverzně , aby membrány chodily jedním směrem. Získáš jedno z klasických zapojení používané desítky let.

(upravil Millhouse 9. 4. 2008 12:16)

Re: Uspořádání měničů

var. č 3 má právě EAV je to právě u basových beden, jak napsal 7tech kde to ještě nesměruje. Já jsem měl namysli 2 varianty. Buď bude box na stojáka, nebo na ležáka. V každým případě mě nenapadlo, že bude vznikat fázový posun. Helemese jaký mám nedostatky smile
asi to je pí.ou proti zdi nad tím přemejšlet, ale pokud bych chtěl - var 4a  to jedno repro třeba jen o 5 - 6 cm posunutý dozadu a vlastně ještě kousek v zákrytu, nemusel by bejt fáz posun tak velkej .. ? nebo ne? Napadlo mě právě že kdybych dělal právě bednu na basu, mohl bych tímto způsobem uložit do boxu 2 x 12" a šířka boxu by vlastně byla malá. Jenže jak napsal 7 tech, u boxu na basu by se vlastně při vyšších frekvencích zvuk fázově rozházel. Jak to bude s tím co napsal george? když do takový bedny, po který budu chtít aby tlačila řekněme i 5 kHz, jeden reprák otočím, nepříjdu tím vlastně o vyšší kmitočty?
díky za to že mi opravujete chybný výplody mojí fantazie
jen tak pro zajímavost, uměl by to někdo nasimulovat?

Re: Uspořádání měničů

Radši najdi pro bednu víc místa nebo použij menší repráky.
(Na ten georgův nápad rychle zapomeň.)

Re: Uspořádání měničů

Millhausi, svým posledním příspěvkem jsi se zařadil do početného stáda pro které je čtení a kupecký počty vyšší dívčí.

Re: Uspořádání měničů

Jestli to má bejt bedna na basu, tak neblbni a dej je normálně nad sebe.

Re: Uspořádání měničů

ok dám to normálně