Téma: Ozvučnice pro koaxiál

Nechce se mi tlumit dveře, jeví se mi méně pracnější vyrobit uzavřenou bedýnku do dveří. Mám tam deseticentimetrové koaxiály US Blaster 3612 http://www.ahifi.cz/reproduktory/us-bla … -3612.html . Myslíte si, že ozvučnice o objemu cca 1,2 - 1,4 litrů by mohla stačit, pokud by to mělo hrát od cca 80-100Hz a to nižší by tahal sub?

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Musíš sehnat TS parametry, takhle Ti to nikdo neřekne.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

JArobe - i kdyz tem koaxum udelas ozvucnici, tak bez vytlumeni ti plechy budou delat randal dal. Neni problem uzavrenost te ozvucnice, ale zpetne razy ktere se z kose prenaseji plechem naprosto supracky. I kdyz pomuzes tomu na strednich frekvencich, to ano.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Ach jo, chlapi vy mi dáváte- já si myslím, co mě to geniálního napadlo, a vy mi to vždycky zkazíte. Asi se budu muset se svými dotazy obracet na někoho, kdo tomu míň rozumí... Nee, moc díky za každou odpověď. TS parametry se mi shánět nechce, chtěl jsem jen odhad jestli by to mohlo fungovat, od někoho, kdo má mnohonásobně větší zkušenosti než já.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Jdes spravnym smerem, neboj.
Na tech 10cm stejne moc basy ocekavat nejde, udelej tomu proste co nejvetsi krabicku, kterou tam zvladnes. To byva to nejlepsi reseni, kdyz nejake. Pokud to k plechum dveri pridelas pres nejake gumy nebo tak (abys nemel MDF, nebo jakykoliv jiny material tech budek hned na plechu) prinos to rozhodne mit bude. Ta membrana 10cm zas tolik nemlati.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Aha, změna. Konečně odpověď, kterou jsem chtěl slyšet. Ža bych se stávál chytřejším..? Už mě taky napadlo připevnit bedýnku do dveří na gumové silentbloky. Je to sice trochu konstrukční problém, ale s tím se poperu. Největší problém bude s fólií proti protékající vodě ve dveřích v místě uchycení bedýnek. No snad mě něco napadne.
Membrána možná moc nemlátí, ale když přidám volume a dívám se na ní, tak z ní jde docela strach, na 10cm má docela velký zdvih. Ale přes ten gumový závěs se to snad moc přenášet nebude.
Dík za odpověď.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Folie netreba. Zepredu ti na ne snad curat nebude a veskera zastavba z MDF nebo takovych materialu musi byt osetrena proti vlhkosti aspon lakem, polaminovanim ci takovym nejakym svinstvem. Folie je VELMI riskantni vec.
Zvdih mit muze, ale jeji hmotnost je prtava a tedy i zpetna prenasena energie na kos a potazmo bednu je mala.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Fólie je standard, aby otvory ve dveřích netekla voda na čalounění, takže ji tam dát musím (nemyslel jsem, že bych chtěl fólií ochránit bedýnku). A jako materiál na bedýnku jsem objevil 9mm pertinax, ten se nemusí lakovat, jen řádně silikonem utěsnit. Sice to je trochu těžší, než MDF, ale snad to panty přežijou.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Jo takhle. To jo.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Trochu jinak - větší repráček se ti do předních dveří nevejde?
Pokud budeš dělat speciální ozvučnici dovnitř dveří (kostku) a budeš to dělat zodpovědně, tak to bude hodně pečlivé práce. Možná se ti to nakonec i podaří, ale výsledek bude řádově někde jinde, než kdyby se ti tam podařilo vecpat větší repráčky. A ozvučnice o objemu 1.2 litru pohřbí jakýkoliv basy, ne?

Co to je za auto? Hoď sem fotku dveří.

Pokud bys do toho opravdu šel, tak sem někde viděl vnitřní ozvučnice z laminátu - to je asi nejlepší varianta jak maximálně využít prostor dutiny dveří - ale to je piplačka na entou.

Web

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Š 120. Fotku nemám, až to budu rozdělávat, ale to asi není podstatné. Repráčky už mám zamontované v čalounění a štve mě, že v těch dveřích stále něco drnčí, plechy hrajou zvenčí atd. A když jsem koukal dovnitř, tak mě až pojala hrůza, že bych to měl zatlumit. Tak jsem zvolil bedýnky. Už to mám nařezané a "vyždímal" jsem z toho 2,1 litrů. Ještě to pak chce si trochu pohrát s nůžkama na plech, ve dveřích je spousta zbytečných plechů... O basy se moc nebojím, spoléhám na sub. (Doufám, že se nepletu)

Re: Ozvučnice pro koaxiál

No vybral sis složitější cestu než bylo nutno, ale to já taky často dělám. Dokud se nepřesvědčím na vlastní uši/oči, tak nevěřím.
Frekvence by se daly nasimulovat, ale musely by být alespoň základní TS parametry toho měniče. Zadal by se objem ozvučnice a v grafu by bylo vidět, jaký frekvence by to bylo schopno vyloudit. Nevim, ale ty dva litry my prostě připadaj strašně málo.

Přitom dveře 120tky by třeba šly krásně vytlumit, tam se žádny pytlovinky typu servomotorky stahování, elektronika zámků, atd nepletou. Pokud jsou velký díry, tak se dají překrýt plechařinou, zanýtovat, utěsnit silikonem a nebude ani potřeba tolika tlumícího materiálu. Rovnou bych tam udělal větší díry a vrznul tam 165tky.

Ještě k té fólii ve dveřích. Rozebíral sem tři auta (favorit, P206, P307) a fólie byla jen na tom favoritu. Dneska už se to nedělá. Vlhkost je tam stejnak, jestli tam ta folie je, nebo neni, takže se tim nějak nestresuj.

Web

Re: Ozvučnice pro koaxiál

ty 165ky se  tam vejdou normalne,ale zalezi kde je mas primontovane.jestli nahore,nebo dole u nohou.dolu k noham pod klicku otevirani okynek se bez problemu vejdou.foliue se tam davala drive a to jen kvuli vystrikavani dutin.2,1 l na 100ky je podle me akorat,kdyz ma jeste sub.ma to jen na stredy.

Re: Ozvučnice pro koaxiál

S kamarádem jsme dokonce do jeho 120-cy narvali 20cm repra. Jen bylo nutný vyřezat poměrně dost plechu dveří. Ale po zatěsnění výplní silikonem se ze dveří ozývalo víc basů než jsme čekali. Když to ukazoval kamarádům, ptali se ho kde že má ten novej subwoofer... smile

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Chtěl bych se zeptat, jak dořešit osazení repro ve Fabce... Je tam klasicky příprava pro rádio, takže repra pouze v předu. Mám doma jinak triaxiály Dexon ze šáde (velky elipsy), to se tam normálně nikam nevleze. Uvažoval jsem sehnat 2. plato, do kterého by se natvrdo vyřezaly otvory na ty repra a to původní bych nechal cely. Nebo lepší se pokusit nějak těch Dexonů zbavit a nechat tam dát repra od škodovky do připravených míst...?

Re: Ozvučnice pro koaxiál

No, ono totiž neexistuje nějaký "nejlepší" řešení.
"Nejklasičtější" uspořádání jsou slušný komponentní repráčky v předních dveřích a subwoofer v kufru. Předky hrajou středy a výšky a v kufru tvrdí muziku basa.
Ale - každýmu vyhovuje něco jinýho a ne každý je ochoten kufr "zalepit" subíkem.
Takže druhá varianta je nacpat ovály do plata. Nedávno sem to řešil v kombíku - viz. http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=3008&p=3. No a jelikož mám přední středobasy chycený jen v tapecu, kde se pořádně nedá udělat uzavřená ozvučnice, tak my v předu hrajou opravdu jen středy a výšky (navíc na rádiu odříznutý od nižších frekvencí) a basy se pokoušej zahrát zadní ovály. Hraje to o hodně líp než samotný přední kompa, ale na subwoofer to samozřejmě nemá - takže taková znouzecnost.
Jinak - pokud dělat ovály do plata, tak se podle mě vyplatí je "naklopit" a udělat plato nové z MDF. U 206tky sem dal ovály do původního plata (jakási lisovaná pěna) a není to dobrý - chce to něčím zpevnit.

A nebo třetí varianta - vrazit do plata subík a ozvučnici udělat pod platem - to je ale trochu "exotický".

Doporučuju si poslechnout jednotlivý varianty a podle toho se rozhodnout

Web

(upravil Viper 18. 4. 2008 9:29)

Re: Ozvučnice pro koaxiál

No každopádně chci zachovat co nejvíc místa v kufru, proto se mi zdá řešení vrazit to do plata, jako jediná možná volba, pokud teda se vykašlat na sériový repra do zadu ze škodovky... Jenom mě nenapadlo, že to bude třeba eště z MDF, to budu muset obšlehnout nějakej projekt asi. V šáde jsem to měl taky v platu z MDF, ale tam bylo jaksi jednodušší celkové uchycení, když tam neni kufr. U té Fabky nemám teď zrovna představu, jak tam to plato dát, aby třeba nezavazelo při nakládání, atp. Sice je to řešení, že to zabere možná nejmíň místa, ale přecejen ty magnety celkem trčí i z toho plata, tak nevim - zřetelně to bude velký kompromis a zvukově určitě ne ideální... Nicméně žádnou bastubu nechci, v autě neposlouchám nahlas a okna zas tak rychle měnit nechci lol

Edit: Dik, počtu si ten tvůj, nevypadá to zas tak složitě wink

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Repra do zadních dveří bych vůbec nedával. Nějak v tom nevidim žádnej přínos.
Co se plata ve fábii týče - stačí pogůglovat - určitě někdo nový plato dělal. Fotečky se taky nějaký najdou - toho bych se nebál.
Jinak - pokud děláš MDF plato, tak se většinou pevně uchytí do bočnic (já to mám chycený provizorně pomocí lanka k očku v podlaze). V případě havárie by to neukotvený těžký MDF plato nadělalo docela paseku. Takže pevně přichytit a tím pádem příjdeš o vyklápění.

K tomu subwooferu...To není o tom, že si dáš do kufru 40ti litrový hovado a budeš vyhrávat pro celou ulici. Subwoofer má sloužit k doplnění pásma, který ostatní měniče nejsou schopný zahrát. S hlasitostí a tlakem to nemusí mít nic společnýho. Pokud máš rád kvalitnější hudbu (rozuměj prokreslenější, přesný basy bez hučení a dunění), tak ti stačí 15ti litrová uzavřená bedýnka s rozumným subwooferem, kterých je dneska dost. Já osobně bych šel do něcěho podobnýho jako tvořil michal https://www.audioweb.cz/vase-michal2.htm

Web

Re: Ozvučnice pro koaxiál

Dik za tip wink Jinak nemám v úmyslu to cpát do zadních dveří. Pokud vůbec to tam budu dávat, tak do toho plata, který zřejmě budu muset udělat z té MDF teda. S tim subem mi je jasné, že je na doplnění pásma, já osobně ale nejsem zastáncem subu, na kvalitní poslech pro mě neni auto, ale slušny 3 pásmovky s 12" doma... Ten sub nechci ale taky spíš proto, že kufr potřebuju na převážení věcí a ne, abych tam permanentně vozil jakousi tubu... To plato chci taky udělat tak, aby sice bylo nějak připevněno, ale aby taky šlo popř. jednoduše vyndat, dost často vozim věci, kdy je třeba sklopit sedačky a potřebuju volný prostor po střechu...

Re: Ozvučnice pro koaxiál

v ty schade je vubec nejlepsi ubastlit si bedynky pod sedacky a repra v nich  nasmerovat dopredu.lepsi nez rezat do dveri a tapecu.
4Viper:dnes  je jiz mozne udelat i maly sub,ktery zabere relativne malo mista a navic se to da vzdy nejak vyresit.v aute  neni nad sub s  poradnym reprem.jeste mit ale poradny prachy.