Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Odpojovač (prerušovač) signálu

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

Téma: Odpojovač (prerušovač) signálu

Zdravím, snáď nepíšem do blbej sekcie. Potreboval by som, resp. zháňam odpojovač audio signálu. V amatérskom rádiu, myslím 4/99 bolo jedno zapojenie pod názvom Odpojovač pre sluchátka, kde bol použitý integrovaný obvod, ktorý podľa hluku v imiestnosti (napr. pri zazvonení zvončeka) na chvíľku prerušil hudbu.
Potrebujem odpojovať vstup do zosika.
Neviete čo to je za obvod? Alebo prípadne doporučte niečo podobné?

(upravil elipsa 2. 4. 2008 0:21)

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Nejjednodušší bude k zvonečku přišroubovat žárovičku. Třeba Ti to světlo bude stačit.

Web

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Musí to být řešeno klasicky elektrickým napojením, ztlumovat něco podle hluku je dost dementní řešení. Když to třeba zazvoní zvonek tak se ti nabije kundík a ten ti přes patřičné obvody rychle ale plynule ztlumí třeba elektronický poťák (např. LM1074, LM1036, TDA1524 nebo cokoliv jiného co tam zrovna máš či hodláš používat) v (před)zesilovači. Po vybití kondu se ti hlasitost pomalu opět zvedne na původní úroveň. Jde jen o teoretické nastínění řešení problému. Konkrétně si to musíš domyslet sám aby ti to vyhovovalo.

*** POZOR!!! GALVANICKY DŮKLADNĚ ODDĚLIT!!! ***

(upravil Pegass 2. 4. 2008 11:20)

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

no pozerám, že som to asi blbo napísal:). Moja chyba. Ja to nepotrebujem prerušovanie hudby pri zazvonení zvončeka, to bolo len upresnenie o čom bol ten článok v Aradiu. Proste len potrebujem zohnať ten obvod, alebo nejaký iný, ktorý by mi na základne niečoho (to je jedno čoho) prerušoval vstup do zosiku. Pamätám si, že ten obvod mal vstup: Lavý, Pravý kanál a výstup: Lavý, Pravý kanál a v tom konkrétnom prípade ten IO na základe signálu z mikrofónu odpojoval výstup.

Ide o to že mám externú zvukovku a vždy pri nabehnutí zvukovky to pustí takú šupu do reprákov, že sa bojím aby mi raz na sube neodletela membrána:). Takže potrebujem odpojovať vstup do zosiku. V podstate niečo ako je oneskorené zapínanie repro pri zapnutí zosiku, lenže ja to potrebujem ešte pred vstupom. Áno, zosilnovač má mute alebo potenciometer, ale je dosť odveci aby pri každom reštarte pc, zabehol k subu, zapol mute alebo stíšil volume, počkal kým nabehne zvukovka a potom vypol mute resp. zvýšil volume.
Napadlo ma prerušovať vstup mechanicky, teda cez relé, ale to môže tiež spôsobovať praskor z repro, takže preto by som to radšej robil elektronicky, resp. cez nejaký IO.

V skratne: potreboval by som obvod, ktorý by fungoval len ako MUTE.

(upravil sinclair 2. 4. 2008 12:34)

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Ano, něco takového, jako se používá u zpožděného připojení reproduktorů, ale v tomto případě by relé blokovalo se zpožděním vstupy zesilovače a celé to musí být řízeno třeba přítomností napětí 5V na libovolném USB portu. To by šlo vymyslet. V podstatě časovač, napájený těmi pěti volty.

Web

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

alebo to napájať 12V zo zdroja pc.. tu by už stačila aj dáka overená konštrukcia oneskoreného pripojenia repro

Web

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Věc může mít  jeden háček, třeba interní zvukovka dává "šupu" i při vypnutí. Dělá to i externí?

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Nektere PC zdroje tohle umi - funguji jako REM u autoradia. Takze reset ani vypnuti lupnuti nezpusobi - zes je vcas mutnuty.

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Michale, mohl bys to prosím trochu rozvést? Nic jsem k tomu nenašel. Má smysl nějaký "mutovací" vývod hledat v běžném zdroji nebo je to nějaká specialita?

(upravil Pegass 2. 4. 2008 20:06)

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

to sinclair: no tak to s tým relé by to nemusel byť problém zostrojiť, použil by som nejaké 5V relé + napr. časovač 555. Len či kontakty relé nebudú spôsobovať praskanie?, ako sa stáva napr. pri mechanickom prepínači vstupov. Resp. ako to ošetriť, aby neboli žiadne praskoty pri zapínaní a vypínaní relé?

to lada: no tak konkrétne moja zvukovka dáva "šupu" aj pri vypínaní, ale nie takú silnú ako pri zapnutí.

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Skus pouzit na spinanie oneskorovacieho obvodu napajanie z USB, to sa mi vidi najjednoduchsie.

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

Tak sa mi podarilo zohnať si to vydanie Amaterskeho Radia. Je tam použitý tento obvod:

MAX383: http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX381-MAX385.pdf

V datasheete je písané že môže byť napájaný od 3-15V alebo od +/-3 až +/-8V. To by bolo pre USB vyhovujúce.
Lenže som nenašiel, že by sa to dalo kúpiť niekde v mojom okolí. Ale v tom článku je tiež spomenutý obvod DG403: http://www.intersil.com/data/fn/fn3284.pdf , kotrý je dostupný v GME. Len si niesom istý jeho napájacím napätím, ale ak som dobre pochopil, tak by to malo bežať aj na 5V čo by bolo fajn.

Takže ak by sa mi to podarilo kúpiť, tak by som asi šiel skôr do toho ako riešiť to cez relé, aký máte na to názor?

(upravil Pegass 5. 4. 2008 1:13)

Re: Odpojovač (prerušovač) signálu

prosím vás, vedel by mi niekto poradiť? keď na časovač 555 privediem napájacie napätie automaticky sa spustí časovanie (ako keby som priviedol impulz na pin 2). Niekde som raz našiel ako to spraviť aby 555ka nespustila časovanie po pripojení napájacieho napätia ale až po privedení impulzu.

Lebo momentálne, keď privediem nap. napätie na 555ku, tak sa mi asi po 2s zopne relé. A chcem aby bolo po privedení napätia stále vypnuté a zoplo až pri impulze.

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Odpojovač (prerušovač) signálu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£