Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Přestavby reproduktorů & opravy

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 34 z 34]

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Já jsem se do těch ARO ček zamiloval,ale nechtěl bych je zase moc vychvalovat ,aby nezmizely z trhu a nestoupla jejich cena . smile Ten zvuk co se linul po připojení k zesu , bez ozvučnice a korekcí mě moc mile potěšil!  Má dynamiku,čistý přednes-jede výš a má sílu. Škoda ,že Štěrba nedodává po opravě protokol o měření, aby to mohl posoudit někdo ,kdo to nikdy neslyšel , podle čísilek. Myslím, že se nemusí bát těch omýlaných zahraničních značek.

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Sendy: ja si vubec nemyslim, ze kus co original - ten soubor s TS parametry od Huberta je nevypovidajici protoze tam neni uvedeno, ze ty repro NEBYLY stejne!! Ty uvedene jako Husak jsou zrejme pouze opravene bez uprav, ten co je tam jako rolay 300W je prave ten se zvysenym Xmax. (Ja to vim, je to ten muj smile
Myslim si, ze kazdy jeden opravce, ktery to dela stejne dokaze zachovat urcitou opakovatelnost parametru.

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Pokud nevidíš ten dost velký rozptyl parametrů, a nevidíš už na těch impedančních chárách zuby, které působí parazitní rezonance (to je ten ostrej dynamickej zvuk plnej překvapivých detailů lol), tak si věř čemu chceš...

Web

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Sendy: Nejsem žádný náctiletý DJ a charakteristikám rozumím. Akorát, že tato Hubertova měření nemají obecně vypovídací hodnotu: Nikdo neví, CO, JAK A KÝM (!!!!) bylo děláno. To, co jsem zde viděl na fotkách, byly NOVÉ membrány, žádné převíjení vymlácených a vypálených membrán. Zde musí být opakovatelnost parametrů zaručena.

Web

(upravil Sendy 13. 4. 2008 20:21)

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Věř si čemu chceš, a interpretuj si cokoliv jakkoliv... nebudu ti bránit. Nic ti nebrání najít různé kiňáky, s magnety různého stavu a stáří, nechat je tu i onde tak i onak předělat, všechny změřit a pak bude jasno.  Zabývat se pro nějakou náročnější aplikaci kiňákem, který je starý 20 i více let, a koncepčně je ještě starší (kdo zjistí, v kterém roce přišla na trh jeho předloha, dostane pochvalu smile), to už se můžem vracet ke gramofonu s krystalovou vložkou a přemýšlet o nejlepším materiálu na řemínek.

No a pokud uvažuješ o novém lehkém PA, tak bych si dovolil upozornit, že čas oponou trhnul, a kdo si nechce strhat záda, přechází na neodymové repra.

Web

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Danda: Ja myslim, ze pokud udelas nejaky BR nebo hornflex sub a das tam ten predelany ARM nebo kinak (ale s tim zkusenosti nemam) tak se to bude v pohode, za 1500,- stejne lepsi repro nesezenes.
A jak si psal, ze po delsi dobe zase zacinas, tak nebude problem pokud se rozjedes po case provest vymenu za lepsi. Pouzit je do nejake 2p bedny, bych videl jako problem, protoze obecne nemaji ARM moc dobry prubeh na stredech a navic bys potreboval mereni, aby sis postavil vyhybku presne na svoje kusy. Na www.profirepra.cz mas docela vyber.

Sendy: jo rozptyly tam jsou, ale proste nevis co meril Hubert jako uz rozehrane nebo nerozehrane repro a i u PD1850 lze najit az 30% rozdilu v BL!!
Jinak jasne jsou uz lepsi repro asi ve vsech smerech - zalezi jak to danda chce rozjet smile

(upravil sinclair 14. 4. 2008 20:43)

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

První zmínka o ARO931 jako speciálu pro kina se objevila v roce 1962.
Jinak to znamená, že těm "kiňákům" je letos 46let...
Třeba taková ARO9408 je identický koš a magnet, jako kdysi dávno 15-wattová ARO931, jen je použita pevnější membrána, pevnější středička a kapku jiná cívka. Citlivost zůstala shodná, jen zatížitelnost vzrostla více než šestkrát /100W/.

Web

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Zdař!
vlastním 2 ks JBL E 120. Je to z éry ,kdy jsem je měl v exponenciálu. Buhužel ,je to mnoho let,mě jeden exot/zapůjčení/,způsobil to,že mu konec 4ooW kmital.Repro se nespálilo, ale cívka se zahřátím sklonila.Je to dobrý repro, kdo by jej dal do kupy?Na netu jsem našel,prý identické-Beyma Liberty -8. Repro mám celý čas rozebrané,....možná že by po opětovném zahřátí šla cívka opět srovnat.Máte nějaký link,komu to svěřit?

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Sorry že vytahuju mrtvolu ale:

Sinclaire nemáš pravdu (asi). Bavil jsem se o tom s člověkem který tehdy dělal ve vývoji ve ValMezu a ten mi právě popisoval jaký je rozdíl mezi ARO931/932 ARO94xx a ARA99xx. A to jak magnetické obvody tak i ten zbytek .o) ARO93x a ARO94xx nejsou zcela identické.

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Mě by spíše zajímalo, jaký je rozdíl mezi ARA9908 a ARA9918, když 9918 má udávanou vyšší citlivost a příkon je stejný.

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Tak tohle je snad jediná věc na kterou jsem se ho nezeptal smile Ale zeptám se ho až s ním budu mluvit příště pokud na to nezapomenu.

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Thalete, tak konkrétně ARO931 /sporadicky se vyskytující/ je zcela shodný s ARO9408. Vím to hlavně podle toho, že jsem do šasi od ARO931 dával kmitací systémy z ARO9408. Repráky se pro zajímavost a díky známostem měřily v ValMezu, rovných 100dB/W/m. Je to jediná možná záměna a když se na to zeptáš třeba Romana Štěrby, potvrdí Ti to.

V čem máš pravdu Ty a Tvůj známý je to, že ARO931 a ARO932 nejsou shodné. Ani nemohou, ARO931 má jinou výšku vzduchové mezery a hlavně o 3cm vyšší segmenty magnetu, v celkovém výsledku je to rozdíl v citlivosti celé 4dB, pro úplnost : ARO932=96dB, ARO931=100dB.

ARO931 je jediný reproduktor, ze kterého mohli vycházet při "tuningu" na vyšší příkony, protože to umožňoval magnetický systém.

První vlaštovka těchto tuningů byla ARO9315 pro baskytarový boxy firmy Delicia Hořovice.
Původní údaje : 15ohm, 50W sin, 100W/2 min, 100dB. 15 ohm zvoleno záměrně-tenčí drát, lepší plnění cívky, lepší citlivost, impedance seděla pro výstupy tehdejších vrábelských zesilovačů. 

Z ARO9315 pak vznikl impedanční úpravou ARO9308, který měl stejné výkonové údaje, posléze úpravami cívek, závěsů a tloušťky membrán typy ARO9404-9408, které již měly dovoleno 100W sin a pořád 100dB citlivosti.

ARO932 je ekonomickou a prodejní verzí ARO931, který se ale kvůli vysoké ceně nikdy volně neprodával.

Do šasi od ARO932 není možno vestavět žádný jiný kmitací systém z modernějších a výkonnějších verzí, protože dochází ke značné ztrátě už tak mizerné citlivosti a reproduktor prostě "nehraje", má mizerné BL a při pokusu o vyšší příkon se pálí. Vyzkoušeno osobně v pionýrských dobách...
Po všech možných experimentech s ARO jsem našetřil a vydělal na svoje první čtyři ElectroVoice EVM15B.
Stály tehdy myslím 440DM/kus a už tehdy jsem pochopil, že cesta ke slušným basům přes teslácké repráky nevede...

Web

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

…a DM byla tehdy přes devizák za 12,-Kčs, na černém trhu za 19 až 20 Kčs smile Plat řadových plebejců se začátkem osmdesátých let pohyboval okolo 1800 – 2200 Kčs. lol

(upravil Thales 22. 6. 2008 17:17)

Re: Přestavby reproduktorů & opravy

Mě ten chlápek říkal že 9xx má na rozdíl od novějších 9xxx středový trn polaku ukončený rovně kdežto novější verze lehce do konusu aby když se reprák při nějaké fakt hnusné špičce dostane až na samý okraj magnetu tak aby se cestou zpět cívka nerozmlátila. Také pry ty staré tříčíselné ARx měly o něco silnější materiál koše + nějaké ty drobnosti. Řešili jsme hlavně rozdíly mezi ARO a ARA a spoustu jiných věcí. Vzhledem k tomu že mi tvrdil že tehdy pracoval v Tesle ve vývojovém oddělení tak jsem neměl důvod mu to nevěřit.
Jinak co jsem naměřil - ARO932, ARN930, ARN932, ARA9918 mají z vnějšku naprosto identické rozměry magnetu (vnitřní rozměry se budou lišit). ARO931 jsem pazourách neměl, ale vím o pár lidech co je mají tak by mě zajímalo co naměří, protože mi přijde zvláštní že ARA9918 nemá stejné rozměry jako ta ARO931 která by měla teoreticky ve vývojové linii pokračovat a měla by tedy být vyšší. Naměřil jsem výšku magnetu včetně poláků 82mm, výška magnetu bez poláků 60mm, průměr magnetu 135mm. Neměla by ta ARA být fakt vyšší? Když vychází z 931 a ne 932?

Tak doplněno - ARO931 a ARO9408 má ty samé rozměry jaké jsem naměřil u výše jmenovaných repro. Jak to že ARO932 má ty samé rozměry magnetu přesto že by měl být menší? Jediné co mě napadá je že by ho někdo ve výrobě blbě označil. Jiné vysvětlení mě nenapadá.

Příspěvky [21 až 34 z 34]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Přestavby reproduktorů & opravy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£