(upravil 7tech 31. 3. 2008 14:10)

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Ten Amboss bude v uzavřence takové 100Hz bouchadlo. Zato v bassreflexu vypadá zajímavě. I když, v autě se ten spodek o dost zdůrazní. Na doma by to v bassreflexu nebylo k zahození:
http://7tech.czweb.org/public/amboss10.gif
Otázkou je, jak jsou parametry pravdivé. Kapánek se mi rozjíždějí. A citlivost je strašně bídná.

(upravil KarelXth 31. 3. 2008 14:28)

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Taky aby to nemělo bídnou citlivost když má Xmax 34mm. Ale 146 dB v pásmu 35-120Hz to už je síla, zvlášť s magnetem, který neváží ani čtyři kila. Ty parametry se rozjíždějí víc než jen kapánek. A teď vážně. Cokoli s nálepkou Ambos je mizérie, být tebou vrátil bych se k původní myšlence na slušnější PA.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

nechapu tu puvodni myslenku...ja sem mel v uzavrence 20cm Audio System HXSQ  a moc mne to nenadchlo...tak jsem prodal a koupil toto...

uslysime...tezko asi hledat dobry sub kery v uzavrence 16l zahraje dost od spodu...

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

To patřilo Aifamovi. Ale ano, je to jako hledat pšouk ve vířivce. Bohužel jsi prodal jeden za osmnáct a koupil druhý bez dvou za dvacet.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

hmm...ja chapu vase vyhranene nazory na autohifi, ale opravdu si myslis, ze je to s tema parametrama takovy shit, smile
http://ukazto.com/?img=2547561,rainbow_ambos_10.jpg

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

tu vůbec nejde o to, že se to jmenuje autohifi. jde o to, že za pár málo tisíc nekoupíš nic kloudnýho, protože místo aby postavili reprák, udělaj bouchadlo ověšený deseti kilama nerezový oceli a tak podobně....

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Whisky, jde o to, že si parametry neodpovídají. V lepším případě jsou jen nepřesné, ale mohou být také úplně smyšlené. A to je, bohužel, pro autohifi typický znak.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

to vym ze smyslii, prehaneji, asi uvadi udaje jen za jakychsi podminekatd...nejsem uplne lama...zkusim poslechnu a kdyztak skoncim u Peerless XXLS10. taky sem mival va aute 2xARN220 jen na radio a byl to ku.a poslech...:) nicmene, je fakt, ze bohuzel nepoznam, jestli si parametry neodpovidaji, nebo odporuji...ci pak vyjde z vypoctu strasna citlivost. ono kdyz to tak vezmu tak dat na radu nekoho z autohifiklubu - jo slysel jsem je to ok basak, stejne nema cenu...je to tezky s vyberem. a tady moc lidi klasicky autosuby od ruznach znacek odzkouseny nema, tak je to tezky. bednu si chci stavit sam, uz jsem jich par stavel, a dle toho obrazku a co pisi, by me to v 16ti litrech melo hrat - papirove...njn..:) nebo by jste se priklonili radsi k basreflexu? Pardon ze sem se tak v michal, kdyz sem to nezalozil. 
Ja chci presny rychly rozeznatelny basy...ten minulej reprak nebyl zlej, ale byl jaksi pomalej...no haral jen na mustku, ted mam monoblok, snad ho bude kotrolovat lip

(upravil KarelXth 31. 3. 2008 18:43)

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Pokud chceš přesný rychlý rozeznatelný basy tak si kup aspoň to XXLS. Ty parametry jsou absolutní nesmysl. Hrubou představu si můžeš udělat už z velikosti magnetu. Je to taková jednoduchá pomůcka která ti pomůže odhadnout jestli jsou uváděné parametry reálné nebo úplně mimo mísu. V tomto případě je to ta druhá možnost. Abys měl představu jaké parametry může zhruba mít 10" reproduktor s magnetem o váze cca 2Kg, koukni se sem a zkus si to porovnat: http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=91516

Whisky napsal:

...no haral jen na mustku, ted mam monoblok...

Bacha abys z toho nezačal hárat ty až ten ambos spustíš:-). Nic ve zlým.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

hehe...no to bych nechtel smile  takze pockej, z 2kg magnetu chce s rict ze se da dostat maximalne to, co je u toho Sovereign? Ale to je 8ohm, nehraje to roli?

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Ano, roli to hraje (ale ne tak velkou) a mimo impedance hraje roli ještě dost dalších věcí. Hlavně optimalizace pro ten který druh provozu. Podstatné je, že při proporcích toho reproduktoru není žádným způsobem možné dosáhnout takových parametrů.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Whisky, píšeš jako prase! To se fakt nedá luštit.

(upravil Whisky 1. 4. 2008 16:11)

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Pardon, jsem zvyklý psát bez, protože dost píši a diakritika mě otravuje. Omluva. Vím, pravidla jsem četl.

Mno, napadlo mě, jestli by byl někdo schopen ten můj basák změřit. Jen tak pro zajímavost.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Pokud to chceš opravdu profesionálně, domluv se s panem Hubertem Mašínem z Prodance, jestli se mu ale do toho bude chtít. Pokud stačí orientačně, zkus kontaktovat Checka tady z fóra.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

diky

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Potom sem nezapomeň ty parametry napsat. Jsem zvědavý, o kolik se budou lišit.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Napíšu, jsem taky zvědavý. Kdyby mě to tak nevrtalo hlavou, tak nepojedu do Prahy měřit. Ale chci si opravdu ověřit co je na papíře od výrobců - speciálně Rainbow - protože mám již kompa od nich a co je realita.

(upravil check 6. 4. 2008 13:40)

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

http://www.check.wz.cz/docasna/mereni1.png
Repro sem doporučil rozehrát, což se pozitivně projevilo na tuhosti závěsu. Parametry jsou trochu šouplé, protože má repro drobínek měkčí závěs, než naměřil výrobce. V bedně se to ale srovná, všichni výrobci mají v tomto ohledu slušné tolerance. Parametry sedí. Měření jsem samozřejmě udělal víc, tohle je asi to nejprůměrnější, hodnoty se jinak odchylovaly se oběma směry.
Citlivost je 88dB při cívkách zapojených sériově (2,83V je pro 8Ohmů), při cívkách paralelně by byla jmenovitá citlivost o 6dB vyšší a impedance poloviční. V bedně ale vychází lépe sériové zapojení, doporučuji 15-20l uzavřených. V závisloti na preferenci otevřených/zavřených okének si doporučuju vyhrát s ekvalizací. Při zavřených okénkách a ve správném autě nemusí být žádná nutná. Jinak doporučím vyladit Linkwitzovým obvodem charakteristiku ke 40Hz.
Peak vypadá malinký, ale podívejte se na osu Y, kvůli obrovské indukčnosti cívky jsou takto zvolené hodnoty. Magnet je pořádný: dva feritové koláče, správně tlusté pólové nástavce včetně zadního vypouklého. Mms, indukčnost i celková konstrukce repra vypovídá o tom, že i parametr Xmax od výrobce sedí.

Web

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Výborně, v tom případě se dostáváme k tomu, že aby to nebylo perpetuum mobile tak to někde nebude sedět. A protože TSka plus mínus sedí, bude to ta výchylka. Checku, kurva, chceš při plném vědomí tvrdit že to má Xmax 34mm? Možná tam soudruzi zapomněli připsat desetinnou čárku, pak by to zhruba odpovídalo.

Re: Vhodný sub do uzavřenky..

Jistěže je to mezivrcholová hodnota. To byl takový malý test inteligence smile.

Web