(upravil elipsa 21. 3. 2008 15:17)

Téma: PASIVNÍ GRAMO

http://www.national.com/images/pf/LM4562/201572k5.pdf
Budu si poštelovávat gramo a dělat nový "korekčák". Chci se pokusit poskládat pasiv. Zatim jediný co se mi dostal do cesty je tento. Jinak bylo vše co jsem viděl ve zpětné vazbě. Jestli máte nějaké připomínky, budu za ně vděčný. Děkuji
http://img33.picoodle.com/img/img33/4/3/20/f_nc500gramo0m_3bf293d.jpg

Web

Re: PASIVNÍ GRAMO

Slyšels někdy něco o předzesilovačích Actidamp?

Web

(upravil elipsa 18. 3. 2008 19:41)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Vyšlo to v hodně starým Amaterským radiu. Nejsem si ale jistý, zda to tenkrát byla verze pasivní. T y nové neznám. Pan Dudek byl i můj učitel.   Tak jsem probrouzdal net a našel jsem Actidamp s korekcí ve zpětné vazbě. Opravdu chci stavět verzi PASIVNÍ.  Možná existuje jiná verze, kterou neznám. Opravte mne.

Web

(upravil dokken 18. 3. 2008 19:43)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Projed si tenhle link:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … t=actidamp
mám Actidamp přesně tenhle a nemá to vůbec chybu(zdroj s násobičem jsem použil z Mk IV,ale není to nutný)....enjoy

(upravil elipsa 18. 3. 2008 21:23)

Re: PASIVNÍ GRAMO

http://sjostromaudio.com/dudek_files/ad4.pdf
Jo dik tady jsem to také našel.  Zajímá mne kde jste sháněli přesné kapacity kondenzátorů do pasivní korekce. Ostrava dodá i kusové proměřené?  Pujdu do té první verze nahoře. Na začátek dam SSM2019 a za korektor asi 4580. Nakreslim.

Web

(upravil opamp 18. 3. 2008 22:02)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Actidamp Mk4 hraje skvěle.

Kundíky jsem skládal vždy ze dvou paralelně spojených, nakoupil jsem si jich 4x víc než bylo potřeba (obyč "kostičky" z GESu) a bez potíží požadovanou celkovou kapacitu složil.

LM4562 resp. novější LME49720 považuju za zvukově nejlepší operák, který jsem měl tu čest zkoušet.

Web

Re: PASIVNÍ GRAMO

http://img32.picoodle.com/img/img32/4/3 … 23c548.jpg
Tak o toto půjde. Třeba to pomůže i více lidem. Co mne čeká?
http://img27.picoodle.com/img/img27/4/3 … d1616f.jpg
http://img34.picoodle.com/img/img34/4/3 … ce2f5a.jpg
Přenoska je původní. Ani jehla nebyla nikdy měněna.
http://img27.picoodle.com/img/img27/4/3 … d0ccd9.jpg
Tohoto se obávám nejvíce. Klouby , kolena.
http://img33.picoodle.com/img/img33/4/3 … 3500bc.jpg
Tak gumka je tam ta náhradní. Tj. další již nemám. Přemýšlím o změně na pozici motoru. Chci na 5VDC. ale ještě není rozhodnuto.
http://img34.picoodle.com/img/img34/4/3 … d18cb5.jpg
Nyní jsem se prozradil... Tuto čuňačinku celou dám pryč. NOVÉ
http://img29.picoodle.com/img/img29/4/3 … 589634.jpg
http://img03.picoodle.com/img/img03/4/3 … b00300.jpg
Je to jednoduchá klasika ve zpětné vazbě,ale nehraje špatně. Možná si ji nechám...uvidíme
http://img26.picoodle.com/img/img26/4/3 … 089832.jpg
Takže nebude to jednoduché .

Web

Re: PASIVNÍ GRAMO

Trpíš samomluvou?

Web

Re: PASIVNÍ GRAMO

Pokud sem na to komentování sám tak ano. Je to můj koníček a chci se u toho i trochu kultivovaně pobavit. Takže kdzž na mne nebudeš sprostý . Na tomto webu se brouzdá spousta mladých lidí a ta generace co předává TAK PŘEDÁVÁ!!! Spostu úkonů jsem si nastolil aniž o tom vim aspoň to -NEVIM NIC- Což mne baví.  A gramofon je věc ,která leží u mnoha lidí a je spousta desek a na nich neopakovatelná muzika. Takže desky chránit jejich digitalizací. A když tak kvalitně,což nynější stav toho gramce neumožňuje. Pokud s tím na tomto webu nemám otravovat tak prosím o zásah moderátora.

Web

Re: PASIVNÍ GRAMO

Ale tak v poho.

Re: PASIVNÍ GRAMO

Jo to na to budu potřebovat. Nejpalčivější problém je v tuto chvíli brum a v nynější době i svistot zdrojů. To se bohužel dá odstranit pouze seřízením ložisek u raménka. Jak se pohybuje a poskakuje při letu po GRAMO DESCE ,tak dochází k odzemn¡ování raménka. A ve zvuku to v té chvíli bumíhvízá. To je ve sluchátkách, ale i bednách patrné.
             Pak oddělam to trafo ,co jsem tam "nafušoval".  Přibastlený předzes dám do odstíněné krabičky.
Krabička je vícefunkční. Kromě gramozesilovače je i mikrofoním zesilovačem a výkonovým stupněm. To mi chybí u počítače.(vše stereo)
             Napájení. Pro špičkový provoz nahrávání budou akumulátorky. Pro běžný obyčejný síťový napaječ.
Přenoska? Nejraději bych ji tam nechal, ale nevim zda po těch 20ti letech nepoškozuje desky.

Web

(upravil opamp 20. 3. 2008 23:53)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Ale jdi Ty smile

NC500 mám doma a nějak jsem si toho, co popisuješ, nevšimnul...

Co to je podle Tebe odzemňování ramínka? Jako že se elektricky odpojuje od toho dřevotřískovýho šasi? smile Nevšimnul sis, že je spojeno s GND přenosky?

VM2103 je mrdka proti VM2102. Odzkoušeno.

Web

(upravil dokken 21. 3. 2008 0:17)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Mám přesně tu samou NC500.Vyhodil jsem pákovej spínací mechanismus úplně a dal vypínač jako maj Pro-Ject debut.Vyhodil jsem 5 kolík vzadu a zadlabal vyleštěnej Al plech s kvalitníma cinchema.Po ubastlení Actidampu jsem měl taky problémy s brumem,vždycky zmizel když jsem se dotknul prstem na základnu ramínka na ten šroubek co přichycuje ten drátkovej držák na silon.vlákno antiskatingu.Ale už si nepamatuju přesně jak jsem to odstranil,vyved jsem tam někde zemnící drát.Renown mi radil další poladění,že je dobry nacpat dutinu ramínka ovčí vlnou kvůli rezonanci,možná nový prodrátkování a hlavně novou přenosku.Ten talíř prej taky zvoní,ale nevím co s tím,je to přeci jenom vyvážený.Přenosku mám vybranou Ortofon 2M blue.
http://www.ortofon2m.com/?link=specifications/blue
Ještě je v plánu nalakování celýho šasí,líbí se mi hodně sklenenej talíř jako tady třeba
http://www.rega.co.uk/product_images/p3 … %20web.jpg

Re: PASIVNÍ GRAMO

Opampe mohu zaslat zvukovou zkoušku,kde je to zřetelně slyšet. Odzemňováním ramínka myslím stav,kdy se přerušuje uzemění v kloubech. Přenoska je zavěšena na plastovém držáku a nikde vodivé propojení nevidím. Ale třeba je někde jinde ,jen to spojení stále přehlížím. Klouby jsem zatím neměl odvahu poštelovávat. Umět správně odhadnout vůli. Moc i málo škodí. Budu ptřebovat takový dost speciální šroubováček. Nejsou snad ty šroubečky v plastové izolaci? Cosi takového tam vidím.
VM2102 co doporučuješ se dá někde ještě nová sehnat? Nestačí vyměnit jehlu? Zvukově je to stále dobré i po těch letech.
     Dokkene někde tam u toho zemění je chyba . musim koupit ten speciální šroubováček. Ani nevím jak se jmenuje. Vypínač tam necham co je. Dokud se nezozbije. Pak se uvidí.Akorát na ten pětišpunt napájim nějaký lepší drát s cinch samcema. Dráty  co vedou ramínkem budou myslim dobrý,tak je taky necham. Možná trochu tý vlny? Talíř necham bejt. Ale ten motor na 5Vdc by byl dobrej. Zavolam do Litovle. Pro Ject by mohl bý v mnohém "compatibilní"   A přenosku koupim na závěr, pokud nenecham tu starou. Zatim dík

Web

(upravil dokken 21. 3. 2008 3:23)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Jak už někdo napsal,zapomeň na to že bys rozdělal ložiska v kloubech,to můžeš rovnou zahodit celý ramínko.

(upravil opamp 21. 3. 2008 10:48)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Ano, je to v nějakým plastu.
Mám pocit, že trubka toho ramínka je uzemněná na střed toho pětikolíku vespod, zkus to prosím kdyžtak zkouknout ohmmetrem, já se k tomu přes víkend nedostanu. Je možný, že si to pletu s jiným gramcem (NC440?) a v tom případě se omlouvám.

VM2102 a 2103 nemají bohužel kompatibilní hroty. Mně se 2102 jeví tak, že čistěji reprodukuje skladby zejména blízko středu desky (nemá takový ty mega sykavky). Sehnat bohužel klodně nelze ani celá vložka ani originální hrot. Asi začnu šetřit nějakýho lepšího ortofouna.

Ve drátcích uvnitř ramínka nevidím problém, zato ta originální šňůra do zesilovače je horror. Výměnu, kterou plánuješ, vřele doporučuju. Bacha na kapacitu toho novýho kabelu, spolu se vstupním odporem a kapacitou preampu tvoří zatěžovací impedanci - ta kapacita by měla mít 350 - 500 pF celkem. Dost to mění charakter zvuku někde na "vyšších středech až výškách".

Proč 5V motor? Zavedete si tam rušení z komutátoru, budete muset řešit stabilizaci otáček... Dneska je už frekvence sítě docela přesných 50 Hz čili ten stávající synchronní motor jede přesně.

Když už se v tom hrabeš, můžeš dát paralelně k vypínači nějakých 10 - 22 nF kondík typu CFAC (275 V střídavých nebo 1000 V stejnosměrných), přestane Ti práskat v reprákách při zapínání a vypínání motorku.

To vytlumení ramínka je zajímavý nápad.

Web

(upravil elipsa 21. 3. 2008 11:15)

Re: PASIVNÍ GRAMO

http://img31.picoodle.com/img/img31/4/3 … d89741.jpg
Opamp děkuji za info. Tak jsem pozorně zkoumal počet drátů co vede do raménka a je jich skutečně 5. Takže je to asi spojený někde v tý trubce a tam se bez rozmontování kloubů nedostanu. Jdu to proměřit třeba to opravdu bude dobře zazeměné a chyba bude někde jinde. To by bylo dobré. Nemuset se vrtat v kloubech. Pak by stačilo jen jemňounce přitáhnout ten hořejší a přebytečná vůle zmizí. Nevíte někdo jak se jmenuje ten šroubováček?
    Ten motor asi necham. Kondík tam připájím. Myslel jsem že by fungoval i na baterky a USB. Gramo žere málo.
Co Ortofon OMB5 ? Rozumná cena.
http://img36.picoodle.com/img/img36/4/3 … 773fb7.jpg

Web

(upravil opamp 21. 3. 2008 11:24)

Re: PASIVNÍ GRAMO

ortofon OMB5 resp. snad lepší OMB5E (eliptický hrot) je všeobecně považován za důstojnou náhradu VM2102, 2103, nic víc, nic míň. Sinclair je docela doporučuje, já je ještě neslyšel.

To USB mě nenapadlo, je fakt že 2W motor by stačil, origo motor má taky tolik... Když budou sedět i otáčky, není co řešit... smile Třeba má Pro-ject něco vychytanýho...

Já jsem si udělal tu fíčurku, že jsem vytáhl zvlášť GND "studených" konců vložky jako stínění nf kablíku a GND ramínka a spol. jsem od toho odpojil a vedu extra drátem na takovej ten zemnicí šroubek na šasi preampu, čili oddělená mechanická a elektrická zem. Bohužel jsem neměl jak změřit změnu v odstupu signál/bordel, zdá se mi to ale lepší. Koneckonců, za pokus nic nedíš a vrátit to případně zpět do původního stavu je bezbolestné. každopádně je od tý doby gramec imunní vůči dotyku trubky ramínka apod. Na tu mechanickou zem můžeš přivěsit i další kovový čáasti gramce, třeba ložisko talíře a tak (pokud to už není propojený z výroby, nevím).

Hele, že tam máš ještě tu původní nf šňůru, stíněnou asi jak děravá ponožka? Mám pocit, že ta různý "efekty" typu semtambrumvzum a občasvrz ráda provozuje a že proto jsem ji vyměnil za dva tlustý mikrofonní hady.

P.S.: Jsem rád, že jsme našli společnou řeč smile

Šroubováček jde udělat zkurvením normálního plochýho správný šířky. A já měl po letech jedno ložisko tak povolený, že se nechalo s trochou opatrnosti dotáhnout nůžkama na nehty smile

Web

(upravil elipsa 21. 3. 2008 14:08)

Re: PASIVNÍ GRAMO

Pujdu promejlovet ProJect, než to s tim motorem vzdam. No mam tam přibastlenej předzes , kterej pujde inam, a vod něj nějaká  Hamadrát. Takže na tu pozici přijde něco lepšího a předzes do speciální krabky. Tu rozeberu také.
http://img32.picoodle.com/img/img32/4/3 … 148f0f.jpg
http://img29.picoodle.com/img/img29/4/3 … a26ca1.jpg
bude tam 2krát mikrofoní zes(ssm2019) , gramo korekce(zvažuji pasiv za tu2019 a dorovnat nějakou 4580 5532 atp) a zesik (zatim tam je tda1554q a možnádam elektronku ecc99 - ta je dvojitá a udělam tak stéreo )
To není u počítače a je to třeba.
http://img33.picoodle.com/img/img33/4/3 … b27ee7.jpg

Web

Re: PASIVNÍ GRAMO

Jak už jsem psal,oslov Renowna,ten v Pro-Jectu dělá šéfa,vyskytuje se na slovanetu.