Téma: Starbass DT300-19A

Zdravim.
Mam doma 2 kusy tychto repro a chcel by som si spraviť sub.
Mohol by mi niekto navrhnút nejakú bednu alebo bedne?
Za návrhy vopred ďakujem.....

Re: Starbass DT300-19A

návrh se dělá pomocí programu a parametrů k reproduktorům, programy máme, máš parametry?

Web

Re: Starbass DT300-19A

Parametre nemám. Aky program mi doporučujete?

Re: Starbass DT300-19A

jedno bez druhýho použít nejde. takže až budou parametry tak začni schánět program. odhadem mu dej tak 30-40 litrů uzavřených,utěsněných,vytlumených

Web

Re: Starbass DT300-19A

Parametre som už našiel:       http://sa.tipa.eu/datasheet/05430103-datasheet-en.pdf
Ale ja sa vtom vobec neviznam. Mohol by mi niekto vypočítať nejakú bassreflexovu bednu?
Za radi vopred dakujem...

(upravil Thales 19. 3. 2008 12:47)

Re: Starbass DT300-19A

Musím tě pochválit za to, že si se snažil sehnat datasheet, což je velice chválihodné protože to tu většina lidí nedělá. Bohužel hned tě musím zklamat. V tomto datasheetu se sice uvádí TS parametry potřebné pro přesný výpočet ale bohuželvycucané z prstu. Stačí si to jen porovnat s tím grafem. Ale i ten stačí na to, aby člověk poznal že se jedná o pěkný šmejd. Když se podíváš na ten graf zjistíš že repro má velice slabý pohon. Chtít po tom opravdu pořádné basy je asi jako chtít motorem z babety pohánět autobus. Přestože je to rádoby subbas tak už pod 100Hz (což by měla být hlavní pracovní oblast) jde do háje. Přitom na 100Hz má peak který dosahuje až na neuvěřitelných 82dB ale to už se musel fakt vybičovat. Jinak se disciplinovaně drží kolem 77dB. Což je dost smutné protože i značně podprůměrné repro třeba od Tesly má minimálně o 10dB víc a kvalitní repro o dalších deset víc což už je 20dB rozdílu. Když si vemeš že každých 6dB znamená při stejném příkonu zdvojnásobení hlasitosti, tak ti vyjde že bude hrát skoro 3,5x méně nahlas než kdyby sis koupil pořádný repro. A to jsem opomenul napsat že díky slabému pohonu z toho nikdy nebudou přesné a kontrolované basy, spíš jen tahové hučení nebo spíš bučení. S takovým magnetem si ta membrána musí dělat co chce. Lítá tam jak hadr na koštěti. Zesilovač zavelí zpět ale než se zastaví tak to trvá dvě hodiny jak u tankeru. Totéž než se vůbec rozpohybuje. A to prosím u uzavřenky. Co tohle dělá v basreflexu od oka nechci vlůbec ani domyslet natož vidět.

Proto ti radím zbav se toho nějakému hlupákovi který to od tebe koupí a kup si pořádný reproduktor. Sice stojí víc peněz ale budeš s ním nesrovnale víc spokojený. Už žádné hučení nebo bučení ale pěkné pevné rychlé basy. Vhodnýmikandidáty z zřady autohifi jsou třeba firmy Hertz nebo DLS. Cen se nelekej, za kvalitu se holt platí. Od ostatních výrobců které nespadají do sekce autohifi pak seženeš ze obdobnou cenu lepší repra. Konkrétní výběr pak závisí na tom jaké basy máš rád (jestli hlubioké a měkčí nebo spíš kopavé ve stylu profi) a jak hluboko máš do kapsy. Zkus si tu pročíst ostatní projekty v této sekci fora.

Pokud se mi tě přesto všechno, co jsem tu napsal, nepodařilo mi tě od těchto repro odradit pak mě to mrzí. Dej to do dobře utěsněné uzavřenky +- autobus 30 litrů, žádný basreflex a šmitec. Přesněji tio bez oměření TS parametrů nelze.

Re: Starbass DT300-19A

U takových repro by měla být 2 měření, podle orientace magnetu vůči zemskému mag. poli lol

Web

Re: Starbass DT300-19A

Dakujem za rady. Asi ich niekomu predam a kupim si niečo lepšie. Mohol by si mi nejake repro odporucit tak do 2500Sk. Este raz dakujem.

Re: Starbass DT300-19A

Vy ste zase všichni chytří jako rádio.
TSka a impedančka sedí jako prdel na hrnec. Že ja charka měřená při míň než 1W vás nenapadlo, když to není udáno? Navíc to je freeair nebo uzavřenka.
salsal1: Najdi ještě někde parametr Xmax, i když bych řekl, že bude slušný, rád bych se v tom konkrétně ujistil. Pak ti klidně bednu navrhnu. Zatím bych to neprodával.

Web

Re: Starbass DT300-19A

Takže niečo som našiel. Xmax je približne 8,5mm.

Re: Starbass DT300-19A

Dej na to odkaz, je to peak-peak nebo peak-0? Nejlíp hodnoty dýlky mezery a cívky, ať je úplně jasno.

Web

Re: Starbass DT300-19A

Checku myslím, že tyhle hodnoty u subwooferu z Tipy těžko někdo dohledá... Když těm parametrům věříš, bylo by určitě zajímavý ty suby proměřit. Kdyby je salsal1 zaslal někomu, kdo by byl ochotný nad nimy strávit trochu času...