(upravil Thales 13. 3. 2008 12:07)

Téma: Spárovka - Jak na to?

Jaký je správný postup výroby spárovky?
Mám tu celkem slušné množství alespoň 25 let starého dřeva tak že bych nařezal a spáchal. Otázka je jaký je správný postup. Co vím je že se to nařeže na laťky a ta se pak slepí mezi nějaké desky. Ale to je asi tak všechno. tedy - jaké to mají být desky, má mezi laťkami být nějaká mezírka nebo narvat k sobě co to jde? Jaké lepidlo? (Herkules?) Cokoliv co bych měl vědět?

Re: Spárovka - Jak na to?

To, čo myslíš, je latovka. Dve dyhy a medzi nimi rovnobežne uložené úzke laty. Špárovka je bez tých vonkajších dýh. Bez medzier a lepené nejakým stolárskym lepidlom alebo glejom.

Web

Re: Spárovka - Jak na to?

Kurňa jsem to nějak pomotal. Sorry.

(upravil Tom 13. 3. 2008 14:01)

Re: Spárovka - Jak na to?

Tak chceš dělat spárovku nebo laťovku?

Re: Spárovka - Jak na to?

Už vim, laťovku. Laťky jsou tak 2 cm široký, daný těsně vedle sebe. Bez mezer, akorát strojně se mezi sebou nelepí, podrží to pohromadě ty dýhy z obou stran s otočeným směrem vláken o 90 stupňů. Ta dýha z obou stran má tak 2mm, to asi neseženeš. Na to se dávala ještě vrchní dýha - dekorační, zase oproti spodní dýze o 90 stupňů. Taková laťovka je mnohem lehčí než dřevotříska a je radost s ní dělat, člověk se vůbec nenadře.
Teď jsem si dělal podomácku laťovku na dvířka nábytku do obýváku. Jádro jsou 2cm široký smrkový laťky, tlustý 1 cm. Z obou stran přišla 3-vrstvá, 4mm tlustá překližka a navrch z obou stran dubová dýha Celková tloušťka 20mm. Dvířka budou mít velmi mírnej rádius (na 80cm šířky dvou dvířek se prohnou o 2cm). Na zalisování jsem vyrobil formu. Po vytvrzení lepidlato skvěle drží tvar a když to dobře dopadne, budu mít doma zase něco, co jen tak nikdo nemá. Jo, holt DIY smile

Re: Spárovka - Jak na to?

Pokud budeš dělat spárovku, tak ideální bys to měl s těmito kleštinami. Jestli toho nebudeš dělat kvanta, mohly by Ti stačit čtyři masivnější ocelové profily a pár větších svěrek.
Hranolky lep k sobě tak, aby se směr let střídal

http://img210.imageshack.us/img210/900/sparovkaei3.gif

Web

Re: Spárovka - Jak na to?

A pravou a levou stranu dřeva vždy na stejné straně.

(upravil Thales 13. 3. 2008 14:36)

Re: Spárovka - Jak na to?

Mno jo, ale to by chtělo si někde půjčit, kupovat by se to pěkně prodražilo.

Já jenom že tu mám hafec už nařezaných latěk i jiného dřeva tak bych to rád zužitkoval.

Re: Spárovka - Jak na to?

udělej z nich plot big_smile

Web

Re: Spárovka - Jak na to?

Kdepak, plot mám z masivních dubových prken - nezničitelný.

Re: Spárovka - Jak na to?

To co popisuješ je laťovka a tam si vystačíš jen s nařezanými laťkami a postupem který popsal Tom jde dosáhnout dobrých výsledků.

Spárovka je to co nakreslil fedor a tam už je to složitější.Potřebuješ nejen kleštiny,ale také hoblovku na které jsou stavitelné oba stoly.
Dnes už to málokdo dělá a ještě méně je těch kteří to dělají opravdu správně.Dnes je doba skládací,skládači nakupují lamino a jiný velkoplošný materiál ve velkoskladech.

Re: Spárovka - Jak na to?

Tak teď ještě někde sehnat za všimné tu dýhu a mám to zadaramo! lol