Téma: Komponenty na výhybky z dexonu

Mám dvě dobré a jednu očekávanou zprávu:

Vzduchové cívky z dexonu (měřeny celkem 4 kusy dvou různých hodnot) přesně odpovídají specifikaci. Indukčnost nepatrně vyšší (asi o 2%) a sériový odpor dokonce mírně, asi o 5% nižší než jmenovitá hodnota. To byla ta velmi dobrá zpráva.

MKT kondíky z ES Ostrava (měřeno asi 50 ks různých hodnot) jsou v nejhorším případě 7% pod jmenovitou hodnotou. U starých, ještě zakomunismu vyrobených, je rozložení takové, že 18 z 20 (220n z výprodeje) je v toleranci asi 2% oběma směry a zbylé dva ujeté o 10% dolů, u těch novějších je odchylka kolem 3-5% dolů pravidlem.

Bipolární axiální elyty z dexonu (měřeny celkem 2 kusy 10uF 100V) mají oba kapacitu 4% pod jmenovitou, což je dobré, zato ESR je u obou 0,84 ohmu, což je očekávané ale předurčuje bipoláry skutečně jen do kompenzačního RC článku k basáku/střeďáku.

Měřeno přesným RLC můstkem na frekvenci 1kHz.

Web

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Mám tušení, že z Dexonu si toho na výhybky už moc nekoupíme. Z toho mála, co je v posledním katalogu (nebo spíš letáku) mají ve skutečnosti jen zbytky. Jestli se chystáte z dexonu objednávat, tak si pospěšte!
Jen si nekupujte cívku 3,3mH na feritovém jádře, jako jsem to udělal před 14ti dny já. Poslali mi místo cívky na jádru Ř 40x30mm odmotanou kravsky velkou špulku (jádro Ř 65x40). Jinými slovy, kupte si raději cívky 12mH za poloviční cenu, a doma si je odmotejte na potřebnou indukčnost. Budete mít to samé, co by Vám přišlo z Dexonu a ušetříte 46Kč na jedné cívce (a ještě Vám zbyde měď, kterou odmotáte). Nemá to logiku, ale je to tak smile.
Té paní z dexonu jsem se ptal, kdo že jim součástky (myšleno hlavně tlumivky) dodával. Podle toho, že říkala "zahraniční dodavatel" soudím, že asi poláci.
Je škoda, že Dexon s tímhle sortimentem končí, protože u nás není jiný prodejce, který by prodával cívky větších indukčností za přijatelnou cenu sad

Web

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Na slovensku jeden prodejce a vyrobce zakazkovych civek je. Stejne tak elektrosound nema problem, akorat feritova jadyrka nebere na sklad a tak jich ma vecne nedostatek, zvlast pro velke hodnoty, nebo silne draty.

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Jo, z Dexonem mám taky dobrý zkušenosti. Nedávno jsem kupoval součástky do výhybek, vše dorazilo přesně dle objednávky a do tří dnů.

Web

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

tak to si šťasntý člověk,sou tu lidi(i já) co jim to dorazilo buď po dlouhé době, nebo vůbec

Web

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

civky na jadre ma Monacor, zbytek soucastek sezenete napr. v prodancu...

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Tak dvakrát už se mi stalo, že jsem objednal 1mH (tu s hrubším drátem) a jedna z nich měla evidentně méně závitů oproti druhé, přičemž na obou byl štítek se stejnou hodnotou. Podle měření ta menší byla skutečně měnší odpovídajíc 0,82mH. Takže občas ta baba z babosedu co lepí štítky hrábne do blbéko kastlíku a je to, asi tak...

Web

(upravil lada 12. 3. 2008 18:27)

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Pominem-li Voxův případ se zaměněnými nálepkami, jinak hodnoty cívek z Dexonu sedí dost přesně, nechával jsem si to přeměřit na analyzátoru. Mně nějaké kondy a odpory nepřibalili, protože zrovna nebyly skladem, což sice u části chybějících položek uvedli, ale informaci, jestli to pošlou dodatečně nebo vůbec jsem z nich musel dodatečně loudit.

Edit dolů: asi volal, ale už je to dlouho. Kromě špulek všechno koupím u nás v krámě (official.cz).

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

loudil si to pomocí mailů nebo si volal?

Web

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Taky mě dexon nakrkl. Volal jsem tam ohledně sortimentu na autohifi a pěkně mě chlápek odbyl. Není, nebude. Nazdar!

(upravil check 13. 3. 2008 15:56)

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Že jsou ostravské kondy ujeté směrem dolů, je už stará informace. Mají tak hajzlíci seřízené stroje.

Web

(upravil fedor 13. 3. 2008 16:08)

Re: Komponenty na výhybky z dexonu

Tom napsal:

... Není, nebude. Nazdar!

Proto znovu říkám, kdo chcete kupavat součástky z Dexonu, tak dlouho neváhejte. Je pravda, že třeba feritové cívky prodává Monacor, ale za mnohem větší peníz. Například tahle špulka je skoro desetkrát zražší, než podobná od Dexonu. Přitom jádro je evidentně stejné.

Víte někdo o jiném zdroji feritových tlumivek (za rozumnou cenu), nebo alespoň samostatných feritových jader?

Web