Re: Umiestnenie subwoofera

No jasné, zoženiem si poklopy kategórie D, pre hlavné cesty. Tieto znesú nielen mengela, ale aj kamión cool

Re: Umiestnenie subwoofera

Mengel je robustností své postavy něco jako Dawsoo?

(upravil ViperKing 11. 3. 2008 23:29)

Re: Umiestnenie subwoofera

to nemuže hrat dobře.  sorry za tento divny nazor. ale sub jinde než v nekterem rohu mistnosti hraje na H. efekt se uplne straci. už jenom proto že žadnej sub pokud vim neni primovyzařujici zdroj zvuku.

ale kdybys ten repro schoval. do podlahy. dokazal to utesnit. a ozvučnice jakožto podlaha. byla idealni. pak to muže byt zajimavé.

na US strankach je toho dost. ale podlahu tam jsem tam nevidel. falešne stěny OK. HOrny OK:  ale sub..:-( uvidíš no

(upravil Thales 12. 3. 2008 14:43)

Re: Umiestnenie subwoofera

>ViperKing

A napadlo tě že tam hraje roli také ta místnost? Podle mě sub může být kdekoliv pokud nemáš jo blbou místnost. Naopak sub v některých místnostech v rohu je peklo.
A ty si fakt nikdy neviděl přímovyzařující sub? Fakt si viděl jen samé bandpasy, horny kde na reúpro není vidět a Wbiny? Tak to se podívej do projektů, nenašel jsem tam jediný nepřímovyzařující.

Re: Umiestnenie subwoofera

Taky vipera trochu nechapu... Naopak se vetsinou snazime umisteni subu v rohu vyhnout... a davat to na uplne jina mista...

Nevim no.

Re: Umiestnenie subwoofera

Něco málo o umístění subu (zvlášt pokud budou dva) se lze dočíst tady:

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … oofer+rohu

Re: Umiestnenie subwoofera

Klidně to do tý podlahy dej a zakryj nějkou pěknou kovanou nebo litinovou mříží. Na zvukovod se vyprdni. Vzhledem k prostoru co máš k dispozici by stejně nic nevedl. Spíš koukej na solidnost konstrukce.

Máš pravdu Michale, ale jen v případě jednoho sw. Tam nastává prakticky těžko řešitelné hledání vhodného umístění sw. Poté ještě najít to jedno správné místo pro posluchače. Teoreticky to jde, ale co když bude třeba 80cm pod stropem? smile Prakticky realizovatelný je použití 3-4 sw s víceméně nahodilým uspořádáním. Právě tady je umístění poblíž rohů výhodné, protože není snahou omezit buzení modálních frekvencí, ale naopak vybudit všechny módy místnosti pokud možno rovnoměrně - tj. maximálně. Ve finále už jen stačí nastavit parametrický EQ, gain a delay pro každý SW zvlášť a doladit celkovými korekcemi.

Re: Umiestnenie subwoofera

Je to vlastne sranda. smile

Re: Umiestnenie subwoofera

Já mám sub vedle televize. Podle mě je nejlepší umístit subwoofer naproti posluchače.

Web

(upravil check 12. 3. 2008 19:47)

Re: Umiestnenie subwoofera

A nebo to můžete prdnout do rohu a frekvence, které nejsou slyšet, zatlumit. Paradoxně to pomůže, protože to změní polohu uzlů a kmiten. V rohu se zpravidla nacházejí pro všechny frekvence uzly.

Web

Re: Umiestnenie subwoofera

Tomu nerozumím. Co znamená není slyšet? Čeho to změní polohu uzlů a kmiten?

Re: Umiestnenie subwoofera

No pokud nastane problém, že v poslechovém místě není taková charaketristika, jakou bychom si přáli, zatlumením se změní poloha úzlů/kmiten (chceš-li - rozložení vlastních/modálních frekvencí) prostoru.
Konkrétně "není slyšet" znamená přítomnost uzlů v místě posluchače/mikrofonu.

Web

Re: Umiestnenie subwoofera

Proč se mění, resp. jakým mechanismem se mění vlastní frekvence místnosti, když základní okrajové podmínky (objem, rozměry, tuhost atd.) zůstávají stejné?

(upravil check 13. 3. 2008 16:35)

Re: Umiestnenie subwoofera

Basové pasti zvyšují úroveň nízkých frekvencí?

Velký Bobo napsal:

Pokud fungují, tak opak je pravdou - jelikož mají nízké frekvence žrát, tak jich je pak obecně v prostoru míň. Ovšem !!! Pokud se tímto způsobem podaří zatlumit nějaké stojaté vlny, které původně způsobovaly výskyt ostrých minim v některých místech na některých frekvencích, tak na těchto frekvencích v příslušných místech úroveň "paradoxně" stoupne, a samozřejmě tam, kde byla maxima, tam to zase poklesne, takže "hodnota výsledného prostorového integrálu hustoty akustické energie" celkově přece jen klesne. Lidsky řečeno, zatlumením se potlačí nepravidelnosti v prostorovém rozložení zvukového pole. Což samozřejmě platí nejen o basových pastech, nýbrž i o jakémkoli jiném tlumení.

Jestli sem psal něco blbě, tak se omluvám, interpretovat něco, čemu pořádně nerozumím, je vždycky ošidné.

Web

(upravil MaBat 13. 3. 2008 16:42)

Re: Umiestnenie subwoofera

Tak to nedělej... big_smile

Myslím, že mícháš dohromady různý věci - zatlumení místnosti (tj. změnu okrajových podmínek, o kterých mluví MethMan) a změnu charakteristiky zdroje zvuku... Ale v podstatě ted dělám to samé co ty  tongue


Edit: tak jak jsi postupně doplnil ten příspěvek, už je ten můj bezpředmětnej...

Re: Umiestnenie subwoofera

Hm, taky jsem si celou dobu myslel, že zase někdo sčítá hertzy smile Checku, bavili jsme se primárně o sw a o jeho umístění, takže zatlumit se mi logicky spojovalo s hrombednou.

(upravil check 13. 3. 2008 17:03)

Re: Umiestnenie subwoofera

Jo jako že bych si parametrákem na subu zatlumil frekvenci a v pokoji by bylo najednou všude dobře? smile
Já sem celou dobu tím tlumením myslel nějaký separátní rezonátor.

Web