Téma: sub 312-00/8

dobry den,
mam dotaz..rad bych si udelal sub a osadil ho timto TVM reprakem...vnitrni objem bych chtel 75 litru...ovsem mam relativne zajimavy navrh...chtel bych, aby byl reprak otocen do zeme a vrch ozvucnice vypadal jako strecha (tedy sesikmen) je to realne ? nebo to ma nejake vyrazne dopady na akustiku ? lepe v tomhle pripade je Bassreflex nez uzavrena ne ?

Diky za vsechny prispevky

Re: sub 312-00/8

ne že bych měl něco proti tvému návrhu, design je to přinejmenším inovátorský ale má to jednu mouchu. ten repro má poměrně těžkou gumovou membránu a závěs a časem se prověsí. Co to asi znamená chápeš. proto bych tento repro instaloval vždy kolmo k zemi. A co to udělat jako psí boudu a ten reprák dát zepředu? Tím zůstane koncept zachován a repru to vadit nebude.

Re: sub 312-00/8

To pochybuji, že by se závěs "prověsil". http://audioweb.cz/vase-svestka2.htm

Web

Re: sub 312-00/8

Pro urceni vhodnosti repra pro tohle umisteni je dobre se podivat na pomer cms a mms. ARN ma 654um/N to je relativne mekky zaves, zase je vyhodou jeji mala hmotnost membrany systemu. Vychazim z toho, ze jsem takhle umistoval XLS, ktery byl OKAMZITE jenom gravitaci provesen cca o 2mm (proto jsem od toho upustil - prave kvuli tomu, co by to udelalo za par let). XLS ma cca 3x tezsi membranu a poddajnost zhruba dvoutretinovou, vychzi mi tedy, ze ARN se provesi zhruba o polovinu toho, co XLS. Jenze - zatimco XLS ma Xmax +-12mm (24mm spicka-spicka), ma ARN linearni vychylku jen 9,5mm spicka-spicka. Takze ten jeden milimetr u ARN udela z +-4,7mm hodnotu -5,7 a +3,7. A sotva 4mm linearni vychylky je na sub proklate malo, zvlaste kdyz pri vychylce tim smerem bude muset motor reproduktoru prekonavat i tihu membrany.

Re: sub 312-00/8

Hej chlapi, dik za reakce...pac v tomhle jsem celkem novacek, takze treba tohle jsem si vubec neuvedomil...jeste nejake dalsi postrehy ? nebude ten tvar ozvucnice mit neblahy vliv na akustiku ?

Re: sub 312-00/8

v podstate okrem kocky je kazdy tvar dobry... cim menej ostrych uhlov tym lepsie

Re: sub 312-00/8

U subu je tvar uplne jedno, tam jde jenom o objem. Tvar zacina mit vliv az na vlnove delce alespon srovnatelne s prenasenou frekvenci... sub deleny pod 80hz takovy rozmer bude mit jen tezko...

Re: sub 312-00/8

Perfektní rozbor Michale. Jen v jednom s Tebou nesouhlasím. Jakmile se závěs vlivem gravitace prověsí, dostane se membrána zase do rovnovážné polohy. Takže motor bude mít stejnou práci ať ho potahne nahoru nebo dolů. Samozřejmě, že to díky nelinearitám závěsů i magnetického pole nebude platit úplně přesně, ale v principu ano.

Re: sub 312-00/8

O tu vychylku vlivem nerovnomerne pozice civky v mezere se okradas tak jako tak.
Ale stejne to 7techu vidim jinak. Pri pohybu membrany dolu na ni pri zpetnem tahu pusobi sila pohonu proti gravitaci, kdezto pri pohybu nahoru pak pri zpetnem tahu motor pusobi v ve stejnem smeru s gravitaci. Je to malilnko, ale soumerne to neni nikdy, to neni kvuli proveseni, ale v jedne pulvlne je gravitace pomocnik a v druhe protivnik.
V uzavrene bedne treba vzduch uvnitr pusobi stejne jako zaves, tedy cim vetsi vychylka, tim se snazi membranu "vratit" vyssi silou. Ale gravitace se pri vychylce smerem od zeme snazi membranu vratit, ale pri vychylce smerem do zeme se snazi membranu "vyrvat".

At je to jak chce, "downfire" suby se delaji a podle mne na to vyrobci z vysoka kaslou. sad

(upravil MaBat 7. 3. 2008 17:00)

Re: sub 312-00/8

Tohle by chtělo spočítat, jak velkej to má vliv, tj. započítat vliv gravitace do dynamiky kmitacího systému. Někdo chytrej by jistě dal dohromady i vzniklý zkreslení. Nějak tak tuším, že to nebude žádná tragédie (jde hlavně o ten poměr prověšení / Xmax - pokud jde o nesymetrii závěsu samotnou).
O výchylku to samozřejmě okrádá.

No tak, chlapi, tohle dáme dohromady, středoškolskou fyziku máme za sebou všichni...
Komplikací je to, že to u každý jiný, než uzavřený bedny, bude frekvenčně závislý.

Jen přijít na to, jak přidat gravitaci do náhradního schématu.

Tak jak nad tím přemýším, ono to nakonec bude asi opravdu tak, jak říká 7tech, tj. gravitace vliv nemá smile Prověšením se to dostane jen do jiné rovnováhy. Tj. symetrii narušuje jen závěs/vychýlená poloha v mezeře.

Re: sub 312-00/8

Důležitá není pravda, ale veřejné mínění. A to platí v hifi jako v politice. Takže, kdo si myslí, že má gravitace vliv, ať smekne! lol

Re: sub 312-00/8

Selsky mi to připadá pouze jako posun rovnovážné polohy, tím snížení xmax a případný posun do nelineálrní oblasti. Gravitaci ale nakonec můžeme vyškrtnout. Případně by se její vliv dal kompenzovat tak, že by se membrána přizvedla menším stejnosměrným offsetem wink Otázka je, na jak dlouho...

(upravil check 7. 3. 2008 17:35)

Re: sub 312-00/8

edit: Pravda, ten závěs to kompenzuje, takže se jenom sníží Xmax. Zapředpokladu, že je ten závěs dostatečně lineární (což není), se jinak nic neděje.
SSofset, který by pomohl, žádné repro imho nevydrží, ať má cívku sebevětší. Při nulovém střídavém vstupu by se cívka dříve či později usmažila. Jedině zavést SSofset a malý stejnosměrný rozkmit pod laděním BR. V CC by takový rozkmit mohl mít za následek psychologické potíže.
Stav, kdy jsou na meniči dvě různé frekvence, popisuje intermodulační zkreslení že?

Web

(upravil MaBat 7. 3. 2008 17:31)

Re: sub 312-00/8

Jde opravdu jen o posun rovnovážné polohy - tíhová síla je vyrovnána silou závěsu (tj. výslednice je nulová, nic se nehýbe, nezrychluje). To platí pro jakoukoliv výchylku. Gravitaci z toho opravdu můžeme vyškrtnout, velice přesně to shrnul lada.

Ale fakt je ten, že v reálu nebude stačit tahle představa dokonale tuhých těles, jednoduchých tuhostí, a vůbec...

Re: sub 312-00/8

Gravitace tu způsobí jen posun rovnovážné polohy a pro reprák tedy dojde hlavně ke zmenšení využitelné lineární výchylky. Vzpomínám si na přednášku fyziky, kdy nám přednášející říkal, proč je téměř ve všech příkladech na kmity nakreslená pružina vodorovně : je to proto, že studenti stále předpokládají, že ve vztazích nějak musí figurovat gravitační zrychlení. Není to pravda, ale důkaz není na dvě řádky, takže se to radši kreslí tak, aby v tom nikdo vliv gravitace nehledal.

Já chápu, proč se zdá tak lákavé, že směrem dolů na membránu působí síla (kmitka+gravitace) a směrem nahoru (kmitka-gravitace) ale tak to vůbec není, ta gravitace je kompenzována pružnou silou závěsu. Vycházíte ze zkušenosti, že přesunout hmotnost o kus nahoru je těžší, než dolů... to je pravda ve volném prostoru, ale ne na pružině.

Re: sub 312-00/8

Kurňa! A já myslel, že tu budu za rebela..

Re: sub 312-00/8

http://www.partsexpress.com/resources/downfire.html

(upravil MaBat 8. 3. 2008 0:37)

Re: sub 312-00/8

Ano, tak to je, v rovnovážné poloze je tíha rovna protipůsobící síle závěsu (x je hledané prověšení):

Mms * g = 1/Cms * x
=> x = Mms * Cms * g

Což se dá samozřejmě ještě upravit do toho jejich tvaru podle vzorečku pro Fs smile
Platí to za předpokladu, že se závěs chová jako ideální pružina.

Což mimochodem vychází o dost jinak, než jak tu psal Michal. Podle tohoto by se mu XLS12 měl prověsit (podle TS výrobce) jen o nějakých 0,8mm...

Re: sub 312-00/8

Jenže prověšením membrányse závšs a střediska přibližuje své méně lineární oblasti takže to vliv mít musí. Ale o to tu nejde, důležité je že se zmenšuje Xmax.

Re: sub 312-00/8

takze zkratka a jednoduse...umistit vertikalne ... jo?