(upravil Lachim 6. 3. 2008 1:30)

Téma: Stabilizace napětí

Tak jsem narazil čirou náhodou na článek od SINCLAIRA na zesilovačích CZ, kde popisuje kolísání napětí sítě a nedobrý, ba přímo drastický vliv na lampy. Protože vlastním lampové kombo a na pódiích to někdy vážně není OK, tak mě teda dost postrašil (ten článek, potažmo SINCLAIR). Mám 30 W v Áčku, což obnáší 4 spárované EL34 a ona to není žádná láce to přelampovat.
  Naštěstí jsem si vzpoměl, že mám v dílně stabilizátor napětí ještě od bolševika. Tak jsem to přines, zapojil a naštěstí změřil. Ten krám dává 266 V!!! Je to dělaný na tehdejších 220V sad.

  Moje prosba je, zdali by nešel ten stab. přemluvit na dnešní voltíky. Kombo mě bere 100W a toto je na max. 180W. Čili by mě to bohatě stačilo. A jiná možnost (dostupná - levná) mě nenapadá. Leda ještě UPS. Tam se ale zase musí měnit baterie. Chjo.
  Poraďte pleas. Pokud to bude reálný, tak bych to prerobil. Jestli ne, tak zkuste navrhnout jinou alternativu. Třeba jsem jen zbytečně vyplašenej smile

EDIT: sorry, zapoměl jsem postnout fotky. Hned to bude
Ten šmejd Upload-server to ale nějak přiblížil

https://i.postimg.cc/FYPMBm9v/P1250023.jpg https://i.postimg.cc/d7LbMX1y/P1250026.jpg

Re: Stabilizace napětí

V některých dnešních přístrojích je trafo s odbočkama na primáru - 220, 230, 240. Přímo se nabízí ho použít jako autotrafo...

Web

(upravil elipsa 6. 3. 2008 2:16)

Re: Stabilizace napětí

Kde je prosím ten článek? Jde o žhavení nebo anodový proud? Já mám na síti El84 už několik let a ještě jsem neměnil. Ale spíš když občas měřím sít¡ tak mam  míň 215atp hlavně teď v zimě. Spínanej stabilizovanej zdroj pro žhavení? 6A plus něco pro ecc jestli je tam  máš .
Už jsem si to našel. Šlo tam o ten anod proud versus předpětí. To zas záleží jak to máš v tom svojem stroji řešený. Jestli rozumnou hodnotou katod odporu ,tak bych se moc nebál. Pokud stabilizovaným zdrojem pro předpětí a došlo by k velkému zvýšení nap. v síti tak jsem viděl jak se el34 umí rozžhavit do oranžova(anoda) a to fakt asi dobrý není.Ale pokud si vzpomínam tak to dokonce přežila. Někde jsemčetl,(nezaručuju) že se tak dokonce elektronky probíraj k životu-to jsem nezkoušel.

Web

Re: Stabilizace napětí

Tady je ten článek, poučné wink

http://www.zesilovace.cz/view.php?cislo … 2003042601

Re: Stabilizace napětí

To, co máš na fotce není stabilizátor napětí, ale blbý cajk s označením myslím ARN-250. Umí to pouze zvednout podpětí, obsahuje to primitivní obvod, který při poklesu napětí pod tuším 210V přičte dalších 30V až do nekonečna. Je to poměrně nebezpečný krám, pokud ho připojíš na napětí 230V, přičte těch 25-30V a odečíst bohužel neumí, takže na výstupu visí třeba 260V, což může být pro některé přístroje osudné.
Zahoď to hodně daleko.
Skutečné stabilizátory mají buď jemně odstupňované odbočky, např. po 5V a kaskádou relé je připojují či odpojují a umí pochopitelně při přepětí i odečítat. Případně takový přístroj obsahuje regulační autotrafo se servomotorkem, pak pracuje naprosto plynule a na výstupu je pořád 230V, ať se na vstupu děje cokoliv.

Existují /z 50. a 60.let minulého století/ tzv. magnetické nebo ferrorezonanční stabilizátory, které sice umí téměř totéž, ale silně deformují sinusový průběh vstupního napětí, na jejich výstupu je ohavnost, nepopsatelná žádným známým geometrickým útvarem. Ty byly určeny pouze pro staré televizory, kterým to nevadilo, protože neměly síťové transformátory, ale pouze usměrňovač na vstupu. Tyhle stabilizátory nejdou použít pro přístroje se síťovým trafem, což je právě případ komba či kytarového aparátu.

Web

Re: Stabilizace napětí

Takže jsem v p.....   Je nějaká jiná možnost (krom UPS), nebo to moc dramatizuju a mám se na to vykašlat?

(upravil elipsa 6. 3. 2008 13:14)

Re: Stabilizace napětí

Docela jsem si tenkrát s el84 tenkrát vyhrál. Mam tam katodovej odpor ,který určuje to předpětí. Tak abych byl kousek nad tlumením půlvlny ještě v áčku při malém buzení a měřil jsem při kolísání sítě, sice žádnej extrém , s napájením se mění i předpětí ,ale zvukově to je dobře slyšet. Poměry se tam mění i vůči dimenzování výstupáku. Jak říkam. Pokud to máš rozumně udělaný tak se neboj,
Dík za článek. mne spíš trápí,že dávaj málo čezáci za moc peněz. Zatim topim drátem v podlaze a při podpětí,které tu je nějak podezřele ve dne časté je to chladnější.(jsem takové ekologicky smýšlející pra..) Chystam ale změnu.
Hele spínané zdroje to řeší ale je to velká ůprava. Zvukově to s tim možná taky trochu hne.

Web

(upravil Thales 6. 3. 2008 14:58)

Re: Stabilizace napětí

>Elipsa
Spínaný zdroj v zařízení které pracuje s velikými impedancemi - výborný nápad.
Muselo by to mít filtraci a stínění jak prase.

>Sinclair
Takže ty ferorezonanční stabilizátory jsou úplně na vyhazov? A co moderní zařízení se spínanými zdroji? Tam je na vstupu také hned usměrňovač tak těm by to snad nemuselo vadit ne? Případně co dát za ten stabilizátor ještě nějakou ohavně velikou tlumivku?

(upravil opamp 6. 3. 2008 15:38)

Re: Stabilizace napětí

Tý ohavný tlumifky bych se bál... kdoví jak by se celej ten rezonanční zázrak choval se silně zakomplexovanou zátěží...

Jinak spínanej zdroj by to asi zkousnul...

Jinak dávat spínanej zdroj k lampám mi přijde dekadentní, nefkusný, až zvrhlý, elipso smile smile

Web

(upravil sinclair 6. 3. 2008 18:02)

Re: Stabilizace napětí

Není mi dost jasný, jak z jehlovo-pilovitého průběhu tlumivkou vytvořit zpátky sinus...
Spínané zdroje a stabilizátory žhavení dávají do lampových zesilovačů jenom čuráci, co to těch lampách ví zhola hovno.

Web

(upravil opamp 6. 3. 2008 18:17)

Re: Stabilizace napětí

Odfiltrujeme ideálním filtrem všechny harmonické kromě základní smile

Akorát asi přijdem o "kousíček" výkonu smile

Web

Re: Stabilizace napětí

Mimochodem, neměl jste někdo rozebrané toto: http://www.apc.com/products/family/inde … 67#anchor1
Celkem by mě zajímalo co v tom mají vlastně zakopané...

Web

Re: Stabilizace napětí

Tak jo. Kašlu na to. Nastavený na zdejších cca 235V to je a případné výkyvy to snad přežije.

Re: Stabilizace napětí

Zede tenhle krám celkem znám a vůbec si nejsem jistý, zda je to dostatečně rychlý, ale hlavně neumí to reagovat na dlouhodobější poklesy napětí. Ideálním řešením je UPS, která krmí trvale výstup z baterie. APC dělá spešl pro AUDIO, ale v našich luzích a hájích se nevyskytuje. Od APC se dají použít i velké rackové UPS od 1.5kW výše, ale je to žrout, je to hlučný a nestojí pod 15k, ovšem na výstupu filtrovaný a přesný napětí.

Re: Stabilizace napětí

Thales- moje konstrukce a to i bez spínaných, mají zdroj daleko od elektronek polovodičů. Už slyšim ty povídačky o interakcích mezi odděleným zdrojem a zařízením no... prostě je to v klidu.  Kromě baterek,ty dam vklidu zblízka-na ty jedu dnes JÁ
Opamp- dekadentní a zvrhlý a nevkusný je dávat COKOLIV na elektrickou síť.Vysokofrekvenční bordel je tam stejně
Sinclair-opakuji-píšu jen o tom co mám VYZKOUŠEN0. Všechno mi funguje a krásně hraje. Pokud toto dokážou ti co o tom vědí HOVNO tak mohu jen konstatovat, že dopracovat se k tomuto je zdlouhavý a náročný proces.
Lachim- buď v klidu.
--JSEM NA TĚCHTO STRÁNKÁCH NEDLOUHO A JIŽ JSEM NA SVOU ADRESU SLÍZNUL TOTO-  drzý,zarputilý,klíny do hlavy ,že vám mastim,dekadentní,nevkusný ,zvrhlý a vim hovno.  --    To se nějak neslučuje s pravidli ,která jsem si při vstupu na tento web přečetl. Přesto všechny zdravim a přeji DOBRÝ DEN

Web

Re: Stabilizace napětí

Díky za názory. Jen se mi tady kluci nehádejte wink

Re: Stabilizace napětí

Víš elipso, ono už tímto fórem pár podobných všeznalých spasitelů prošlo... a moc po sobě nezanechali... odtud možná naše (snad zbytečná) nedůvěra. Promiň.

Web

Re: Stabilizace napětí

Jarous: No jo, ale jak to vlastně funguje? Že by v tom bylo ovládané autotrafo, to asi ne. Já totiž hledám něco na předstabilizaci napětí pro VN zdroj...ono když to má vstup 230V a výstup 5kV a vstupní napětí se hne o 5V tak to na výstupu dělá docela nepříjemné efekty smile)) Potřeboval bych ten vstup nějak umravnit...

Web

Re: Stabilizace napětí

A nebylo by lepší udělat reg. smyčku radši přímo v tom vn zdroji, Zdenku?

Web

Re: Stabilizace napětí

Přesně v tomto okamžiku nevím o čem je řeč, tudí ššš   please jeli o čem.

Web