Téma: Philips 930A

po dlouhejch letech,co mi tenhle veteran lezi na skrini sem se rozhodnul,ze zkusim dodelat repasi...pred par rokama se o to hodne neodborne pokousel muj otec,ale nedopadlo to nejlip...
nejvetsi problem je v reproduktoru,vubec netusim,jak vypada original...
ale neni to nahodou toto?
http://www.aukro.cz/item322300954_reproduktor.html
vypada dost podobne...
dalsi problem jsou lampy...
http://www.oldradio.cz/rad20.htm
tady pisou,jaky tam patri,ale nemam ani poneti,kde by se daly tyhle kousky jeste dneska sehnat.
prosim o jakekoli info,radu,ci nabidku
v pripade zajmu bych mohl vlozit i fotografie meho kousku,pokud by byl zajem

Re: Philips 930A

Záleží jak moc to chceš originál. Použité elektronky se dají nahradit ekvivalenty s redukcemi ale jestli chceš origo tak jedině po specoš inzercích např. historického radioklubu a nebo můžeš zkusit kontaktovat bazar KVT elektronika. Tam se dají kolikrát najít poklady ale chce to dobré nervy při jednání s majitelem.

(upravil nosferatic 4. 3. 2008 0:19)

Re: Philips 930A

no,elektronky,odpovidajici popisu na oldradio by se u nej mozna i nasly,ale budu mu muset napsat no...ty uz jsi s nim mel nejakou zkusenost,kdyz rikas,ze to chce trpelivost?:o)takze elektronky by se sehnat jak koukam mozna daly,horsi to teda asi bude uz jen s tim repro...sel by i tam pouzit nejakej sehnatelnej ekvivalent?popripade by se mi jeste hodilo nejaky info,kde sehnat ty redukce na elektronky...

Re: Philips 930A

U toho repro z aukra ešte chýba časť. Viac sa dočítaš na tomto fóre  http://elektroworld.info/modules.php?na … file=index  Je tu o repasácii takéhoto repra článok.

Web

Re: Philips 930A

nosferatic: Neprodáš to? smile

Repro bude snad ještě elektromagnetický typ... Pokud je v háji jenom membrána, uděláš ji z papíru. O nerozvinutelných tvarech si tenkrát ještě nenechávali ani zdát, je to obyč kužel.

Web

Re: Philips 930A

neprodam,je to neco jako rodinne zlato:o)jednou si za to moje deti koupi barak:o)ne,delam si srandu...ale prodavat to vazne nechci...po elektronicky strance by to melo bejt udejne plne funkcni...jedinej prusvih bude s tema elektronkama a tim reprakem...origo bohuzel otec pred lety vyhodil...a kdyz sem mu rekl,za kolik se na aukru zrovna tenhle model drazi,tak si rval vlasy:o)co nadelas no...uz se nejakej patek poohlizim po repru,ktery by odpovidalo originalu,ale to uz asi bude dneska nesehnatelnej artikl....

(upravil Thales 4. 3. 2008 3:06)

Re: Philips 930A

Redukce na elektronky si musíš vyrobit sám ze starých vadných kusů a patice na příslušnou elektronku ze které chceš redukovat. Bude se jednat pravděpodobně o elektronky s klíčem řady 21 ale to jen tak střílím od boku - nekoukal jsem co jsou ty původní zač. Když na to nezapomenu a bude se mi chtít tak zítra mrknu do katalogu. Jediné co budeš možná muset udělat je nastavit znovu mřížkové předpětí změnou jednoho či dvou odporů ale třeba budeš mít štěstí a najdu něco co tam sedne i beze změny. Máš od toho rádia schema?

Bacha až to budeš zapínat na staré elektrolyty. Během té doby kdy to rádio nebylo v provozu jim pravděpodobně degradovala izolační oxidová vrstva a budou chtít doformovat. Je třeba tomu věnovat zvláštní pozornost protože jestli mám pravdu a zapnul bys to natvrdo do sítě tak si pak můžeš zničit katodu v usměrňovačce. Na to je nejlepší zařadit do serie s katodou usměrňovačky veliký odpor (cca 10-15K), vyjmout zbývající elektronky a nechat to dlouho zapnuté. Vhodné je kontrolovat proud který do těch kondů teče miliampérmetrem. Tím se elektrolyty většinou obnoví a zabrání se zničení jak jich samotných tak té usměrňovačky, někdy i anodového vinutí trafa.

A ještě jedna věc - speciálně firma Philips používala v těchto starých zařízení dost dlouho elektrolytycké kondenzátory s tekutým elektrolytem. Ta může po čase vyschnout a je záhodno před počátkem formování elektrolytů dolít do nich destilku. Obvykle pak fungují bez problému i nadále. Zkontroluj jestli tam jsou takové typy kondenzátorů a když bude potřeba tak dolej. (To jsou věci co?)

Jinak je to krása - moc rád bych měl takový kousek ve svém osobním vlastnictví.

(upravil opamp 4. 3. 2008 8:40)

Re: Philips 930A

Thalesi, tipuju, že tohle bude sakra starší - že tam budou ještě lampy se soklem s pěti "banánkama"...
Je to tak: Elektronky/ Tubes: E438, E438, B443, 506

E438 = vf nepřímo žhavená trioda (tehdejší ekviv. třeba REN904, novější snad AC2 - jiná patice)
B443 = nf "výkonová" přímožhavená (!) pentoda (tehdejší ekviv. snad E443, RES964... lišilo se to výkonem a zřejmě i vnitřním odporem a strmostí, novější snad AL1 - jiná patice)
506 = usměrňovací přímožhavená duodioda (tehdejší ekviv. třeba RGN1054, z novějších sehnatelných AZ1, AZ11 - jiná patice)

K náhradám - je třeba si uvědomit, že to má 4V žhavení! Ty "novější" co jsem tam připsal jsou z následující, stále předválečné generace. Během války se všeobecně přešlo mj. na 6,3V žhavení.

Tak jsem v Baudyšovi hledal schéma... a NENAŠEL! JAK JE TO MOŽNÝ?

Web

Re: Philips 930A

no,schema uz pred casem shanel tata,ale taky bez uspechu a to si pamatuju,ze obvolal snad pulku republiky:o)jinak kousek je to tuze krasnej,skoda ze na nem zub casu udelal takovou skodu...ale treba se mi to casem podari dat do trochu snesitelneho stavu:o)

(upravil sinclair 4. 3. 2008 13:14)

Re: Philips 930A

Schéma nebude problém, v Empfanger-Schaltungen budou nejméně dvě-tři verze. Jako problém vidím flašky, pokud budeš chtít opravdu dobře funkční originály s emisí, pak si připrav tak 5-7 litrů, nejsnáze sehnatelná je usměrňovačka 506 za pár set korun.
V hodně Philipsech byly místo elytů papírové svitkové několikanásobné bloky, nevím, jak je to tady. Na mokré elyty kurva opatrně, externě ve svislé poloze doformovat max. proudem 5mA, jinak se tvoří bublinky a přetlak. Vychrstnutý elektrolyt z mokrého elytu dovnitř rádia ho prakticky do hodiny nevratně zničí.

Web

(upravil Thales 4. 3. 2008 14:49)

Re: Philips 930A

Ondro tys to blbě pochopil, já myslel že by se řada 21 zredukovala na ty původní za předpokladu že by se nesehnalo nic lepšího. Kapišto?
A na ty 4V jsem nemyslel do doby než si projedu katalog. S těmi náhradami máš pravdu. I tak bude oříšek to sehnat.

Re: Philips 930A

tak sem se nudil a poridil par fotek...

https://i.postimg.cc/Czn0nrjN/P1020014.jpg https://i.postimg.cc/G95r2nst/P1020016.jpg https://i.postimg.cc/hXFBL8sq/P1020018.jpg https://i.postimg.cc/hhjcctvN/P1020021.jpg

Re: Philips 930A

Krása... buď na to hodnej... možná se vzdej myšlenky rozehrát to za každou cenu... beztak by tam hrálo tak akorát Country Radio...

Web

Re: Philips 930A

no,ja uz sem se ty myslenky vzdal,ale aspon vzhledove to chci hodit do puvodniho stavu...ale reknu vam,ze sehnat neco na tohohle veterana je vazne fuska...cca dva dny zpatky jsem obeslal par lidi,jestli by nemeli na prodej to kulaty bakelitovy logo,co je pred brokatem a nic.vubec nic...tak me napadlo,ze bych to mohl zkusit udelat z moduritu a pak to nejak striknout do cerna,ale to by byla skoro svatokradez no.....

(upravil nosferatic 8. 3. 2008 1:37)

Re: Philips 930A

tak me napadlo,jestli by se ten originalni reproduktor nedal nahradit nejakym,ktery philips daval do novejsich modelu?byl by potreba nejakej transformator?
a jeste jeden dotaz,je tohle: http://www.aukro.cz/item323234638_ren904_spezial_f.html adekvatni elektronka?nevim,tak se radsi ptam:o)

(upravil opamp 8. 3. 2008 13:47)

Re: Philips 930A

Je to nf/vf malosignálová trioda. Použitelná. Ber ji smile

EDIT: Jakýkoliv reprák s výstupním trafem z jiného lampového radia - aspoň pro začátek.

Web

Re: Philips 930A

No klasika. Ten kondenzátorový blok zcela bezpečně nerozchodíš, bude mít ukrutný svod a prorazil by se tak či tak. No a ty původní flašky jsou vadný nebo bez emise či co, že sháníš nové?
Tyhle svitkové kondenzátorové bloky se dají repasovat jedině tak, že opatrně odletuješ víčko, celý blok posadíš na vařič až roztaje asfalt, střeva vyklopíš ven, dovnitř instaluješ MKT209 kondy na 1000V, podle schématu propojíš společné póly, znovu zaleješ asfaltem a připájíš víčko. Mrdačka minimálně na půl dne i víc.
Po osmdesáti letech už žádný svitkový kondenzátor není kondenzátorem, vyjma snad "tropic" kondů v plechu či keramice, co je používali u Telefunkenů do vojenských aparátů Wehrmachtu, Luftwaffe a Kriegsmarine. Ty jedou dodnes se jmenovitou kapacitou a bez svodů.

Už před 65 lety byl značný rozdíl mezi "spotřebkou" a "průmyslovým" zařízením, byť se jednalo o průmysl válečný.

Web

Re: Philips 930A

dve jsou uplne v prdeli a dve OK...tak bych je chtel nahradit,zkusim jeste nekde posehnat ty origo knofliky a repro..no a k nejaky repasi kondu se dostanu buhvi kdy...ale chtel bych to mit tak nejak v kupe vsechno...dost mozna se na tu repasi i vyseru,ale pohromade bych ti chtel proste mit.

Re: Philips 930A

Já mám mikrofonu z roku 1934, bloky i elyt funkční. Třeba budeš mít taky štěstí. Pro pokusy můžeš k tomu bloku připojit třeba 470n/400 zvenku.

Asi budu nucen zbavit se svýho krámoviště u rodičů. Mj. tam je i pár těch pětikolíkovejch lamp. Měl bys kdyžtak zájem? Podíval bych se, co přesně mám. 100% tam je jedna usměrňovací flaška.

Web

Re: Philips 930A

jj,urcite bych zajem mel,tak jestli bys byl ochotnej se v tom trochu pohrabat a probrat to,tak bych ti byl vdecnej,urco se pak nejak domluvime