Téma: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

Zdravím, potřebuji poradit jak správně zvolit rozměry reprobedny pro tyhle reproduktory
http://www.ahifi.cz/reproduktory/helix- … -69-1.html
budou v bedně dva a jedná se o umístění do auta místo zadního plata.
Řeším problém s tím, že nechci omezit prostor kufru (minulé reproduktory skončily s utrhanými kontakty, protože mi tam lidi cpali batohy a utrhli to), tak tyhle chci odsadit od roviny a udělat jim bednu, která bude mít dno na úrovni původního plata.
Mám rád kvalitní hudbu a nerad bych tu bednu udělal příliš malou pokud bude uzavřená, aby se neztratily basy kvuli malému objemu bedny a zároveň si myslím že když bych jí udělal jen tak velkou aby byly na úrovni původního plata jen konce magnetů a dno bych vypustil, tak se bojím, že by byly naopak udušené... (objem bedny by byl celý kufr auta)
proto bych to rád vyřešil s někým, kdo tomu rozumí. Vesměs mne všichni odbyli se slovy "kup si jen plato s výřezem pro tyhle ovály a kašli na to" jenže to já nechci, na autě si dělám všechno sám a tohle chci taky..
bednu si už nějak vyprojektuji sám, jen bych potřeboval poradit, jaký prostor přidělit zrovna těmto reproduktorům, aby zvuk byl co nejlepší..
díky za jakékoliv rady ;o)

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

Ovaly jsou v pripade ze nemas sub nejlepsi skutecne ve velmi velkem objemu. Nemusi to byt primo cely kufr, ale urcite radove desitky litru, vyrobci pocitaji s freeair umistovanim - ale neni to nejlepsi volba dat je uplne na free air, jak jsem psal. Pokud jim udelas budky s objeme par litru, skutecne prijdes o nejnizsi basy. Nechat je hrat do celeho kufru je mensi zlo. Od oka pro Helix 69 bych dal tak neco pres 15L, ale nedrz se toho, je to jenom odhad.
To, ze sis utrhal kontakty... nenapadlo te je uchytit nejak dobre k platu, pokud bude nove plato, tak je ved vyfrezovanou drazkou a zakituj, krasne zmizi pod povrchovkou a bude to ciste. Steje tak jde udelat krytka i na kos reproduktoru aby mu nevadila a aby ochranila kontakty a privodni vodic.
Je super, ze si rad delas veci do auta sam - ja taky - nedovolil bych nejakym autohifi reznikum, aby se memu auti vrtali ve vnitrnostech, ale je potreba to udelat poradne a peknou a poctivou instalaci nedelaji zlacene kontakty nebo drahe drzaky na pojistky, ale prave ty skutecne funkcni detaily co jsem popsal vyse a ze kterych ma pak uzivatel radost, pokazde si je uvedomi.

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

hehe a napadlo tě otočit reproduktory magnety nahoru? big_smile
Podívej. výrobce těchto reproduktorů vůbec neudává jejich potřebné parametry, a tak jediný co můžeš udělat je, že to narveš do jejich doporučenejch bedýnek, nebo uplně vycucanejch z prstu. autohifi se v tomhle odvětví prostě o tyhle věci nezajmá a když výrobce nedělá co má, tak už to my tady nedoženem. počkej si na někoho kdo tyhle nebo podobný ovály od helixu měl a řekne ti "tak takhle to hrálo docela slušně" big_smile nic víc nejde. Ti kluci co řikali ser na to měli pravdu, ale ještě nevěděli proč....

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

Skus spravit dvojite dno s tym, ze dosky budu od seba vzdialene na montaznu hrubku repraku. Spravis aj do spodnej dosky otvor a tam to zakryjes nejakou preforovanou mriezkou. Tak ti to bude hrat do objemu kufra a ani sa ti to neposkodi a tiez neprides o batozinovy objem.

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

To uz bych dal jenom prodysne krytky, nez tezke dvojite plato.

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

taktak. udělat krytky. i kdyby z drátů smile

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

Díky za rady, bohužel objem kufru je 240l což je právě mnohonásobně víc než těch 15l co uvádí Michal... což by vedlo k přebasování.
repro otáčet nebudu, protože jsou to 3-pásma a kdybych chtěl slyšet i středy a výšky,tak bych si je musel dojít poslechnout do kufru big_smile
původní repro byly jen 12w tesla středobasy gumáky a pár výškáčů, které jsem vyhřezl z nějakých starých boomboxů a vše bylo jen v dřevotřísce,aby v autě alespoň něco hrálo. teď jsem si koupil lepší rádio, tyhle helixy a chci z nich dostat co nejvíc.. protože repro co přijde do dveří, to je No comment a váhu to mít nebude..kufr využívám poměrně často, proto tak jako tak bude "dno" bedny na místě původního plata a já jen řeším všechno co bude nad... sice je jednodušší koupit plato,našroubovat repro do předem udělaných děr a jen udělat krytky na repro,ale o to já nestojím.. když už, tak už smile
spíš sháním nějaký návod podle čeho spočítat ten správný objem (pokud nějaký existuje) a zařídit se podle toho yikes/ a právě nějak nikde moc nenacházím..

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

ro tyhle repra bude asi fakt nejlepší je dát jen do plata a zespoda pokrejt třebas tahokovem...

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

Pokud ty repra nekdo nezmeri, a nedostaneme do ruky aspon zakladni svatou trojici TS parametru (Fs, Qts, Vas) bednu muzeme jenom hadat.
A brzdi s tim "prebasovanim" pri hrani do kufru. To taky zdaleka neni pravda. Jedine, ceho se dockas je vyssi vychylka tech repro, ovsem aniz by to prineslo nejaky slysitelny basovy efekt - zvlast pri napajeni primo z autoradia.

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

v pátek večer se podívám jestli nenajdu tyhle parametry přesně vypsaný u těch repro, byla k nim docela obsáhlá dokumentace, tak třeba tam i tohle bude.. a pokud ne, tak mám asi smůlu, protože času není na zbyt a netuším do jaké míry je těžké tyhle parametry přeměřit a kdo by toho byl schopen yikes/ každopádně děkuji za rady

(upravil chyna.cz 27. 2. 2008 14:52)

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

mě hráli do cca 150 litrů oba(starší verze - Helix Blue 69 ) a neznělo to špatně, ani plato nebylo nějak extra z kvalitního matroše a přesto to hrálo. udělal bych to podobně jako kdosi tady, repro na plato ale udělat jim takový budky a NA ně je dát, tím schováš celý repro.
http://www.peugeot-club.com/forum/viewt … pid=412329
takhle, ale možná víc vystčit ven

Web

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

chápu, já jsem právě chtěl tímhle způsobem (jako je tady na tý fotce udělaná ta budka) udělat celý plato. Přesně tenhle tvar a bez dna, jen se bojím, aby to "hnusně nedunělo" a nekazilo to výsledný zvuk..  každopádně tohle taky nevypadá špatně..

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

jak psal Michal, dunět to ani moc nebude... spíš bude velká výchylka.

Web

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

a tou výchylkou myslíte přesně co..? (abych měl jasno)

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

Jak moc to sebou háže lol

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

jo takhle.. takže čistě jako výchylku blány ze svojí osy.. hmm hmm.. chápu..
jen přemýšlím.. to bude mít akorát vliv na to, že kdybych je dal moc nahlas, tak by mi kvuli větší výchilce mohl spadnout z cívky a pak asi další vliv to bude mít na případný rezonování dalších částí auta, ale to jsem stejně chtěl nějak řešit pěnovym těsněním mezi plato a zbytek...
má to vliv ještě na další věci..?

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

pena je podle mne na nic. Vychylky, ke kterym tam bude dochazet budou na spodni hranici slsitelnosti a s nicim v aute nepohnou. Civku asi neutrhnes, v autohifi se s takovym zachazenim vicemene standardne pocita a tech 13W z radia tomu sice moc nenalozi, ale zaroven taky velmi mizerne uhlida presnou pozici membrany. Uvedom si, ze takovyhle oval hraje basovou membranou dejme tomu do 2khz. Ty mu dovolis vychylku treba +- pul centimetru - zadny problem pro ovaly na plate hrajici co kufru - normalni stav vetsiny postpubertalnich vozitek.
Jenze ona ta membrana samozrejme musi kmitat i ten zbytek jejiho pasma mimo ty nejvetsi basy a jak to ma udelat, kdyz uz je pri takove vychylce pulka civky mimo magnetickou mezeru? Ve vysokych vychylkach rapidne narusta zkresleni. To je problem instalaci vicepasem ve velkych objemech.

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

jasný jasný.. a to je přesně to, co by mě akorát štvalo.. mě nejde o nějaký dunění. kdyby o něj šlo, přidám nějakej sub, ale jde mi právě o co nejmenší zkreslení, čímž se dostáváme opět k tomu, že budu muset nějak spočítat bednu, abych právě dosáhl co nejmenšího zkreslení ;o)
zkusím někde vylovit nebo sehnat ty TS parametry..

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

nebo prave postavit ten sub a tem ovalum uriznout frekvencni rozsah nekde kolem 80Hz a oni pak uz litat nebudou....

Re: Jak správně nadimenzovat Reprobednu???

a tomu se právě snaží vyhnout

Web