Téma: Ako na SW dipol?

Poradi ako na konsrukciu SW dipol? ake je vhodne repro na to a aka podstata je tejto konstukcie. Ako vidno z obrazka, komory pre jednotlive repro su velmi male, je to mala konstrukcia, velmi vhodna tam kde treba setrit priestorom. Ale rpero z TVM alebo Tesla by sa na tuto konstrukciu hodilo?

http://img216.imageshack.us/img216/7245/dipoolza2.th.gif http://img220.imageshack.us/img220/7597/geyron17vq3.th.jpg

Re: Ako na SW dipol?

Nehodí. Plandalo by to jak hadr ve větru.

Re: Ako na SW dipol?

a co od TVM albo Tesly by sa hodilo na takuto konstrukciu?
http://img216.imageshack.us/img216/9137/basso05wg5.jpg

Re: Ako na SW dipol?

Nic. 226 toho moc nezahraje a dvě 312ky přijdou zbytečně draho.
Mimochodem tenhle sub jsem myslim viděl v Corinthii v salónku Xavianu, a ty repráky budou nejspíš Peerless SLS 10.

Re: Ako na SW dipol?

iMartin - Jojo - je to ono.

Jofi - čistě teoreticky takto by i ty Tesly provozovat šly. Třeby dvě ARN8608 wink ale musel bys jim dát větší objem než je na fotce. Hrálo by to asi celkem pěkně pokud bys to budil festovním zesilovačem ale přijde mi na to těch repráků trochu škoda. Když je máš tak je to OK. Nové dvě ARN312 by se na to kupovat ale nevyplatilo.

Re: Ako na SW dipol?

mam ich, okrem tych 8608ciek by neslo nieco pouzit trebars s ARN6618(6608) alebo ARN226-0x/8?a ako sa vlastne rata taka ozvucnica? je na to niekde nejaky sposob?

(upravil iMartin 14. 2. 2008 12:11)

Re: Ako na SW dipol?

To máš něco jako tunnel, typ isobariku, takže poloviční potřebnej objem a -3 dB citlivost. Ten objem mezi nima by ale měl bejt menší, lepší je když je tam nějaký mezikruží, což se v tom subu od Xavianu není (ostatně ani nechápu proč to otevírali, nic pěknýho k vidění na tom není).

Ujišťuju tě, s 20 cm TVMkem to za to nestojí, za cenu dvou máš lepší reprák a 226ce stačí 30 litrů takže tohle postrádá smysl.

Re: Ako na SW dipol?

Tohle by mohlo mit smysl treba s profiky (omluva za kacirskou myslenku) kde je citlivosti relativne nazbyt a polovicni objem neni k zahozeni.
Ale jak rekl martin, VELMI by tomu prospel ten tubus. Teoreticky je to isobaric s tim, ze je vetsi hmotnost vzduchu mezi membranami. Jenze tady se do toho sere magnet, nepravidelny tvar te komory...
Zajimlao by mne, jak je to se vduchotesnosti a co to udela po delsim provozu, az se ohreje vduch v e komore a zacne mit tendenci se roztahovat, z hlavy to pocitat nebudu, ale nemuze to mit taky vliv?

Nezanedbatelne pozitivum tohohle isobaricu je to, ze necumim na magnet, ale na hezkou membranu.

Re: Ako na SW dipol?

Jofi, kdybys potřeboval mezikruží na tuhle konstrukci se dvěma ARN8608, tak se mi dvě válí ve sklepě. Jsou svařené z cca 5mm plechu. Za odvoz.

Re: Ako na SW dipol?

Na tom právě dělám:2* 312 isobarik v tandému.
http://img530.imageshack.us/img530/2756/dsc00573xy0.jpg
http://img266.imageshack.us/img266/9559/dsc00572fx6.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/9357/dsc00607sj3.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/4980/dsc00604qa8.jpg

Re: Ako na SW dipol?

Me se libila koncepce vzhledem jako tohle, ale jeden z menicu je pasiv. smile Jenze to je vlastne bandpass a neco uplne jineho.
Stejne tak tenhle thread byl o dipolech, coz tohle neni...

Re: Ako na SW dipol?

Benazi, budeš mít strašně velký objem mezi membránami. Takže se to jako bandpass může klidně chovat.
(To by bylo, abych se těch objímek nezbavil! big_smile)

(upravil check 14. 2. 2008 18:51)

Re: Ako na SW dipol?

K čemu je dobrej isobaric? Já nějak moc nechápu, proč bych ho měl použít. Důvody pro pushpull chápu, ale kvůli tomu se isobaric dělat nemusí. Na tom Xavianu Basso nechápu už vůbec nic smile, pushpull to není, BP to být nemůže, protože sou repra držena zesilovačem na uzdě.

Michale dočkáš se, brousím si na BP4 s pasivem zuby.

edit: Ale když na to koukám, lepších čísel se v isobaricu nedočkám.

Web

Re: Ako na SW dipol?

check: zmenšení objemu ozvučnice - co jsi čekal? Holt ne všude lze nastěhovat několikasetlitrové almary - pro rýpaly - s WAF, PAF (ParentAF) a podobnými to nesouvisí wink

Re: Ako na SW dipol?

Benazi: výborné, ale nemělo by to ARNko být co nejblíž k tomu druhému?

Web

Re: Ako na SW dipol?

Ono to je blízko sebe. Tak aby netloukla membrána  o magnet.Rohy mezi membranou a magnetem přijdou vylepit.Měl jsem 2 kousky už 2 roky ve skříni tak jsem je využil aspon takhle.Ušetřil jsem na objemu,což je dost duležité.Kdoví jak to bude hrát.

Re: Ako na SW dipol?

Bude to hrát jako z nitra Země. Kdysi jsem to měl. Kolik jim dáš objemu a kde budeš dělit?

Re: Ako na SW dipol?

Checku, na to jsi chtel ten muj plandopasiv? smile Jsem na to zvedavej.

Re: Ako na SW dipol?

objem mám 45 l. 200 hz s plynulým snižovánim.

(upravil check 17. 2. 2008 18:33)

Re: Ako na SW dipol?

Michal: Jo BP4 s pasivem místo BR.
Já myslel, že sme se tu shodli na tom, že na tvaru charakteristiky ani nezáleží. Důležitá je akorát citlivost reprosoustavy, která bude pro subbas vždycky mizerná. Tvar charakteristiky si, v případě uzavřenky, upravím  Linkwitzovou transformací, jinak se použije parametrický ekvalizér. Obojí reprezentuje jeden operák za 15Kč včetně rodokmenu.
Xmax mám stejnou, Sd taky, motor je stejně silný, kmitající hmotnost mám dvojnásobnou, poddajnost a citlivost poloviční, takže k čemu mi to je; kde jsou ta pozitiva?
Jediné lepší parametry jsou Fc a Qtc. Jenže Fs je stejně pořád v půlce funkčního pásma a nižší Qtc mi je k prdu kromě ozvučnic s BR, kde mi na ladění BR pomůže skoro dotáhnout pokles citlivosti a typický hrb v maxSPL na ladění BR je vyšší. Jenže menší ozvučnici použít nemůžu, protože bych měl problémy s délkou nátrubku smile.
Takže pokud se nějak nedá počítat s nelinearitou způsobenou větším objemem mezikomůrky, tak nás pánové z Xavianu tahají za nos.

Web