(upravil Endy 10. 2. 2008 22:29)

Téma: baskytarový box s Beymou 15LW30

Ahoj, prosím o radu. Kamarád pořídil tento reproduktor http://www.beyma.de/fileadmin/seiten/do … W30_1_.pdf  do basového komba. Prosím o radu k návrhu ozvučnice. Stavebním materiálem bude MDF s tloušťkou kolem 40mm. Closed ozvučnice by vycházela hrozně velká, přemýšlel sem o basreflexu 85litrů a basreflex naladěn na 35Hz. Basreflexové nátrubky bych použil dva, kvůli větším turbulencím vzduchu, nebo použít basreflex štěrbinový? Poraďte prosím jaká ozvučnice a s jakým objemem by tomuto reproduktoru nejvíce vyhovovala. thanks

Web

(upravil hot.shot 10. 2. 2008 19:59)

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

MDF 40mm? Promiň mi ten výraz ale to jsi se asi posral. To by ta bedna byla těžká jak prase, kdyby jen jako jedno prase. Předpokládám že bedna nebude stát pořád v jednom koutě, takže bych doporučil překližku nejlépe březový multiplex 18mm. Objem možná i něco menší a naladil bych asi výš tak 40Hz ale to je můj názor jako PAčkáře a ne hudebníka takže by mohl lépe poradit Betaron.
A oprav si název tématu máš tam napsáno Eminence 15LW30.

EDIT: Je ten reprák vůbec vhodný pro basskytaru?

(upravil Ej Pxy 11. 2. 2008 2:12)

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Samozrejme že 40mm MDF je vela, kludne tam daj 20mm MDF a vystuhy do rohov alebo preglejku ako vravi "hot.shot". Ladil by som to ešte vyššie, nešiel by som pod 45Hz ja by som dal 55Hz alebo až 60Hz kvoli širke hrbu čo vznikne je to optymalnejšie, aby si zvýraznil väčšie pásmo basov s dobrým dopadom aj na hlaboke frekvencie pod 40Hz. Basreflex štrbynový kôli menšim až žiadnym nežiaducim rezonanciám samotného BR a eliminácii časti stojatého vlnenia ktore zvniká viac v okrúhlych BR. Plochu BR by som volil na 200 až 400cm2. Bedňa 75-160L. No ale vzhladom na QTS, ja by som to dal do šneku, ale to by si prišiel o vyššie frekvencie čo by ti pri gitare asi chýbali.

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Je to reproduktor pro ozvučení a ne do nástrojového aparátu. Tím je řečeno vše. Pro daný účel lze sehnat reproduktory za třetinovou cenu.

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Ej pxy, ladit br na 60hz s pozitivnim dopadem na 40hz frekvence? Nad tim bych se zamyslel...

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

JJ, je to blud, ked zladi na 60Hz, pri 40hz uz bude pokles okolo -10 az -12dB.
Ak prave tu Beymu, mozno by som to kombinoval s 2*10" pre gitary. Vzniklo by z toho zaujimavo hrajuce cudo, len za trosku viac penazi hmm
Ta Beyma je dobra aj pre bassgitaru (zatazitelnost, Xmax, Fs), ale musi s nou este nieco hrat, samotna nebude mat "drive".
Hladal by som 15" s BL aspon 20, tento ma 17 (taky dolny priemer).
Beymu by som dal do 90L na 37Hz, alebo 105L na 35Hz. MDF40 je vela, 20staci +vystuhy; najlepsie bude multiplex, kvoli hmotnosti.
Endy 
closed ozvucnica urcite nevychadza velka, v kazdom pripade je to najmensia ozvucnica, ktoru mozes mat, ale na tento reprak sa nehodi.

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Já mám takovej dojem že pro kytaru a basskytaru se používají spíš repra s vyšší Fs...

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Ja som si to odsimuloval v BassBox Pro 6 a ked to naladim na 35 alebo na 60Hz tak sa v 40Hz charakteristiky stretavaju ale ta s 35Hz ide plynule hlbšie ale zato utlmuje aj vyššie basove frekvencie ale pri naladeni na 60Hz sa basy dobre zvyraznia a v 40tke sa tretnu ale odtial dole to ide velmi prodko ale načo by mi boly frekvencie pod 35Hz. Pripajam sa k návrhu že by bol lepši iný menič za menej penazi na tento učel.

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

hot.shot
preto som pisal, ze k tomu este nieco treba, sama ta Beyma nebude az tak dobre hrat.
Je to bas dobry do BR subu.
Basgitara hra harmonickymi, ktore tvoria farbu nastroja az do 2000Hz, ta Beyma uz tam nieje vhodna.

Ej Pxy
Ja som to tiez odsimuloval a na 60 je to blbost. Problem bude vo velkej vychylke uz pri 46/48Hz. Repro bude mat male tlmenie, bude skoro prekmitavat. BTW, basgitara hra az do 32Hz.

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

v dobrý bedně by to mohlo i zatlačit, ale zvuk to bude mít jak z prdele

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Díky za názory, zatím se mi docela zamlouvá těch 90litrů s basreflexem laděným na 37Hz, zkusím si to odsimulovat.  Uvítám další konstruktivní návrhy. dík

Web

(upravil MethMan 12. 2. 2008 11:26)

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Souhlas s Matesem. Aspoň se podívej po netu jaké reproduktory jsou vyráběny do baskytarových komb a jaké mají vlastnosti. Vysoká zatížitelnost, velmi nízká Fs, velká Xmax, rovná osová frekvenční charakteristika atd. to nejsou. Konstruktivně navrhuju prodat za co nejvíc a koupit co nejlepší jiný.

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Klasická čtyřstrunka do 42Hz. Spodní E. Někteří podlaďují a u pětistrunek? Betarone? Spodní H? To se moc často nepoužívá. Využívám prázdný E struny občas při nějakým tom Blues, ale většinou stejně hraju o oktávu vejš.

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Mám dojem, že něco podobného jsme už kdesi kdysi probírali, určitě ale na baskytarovém foru i s mistrem Hockem.
15LW30 má všechny předpoklady pro slušný reproduktor do PA. Xmax je pro nástroj zbytečně veliká, je to pak spíše s tendencí k dunění.
Struna H u baskytary má asi 31 Hz a celkem spolehlivě tento kmitočet přenesou i repra s Fs 60Hz.
Ba právě ten správný naprděný zvuk jde jde z baskytarového aparátu jsou-li ty nejnižší kmitočty vyzářeny s určitým útlumem při dolním okraji pásma.
Reproduktor si nechej, hrát bude dobře. Objem boxu si zvol spíše střední, než vyšší a přikoupíš-li si k tomu ještě dvě desítky do samostatného boxu, získáš aparát pro jakékoliv podium s možností jisté kombinace podle prostředí, ve kterém budeš koncertovat. Mám to vyzkoušené, ikdyž ne zrovna s touto Beymou.
Pokud si beru na hračku basu pětku, na H struně při některých vyhrávkách využiji tón D a sporadicky C. Víceméně do stylu muziky, který hraji, pětku nepotřebuji.

(upravil dj-bobr 14. 2. 2008 21:21)

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

Jedna věc mě na baskytarových aparátech zaráží - bedny na basu se často ladí s bassreflexem třeba na 50-55Hz, a ve chvíli, kdy palcem udeřím na prázdné hluboké Éčko, tak jsem pod rezonancí bassreflexu a výchylka jde prudce nahoru, což s impulzním charakterem slapu je pro ten měnič nebezpečný... nebo se mýlím?

Web

Re: baskytarový box s Beymou 15LW30

To je aj dovod, preco som odporucal ladenie na 37Hz. Pripadne sa odreze spodok vyhybkou vyssieho radu.
To, ze to lieta, vidim aj ked pripojim svoju akusticku basu s piezo snimacom.