Téma: SDA 50 MOS

stavěl nekdo tenhle zes?. Použilibyste opravdu Ty IRF640?  daji se použit od vyrobce IR?. Nebo navrhnete nejakej jinnej pár kterej bude aplikovatelnej.

co tam máte za T4,T6 (asi budiče). a za R16 a R15 .

často použivám ty IRF pro spinaci učely a za tu dobu co je kupuju. se mi zda že maj jinne charakteristyky.

diky za info.

Re: SDA 50 MOS

Já bych to ani nenazýval zesilovačem. Spíš znásilňovač. Je to omrdávka nejvyšší kategorie.

Web

Re: SDA 50 MOS

jo priznavam vpada to tak. zkutecne tam neni nic.  ja s toho potrebuju jenom 15w.. to by mohlo byt v poho. a cena.. atd je slušna. na honeni nejakejch tech Zkusenosti... kdyz ve skole uci sami pani jako p F. tak kde se to potom chces naucit. z knizkek OD BENU:-) no to je mazec literatura.

poradi aspon nekdo s temi mosfety?

Re: SDA 50 MOS

Já tam mám IRF9540/540 jako v návodu, R15 jsem musel trochu zvýšit.
Napájím ho 2x32V a zatim je v poho, pravda nijak jsem jej zatím nepřetěžoval a ani se na to nechystám:)

Re: SDA 50 MOS

Ten krám při malých amplitudách silně zkresluje, navíc limituje nesymetricky a celé to vypadá jako nouzové obestavění dvou fetů, aby je aspoň bylo čím otevřít. Rozhodně to nemůže mít zvuk jako fetový zesilovač nebo dokonce elektronkový, spíš to bude připomínat zvuk nějakého servozesilovače použitého na audio. Je to totiž úžasně pomalý, kmitalo jim to tak to zatloukli co to šlo. Ostuda prodávat takovej modul, ušetřili i na dvou blbejch tavnejch pojistkách. To se pak prodává za tři kila, takový omrdávky...
Jestli potřebujete slušný 50W zesilovač, kupte si SPS50. Můžete z něj bez obav i dlouhodobě tahat plný výkon, zvuk je průzračně čistý, protože zesilovač je ve skutečnosti daleko rychlejší, než je udáno a má předimenzovaný koncáky se slušnou linearitou. Krom toho má ochranu proti zkratu, pojistky, L profil atd, jen pozorně sestavit a jedem.

Web

(upravil Kronos 9. 2. 2008 20:36)

Re: SDA 50 MOS

Potvrzuji, SPS50 je za tu cenu nepřekonatelný zesilovač. A v režimu do 8ohm skoro vůbec netopí.

(upravil opamp 9. 2. 2008 21:24)

Re: SDA 50 MOS

Je fakt, že FETy musí bejt neojebaný, aby se projevily jejich výhody. Jinak se projeví akorát jejich zásadní nevýhoda a to je řádově horší linearita než mají bipoláry (v AB třídě).

Web

Re: SDA 50 MOS

2 BOBO jake značky tranzistoru please. IR ST...?

(upravil BOBO 10. 2. 2008 11:43)

Re: SDA 50 MOS

Mám tam IR.

Docela zvláštně je řešená dps, na chlazení budičů se asi moc nemyslelo...

Re: SDA 50 MOS

Kolik dává SPS50 do 8ohm?? A jaké tam jsou výkoňáky?(jestli to není tajné)

Re: SDA 50 MOS

DPS je tam řešená zvlášť idiotsky...vyserte se na ty fety, nadrobíte si akorát problémy. Nedoporučuju to vůbec provozovat bez ochrany proti ss napětí ve výstupu.

SPS50 dává s transformátorem Aldax Tr1A kolem 40W/8ohm a 60W/4ohm. Konce BD911/912 od STM.

Web

Re: SDA 50 MOS

sinclair oni se snaží najít ten fetovej zvuk. Jenže nechápou že stavebka za pár stovek nemá s pravým fetovým zvukem nic společného smile Aldax ho nemá,ale má ho za to krásně vybroušený smile

(upravil sinclair 10. 2. 2008 15:21)

Re: SDA 50 MOS

No dyť jo, u SPS50 je to daný tou dost vysokou rychlostí celého zapojení.

Ne, skutečně, z tohohle fetový zvuk nikdy nepůjde. Jak jsem napsal, bude to mít zvuk servozesilovače, použitého na audio. Při nízkých amplitudách zkreslení jako prase a na výškách taky, protože je to zatlučený a navíc tomu nestíhají budiče.

Web

(upravil ViperKing 10. 2. 2008 15:32)

Re: SDA 50 MOS

hhh.. ne ne to rozhodne ne, ja fetovej zvuk nehledám.  ani jsem nikdy rozdil nepoznal.  to bych musel na tom zesaku mit primo nejakej CD prehravač.. starou sonku nebo tak. pak bych možna poznal.

spíš nerad věřím kombinaci. drahe = dobre. levne = špatné

krom toho ja nerad jednodeskove zesilovače. Pozor...nerikam co je lepsi nebo tak.A taky si rad spoustu věcí řeším po svém. Což se mi ne jednou vymstilo..,chybama se člověk učí:-).

ochranu?...když ji budu chtit jednoduše dokoupím...

Věřím že ty SPS. jsou dobré , ale cena tentokrat zvítězila koupil jsem to téměř za cenu DPS bez koncáků a budiču.

kdybych chtel neco co mi jenom doma leži a hraje. tak si koupim něco z nejake Hifi soustavy. jsou toho plne noviny.

2 sinclair jake jsi použil koncaky a budiče ty ... asi si ten MOS zkoušel. please

(upravil sinclair 10. 2. 2008 15:54)

Re: SDA 50 MOS

V dnešní době víc, než kdy jindy platí levné=špatné. Zadarmo Ti dneska nikdo nic nedá. Dostaneš jen to, co si zaplatíš, což neplatí v plné míře u stavebnic Aldaxu.

Zkoušel, ještě v dobách, kdy jsem se SEACem spolupracoval. Jak jsem napsal, je to zcela záměrně koncipováno jako maximálně možně zjednodušené zapojení tak, aby to vůbec nějak fungovalo. Zkoušel jsem to s budiči KFY18/KFY46, KC639/KC640 a fety byly značkové od IR. I s dobrými polovodiči se to chovalo fakt otřesně.
Ještě mi to tam kdesi v krabici leží mezi ostatními zbylými moduly od SEACu, jsou tam myslím i dvě ty jejich přeladitelné propusti na subwoofer.

Web

(upravil BOBO 10. 2. 2008 17:09)

Re: SDA 50 MOS

Určitě nehledám kvalitní zvuk u této stavebnice. Na kvalitní zvuky mám jiné stroje:)
Snažím se jen něco naučit. Elektrotechniku studuju osmým rokem a furt vim hovno. Ve škole tě sice naučí vypočítat kdejaké píčoviny ale už ti nevysvětlí jak to použít v praxi. Snažím se něco dělat ať pak nejsem blbec s titulem:)

Kdybych si koupil spv50 dostanu vše co potřebuju s přesným návodem, nic neřeším, sestavim a jedu. Jenže tak se nic nenaučím:(

Z finančních důvodů jej teť musím dočasně používat pro buzení subwoafru(reformy poznamenaly i studenta:). To se snad ale brzo změní a já začnu s SDAčkem dělat všemožné pokusy...

TO SINCLAIR: Kdybych od vás něco obědnával, přibalil bys mi tu přeladitelnou propust za symbolickou cenu?

Re: SDA 50 MOS

s tema budicama je to nastiru. myslite ze pujde pouzit BD139/140? vypadaj ok. a daj se koupit.:-)

(upravil sinclair 10. 2. 2008 17:28)

Re: SDA 50 MOS

BOBO: jistě, pokud něco v Aldaxu budeš objednávat, připiš to tam Pierrovi. Jedna deska je myslím holá a druhá částečně osazená, jsou to ty verze se síťovým trafkem, trafa jsou tam taky. Jen to supermini trafo stálo skoro dvě kila...

BD139/140 by použít šly, ale nikdo neví, jak se to s nimi bude chovat, nikdo to patrně nezkoušel a Ty jistě nemáš osciloskop a zbytek vybavení na to, abys to dokázal ukočírovat. Ale vzhledem k tomu, že mají podobné Ft jako KFY /t.j. okolo 60-70MHz/ by to zas taková hrůza nemusela být. Nicméně kontrola osciloskopem bude nezbytná, ať si při případných zákmitech nespálíš výškáče a středy v bednách.

Web

(upravil ViperKing 10. 2. 2008 18:02)

Re: SDA 50 MOS

moji situaci jsi odhadl dobre. KFY...normalni smrtelnik nekoupi. bc639/640 aji jo. bd v poho. koupim oboji asi a vyzkousim. kdyz to pojede hned. tak ten osciloskop snad nekde na 5min pujcim.nebo zatež delič a SB live:-) nouzove uz jsem pouzival. Kdyby se teda objevily ty zakmity. bude to znamenat. že nepujdou použít? Nejsem tak daleko abych vedel jak se takove situace řeší. jak se to nejlépe da odstranit.? jo rada typu... je to cele na H vyhod to by me taky napadla)

sorry ale takové běžné věci se paradoxne nikde nedozvím). .

jinak dik za pomoc. svoje výšky i středy mám rad.

Re: SDA 50 MOS

To je ta výhoda ultralevných stavebnic. Bývá v nich shitový a výprodejový materiál /alespoň ve stavebnicích SEACu byl/, který už prakticky sehnat nejde a pokud do toho napereš něco jiného, nikdo předem neví, co to udělá.
Můžu to ve volné chvilce v dílně zkusit přeosadit z KFY na BD a testnout, ale mně se kurva do takových sraček nikdy moc nechce...jestli to ještě najdu.
Nejlepší rada by v tomto případě opravdu byla škrábnout s tím do kýblu a začít něčím normálním. Jenže Ty si prostě říct nedáš, tak si rozbij hubu sám vlastní rukou, no.

Web