Téma: MDF

Jste si jisti ze je vhodny material na stavbu reprobeden MDF deska? Dnes jsem se byl divat na MDF surovou a prijde mi ze to je jak z lepene koženky na sobě. Co je lepsi tedy? Dřevotříska nebo ta MDF? Děkuji

(upravil iMartin 28. 1. 2008 20:59)

Re: MDF

Určitě MDF.
Když se podíváš pořádně zjistíš že to je nahusto vrstvená deska z vlákniny (víceméně to nemá moc daleko k papíru, ale je mnohem tvrdší a silnější).
Spoje natupo z MDF držej líp než u dřevotřísky, protože struktura povrchu MDF je skoro stejná jako struktura v řezu.

Edit: jestli budeš dělat spoje pod úhlem tak to je samozřejmě ještě lepší.

Re: MDF

No ale ja spoje na tupo delat nebudu mam tam uhly..

Re: MDF

Dřevotřísku vymyslel nějakej kretén, v žádnym případě neni lepší než MDF. MDF je ale kaky hrůza - cokoliv řezat, brousit... Asi budu dělat bedny z betonu lol

Re: MDF

proč kretén? co je na ní tak špatného? prostě je horší. a???

Re: MDF

Zásadní výhodou dřevotřísky pro částečně vybavené kutily je, že ji vedou a nařežou v hobbymarketu. MDF se považuje za akusticky vhodnější, uvádí to třeba B. Sýkora ve svém seriálu z amára. Určitě by k tomu napsal něco i MethMan, ten má materiály teoreticky namakané smile

IMHO pro nenáročné konstrukce, jakých je tu i v projektech většina, je to jedno, z čeho se budka udělá. Spíš je všeobecně zvykem u hobbykonstrukcí používat v záležitostech, které zásadněji nezvyšují cenu, co nejpoctivější přístup, proto pevné budky, poctivé tlumení, tlusté přívody, zafrézované měniče...

Řekl bych, že MDF se oproti dřevotřísce lépe opracovává a frézuje, je jemná, řezy a frézování jsou hladší.

Re: MDF

Franku neplácej nesmysly. S dřevotřískou se to má asi tak jako se vším dneska. Kdysi se dělala docela solidní a poctivá dřevotříska která opravdu neměla špatné vlastnosti. Jenže ta co se dnes prodává sn má společného leda tak název - je ojebaná. navíc drřevotříska vznikla v době kdy ještě žádná MDF neexistovala. Takže mě Franku neser s tvrzením že dřevotřísku vymyslel kretén je to jasný?!?

Re: MDF

lukas87
ked sa ti nepaci MDF, mozes vyskusat HDF, robi sa len do 7mm hrubky, tak je dobre to lepit z 2-3vrstiev, pripadne sendvic HDF/bitumen/HDF/bitumen, to moze mat tak 22mm, isto ti to nebude vibrovat.
Pripadne co tak 18vrstvu preglejku?

Re: MDF

Bacha na dřevotřísku- jsou v ní i občas i drobné kovové kousky, které spolehlivě poškodí hlavně ostří frézky. Takže- raději MDF, překližka

Re: MDF

Po 2. sv. válce v době, kdy opět stoupal průmysl, vznikla potřeba vyrobit aglomerovanej materiál, tedy ten, který může nahradit klasické dřevo a zužitkuje se dřevní odpad z prvovýroby dřeva - horší kmeny, větve, štěpky,... Proto vymysleli materiály vyrobené rozmělněním a slisováním dřeva s různými přísadami. Nejvíc se uchytila DTD, která spočívá v roztřískování materiálu a slisováním s pryskyřicí na bázi formaldehydu. Má výhodu v tom, že výroba není nákladná. DTDnení úplně hladká a dokonalá v řezu. Nebylo třeba. V 70 letech sloužila výdradně k dýhování, pak se přidaly laminované fólie. Nikdo neřešil nehomogennost materiálu, spoje byly výhradně na kolíčky, na tupo to nikdo nikdy nedělal.
Poptávka po DTD v 80 letech brutálně stoupla (to trvá dodnes). Slyšel jsem, že původní účel, tedy zužitkování odpadu, zmizel, dneska se do toho sypají celý stromy.
HDF, MDF jsou založený na trochu jiný technologii, kdy se dřevní hmota rozmělňuje i chemicky. Je ale potřeba lisů s vyšším tlakem, vzniká tak tvrdší a homogennější materiál s vyšší hustotou a hmotností. Jeho výroba se vyplatí až dnes, kdy je na to levnější technologie. Podíl MDF na trhu je ale pořád menší než DTD. Je to třeba při výrobě kuchyňských dvířek, kde se využívá výborný zpracovatelnosti při frézování do ploch.
Pro spojování natupo tyhle mateiály ale vyvinutý nebyly, proto se někomu může zdát, že se vrstvy MDF jakoby třepí. Čelní spoj u těchto materiálů nebude nikdy tak pevnej jako spoj na plochu. Proto bych to dělal maximálně s polyuretanovým lepidlem. To totiž při vytvrzování lehce pění a zažere se do struktury materiálu. Proto ty kolíčky a různé kovové spojovací kování.
Můj názor na DTD vs HDF - je to jedno pro normálního diy fandu. Měl jsem možnost rozsekat vlastní asi 20l bedny z DTD 18. Všechny spoje byly zkolíčkované kolíčky 8x35mm v rozestupech  5-7cm. Ještě teď mě bolej ruce od sekery.

Re: MDF

Ono to asi neni o pevnosti spoje - ten je podle mne i v te nejhorsi DTD na tupo  dostatecne pevny, ale spis o tom, co ten spoj udela po case. Zatimco DTD vzdycky vyleze - to je pruser, pokud mate jako povrchovku tapetu, tak MDF tohle udela v mnohem omezenejsi mire. Dalsi vyhoda MDF proti DTD je prave jeji vetsi tuhost, ale ne vzhledem k pevnost ispoje, ale k vnitrnimu tlumeni vibraci a celkove akusticke netecnosti bedny. No a frezovat DTD je porod, stejne tak zkouset nejake slozitejsi tvary brousit, coz z MDF jde.
Dnesni spotrebni DTD ma vnitrnich cca 50procent sily daleko ridsich, nez okraje a to znamena ze v podstate nejde pouzit pri skladany bedny po vrstvach, mel bych strach, ze se to rozpadne v plose, stejne tak by povrchvka byla porod.

Re: MDF

DTD je vrstvená tak, aby uprostřed byly největší kusy a u krajů nejmenší. V ploše to nikdy nic neudělá. Když to poskládáš do sendviče, takže soudržnost ve střední vrstvě může být menší, ale zase plocha je daleko větší. Toho bych se nebál.
To, že spoj "vyleze" je dáno konstrukcí desek a změnou vlhkosti. Desky byly vymyšleny aby u nich nebyly rozměrový změny (neduh u masivu), u jejich tloušťky se to moc nepovedlo, nechce desku zmoknout a nabyde třeba o 5mm. Když si vezmete třeba skříň na tejden do garáže, nic to s tím neudělá. Ale u přesných a tmelených spojů pod tapetou je vidět hodně. Já včera vezl na vozíku laminovanou DTD na skříň. Mrholilo, desky byly orosený. Ráno byly některý díly o 0,5mm tlustší na koncích, protože jsem je trouba opřel o zeď a nechal na zemi a ta voda z nich skapala na zem.

Re: MDF

Nemluvim o sendvici treba z dvou nebo tri desek, ale o skladani bedny s horizontalne umistenych desek, ted nevim, jak se to vola ucene, ale proste pro metr vysokou bednu potrebuju 50 vrstev 20mm desky. smile Stejne tak jde tohle delat i s vertikalnimi rezy v rovine predni desky ozvucnice, ale neni to tak obvykle. Pozit na tohle DTD, no nevim.

(upravil Tom 29. 1. 2008 15:51)

Re: MDF

hm, tak takhle bych se taky bál.
Jo Bendas, já v dřevotřísce nikdy žádnej kov nenašel. Tedy když nepočítám nějakj starej kus s hřebíkama, když jsem řezal na cirkuli do kamen smile

Re: MDF

Zato my už máme sbírku asi osm průřezů hřebíků a jedné kulky ze samopalu... vše v masivním dřevě smile

Re: MDF

Dřevo je stále pracující materiál.Buňka dřeva reaguje na změnu vlhkosti.DTD má u krajů větší poměr pojiva než u středu a na hraně i při velmi hladkém řezu to je díky té řídkosti velká plocha pro vstřebávání vlhkosti,proto "vylézají" spoje desek.MDF je z jemnějších částeček dřevní hmoty,s vyšším obsahem pojiva a lisovaná vyššími tlaky.Na opracování je vhodnější,ale rychleji tupí nástroje.
Jinak také už mám slušnou sbírku železa z DTD,převážně dnes hojně používané kovové sponky.Je to radost na něco takového narazit při frézování smile

Re: MDF

Zrovna dneska  jsem  v masivu jednu kulku přeříz , přímo  po délce na půl smile  A o  železe  v DTD  mi  povídejte , každý den na něco natrefím , paráda  když  vás to trefí přímo  do obličeje sad  , není to  jen  železo , ale  různý  bordel  od  kamínků  , všeljakých plastů atd.
Prostě  co  tam spadne  při výrobě . Denně  zmáknu  pořezat  tak 200m2  lamina , ale  máme  dovoz  přímo  z Německa .
Pokud  chcete  pořádnou  dřevotřísku , tak si  sežeňte  voduvzdornou DTD  ,ale pozor na opracování  , hodně rychle tupí nástroje .

(upravil grawp 30. 1. 2008 21:06)

Re: MDF

MDF doska, ale zavisi aj od menicov ake tam chces dat. z toho musis posudit aj hrubku dosky.

Web

Re: MDF

cawte, podla mna na polo profi a hifi bedne je vhodna drevotrieska, ale jak tu uz bolo spominane, nie ta dnešná. Ja si prave staviam nove bednicky a pouzil som staru (okolo 15 rokov) DTD. Na prednu stranu (kde su menice) som si kupil drevotriesku z Baumaxu, pretoze mi uz nezvysili zasoby. No ale sama hruza. Drevotrieska sa rozpada nedrzia v nej sroby a ked som vyrezaval otvory, tak sa mi platok pilky stale ohybal a rez bol nepresny, drolilo sa to ....atď.  Tak som to vyhodil, dierou v plote som vošiel na náš zberný dvor v meste a zobral som si drevotriesku zo starej skrine. Ta z tej skrine je super. I ked bola asi mesiac vonku tak je pevna nedroliva, dobre sa do nej vyrezava a otvory su presne, no proste super. Takze moje poucenie: nepouzivaj mladsiu ako 15 rokov.

Ozaj este jedna otazka: je nutne kalotovy vyskac zapustat do dosky?? Myslim, ze Thales mi na repromanii pisal, ze je to lepsie kvoli vznikajucim zvukovym difrakciam. Ja ale bedne (ktore staviam) neplanujem pouzivat v malej miestnosti a mat ich pri televizori a mat na nich ucho. Pokial to, ze nebude vyskac zapusteny neovplyvni vyrazne charakteristiku, tak by to nemalo vadit, ze??

Web

Re: MDF

Nezapuštěný kaloťák způsobí zvlnění amplitudové charakteristiky. V ose to udělá hopíky klidně +-3dB. Ale výkonová charakteristika se nezmění, takže to v místnosti nemusí být citelné.