Téma: 2x ARO 6608

Caute. Hodlam pouzit tieto dva repraky paralelne zapojene v skusobnom kombe na gitaru/spev.

Aky typ a velkost ozvucnice by som mal zvolit? Je vhodna otvorena ozvucnica?

Re: 2x ARO 6608

podle původní učebnice Tesla (L. Svoboda/M. Štefan) se pro tenhle reprák doporučuje 60-80l což je na kytarové kombo samozřejmě nesmysl. Do BR se zase naprosto nehodí, zavřel bych je do 40l dobře vytlumené bedny a uřezal jim kmitočty pod 50Hz. Taky dávej bacha na krmení, maji 8W každej.

Re: 2x ARO 6608

Zosik bude 2x5W, alebo zmostikovany 1x10W sinus.
Pocul som hrat starsie kombo s 2x ARZ 6604/8 s otvorenou ozvucnicou o objeme zhruba 30-40l; nepamatam si, ako bolo zapojenie, avsak zvuk to rozhodne nemalo zly (pri pomere cena/kvalita).

Preto sa pytam, ci by otvorena ozvucnica nebola predsalen vhodnejsia, ak kladiem vacsi doraz na hlasitost ako kvalitu.

Re: 2x ARO 6608

L. Svoboda/M. Štefan napsal:

Otevřeme-li zadní stěnu skříňové ozvučnice, dojde k akustickému zkratu, a tím k podstatnému snížení vyzářeného výkonu reproduktorové soustavy na nízkých kmitočtech. Proto se otevřené skříňové ozvučnice používají jen u levných komerčních elektroakustických přístrojů, kde se dolní mezní kmitočet pohybuje kolem 150Hz a výše.

souhlas, máš v podstatě na vybranou. Buď to bude na basech zkreslovat (a to hodně) anebo to řízni někde kolem 150Hz. Já bych šel do tý uzavřenky s filtrem od 50Hz dolu

Re: 2x ARO 6608

U kytar je to o něčem jiným - ta otevřená má opravdu smysl smile a řezat bych zkusil už na 100Hz. Pod 80Hz stejně kytara nehraje a omezí se dunění tlusté E struny.

Web

Re: 2x ARO 6608

skusil by som typ konstrukcie poliakov:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic463036.html
je to skor taky o dost vacsi bassreflex...

Re: 2x ARO 6608

ARZ a ARO jsou naprosto jiná repra!!! ARZ na kytaru moc doporučit nemohu, protože u nich při větším vybuzení dochází k dost nepříjemnému bouchání vlnkového papírového závěsu o koš. A kytaráci rádi trochu toho bengálu...že         Na tichounkej poslech ,ale docela fajn.

Web

Re: 2x ARO 6608

Zapomněl jsem,že strmá výhybka aspoň 18db/okt někde nad 100Hz by to mohla zachránit ,ale nemám odzkoušeno

Web

Re: 2x ARO 6608

Elipso opravdu? Já jenom že tu mám dva kousky ARZ6604 a nakládačku dostávají slušnou až jsem oně někdy bojím a nikde mi nic nebouchá. Bodejď by také ne - ani nemůže. Podívej se na ten reprák zespoda těmi kulatými otvory kde je koš a kde až je závěs. Nevylučuju ale že si měl nějaký špatný kus s odlepeným závěsem nebo co já vím. Já jen vím že pokud ten repro bude 100% OK tak k ničemu takovému docházet nemůže.

Re: 2x ARO 6608

Opravdu mi to děla ta ARZta . Jestli si rozumíme - myslím tu papírovou vlnku co spojuje membránu s košem. Šlo o to ,že na kytaru se často používá otevřená bedna , která neklade odpor. Možná ,že uzavřená ozvučnice ten problém taky vyřeší ,ale to nevím. ARO ten problém nemá.

Web

Re: 2x ARO 6608

tými ARZ boli v jednej punkrockovej garáži s úspechom zvučené vokály

Web

Re: 2x ARO 6608

Ano ,přesně tak jsem to myslel. Nezatěžovat velkou výchylkou .což se týká hlavně basů a pak je použitelná(dle vkusu).Ale kytara rozlíta membránu moc a na to se toto repro nehodí,teda pokud nezařadíte ten útlum. To že jsem kápnul na vadnou sérii navylučuji. Nicméně na vokály bych opět doporučil to ARO.

Web

Re: 2x ARO 6608

Pro Thales - přesně tak jsem hledal příčinu toho pazvuku -odšrouboval jsem jej z bedýnky ,koukal těma kulatejma dírama dovnitř a dokonce i dobře viděl jak to v tom řechodu z papírové membrány plácá o koš. nemyslím samozřejmě středící membránu k cívce ,ale tu co bejvá dnes většinou gumová. Budil jsem cca 5ti Watama elektronkou el84 A třída. Pokud máš možnost srovnání, tak ten závěs je u ARO a ARZ opravdu trochu jiný .

Web

Re: 2x ARO 6608

Vím přesně co myslíš. Mám je v otevřené ozvučnici a při sebevětší výchylce žádný problém. Začátek závěsu je dostatečně daleko od bodu uchycení závěs/příruba koše. Jediné co mě napadá je jsou výrobní tolerance/serie. Možná je máš nějak křivě vystředěné nebo si měl o pár mm vlastní vlnky dál než normálně (jinak vylisovali membránu) - pak připouštím že by to mohlo dělat. S ARO to srovnávat nemohu - ten nevlastním a ARO66x je řešený jinak. Těch repro jsem měl v ruce přes dvacet a žádný z nich to nedělal. Je ale fakt že všechny byly z jedné serie. Jinak poháním to tranzistorákem 25W a ani na max to nedělá - kontroloval jsem to. Ale na max už se to nedá poslouchat smile