Re: Sub k širokopásmu

S tímhle je tu myslím už řada lidí srozuměna a důvody, proč to nedělají, jsou asi jiné, než že by tomu nevěřili. Otázka zněla, jestli to tak máš doma Ty (a jestli ne, nepřijde mi moc vhodný, abys tu kvůli tomu z kohokoliv dělat trotla).

Nabízí se ale nevyhnutelně otázka proč to není nikde moc k vidění, ani jako high-end? Musela by to být obrovská konkurenční výhoda, pokud to, jak říkáš, boří zažitý stereotypy a má takovou akustickou výhodu. Vzít pár obyčejných basáků, k nim pár obyčejných zesilovačů, udělat tak několik aktivních beden, nějakou řídící jednotku a prodávat za půl milionu, nebo víc. Proč to nikdo nedělá? Kdo na to prachy a podmínky má, jistě by si tento “opravdový krok kupředu” pořídil (minimálně by se lišil, že smile )

Re: Sub k širokopásmu

MaBat: Proč z tebe dělám trotla? Neakceptuješ můj pohled na věc resp. formu sdělení? Je můj rádoby vtip úplně blbej nebo jsi studenej čumák a dotýká se Tě to? Sděl to přímo a hned. Nejsem schopen odhadovat náladu z krátkého textu. Rozlišuju mezi "pošťuchováním" a "konfrontací". Co to celé má společného s tím co já mám/nemám není podle mě pro věc samotnou podstatné. Odpověď na svou otázku máš v textu implicitně uvedenou. Neberu v potaz ovlivněné subjektivní pozorování. Vůle a očekávání jsou mnohem silnější než sluchový vjem.
Nesouhlasím s druhým odstavcem a opravdu si mě překvapil co jsi ochoten napsat.
A ano, opakuji se. Dík za upozornění. Dám si na to pozor.
Jak jsem psal: Nechme to být. I proto #60 začíná oslovením.

(upravil MaBat 24. 6. 2008 13:15)

Re: Sub k širokopásmu

Dobře, přiznám se, že jsem marně hledal důvody, které Tě vedly k napsání druhého souvětí Tvé "rešerše" a jakou to mělo souvislost k 0. Sýkorovým axiomem. To s tím šikoropásmem beru (ale kdyby sis přečetl všechno, co jsem tu k tomu napsal, zjistil bys, že to nijak zvlášt nechválím), ale s těma basama si opravdu dost ujel. Když už chceš být vtipnej, mělo by to snad mít nějakou hlavu a patu, ne?

Mohu tedy ještě poprosit o to polopatické vysvětlení, proč se takové řešení nevyplatí nikomu známému vyrábět?

Neberu v potaz ovlivněné subjektivní pozorování.

Slyšel jsem to takto sestavené jednou, ve Švýcarsku před asi před dvěma lety v zimě. Byl to naprostý rozvrat bumcinkového stereotypu.

A toto je nějaká objektivní pravda? MethMane, máš v tom sám zmatek.


checku, co si k tomu chtěl říct?

Re: Sub k širokopásmu

Je rozdíl když poslouchá někdo, kdo o tom nic moc neví a někdo jiný. Bacha na ty poslechy, ono se často posuzuje úplně něco jiného než zkoumaný jev.
Vzal bych si ponaučení z toho širokopásma a přistoupil bych k návrhu konečně vážně teoreticky, všechno je popsané docela dobře. Přímá cesta k cíli vyjde levněji.
Tím že postavíš jakési basové doplnění a širokopásma na 100hz ořízneš sice znamená, že ti klesne výchylka a s ní by mělo klesnout zkreslení (jednoduchý měnič bude kreslit už ale daleko dřív), okradeš ty fullrange bedny ale o větrací frekvence - stoupne jim zase termická komprese. Suvervejška (jako dělená spíš vejš než níž) s fullrange, které má pravděpodobně velký průměr, způsobí dost velké směrování na dělící frekvenci. Měniče budou prostě od sebe moc daleko a s různým úhlem se signály kvůli rozdílné fázi sečtou různě...
Než dolepovat něco okolo v základu kompromisního měniče, tak raději postavit něco zcela nového, kde se kompromisy měničů budou uplatňovat na správných místech a ne, že je odřežeš dodatečně výhybkou.
Buď nechej fullrange opravdu fullrangem a nebo postav něco jiného. Zanášení dalších kompromisů se moc nechci účastnit.
Pokud bych měl brát opravdu vážně návrh subwooferu, tak nevím, který kompromis zvolit, protože 100W 80l a 25Hz nejde splnit. Něco hrající nejnižší basy si neumím bez BR představit (možná mám ale jenom omezenou představivost). Požadavek na tichý poslech je celkem k ničemu, i při tichém poslechu musí jít obvzlášť nejnižší basy dost nahlas (viz křivky stejné hlasitosti). Existuje ale zase hranice, za kterou se nemá v celku cenu honit, protože to budou středy, co přestanou stíhat.
1/Opustit hudební laťku 25Hz a spokojit se s něčím pod 35Hz, pak by se tomu ještě dalo s přimhouřenýma oběma očima říkat subwoofer.
2/Povolit větší objem reprosoustavy, který zajistí větší citlivost.
3/Zvýšit dosažitelný výkon zesilovače a k tomu předimenzovat povolený jmenovitý příkon měničů.

Web

Re: Sub k širokopásmu

super OT: methmane, checku, mabate, michale, boramyre, dawsoo, pistole a ostatní zvukoví guru tohoto fóra: co je podle Vás "TO PRAVÝ" ta reference a preference ve zvuku, co je "TO" jak to má vypadat a znít? Je to to nejdražší, co se dá v DIY pořídit, nebo chára podle pravítka, nebo co to je? Docela jsem se pobavil při minulým highendu, každýmu se líbí úplně něco jinýho, z různých důvodů. Tak co je podle Vás to "NEJ" ?

Já můžu porovnat pouze zlomek reprosoustav, komerci k věžím, dvoupásmo TVM pod hlavičkou ETA a můj výtvor v podobě širokáče. Pochopitelně se mi nejvíc líbí moje vlastní sloupky. Když poslouchám a pátrám v paměti na ostatní, tak musím říct, že najednou ve stejných nahrávkách slyším spoustu věcí co jsem nikdy neslyšel (např. smeknutí trsátka po struně a jiný Furiousem oblíbený mikrodetaily v hudbě, dále stereofonní efekty, zpěvák přibitej ve středu scény atd.) Potom se dočtu že je to vlastně zkreslení a že je to úplně špatně smile Jestli je to tak, tak miluju zkreslení, husí kůži a hudbu podanou tak, že si to doopravdy užiju.

Re: Sub k širokopásmu

Co o tom ví takový MethMan, kromě toho, že to má načtený? Zatím si jen dokola neodpouští ty jeho učený řeči, který si pamatuje a snad jim i trochu rozumí, ale nenašel jsem tu v podstatě jediný důvod věřit mu v tom, že je schopen navrhnout a realizovat reprosoustavu, která bude hrát ve výsledku významně líp, než tohle širokopásmo, doplněný o hrstku ARN smile

Fostex ještě zkusím dělit nahoře na cca 3,5kHz s Neo3, měl bych se tak zbavit problému se směrováním (což je opravdu jediná věc která mi vadí) a zkreslením na výškách (který teda asi neslyšim, ale to mě vůbec netrápí). Za 25Hz se nehoním (checku, vždyť se koukni na ty grafy). Jak říkám, tohle chci dotáhnout, potenciál to podle mě ještě má. Výsledkem bude kus sochařiny, kterej mě bude přes den bavit svou estetickou, večer muzikou (čímž ti za sebe odpovídám, jungliste, jen bych si vyprosil toho "guru" - prosím vyškrtni mě z toho smile )

Re: Sub k širokopásmu

Delit sirokac 3.5khz? Proc to potom je sirokac? Neni to trosku kockopes potom? Ja porad ziju v tom, ze kouslo sirokacu je prave v tom, ze jsou tam samy samotinke, bez deleni, bez vyhybek, sice s filtry, ale prave bez fazovych problemu na delickach s tim, ze HOLT se ozeli ty uplne okraje pasma nebo dejme tomu jeste nejaky subyk. Uz supertweetery se mi (ze znacne laickeho pohledu) jevi jako nespravna cesta kvuli jeho rozmerum a delicce. Posunutim delicky dolu uz ale nemam siroakce, nybrz dvoupasmo.

Aby potom z koncepce sub-sirokac-supertweeter nevzniklo proste 3pasmo s fostexem na stredech.

(upravil MaBat 25. 6. 2008 10:25)

Re: Sub k širokopásmu

#48 - je to kočkopes a uznávám, že k tomu všechno směřuje, nebo to tak vypadá big_smile

Michale, on ten Fostex na středech není zas tak špatná věc. Však si to pak přijed někdy poslechnout... (já vím, bla bla, malá cívka, tepelná komprese, nelineární chování membrány... a kterej reprák to nemá? Morel do Aragornu? Zkoušel jsem srovnání s SPH-135KEP a je to nebe a dudy, Fostexy tam zůstanou, jsem s nima spokojenej)

Re: Sub k širokopásmu

Fullrange i ked je to kompromis, je velmi zaujimave riesenie a tiez som sa na stavbu fullrange hornu navnadil.
Nesuhlasim s tym, ze orezanim a poklesom vychylky klesne samochladenie. Tie FR repra maju principalne male Xmax, len 0,5-3mm a toto im uz nemoze uskodit. O.i. na 100Hz je vychylka este dostatocna.
Napriek tomu, ze FR dost smeruje, nema zmysel tam pridavat vyskac, tym to prestava byt FR a nema jeho stavba zmysel.
Tiez nevidim problem v 100W, 80L a 25Hz kombinacii, vid. suby Velodyne, vsetky vyssie modely su closed, ekvalizovane; na normalnu hlasitost netreba ani 1000W zosik.
Vobec nerozumiem definicii - vacsi objem = vacsia citlivost.
Pri 100Hz delicke je vhodne umiestnenie 2 zdrojov zvuku az do 0,9m od seba; tym padom nieje dovod bat sa odrezanych basov od zvysku pasma. Ze je sub k celopasmakom dobra vec (i ked nie hornom), mozem potvrdit z vlastnej skusenosti (1L FR satelity iduce k 100Hz s poklesom a sub s LP 120Hz).
4ks basakov vnutri obyvacky ziadny LA nebudu, to by ich bolo treba tahat od zeme po strop. Potom by sa zmysel takeho LA velmi jasne ukazal. K FR horne by mal zmysel skor dipol sub, charakterom zvuku si budu blizsie ako nejaky uzavrety ci BR sub.

Ked uz pouzit nejaky vyskac, tak mozno 0,75" s delenim 6dB pri 13kHz, aby to kompenzovalo pokles frekv. charakteristiky u FR a zaroven upravilo jeho vyzarovaciu charakteristiku. Tweeter by musel byt umiestneny hned pri fullrange.
Dalsia moznost je aktivna ekvalizacia vyskoveho pasma, co vsak neriesi smerovost;  ta by sa dala upravit nejakym fazovym nastavcom (uz som videl aj ziarovku pred reprakom)

Sub by som delil uz mozno na 60Hz a tiez len 6dB, aby kompenzoval pozvolny ubytok basov u FR.
Tie 4 TVM by uz mali byt pouzitelne, ale len s ekvalizaciou dole.

(upravil MaBat 25. 6. 2008 11:34)

Re: Sub k širokopásmu

Dík za podněty a otevřeně přiznávám, že se to dostalo do jistý splácaniny, ze který se snažim dostat ven, aby z toho něco zbylo a open baffle na basech je u mě neprůchodná. Tak to prostě dopadá, když člověk neví, do čeho jde a znovu odkazuju na to, co jsem napsal v #48. Se subem jsem nicméně počítal od začátku, dá se vždycky vypnout a poslouchat bez něj, když se to hodí.

"Napriek tomu, ze FR dost smeruje, nema zmysel tam pridavat vyskac, tym to prestava byt FR a nema jeho stavba zmysel." Já to vidím stejně, jenže: Ta směrovost se ukázala být opravdu horší, než jsem čekal a je až obtěžující pobývat při "reprodukci" mimo poslechový místo. Ale to už jsem všechno psal.

Dlužno dodat, že "poslechová" místnost je v tuhle chvíli pořád v silně sub-optimálním stavu, po stěhování, zařizování jde pomalu, pořád se na nšco čeká... je to v podstatě holý.

Re: Sub k širokopásmu

Ad Kočko-Pes, nebál bych se toho a klidně bych to Neo3 dělil i vejš 4k-max 4.7k, zase škoda se připravit o zvuk Fostexu zrovna v tomhle pásmu, směrování bych se tolik nebál, ona se ta teorie s tou praxí má brát, tak nějak rovnoměrně a to, co kupodivu na papíře nevychází až tak nejlíp, hraje v reálu docela dobře. A máš pravdu v tom, že Fostex je na použití v 3p velice dobrý střeďák. Dělení 13k/6dB, co navruje KomarD-Jeay je úplně ulítlý a nesmyslný, to tam ten vejškáč nepotřebuji vůbec. Podle mne je vhodné supertweeter dělit maximálně někde na 6-7kHz, jak doporučují například soudruzi z Fostexu, ovšem při tak jednoduchém dělení, jako je 6dB výhybka se člověk rovnou může rozloučit s tím, že by to nějak sfázoval a většinou mají širokáče v oblasti kolem 10kHz nějaký ten peak případně soupíčí, který není uchometricky zrovna příjemný, no nějak to hrát bude... Co se týká subwooferu, tak MethMan se ti snaží pomoci, trochu čti mezi řádky a přemýšlej o tom, nemyslím si, že by to byl člověk bez zkušeností, jenom ti to nebude servírovat pod nos na stříbrném tácu a konkrétní doporučení pro tvoji aplikaci neexistuje, především si musíš ty sám ujasnit co chceš. Jako velice hodnotný příspěvek považuji, ten od Sinclaira... #57 s 3,5pásmem, což by ovšem pro tebe znamenalo změnit úplně celou zamýšlenou koncepci a stavbu nových beden. Než mne pošleš do patřičných mezí, podívej se na tento odkaz http://www.hornstudio.cz/technika/bas.html a popřemýšlej například nad Onken BD-design případně dalšími z této strany.

(upravil MaBat 25. 6. 2008 12:41)

Re: Sub k širokopásmu

Nijak nerozporuju to, co říká MethMan, vím odkud to má a ty články, spolu s Geddesovými příspěvky na DIYAudio, si dokážu přečíst sám. Druhá věc je, jestli si chci do obýváku postavit čtyři basový bedny, zas takový podmínky na to nemám, jako Geddes, kterej to tak má, jenže ten na to má zvukotěsnou poslechovku a celoživotní zkušenosti zapáleného vědce smile

Nějak to dopadne...dám tomu chvíli oraz.

Re: Sub k širokopásmu

Jenom tak na okraj... Velodyne jsou bandpassy s pasivnim zaricem, jako closed to jenom vypada zvenku. Alespon typy, ktere znam ja.

Re: Sub k širokopásmu

Vhodnym riesenim k sirokopasmam by bol asi ten hornsub ako Klipsch, ako je uvedene v hornstudiu.

Jarous, na 7k delim ja v satelite vyskac v 2 pasme, takto by som to ako doplnenie vysok nedal. Mozno som to prehnal s 13k, ale nizsie ako 10k by som nedelil, pokial tam vobec ten vyskac ma co hladat.
Siel by som radsej smerom oplyvnenia vyzarovacej charakteristiky konstrukcnym riesenim.

Velodyne ako bandpass som zase ja nevidel; seria DD, closed, v teste bol rozrobeny, aj foto zvnutra> http://www.audioholics.com/reviews/spea … nside-look http://www.velodyne.com/products/produc … d=782s178o  zakladny model VX-10 je asi BR, MicroVee je aktiv+2xpasiv, SLP-R je closed, SC-x je closed http://www.velodyne.com/products/produc … d=782s178o , DLS-R je BR, najvyssi rad Signature je 2xaktiv closed. BP som tam ozaj nenasiel.

(upravil MaBat 25. 6. 2008 14:43)

Re: Sub k širokopásmu

Jako s čím si ještě můžu začít hrát, je strkat před to různý difuzory, ale to už je hodně velká alchymie big_smile
Někdo těm Fostexům dokonce i vyřezává "prachovku" a dává místo ní phase-plug....

Re: Sub k širokopásmu

Dej tam žárovku http://www.humblehomemadehifi.com/Solo206.html třeba se ti rozsvítí smile

(upravil MaBat 25. 6. 2008 14:51)

Re: Sub k širokopásmu

No vidíš, to je vono big_smile

(Já vím, že je potřeba, aby vyzařování mimo osu bylo výkonově co nevyrovnanější, jen jsem netušil, že to bude až takhle špatný... Ty to u svých širokopásem nějak musíš řešit taky, ne?)

Re: Sub k širokopásmu

To je právě škoda, že k Jaroušovi nikdo nezajel. Už jen z důvodu, že by jste viděli a slyšeli něco trochu jinýho než konvenční x-pásma. Třeba by jste změnili názor. NoBoxy jsou brutus, počkám až je Jarouš bude prodávat za hubičku tongue lol TangBandy jsou neuvěřitelný, co dokáže právě jen jedinej 10cm repráček. Phase plug má od výroby. OT: nevíte někdo, kde by se dal sehnat dřevěnej phase plug pro jednopalcovou cívku, kromě států? Nebo, uměl by jste někdo vyrobit?

(upravil Jarous 25. 6. 2008 15:28)

Re: Sub k širokopásmu

MaBate, já jsem z NoBoxu nakonec udělal 3pásmo (protože mi vadila právě ta směrovost) s použitím 3/8" Polymer Tweetru od Audaxu, kterej dělím se strmostí 18dB na 4.7k a širokopásmu jsem ořezal ty himaláje navrchu. Ten Audax je rychlej jako prase, zvukem to spíš připomíná pásek, škoda, že se už nevyrábí, bez váhání bych ho použil i jinde. Junglist ještě slyšel netuněnou verzi bez vejškáče i tak to hrálo dobře, ale teď je to teprve nářez. TangBandy mají filtr, zvuk se uklidnil a ještě víc pročistil.

(upravil MaBat 28. 6. 2008 18:36)

Re: Sub k širokopásmu

Letmé oměření ARN6688, čerstvě z "krabice":

Fs = 38Hz
Qms = 6.64
Qes = 1.13
Qts = 0.97

Dva ARN6688, magnety těsně k sobě (půjdou proti sobě z boku bedny), měřeno na stejném kusu:

Fs = 38Hz
Qms = 5.86
Qes = 0.90
Qts = 0.78

http://img240.imageshack.us/img240/3044/arn6688mm7.th.jpg

Pro sub s více repráky docela vhodná konfigurace...zvlášť s takovými, jako jsou tyhle big_smile