Téma: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Nazdar.

V prvom rade vas prosim, aby ste nekritizovali vyber menicov a neposielali posty typu "Vyhoď to, je to šmejd!", alebo "Není to škoda času dělat takovýto sračky?".

Bude sa jednat o velmi jednoduchy a nenarocny odposluch pre bubenika, ktory bude necely meter od jeho hlavy. Pojde do neho len hlas a jedna gitara. V ozvucnici by mal byt zabudovany zosik 1x10W sinus; moze byt uzavreta, otvorena alebo s bassreflexom. Utlm basov bude rieseny na predzosiku. Nehodlam vrazat peniaze do dalsich reproduktorov.

zapojenie bude riesene takto: (nesmejte sa, velmi som sa snazil smile )

         Repro         Repro         Repro
      /             \   /            \   /            \
+ =                 -                -                = -
      \             /   \            /   \            /
       2,2Ohm       2,2Ohm     2,2Ohm

Neviem si rady co s ozvucnicou ...
Mate nejake navrhy?

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Co znamená to 2,2 ohm? To jako tam budeš cpát paralelně odpory???

Ozvučnici uzavřenou a dobře vytlumenou. Aby to šlo aspoň trochu dolů, bude muset být docela velká.

Web

(upravil Jozin 31. 12. 2007 17:46)

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

tak ja neviem ako s tymi odpormi. odpisal som to zo schemy co mi dal znamy. je to zle? existuje aj ine, lepsie riesenie? chel by som tieto repraciky nejak spojit do jedneho kanalu, pretoze mono zosik uz mam davnejsie poskladany a funkcny.

nepotrebujem velku ozvucnicu, basy budu delene cca tak na 800Hz (6dB/oct), aby repraciky viacej zniesli. ide mi o to, aby bubenik vobec pocul, kde sa nachadza gitara, a nie o to, aby si uzil kvalitneho zvuku ...

(upravil opamp 31. 12. 2007 17:54)

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Já jen nechápu, k čemu tam ty odpory mají být...

Prostě ty repra dej seriově, impedance bude 12 ohmů, zesilovač musíš dimenzovat tak, aby Ti dal požadovanej výkon do 12 ohmů. Proč protápět výkon zesilovače v odporech?

Nebo jde o nějakou geniální fintu, jak omezit vzájemný ovlivňování seriově spojených repráků? smile

Pokud to má hrát od 800 Hz (není to překlep?), použij prostě takovou bednu, aby se Ti tam ty repráky vešly smile

Web

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

neviem, kamos vravel, ze by to tak malo dat 4 ohmy, aj ked impedancia je kmitoctovo zavisla. po zapojeni tychto troch reprakov do serie na to aby som zvysil citlivost na uroven jedneho samostatneho repraku, musim ich viacej vybudit, ale zosik mi potom vykazuje velky sum a brum ...

co je zle na tych 800Hz? ved to bude delit len kondik, takze to aj tak nie je velky pokles

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

A proč se snažíš udělat 4 ohmy, když se ten výkon akorát protopí na odporech? Co je to za píčovinu? Na akustický straně se nezmění nic.

800Hz je moc vysoko i na kytaru.

Web

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

aha ... ok, ok. ja sa da toho skoro prd vyznam. cize najefektivnejsie riesenie by bolo len vsetky repraky do serie?

800Hz som len tak tresol, bo som si to skusal "odsimulovat" v CoolEdite ... tam je moznost strmosti 6dB/oct, tak som vyskusal na jednom repraku a bez ozvucnice celkom pocutelne ...

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Jasně, prdni je do serie a neřeš to. Nebo dva paralelně a třetí k nim do serie, jestli chceš na maximum využít výkon zesilovače.

Hlavně bacha na polaritu jednotlivých repro, ať to nezapojíš v protifázi.

Pokud Ti to přijde s 800 Hz OK, udělej si to tak smile osobně myslím, že nějakých 300Hz by pro ty repráky taky nebyl problém.

Web

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

ok, a nebude sa potom ten jeden chudak namahat viac ako tie dva paralelne spojene?

zistil som, ze cely predzosik je rozmrdany na sracky, takze budem musiet potom basy delit jedine kondikom. aky kondik pouzit? (aka hodnota a typ kondiku)

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Bude. Dej to seriově.

Hodnota kondíku záleží i na vstupním odporu toho koncovýho zesilovače, kterej pro buzení těch repráků chceš použít.

Web

(upravil sinclair 1. 1. 2008 13:17)

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Jožine, jako zvukař Ti musím říct, abys tohle vůbec nedělal, je to zcela zbytečná práce.
Dovolený příkon těch tří repro ARE589 bude v nejlepším případě 9-12W a to je na odposlech pro bubeníka zatraceně, mizivě málo. Těchto reproduktorů by muselo být nejméně devět až dvanáct sérioparalelně, v tom kraválu bicí soupravy ani metr od hlavy by s třemi kusy neslyšel vůbec nic.

Popíšu Ti, jakou chybu jsem udělal před asi 23 lety já.
Byl jsem požádán, abych vyrobil aktivní odposlech jen pro vlastní hlasy dvou zpěváků klasické 13-členné dechovky. Nic náročného, takže to začalo šikmou ozvučnicí asi 40L pro dvě citlivé ARO666 a koncem asi 18W s A2030V /dnešní TDA2030/. Jako tragický omyl se ukázal výkon konce, téměř trvale byl v limitu a nedalo se to vůbec poslouchat, přestože byla bedna prakticky 1,5m od uší zpěváků /přímo pod mikrofonními stojany/.
Moje argumentace, že jsou zpěváci hluší jak dělostřelecké koně, neobstála. smile
Takže blesková výměna trafa za výkonnější a s vyšším napětím, od vídeňského Conrada tehdy pracně sehnaná TDA2050 a výsledek byl ten, že se to do limitu dostávalo už jen ve forte zpěvu, přičemž po měsíci odešla jedna ARO666 /není se co divit, každá dostávala trvale asi 18W/.
Takže opět výměna trafa, výměna IO za definitivní TDA2051, reproduktorů za ARO6608, což je definitivní stav dodnes. Výkon konce s TDA2051 a příslušným trafem je asi 42-45W, AROčka dostávají pěkně po prdeli i tak, ale drží dodnes. A to byl prosím odposlech jen pro zpěv a dechovku.

Takže se na tuhle koncepci vážně vyprdni, nestojí to za to.

Web

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Ještě že ses ozval!

Web

(upravil Jozin 1. 1. 2008 15:47)

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

smile ludia, ved vy ste super! cool

ok, radsej sa na to vyprdnem...
naozaj diky Sinclair aj Opamp za rady ... nech sa vam dari v novom roku wink


EDIT: mne to fakt neda big_smile ... nemozem sa na to predsa vybodnut a repraky vyhodit ... dal som inzerat na kupu dalsich, nech je sranda. namontujem ich do rovinnej dosky, ked ich bude viacej

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Je to fakt k hovnu, bubeník s timhle opravdu neuslyší. Ale na druhou stranu, s dostatečně výkonným zesilovačem budeš mít na pódiu pěknej ohňostroj:-)

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Jo, šikovnej zesilovač pro tento účel najdeš jako TOP thread v sekci Zesilovače smile

Web

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Kurvadrát!
Když ty repráky vyhodíš, nebo daruješ někomu, kdo je využije na rozumný účel, tak uděláš menší píčovinu, než když se do toho pustíš. Dejme tomu, že by výroba bedny trvala dva dny :

Když se zavřeš na dva dny s nějakou kočkou na chatu a budeš ji tam ty dva dny šukat, tak načerpáš spoustu kladných emocí, přibudou Ti nějaké zkušenosti do života a celkově to bude užitečnější.
Po dohotovení bedny a vyzkoušení v praxi akorát dosáhneš toho, že z Tebe budou záporné emoce chcát jako z okapu a bedna poletí do kontejneru či do kamen.

Web

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

sinclair .. svata pravda wink

Re: 3x ARE 589 ... co s ozvucnicou?

Jozin, ak máš ARE 589 a nevieš čo s nimi, tak ideálne by bolo použiť ich ako streďáky do nejakých retro-trojpásmoviek alebo potom fakt len niekomu predať alebo darovať. Ten pôvodný nápad je blbosť, jednak by to hralo na prd a zachvíľu by bolo po nich. A keď ich chceš montovať len tak do dosky, tak nezabudni do nej predtým vypíliť otvory... lol ... ale vážne, čo potom od toho očakávaš? Sú to 3-wattové širokopásmaky s asi 88 dB.

Web