(upravil Kronos 27. 12. 2007 13:58)

Téma: Hliník do výhybek ne?

Takže, hledal jsem na netu. Asi sem slepý nebo nevím, nenašel jsem žádné info o tomto tématu.
Ptám se, proč hliník do výhybek ne? Je to kvůli odporu? To že se lámou až tak podle mě nevadí, když v bednách vydrželi x let tak snad vydrží i mi smile
Hliník teče, ale zapájením případně originálním zalisováním se tomu dá zabránit ne? A poslední věc mě zajímá, kde nejvíc škodí hliník ? Basy,středy,výšky? Řekl bych asik basy už jen kvůli DF. Děkují za další případná vysvětlení.
Nejsem zastánce hliníku, jen mě zajímá jestli půjde o razantní změnu u ARS844 když hliník překopu za měď. Bude to napájeno solidním přehrávačem a někdy z pc a zesilovač symouš.

V bednách mám 2,5ku měď ale cívky ve výhybce jsou tuším 1ka hliník jde mi o ně.
A případně kdyby někdo náhodou měl schéma k ars844 mám jen k 944/948.

Re: Hliník do výhybek ne?

Hliník má obecně horší vodivost. Zkoušel si ho už pájet?

Re: Hliník do výhybek ne?

sme se učili že když použijem měď tak nám bude stačit menší průřez abychom mohli dosáhnout stejného zatížení.

Web

Re: Hliník do výhybek ne?

Hoši to je pěkné, ale řekněte mi. Nestačí na výškáč ARV160 který má max příkon 5watt 1ka hliník? Jako já jen jestli to má smysl, u basů ARN735 mohu dát 1,25ku měď. Ale abych se nedočkal toho že u výšek to budou akorát vyhozené peníze.
Luděk jo pájel jsem hliník, mám na to spec kapalinu.

Re: Hliník do výhybek ne?

OK. Já jen ,že to není zas taková sranda. Můj názor je takový, že ta investice není tak velká a vyplatí se.

Re: Hliník do výhybek ne?

Luděk, ok díky za názor po novém roce koupím cívky.

Re: Hliník do výhybek ne?

K výškáči bych se toho alumínia nebál... smile

K basáku by to naopak chtělo cívku z 4 mm2 stříbrnýho drátu smile

Web

Re: Hliník do výhybek ne?

No, ono taky jde o to, jak dlouho ti ten spoj na hliníku vydrží, než ti ho sežere ta struska z té kapaliny a než se rozpadne ta pájka na tom. Tesla používala na ty dráty spec. postupy. Lepší je to raději oškrabat, dat to mezi podložky - když seženeš cupalo, tím líp, šroubem stáhnout a dát tam pérové podložky.

Web

Re: Hliník do výhybek ne?

Sendy to je origo lisované, a mohu to nechat tak nemusím s tim vůbec hýbat a vymenit jen třeba cívku v basové části jak budu chtít.

Re: Hliník do výhybek ne?

Ony často "origo lisované" spoje mohou už být velmi "origo vyhnilé", párkrát jsem zažil velmi nelineární přechoďák řádu desítek až stovky mV. Tohle se stalo hlavně človíčkovi, který ty hliníky použil do jiných výhybek a na pájení používal zásadně kapalinu na nikl, protože mu v jednom obchodě poradili, že když je to na nikl, tak už je to pane úplně na všechno.

Web

Re: Hliník do výhybek ne?

U hliníku je velkej problém v tom, že ho musíš pořád dotahovat. Jako elektrikář o tom vím svoje. Proto bych těm lisovaným spojům moc nevěřil.

(upravil Kronos 28. 12. 2007 21:13)

Re: Hliník do výhybek ne?

Cívky 3mH 2,5Ohm,0,6mH 1Ohm,0,36mH 1Ohm.
Mám dotaz, mohu použít do basové sekce feritovou cívku z dexonu? typ 3,3mH O,3Ohm je za 115kč. Mají psáno že na 8ohm impedanci zvladne cca 120watt. Já bych to měl do 4ohm k basáku který má maximální příkon kolem 30watt (ARN734) Sice je ta cívka jen 1mm drát ale zase 2,5ohm vs 0,3ohm bude i tak rozdíl. Co říkáte? Nebo si mám připlatit za nějakou lepší cívku která mě pak ovšem výjde třeba na 400kč kus a možná i víc.

Re: Hliník do výhybek ne?

zapomeň na hlínu nevyplatí se to ani chuďasovi. Náklady na předělání a potenciál závady je tak veliký, že se to nevyplatí. Na chladiče fajn ale na vodiče Brrr...

Re: Hliník do výhybek ne?

pistole, jj akorát mě mrzí že pokud budu chtít opravdu kvalitní třeba 2mm cívku pro ten basák tak třeba dám za 2 cívky 1500kc i víc. Tedy motané. V dexonu mají jen 1kou drátem za 200kč na vzduchu. A pokud se opravdu všude dávají vodiče velkých průměrů a jde jen o ten odpor tak si myslím že 1ka by na 30watt mohla stačit. Ale nechám si poradit jestli 1ka vzduch a odpor 0,95Ohm neb 1ka ferit a odpor 0,3Ohm. A nebo se na to vysrat a koupit opravdu pořádné sic drahé cívky motané 2kou?

(upravil pistole 29. 12. 2007 15:08)

Re: Hliník do výhybek ne?

co budeš mít za měniče ??
jestli to bude něco obyč do třídy seasu se klidně vybodni na velký vzduchový cívky.
Ti řeknu tajemství smile stejně to skoro nepoznáš....

vzduchový jsou sice lepší ale není co řešit často stačí průměr 1,2 mm vše záleží na QT měničů pokud ho mají nízký je ten větší odpor dokonce žádoucí. Ve fastách Velký Bohouš například navrhoval vzduchovou cívku na velký basák se ss odporem 1,6-2 ohm.

Re: Hliník do výhybek ne?

pistole mi to bylo hned jasné, a dělám to jen z důvodu toho že pouhým okem nepoznám v jakém stavu jsou ty lisované spoje. Takže dám obyč na feritu z dexonu to by mohlo stačit. Ušetřím tomu skoro 2Ohmy co bude pro DF jen dobře.
Jde o obyč teslu sem psal víš, toto nejsou repra na poslech v obyvaku mám něco lepšího. Toto je k pc, takže se snažím spíš jen dát bedny do lepšího stavu. Ale nevím co udělám když soudruzi mi udělali komplet výhybku na Fe plechu a nemuží jen tak na ten plech přidělat Feritové a vzduchové cívky co ?

Re: Hliník do výhybek ne?

Pro tebe i ostatní:
Reprosoustava je systém o několika stupních volnosti kde změna jednoho parametru nepřímo ovlivňuje práci s těmi ostatními jedno zvětšíš ostatní potřebuješ změnit.
mezi tyto parametry patří :
Qt, Fs, Vas, Re, Vbedny, Ft portu, Qa, Qp

Re: Hliník do výhybek ne?

pistole díky, myslím si že si jeden z mála o čem tu mluví. Ostatní mi jen radí ať dám měď protože bude mít menší odpor ale to že budu pak potřebovat celou novou výhybku tak to už mi neřekli. Takže si nechám u známého změřit bedny. I když si asi myslíš že u Tesel se to nevyplatí tak já to budu mít zadara. A pak se uvidí no smile

(upravil pistole 29. 12. 2007 15:15)

Re: Hliník do výhybek ne?

pokud tam máš teslu dej tam ferit nebo železo zkreslení cívky bude hluboko pod zkreslením repráků
a na tu svinskou hlínu opravdu zapomeň

Re: Hliník do výhybek ne?

Už je v koši smile