Téma: Panelový plovoucí A-Vmetr

Modernizuji starý stabilizovaný zdroj se záměrem mj. digitálního měření. Zaujal mě tento sdružený A-Vmetr, protože má samostatné napájení a plovoucí vstupy. Máte s ním někdo zkušenosti?

Re: Panelový plovoucí A-Vmetr

no ... pročti si recenze z tvého odkazu ...

Recenze jsem četl, ale mé zamýšlené aplikace se myslím netýkají.
Měřidlo bude měřit v domácích (laboratorních) podmínkách ve stabilizovaném zdroji jen kladné hodnoty U/I a bude mně stačit 10A verze s vestavěným bočníkem.

(upravil jardag69 10. 1. 2026 12:33)

Já bych se asi bál těch napájecích 220V. Při té ceně, aby se to někde neprošlehlo.

Já se bojím rovněž. Pro napájecí bloky raději dávám do napájení miniaturní odpory (330J), které v případě problému rychle shoří. Jenže to je profi aparatura, která občas hraje na dešti (pod nedokonalou stříškou) nebo na zimním stadionu při teplotách pod nulou a téměř 100% relativní vlhkosti. Nemohu si dovolit kvůli měřáčku jít hledat pojistky.
Zatím odpor shořel dvakrát, ale měřák po krátkém pobytu v suchu (než vyměním ten odpor) pracuje.

Tady je vidět, že napájení je přes trafo, které vypadá docela důvěryhodně. Myslím, že nebude problém, trafo před použitím vyzkoušet.

Lol. Já došel jen k obrázku s popisem svorek. Tak snad to není namotané na 220V a přesycené. I když by to zase mohlo tím teplem vysoušet případnou vlhkost smile

(upravil Otas 10. 1. 2026 14:19)

A co by to bylo, kdyby to nebylo síťové trafo smile ...
A proč by v tomto měřáku zrovna dali trafo namísto malinkého spínaného zdroje, který oddělit od sekundáru dovede každý výrobce.

(upravil jardag69 10. 1. 2026 16:02)

Ve spínaném jsou ty bezpečné mezery, prořezy na plošnáku. Asi bylo trafo snadnější a možná i víc bezpečné. A možná i menší.