Téma: Tape deck YAMAHA
Ahoj, nedávno jsem v rubrice "Kazeťák, seštelování a kalibrace" zmiňoval, že mi přestal nahrávat můj jediný Tape deck Luxman K-113. Za normálních okolností bych ho okamžitě dal do servisu, což hodlám také v brzké době provést, ale vzhledem k tomu, že je již od koupi dosti problémový, napadlo mě, jestli bych se radši neměl pojistit tape deckem druhýn. Nejvíce mě baví sice poslouchat vinyl, co se zvukové kvality týče, ale k audiokazetám jsem si v poslední době vybudoval moc hezký vztah a vzhledem k tomu, že jich mám doma opravdu hodně (cca. 3 poličky), chtěl bych je provozovat na nějakém spolehlivém kazeťáku. Myslím, že z hlediska zvukové kvality a specifikací je Luxman opravdu skvělý, pro mé uživatelské rozhraní snad i nadprůměrný a rozhodně se ho nehodlám zbavovat. Chtěl bych si však kvůli uvedeným komplikacím koupit Tape deck ještě jeden, za nějakou přijatelnou cenu, který by vyřešil drobné nedostatky mého Luxmana. Vzhledem k tomu, že si nemohu úplně dovolit koupi nějakého high-end značkového přístroje, chtěl bych se s novým kazeťákem vejít tak do 2000 Kč. V této kategorii mě nejvíce zaujaly Tape decky YAMAHA, které ačkoliv stojí poměrně malé peníze, dosahují, pro mé nároky, docela slušných parametrů. Z hlediska vybavenosti, vzhledu a specifikací mě nejvíce zaujal tape deck Yamaha KX-300 RS. Narozdíl od Luxmana má potlačovač šumu Dolby C a HX PRO. Kmitočtový rozsah na pásce Normal do 17 000 Hz, je přímo božský! Velice mě zaujal také typ K 340, který, jak již vzhled napovídá, dost vychází z uvedeného KX-300. Specifikacemi jsou oba dva typy totožné, nicméně K 340 je ochuzena o "PLAY TRIM" a jemné nastavení předmagnetizace. Je ale naopak skoro 2x levnější a absence těchto dvou funkcí by mi v případě koupě vůbec nevadila.
Důvod, proč mojí situaci oznamuji zde na fórum je ten, abych se zeptal, jestli vám oba dva mnou vybrané typy přijdou s ohledem na cenu, v dané kategorii přístrojů dobré, alternativně jestli s nimi má někdo zkušenosti, aby mi kdyžtak řekl jak jsou na tom s kvalitou přehrávání/nahrávání a se spolehlivostí. Na fórech, jako jsou "Audiokarma" , či "Tape Heads" jsem vyčetl, že jsou na tom se zvukovou kvalitou dobře, ale v porovnání s ostatními značkovými kazeťáky jsou spíše na posledních místech. Osobně si ale myslím, že určitě budou zvukově mnohem lepší, než tolik vychvalované Tesly (např. SM261), které jsou pro mnoho lidí (dokonce byly nějakou dobu i pro mě), na světové úrovni.
Pokud byste pro mé uživatelské rozhraní uvedené Tape decky doporučili, zajímalo by mě, jestli je mezi nimi nějaký velký zvukový rozdíl, resp. jestli bych si měl připlatit za KX-300 RS nebo by dosahoval podobných zvukových výsledků i levnější K-340?
A ještě. Oba dva obsahují, pro mě zcela novou funkci, "AUTO TAPE SELECTOR", který by měl po vložení kazety zvolit druh pásku. Chci se zeptat, jestli je daná funkce spolehlivá a nestávalo by se mi, že třeba při nahrávaní "Chromky" by se předvolila kazeta Normal.
Omlouvám se kdyžtak za hrozně dlouhý příspěvěk, úplně jsem ho nedokázal zformulovat krátce. Předem moc děkuji za odpověď a přeji všem hezký den!