reeb, kal: Co se týče teploty, nezbývá asi nic jiného, než to zkusit. Tyto dva chladiče s diodami ČKD byly jako usměrňovač a na každém chladiči byly dvě diody 250A/3000V. Takový chladič přece musí uchladit dva TO3 jako nic?
dawsoo: Máš samozřejmě pravdu. Nejistý výsledek tu je docela očekávatelný. Kdybych dělal nějaké ABčko, tak tady už asi ani neotravuju s hloupýma dotazama, ale Áčko jsem ještě nedělal a je tam pro mne spoustu neznámých. Taky to dělám proto, že mě už trochu štvou ty věci kolem toho "grýndýlu", digitální zesilovače, auta na baterky a podobný utopický hovadiny.
Nemám jasno v tom, jak se ty koncový tranzistory zachovají při nárůstu teploty, tedy jak píšeš - lavinový efekt a sekundární průraz. Žiju v tom, že díky nárůstu teploty pouzdra(čipu) bude narůstat i proud. Teď jde o to, zda li se to projeví zvýšením napětí na emitorácíh??? Pokud ano, tak ten obvod co by to měl v mém případě držet(Q11,12), by ten proud měl takto stabilizovat aby nenarůstal.??? Pokud tedy tato má domněnka souhlasí, zbývá již jen zajistit, aby tranzistory nestřelily kvůli vysoké teplotě nebo hůř, kvůli lokálnímu přehřátí, kdyby proud narůstal tak rychle, že se teplo nestihne odvádět pouzdrem na chladič.
Zkusím popřemýšlet o lepší teplotněproudové stabilizaci.
rvx73: Smysl je jednoduchý. Čistokrevné Áčko. Naopak THD nijak nízké nečekám. Díky honbě za nízkým měřitelným zkreslením, hrajou všechny zesilovače hodně podobně a je to pak nuda. Zkreslení jsem nikdy neměřil a nebudu. Od toho mám uši, abych věděl, jestli ten zvuk je dobrý, nebo špatný = baví/nebaví, líbí/nelíbí.
To, že lidi baví, když zesilovač hraje trochu osobitě, je vidět i na tom, že se roztrhl pytel s různými klony Tranziwattu. Je třeba dávat sluchu a vnímání zvuku nové podněty aby mozek měl při poslechu co chroupat
To, že čisté áčko hraje jinak, je naprosto jasné. Jediná výhoda je, že to nemá přechodové zkreslení, jinak to má samé nevýhody. Jenže přechodové zkreslení je pro vnímání zvuku opravdu peklo. A slyším to v dynamických pasážích na každém AB zesilovači i když to na oscyloskopu je díky přesunutí částečně do A třídy neměřitelné. To už bych ale zas rozpoutával polemiku o věčném HIFI tématu "poslech X měření X THD" atd. To nechci. Když tohle moje počínání bude na nic, tak to hold vyhodím a napíšu to sem, jako odstrašující příklad.