(upravil BlackRider 11. 3. 2024 8:43)

Téma: Samsung TV

Zdar chlapi,

Neřešili jste někdo opravu Samsung LED TV? Dostal jsem se do situace, kdy zdroj po odkrytování funkční je, ale po připojení desky s různýma chipamama (něco jak základová deska) jen cvaká relré a televize se nerozjede. Když je plochý kabel viz foto odpojený (propojka mezi zdrojem a zákl. deskou), podsvícení drží zapnuté. Řešení -výměna chipu, kterého? Výměna celé desky? Hodit to do šmelcu...?
Díky za případné nakopnutí.

https://i.postimg.cc/fWg9LSW2/t-tek.jpg
https://i.postimg.cc/zGqb2Cxf/zdroj.jpg
https://i.postimg.cc/zG35f3Bj/deska-chips.jpg

EDIT:

Tak se dívám samostatná deska je za 5K:
https://fixpart.cz/produkt/samsung-bn94 … JUQAvD_BwE

Web

Re: Samsung TV

Studaky jsi kontroloval?

Web

Re: Samsung TV

Můžu zkusit tu desku odmontovat a podívat se pořádně, ale bude to mý první hledání studených spojů. Tzn. moc dobře to asi neumím odhalovat.

Web

(upravil reeb 11. 3. 2024 11:24)

Re: Samsung TV

Divat se na piny u hrejicich veci..někdy couha pin a kolem krater jak sopka, bez spoje

Plus elyty ESR zajicometrem

Web

Re: Samsung TV

Ok, zkusím to odmontovat a podívat se.
Co je zajícometr? big_smile

Web

(upravil iguardo 11. 3. 2024 14:04)

Re: Samsung TV

"Zajícometr":

http://www.zajic.cz/esr/esr.htm

Re: Samsung TV

Podobný problém jsem řešil u dvou podobných TV Philips, desky zdrojů byly ale různé. Zdroj vypadal ok, ale v TV nenaskočil. V obou případech byly sice patrné stopy vyhřátí desky PCB zdroje, ale elyty vypadaly ok (nenafouklé) a osatní součástky taky. Rozdělávat a měřit jednotlivé koncové tranzistory nebo elyty se mi moc nechtělo, v prvním případě jsem koupil na ebay náhradní stejnou desku zdroje za cca 1k a TV jede už cca 5 let, ve druhém jsem už neřešil a koupil bazarovou desku zdroje z Polska. Po výměně taky ok.

Neříkám, že je to stejný případ, ale zdrojová deska naprázdno fungovat může a se zátěží už ne, jsou tam nějaké ochrany proti přetížení atp. Ten zdroj je vícenásobný (různá napětí) a poměrně sofistikovaný, že jde podsvícení ještě neznamená, že jiná napětí jsou ok. Jediná jistota by byla, pokud bys měl stejné desky z druhé funkční TV a mohl přehazovat, jinak se to hledá hodně blbě.

Web

(upravil BlackRider 18. 3. 2024 10:52)

Re: Samsung TV

Díky za reakci. Takže pěkná prcačka...
Elyty ve zdroji vypadají OK.

Asi skončí v ekodvoru, už má něco za sebou.

Web

Re: Samsung TV

Já to taky řešil sběrňákem,můj taky samsung si svý odsloužil (12let) a tyhle věci bohužel nejsou moc servisfriendly.

Není co dodávat...

Re: Samsung TV

Tak ono je to o užitné hodnotě a osobních preferencích. Pokud ta telka má něco, co ty dnešní nemají (třeba požadovaný rozměr, nebo konektivitu) a dá se ta deska zdroje za rozumné peníze koupit, pak má oprava/výměna smysl. Jinak je to bohužel jako s jinou spotřebkou, sběrný dvůr je cílová stanice sad

Web

Re: Samsung TV

Vzhledem k viditelne tepelne degradaci pcb v okoli ic-dekoderu bych jeste zkusil reflow obvodu a jeho pameti.

Re: Samsung TV

Takže si mám pořídit horkovzdušnou pistoli...?
Potřboval bych to přiblížit - kde je IC dekodér a co je reflow.
Díky.

Web

(upravil dawsoo 19. 3. 2024 17:18)

Re: Samsung TV

No pokud si myslíš že se tyhle věci dělaj tepelnou pistolí a netušíš o čem to therion píše,tak ten sběrňák pro tebe bude asi optimální řešení smile Sorry ale nešlo jinak, na tvé dotazy (co je reflow a co ic dekoder) najdeš poměrně přesné odpovědi třeba i na googlu a není od věci si pro začátek aspoň obstarat k tý telce servisku a nebo to nechat min za 1500,- nechat aspoň prohlídnout a zdiagnostikovat někomu kdo to umí servisovat. smile

Ani s vybavením a know how (což nestojí opravdu tisíce ani desetitisíce) nic nikdy zaručeného není a u podobný spotřebky se to vůbec nevyplatí dělat. Pokud je ti to líto vyhodit tak co tu psal pzwak. Dělal jsem kdysi tyhle věci s grafickejma kartama a základníma deskama a úspěšnost podobných i profi zásahů s plnou výbavou v delším horizontu nadále plně funkčního stavu byla pod 50%.

Není co dodávat...

Re: Samsung TV

Zas pokud má čas a chuť, ať si hraje smile Jestli je už stejně smířený s tím, že to poletí na SD v případě neúspěchu, bude to stát "jen" ten čas smile

Je tam celkem popsanej pinout na plošňáku vedle toho konektoru, zkusil bych ho zapojit a na šínách (kde je napsáno nějaké napětí) měřit impedanci vůči zemi. Setkal jsem se s tím, že byl kaput audiozesilovač (většinou už v D) a pak to přetěžovalo zdroj. Taky jsem se ale setkal s tím, že jsem měřil a hledal celej den a nic nenašel, to byl ale Panasonic a závada byla, že zamrzal, asi hyn paměť, ale na výměnu jsem se vyprdl.