Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 4)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 65]

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Tak to mi dost lichotí tvá chvála za simulace atd., asi trochu zpychnu. big_smile

Já informace nemám, zkušenosti taky ne, takže já to vidím že to dopadne líp, než očekávám wink .

Popravdě první gerber, co jsem si troufl poslat do výroby byl až 17-tý v pořadí co jsem na jlcpcb nahrál, a ten druhý pak byl 20-tý.
Fakt je, že EasyEda i LtSpice používám až od letoška. Každý den narazil na novou funkci, třeba do objevu pravítka jsem vše měřil na monitoru šuplerou. wink No a když jsem objevil, že přes Ctrl vybrané součástky ve schématu se mi vyberou i na pcb a naopak ... to byla doslova extáze.
Zkoušel jsem i Eagle a Kicad, ale ty podle mě nejsou až tak intuitivní jako EasyEda. I když už vidím její limity, zůstanu u ní. Skoro mi začíná být líto, že tahle část je u konce a já ty softy možná už nevyužiju. I když, pokud bych měl uvažovat o dalších upgradech, tak se nabízí konec LM3886 předělat podle Boba Cordelliho (schema mám). Mno, to už by chtělo i silnější trafo a s vyšším napětím, tím pádem i větší chladič a to do současné skříně nevmáčknu (jen uvažuju nahlas). Pak by se ještě nabízel atenuátor, ale jestli se někde objevilo zapojení s odbočkou pro fyziologii netuším. Pak problém jak ho ovládat ... tlačítka + a -, nebo otočný přepínač? A to vše do daného panelu.

Simulacím doufám věřit lze, i když .... zkusil jsem simulovat části DPA550 a leze mi z toho nesmysl. A to nemůže být tak špatný, asi je v dostupném schematu chyba. Nebo to dělám blbě já? Ale další zde dostupné schemata mi simulace vycházely stejně, ať už jde o korekce nebo fyziologii.

K simulaci THD jsem našel nové "podklady" a snad i to pokořím.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Tak z odlomení "poštovní známky" jsem měl vážně obavu a až dnes se odhodlal. Chce to mezi 2 tuhé desky s ostrou hranou (použil jsem k tomu dřevotřískové odřezky) a nebát se použít hrubou sílu.

https://i.postimg.cc/Xpb3vhLS/20240415-182825.jpg

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

proč sis tam nenamaloval odfrézování nebo Vcut, aspoň na tu delší hranu?

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Začínám ... první 2 desky v životě ve výrobě ... prostě nevím jak v EasyEda V-Cut vytvořit.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Ak chceš robiť niečo s LM3886, pozri sa sem https://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=22&t=13 ,od 6.strany.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Já taky ne smile, poslední dobou dělám v kicadu. Tam je na to samostatná vrstva. Další možnost je použít panelizer, pokud máš vygenerovaný gerbery jednotlivejch desek: https://github.com/ThisIsNotRocketScien … s/releases akorát to jede jenom na woknech... prostě si ty desticčky načteš, naskládáš jak chceš, přidáš odlamovací provrtaný můstky. Čistá práce. Tady je video, sice divným jazykem, ale obrázky jsou jasný: https://www.youtube.com/watch?v=c5XWobI4Eog

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

BV
Tam je řeč o úpravě podle Boba Cordelliho? Protože to mi zajímá. Tohle schéma už jsem si naklikal do EasyEdy. Zkusil jsem pátrat po dostupnosti OPA2604, marně. Mno, dle diskuzí na diyaudio prý na pozici DC serva vyhoví i TL071(072). Ale co zbylé? Podělil by ses? Mám sice několik schémat a dost používají LM4562, ale mám i schéma dost osekané s LME49720.
Do toho bych se vrhnul, až si důkladně proměřím stávající desku a pozici na chladiči.
https://i.postimg.cc/Yvk9CJ6y/sgc-from-book.jpg


kaed
Ano, přesně ten soft jsem použil při první objednávce, kdy mi prošla do výroby jedna deska, ale za druhou chtěli doplatit $30,45. Proto jsem to předělal do stylu poštovní známky a jednotlivé desky prolil zemí, aby tvořily na oko funkční celek. Soft mi fungoval dobře, sám to poskládá do desky i nasází mousebites.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Nie je to podľa Cordella.. Ale je to lepšie. Však si pozri na str.6 odkazu merania a ďalej pokec za tým..

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Copak OPA2604, když se kouknu do zásob, tak se něco najde, byl prohlášen (kontrolníma ušima, samozřejmě nikoliv mými) jako o fous horší, než OPA2134, tak jsem ho dál už nepoužil a padá na něj cca 10 let prach.
https://i.postimg.cc/Pp4rXW1m/IMG-1893.jpg
Nějak jsem ze strany 6 atd. s výjimkou ideového schématu nebyl moudrý, asi že nemám přihlášení, nebo, že nejsem obvodář ...
Nicméně je to výhled, nejprve bude třeba dokončit stávající.

(upravil BV 16. 4. 2024 22:11)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Katalógové neinvertujúce zapojenie LM3886 zapojené  ako koncový stupeň za kvalitným OZ ( OPA1611) v jeho celkovej NFB.  NESTED FEEDBACK.  Vlastnosti sú dané prakticky tým OZ, výkon tým LM3886. Je to jednoduchšie ako CORDELL, vlastnosti výrazne lepšie.

(upravil Otas 16. 4. 2024 23:39)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

BV:
Dík za info. V dalším kroku by to bylo logické vyústění - dokončení rekonstrukce.
Být OPA1611 (nebo 1612) dostupná i v pouzdře pro THT montáž, pak by to z mého pohledu fakt nemělo chybu smile.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

2 Otas
To SMD puzdro nie je žiadny problém, zbytočný "rešpekt"..Bez problémov sa to spájkovať ručne. A nakoniec môže to byť aj iný OZ, ten OPA1611 mám odskúšaný

(upravil orhore 17. 4. 2024 11:00)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Stowik napsal:

Mno, dle diskuzí na diyaudio prý na pozici DC serva vyhoví i TL071(072). Ale co zbylé? Podělil by ses? Mám sice několik schémat a dost používají LM4562, ale mám i schéma dost osekané s LME49720.

Vyhoví jakýkoliv pomalý a přesný OZ s velmi vysokým vstupním odporem. Zcela určitě mezi takové OZ nepatří LM4562 ani LME49720!
Vlastní obvod musí být správně navržen, aby "nekecal" do užitečného signálu. Mohl bys pak dojít k závěru, že DC servo ku*ví zvuk. Jinak na tom obrázku není obvod serva navržen moc dobře.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

BV napsal:

Katalógové neinvertujúce zapojenie LM3886 zapojené  ako koncový stupeň za kvalitným OZ ( OPA1611) v jeho celkovej NFB.

To tam prakticky mám. Tedy by to bylo teoreticky možné jen doplnit a původní desku zachovat jak je? To by se pak, na rozdíl od Cordella, aplikovalo mnohem snadněji.
Ty OZ OPA1611 jsou potřeba 2 na kanál?

Ale je to zatím budoucnost, jak píše Otas. Určitě je teď potřeba nejdřív uvést do chodu co je teď na stole připravené.


orhore díky za info. Ten obrázek by měl pocházet přímo z Cordelliho knihy.

(upravil BV 17. 4. 2024 12:35)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Na jeden kanál stači 1xLM3886+1x OZ. Pošli schému (odkaz) ako to máš teraz..Možno bude stačiť len prepojiť zospodu 1-2 odpory..

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Koupil jsem to osazené jen s tímto podkladem. Má to být podle AR 1/96, myslím že podle toho, co tehdy dělala firma Metronix. Původně mi měl prodejce udělat desky a připravit stavebnici, pak mi nabídl tohle za cenu stavebnice.
Já na tom nahradil elektrolit C12 za tantal, ve zpětné vazbě R4 za 18k a po dokončení probíhajícího upgradu odstraním trimr R10 na vstupu. Pozice usměňovače nejsou využité.
Jsem v práci a lepší fotky nemám, večer prohledám PC.
https://i.postimg.cc/TprYmwMD/IMG-20220430-005115.jpg https://i.postimg.cc/hXsDy5G4/IMG-20220429-125031.jpg

(upravil Otas 17. 4. 2024 17:45)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Jinak na první oko ten plošák nevypadá "brumovzdorně", zem od jednoho LM ke druhému je dlouhá jak týden před výplatou. Současný zes, jak jsem četl, mírně brumí.
Možná pomůže spojka silným drátem na správném místě, ale kdoví, možná se bude muset úplně oddělit vstupní a ZV zem od silové tak, jak je to ostatně pěkně nakresleno na té složitější variantě zlepšení výše (47).

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Nejak tam nevidím žiadny OZ...

(upravil Stowik 18. 4. 2024 7:26)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Zatím tam žádný není, proto ty úvahy o možném vylepšení.


Otas a co ty země kanálú oddělit a vést od zdroje každému kanálu zvlášť? Udělat jako prozatimní řešení po dokončení teď rozdělaných desek. V obrázku černě kam vede napájení teď a červeně kde bych spoje proškráb a přived zem od zdroje samostaně. Ale třeba je to blbost. K repru zem vedu rovnou ze zdroje.
Jinak ten koncák mi připadá úplně zbytečně roztahanej a nebýt pojistek, tak bych tu část odříz. I to je jeden z důvodů proč jsem si v úvahách začal pohrávat s tvorbou nové desky = úspora místa a když už, tak to udělat s lepšími parametry.

https://i.postimg.cc/t7qTPzgX/IMG-20220505-125840-BURST011-kopie.jpg


EDIT:
BV, jo tak, až teď mi to došlo.
Tady je co mám nakreslené, ale to je podle Cordelliho a invertující (jestli to správně rozpoznám), takže na tom tvoje řešení asi stavět nepůjde.
https://i.postimg.cc/XXXKnGzx/Schematic-Super-Gain-Clone-2024-04-17.png

EDIT 2:
S neinv. zapojením s OZ jsem našel tyto dvě schemata.
https://i.postimg.cc/68WwcC7w/Schema-01.png https://i.postimg.cc/bsHp1mw3/Schema-02.png

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

On problém nespočívá ve vedení od zdroje, ale v tom, že dáš dohromady země signálu k LM a každá z nich má jiný, střídavým napětím (vzniklým na cestě k LM) posunutý potenciál. Už samotné vedení zemí repra přímo od zdroje by nemělo zatěžovat přívod země k LM velkými proudy, jen při zatížení budou kondenzátory na napájení v plošáku výkoňáků se zemí intenzivně pracovat.  K dokonalosti se podle (nejen) mne dostaneme tím, že vše, související s vývody č. 9 a 10 obou LM, bude spojeno zvlášť přivedenou společnou zemí od zdroje. Ta pak bude pokračovat k předzesilovači.
Jak jsem napsal v SZ, zem z pohledu signálu v zesilovači by měla být jako strom s kořeny ve zdroji, rozvětvující se směrem k jednotlivým zdrojům signálu. Pokud se této zásady budeme držet, máme šanci minimalizovat brum (ještě zbývá eliminovat trafo, diody usměrnění, přívod 230V, uzemnění krabice smile, i to si musíme ohlídat...).

Příspěvky [41 až 60 z 65]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£