(upravil Wili 31. 1. 2024 11:58)

Téma: prenosna nabijacka autobaterie

Neviem do ktorej sekcie audiowebu to hodit tak skusim smetiste big_smile

Ked sa vrtam v aute dlhsi cas mam obavy aby som nevycucal celu baterku a tak mi napadlo ju niecim prizivit pocas tohto casu. Mam doma nejake nevyuzite najslabsie Lidl accu 20V/2Ah... a zvazoval som ze by som to mohol vyuzit na jednoduchu prenosnu nabijacku autobaterie. Nikdy som ale nabijacku autobaterky PB akku nestaval a teda neviem co vsetko to musi splnat, nejake schemy som ocumoval cez google ale mal som z toho zmiesane pocity big_smile

Zistil som ze Lidl baterka pri zatazeni vysokym prudom klesne na cca 16-17VDC takze toto je zdroj ktory chcem pouzit na nabijacku, predpokladam ze ku koncu by to klesalo este nizsie. Z datasheetu co som nasiel som zistil, ze by tato Lidl baterka mala zvladat s rychlonabijackou konstantny nabijaci prud okolo 4A hmm2 takze teoreticky maximalny konstantny vybijaci prud by som z nej mohol zvolit 4-5A ? tym by sa mohol cely Lidl accu "preliat" do autobaterky za nejakych 15-20minut?

Takze potrebujem elektroniku ktora bude robit... co?

- zdroj konstantneho prudu?
- zaroven aj zdroj konstantneho napatia? aby to ochranilo elektroniku auta a neslo nad nejakych 14,4V?
- kedze sa ku koncu kapacity Lild baterky jej napatie bude blizit / rovnat napatiu nabijaneho pb accu tak by bolo vhodne pouzit nieco s malymi stratami / LDO a pod...
- robit to "analogovo" alebo cez dc-dc konverter? (asi najvyssia efektivita?)

nejake ine napady co este potrebujem? potrebujem vobec na toto nejaku regulacnu elektroniku? da sa to inak jednoduchsie a vymyslam blud?

(upravil Otas 31. 1. 2024 12:19)

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Jen zkušenost z dávnověku 80. let. Tehdy se stavěla nabíječka s nastavitelným omezením proudu v rozmezí 1 - 5 A a při dosažení napětí kolem 15 V to vypnulo.
Já jsem měl síťovou kondiční nabíječku, která udržovala napětí v autě na max. 14,3 V, pouhý stabilizátor napětí na tuto hodnotu, kdy proud byl omezen malým trafem, primár v sérii s kondenzátorem na cca 1 A. A pouze se zapnula (při odchodu z garáže) do palubní zásuvky, žádné vyjímání autobaterie a podobné zdržovačky.
Nechci nic tahat z archivů, věřím, že dnes na popsaný účel bude existovat spínaný zdroj s minimálními ztrátami 24/12V (čili zmíněný DC-DC konvertor), který se dá upravit. Napětí palubní síťě 14,3 V asi stále platí.

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Bacha, Lidl Parkside X20 baterie nemají ochranu před podvybitím a skoro vždycky to neoživitelně odnese jeden článek. Vybití celého packu pod 15V může být pro jeden z článků fatální..
Starší série ani nemá balancer.

Jinak v X20 baterkách jsou aku INR18650, které mají sice vybíjecí proud povolený až 20A, ale fakt se musí dávat bacha, aby žádný z článků při tomto odběru neklesl pod 3V a ideálně pak co nejdřív zase nabít.

Nejefektivnější bude samozřejmě použít nějaký DC-DC měnič s CC i CV režimem a na udržení autobaterky naživu bych zkusmo dal výstupní napětí z měniče na 14V. Velmi doporučuji zhlédnout od Jiřího Bekra video o DC-DC měničích - je to hodně poučné: tady

Web

(upravil jardag69 16. 3. 2024 15:49)

Re: prenosna nabijacka autobaterie

.

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Nenapadlo mi hrabat sa v dc-dc ale pozeram ze na ebay su aj s regulaciou prudu+napatia a na 10A a stoji to par drobnych tak asi skusim nieco take… uvidim co to spravi

(upravil jardag69 16. 3. 2024 15:48)

Re: prenosna nabijacka autobaterie

.

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Zkusil bych poptat vhodný měnič u nějakého českého bastlshopu, kde to koupíš se zárukou, s rychlým dodáním a za podobné nebo jen mírně vyšší peníze, jako nabízejí čínské eshopy, a navíc ten bastlshop zpravidla vede člověk, který sortimentu rozumí.. za sebe můžu doporučit třeba laskakit.cz, dratek.cz, hezkyden.cz (tam se dnes odpoledne mám v plánu stavit, můžu se poptat).

Web

Re: prenosna nabijacka autobaterie

A neni proste jednodussi pouzit za 500,- normalni lidl autonabijecku, ktera si vse pohlida sama nez nicit Li-ionku?

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Mňa to tiež napadlo hneď ako prvé. Dnešné procesorom riadené nabíjačky sú k tomu vhodné. A využitie majú širšie.
Jeho riešenie by však malo opodstatnenie, keby nemal v blízkosti auta k dispozícii elektrickú prípojku.

(upravil jardag69 16. 3. 2024 15:47)

Re: prenosna nabijacka autobaterie

.

(upravil Wili 2. 2. 2024 21:08)

Re: prenosna nabijacka autobaterie

ano nemam pobliz 230... preto. Skor to je len taka blbostka ako vyuzit nepotrebny matros, zrejme mi to ale ani netreba a je otazne ci to ma vyznam natankovat tam 40Wh z lidl aku...  ona ta autobaterka ma 60Ah takze vydrzi prekvapivo dlho.

(aj pri nulovych stratach by to bolo 5,5% ... ale akurat na nastartovanie ako prevencia proti chcipnutiu hmm2 smile neviem ... )

tym dc converterom som myslel nieco taketo: https://www.ebay.com/itm/383737382958?h … BMgqu0s61j

zrejme ale kaslem na to, nemam odvahu na auto napojit nevyspytatelny cinsky menic big_smile

(upravil therion 3. 2. 2024 9:36)

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Tak clovek predpoklada, ze kdyz delam na motoru potrebuju elektriku : )))

No problem tech menicu je ze, pokud nemaji tvrdy zdroj tak bud vubec nenastartuji nebo se kousnou nekmitaji a tece jima destruktivni proud. Typicky tahle mrcha: https://www.ame.cz/Modul-nastavitelneho … oSize=true

Pripojovat neco takoveho k autu s baterkou ktera uz ma vetsi vnitrni odpor je riskatni ze nasledne predpeti odpali ECU nebo dalsi jednotky.

To uz spise neco takoveho: https://www.amazon.co.uk/Keenso-Lead-Ac … B07TR4MFLP

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Ono když se nad tím člověk zamyslí, tak ztráty na analogovém přepuštění energie z 20 V na cca 13 V olověné baterky nejsou tak závratné a trocha tepla na ohřátí rukou také nezaškodí smile. Lze to spojit i se zdrojem světla a vytěžit z toho něco dalšího pro neelektrifikovanou garáž. Takové dvě výkonové LED v sérii s regulátorem proudu splní i něco navíc.
Třebas něco takového:
https://www.gme.cz/v/1493953/getian-gt- … tepla-bila
Regulátor proudu nebude složité vymyslet. S vybíjením zdroje se sníží i svícení, lze to různě kombinovat (LED paralelně s regulací proudu a kontrolou zdrojového napětí, popřípadě i napětí zátěže s odpojením).

(upravil therion 3. 2. 2024 12:49)

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Tyhle led generuji vice tepla nez svetla. Chce to neco s 180lm/w a vyssi at to nema velke naroky na chlazeni.

Re: prenosna nabijacka autobaterie

Malá konstruktérská etuda smile, myšlenka z předchozího hozená do schématu s trandy (napadlo mne už i použití OZ), motivovaná momentální nudou
Samozřejmě blbovzdorné (snese přepólování baterií, krátkodobě i zkrat na výstupu 12 V). Běžné polovodiče ze šuplíků, jen T3 a T5 BD140-16.
D2 a D4 10 - 12V zenerky. Svítivé diody 0,3A, 3,2-4 V. Pokud něco půjde přes konektory (bez rizika přepólování baterií) D5 nebo D6 vyhodit.
https://postimg.cc/Wtx1dDjY

V hlavě už mně mezitím uzrála verze s TL072 s přesnějším odlišením napětí baterií smile. Ale to jen v případě zájmu.