Téma: Pankáč staví boombox

Zdar a sílu,

kolega hodlá stvořit přenosné pseudoPA. Můžete nám prosím zkritizovat či odkejvat následující setup? smile

Přenosná bedna o hmotnosti tak do 15kg, 2 širokopásma a 1 sub (hermeticky oddělené), napájení dvě Pb gelovky v sérii, jako konec klasické čínské D-class modulky (asi TPA3116 či tak něco), DSP s ADAU1701. Důraz na ekonomickou stránku - výroba boxu a repro dohromady nahrubo do 3000,- Kč.
Materiál boxu nejspíš vodovzdorná překližka 12mm. Povrchovka co dům dá, netřeba zahrnovat do ceny. Předběžný návrh vychází kisna pro sub 24l, boční ozvučnice po 10l.

L/R měniče fullrange jsme vymysleli Visaton BG 13 (https://www.reproobchod.cz/visaton-bg-13-p-8-ohm/)
Sub plánujeme Dayton DC200-8 (https://www.reproobchod.cz/dayton-dc200-8/)
Orientačně jsme načrtli Visatony do 10l uzavřené, Dayton do 24l/30Hz.

http://dj-bobr.net/store/punkbox.png

Je nám jasné, že ty Visatony to bude chtít kvůli výchylce velmi strmě ustřihnout na 150Hz a v DSP potlačit hrbík na středobasech.
Je nám jasné, že na charakteristice subu je 2dB hrb okolo 85Hz a nevím jak moc to bude v praxi slyšet. Sub bude střílet do země, bassreflex nejspíš dopředu.
Nechtěl jsem to navrhovat z PA měničů hlavně kvůli rozměrnosti.
Výškáče zatím nejsou - uvidíme jak ten Visaton zahraje výšky, jak moc bude uřvaný ten bordel na 5kHz, jak moc zasměruje a jak moc to v praxi bude vadit.

Je tam někde od pohledu nějaká zásadní bota, nebo to bude hrát? smile (nebo je úplně mimo výběr měničů?)

Web

Re: Pankáč staví boombox

Ohledně toho DSP jsem našel v číně toto:

ale už prodávají i s cca 30W zesilovačem. Tento konkrétně při použití jako crossover lze každý kanál doladit ekvalizérem. Pokud je takto použit musí být dva pro stereo. Snadno programovatelné. Plus bluethooth 5.0, který ve stereu funguje jako bezdrátový sluchátka do uší.
Mám postavenou bedýnku ze zbytků a použil jsem tam 20000 mAh LI-on, která naplno dokáže hrát celý den. Jako kontrolu stavu baterie mám něco v tomto stylu:

Mám to postavený od roku 2019 a baterie v plné kondici. smile
Stejně stará baterie Pb gelovka co si kupoval tchán bedýnku už je baterie po smrti.
Pokud to máš už nakoupeno tak to ignoruj. smile

(upravil Otas 15. 1. 2024 19:31)

Re: Pankáč staví boombox

Tohle bych nestavěl, nikdy nedokážeš cenově konkurovat modelům, které mají i kromě jmenovaného i BT, USB slot,  procesorem kontrolovanou výchylku basáku a upravenou - volitelnou kmitočtovou charku (to má třebas JBL). A jsou zpravidla lehčí a menší.
Občas se pohybuji na sídlišti Krupka Unčín, kde četní zástupci jisté menšiny chodí s podobnými věcmi (tedy partyboxy) po sídlišti a některé fakt ve stereu mohou klidně uhrát i malou vinárnu. Občas jsem jen zíral.
I na  malé diskotéce v baru už jsem to viděl jako "hlavní PA" bože pray .
Podle mne je lepší si na malé brigádičce vydělat více peněz a koupit to, bude to rychleji a budeš mít záruku smile.

Re: Pankáč staví boombox

Skoro bych souhlasil s Oťasem. Ale výzva to je... smile

Web

Re: Pankáč staví boombox

Tak tady jde hlavně o sranda projekt, jasně že by bylo výhodnější koupit něco hotového, ale my si prostě chcem trochu pobastlit, měřit, výhybkovat, ladit, zúročit mnohaleté studium a praxi, hrát si a mít z toho radost smile
Navíc tu je žádoucí takový trochu postapo vzhled a určitá úroveň odolnosti/nezničitelnosti..

Popořadě:

Přesně tenhle NVArcher modulek znám a mám, je celkem fajn, zvuk i z BT slušný, ale upřímně řečeno mi fakt nesedl konfigurátor (máte někdo takový, který není celý v čínštině?). Jinak bych ho určitě použil, možnosti má výborné a cena taky není špatná.
Nicméně ADAU1701 modulů mám doma několik skladem (používám tyhle) a nějak jsem si na ně zvykl, kdo zná SigmaStudio tak asi uzná, že je přehledný a intuitivní. USBi je opruz, ale povedlo se mi nahradit USBi interfejs deskou od Cypress + přepsal eeprom a je to rovnocenné). Ty ADAU1701 cpu do autorádií a usoudil jsem, že na aktivní výhybku sat/sub si tam naklikám strmost jakou se mi zachce a parametrickým EQ zkoriguju většinu nešvarů.

Na BT příjem mám osvědčené Beken desky (BK3254, BK3266, BK8000), protože to dlouho byly jediné BT přijímače umožňující změnu BT jména a PINu. Jo, dnes už jsou i jiné, ale když má člověk doma moduly i breakouty, tak proč to nevyužít smile

Baterie: ty gelovky jsou k dispozici bezúplatně, jinak jsem samozřejmě pokukoval i po čínských boxech velikosti 12V/7Ah gelovky s držákem na 21 18650 článků v konfiguraci 3S7P s BMS a mít čas to bodovat a vybírat podobné články pro paralelní provoz, byla by to technicky samozřejmě velmi pěkná varianta.
Když ony ty olověný krávy aspoň budou umožňovat ladění těžiště celého boomboxu..


Čekal jsem, že dostanu sprdung na ty reproduktory, a ono nic big_smile
V úvaze byly třeba i 5MP60/N (opakovaná velmi pozitivní zkušenost s fullrange provozem), ale nakonec mi přišel o kousek lepší ten Visaton
Dayton jsem v ruce nedržel, ale v simulaci to vypadá použitelně. Aspoň z pohledu člověka, co doteď jede metodu "kovářova kobyla" a sám mám v autě v subu TPA3116D2 + ARN150 10l/55Hz (zdravím opampa smile )

Web

(upravil BlackRider 16. 1. 2024 16:55)

Re: Pankáč staví boombox

Hi-Fi jde stranou, v tomto případě, proč nepoužít ty repra...? I když zrovna širokáče - dost to bude směrovat a u pseudoPA nebude asi soustředěný poslech. Citlivost širokáče zatlučeš částečně ekvilizací. Dayton cajk, ale použil bych ho v uzavřence a průběh "nakroutil" DSP.

Co na to bude kolega pouštět? Hudbu ze záznamu, nebo dokonce něco živě?

Zajímá mě ta implementace DSP. Jak složité to z aloša zvládá průběhy filrtů a lze tam importovat např. biquady (výstup z VituixCADu, asi pomocí prostředníka SigmaStudio - což mi ovšem nic neříká)?

Web

Re: Pankáč staví boombox

Tak BR jsem volil ani ne kvůli tomu, že pomůže cca o 3-4dB okolo 50-60Hz, ale že aby se uzavřenka nehrbila, stejně by pod 20 litrů neměla. Ale uzavřenou zvážím.
Širokáč je pokus, jak moc v reálném provozu bude vadit směrovost a peak 5kHz. Kdyby to nadměrně směrovalo, přidáme dvě autohifi kalotičky (tyhle jsou kupodivu za ty prachy přepychové) do rohů a rozdělíme 6dB/okt pasivně.
Kolega na začátku mluvil o autohifi koaxech, ale to jsem mu snad vymluvil dostatečně big_smile

To DSP je hodně široce konfigurovatelné a filtrů tam je vícero - vím že tam je FIR, State-variable, v "běžných" filtrech je k dispozici Butterworth a Chebyshev, biquad koeficienty tam tuším jdou vložit napřímo a jdou skrze I2C přepisovat za provozu a ladit filtry za běhu.
A právě proto, že umím uřezat basy pod BR frekvencí velmi ostře, tak se toho BR tolik nebojím.
I výchylka by šla kontrolovat - je tam k dispozici i nějaká varianta multiband kompresoru.
Letmý screenshot tu

Web

Re: Pankáč staví boombox

Nechám na tobě tu uzavřenku vs. BR.

Koukal jsem, že SigmaStudio je asi volně k stáhnutí, tak budu muset zkusit otevřít a pohrát si. Jestli tam něco zmůžu. smile Už nějakej pátek používám VituixCAD a ten umí biquady.

Web

(upravil dj-bobr 16. 1. 2024 17:34)

Re: Pankáč staví boombox

To SigmaStudio je hodně intuitivní, takové vizuální - prostě si tam zleva z menu do plochy přetáhneš moduly jako filtry, kompresory, I/O atd., pozapojuješ vstupy a výstupy modulů "drátama", pak se to zkompiluje a buďto vyrobí image do EEPROM, nebo skrze USBi interface (mimochodem jen drahý USB->I2C/SPI převodník) nahraje do běžícího ADAU1x01 modulu.

Tak ty biquady importovat půjdou - feature request podal autor slavného REWu. Něco jsem našel zde a tady.

A tohle DSP jsem už diskutoval před časem vedle smile

Web

Re: Pankáč staví boombox

Budiž výzva, tedy k subu:
Určitě BR, doporučuji ladit výše (42 Hz), klidně šetřit prostor a tím hmotnost (objem 15 - 20 litrů), aby to přidalo na poslechově důležitých kmitočtech (60 - 70Hz) a abys nakonec nezáviděl při setkání s majiteli partyboxů. Navíc bys měl velkou potíž s délkou BR (i tak asi bude muset jít i přes druhý prostor smile ). Původní návrh (24/30) byl háklivý i na překročení Xmax, na 50 Hz v simulaci dosažitelné SPL o 3 dB nižší. Kmitočty pod 40 Hz jsou obsaženy v hudbě málo (syntetizátor, varhany a pětistrunka baskytara). Uzavřenka = 4 dB dolů je hodně znát

(upravil BlackRider 16. 1. 2024 21:05)

Re: Pankáč staví boombox

Chce to znát skutečný T-S parametry toho 8" Daytonu. Ale je dost možný, že i při vyšším ladění se tam nátrubek nevejde (nepodceňovat průměr a zaoblení) a možná skončíš u psaivního radiátoru. Ale jestli BR tak za mě též menší objem a jít s laděním nahoru. Ještě mi stále uniká, proč to není boombox, ale pesudoPA, teda nač to kámoš hodlá používat. smile

SigmaStudio už jsem stáhl a jdu bádat.

Web

(upravil dj-bobr 17. 1. 2024 11:26)

Re: Pankáč staví boombox

Povedlo se mi mimochodem najít anglickou verzi toho Nvarcher konfigurátoru (ACPWorkbench), kdyby někdo potřeboval.. zde.

edit: a je stejně líná jak čínská verze sad

T-S toho Daytonu samozřejmě změříme, impedančku pak pověsíme. Když bude nálada, tak bude i měření po rozhejbání závěsů.

BR naladíme výš, to je fakt - venku pod 40Hz s touhle krabičkou stejně moc parády neuděláme a když můžeme DSPčkem strmě řezat kde se nám zachce, tak si to nasimuluju ještě s vyšším laděním. Délku BR jsem chtěl "regulovat" snížením jeho průměru a doufáním, že moc malý průměr nepovede k turbulencím (tohle jsem si chtěl ještě prostudovat, jak moc to reálně vadí) a přinejhorším hajzlroury jdou koupit i úhlové smile

Web

(upravil Otas 17. 1. 2024 12:54)

Re: Pankáč staví boombox

Ono lze vystlat stěny subu, nikoli pro stojaté vlny (to v subu není), ale změní se poddajnost vnitřního prostoru. To má v důsledku dopad na naladění BR, vystačí se s kratším nátrubkem pro stejný kmitočet, což se hodí. Má zkušenost říká, že dosáhnout fiktivně o 40% větší prostor pro výpočet fbr nebývá problém.
Spíše se bude muset ohlídat, aby byl nátrubek natolik velký, aby "neprděl", čili nedocházelo v něm k turbulentnímu proudění.

Re: Pankáč staví boombox

A na to máš program, který ti určí minimum průměru nátrubku.

Re: Pankáč staví boombox

Jistě.

Re: Pankáč staví boombox

Tak určitě se počítá s tím, že se bude čumět na impedančku a dolaďovat BR podle spodního hrbu.

Jinak jsem si vzpomněl na LSPCad, zkusil naházet variantu 20l/42Hz s nátrubkem d=4cm l=6.8cm a vyšlo mi 40m/s airspeed při 28Hz, což je sice dost nízko (bude odřezáno subsonikem), ale pod 17m/s klesáme až někde okolo 70Hz (těch 17 jsem tak porůznu našel po webu jako maximální rozumnou hodnotu), takže rouru to bude chtít určitě zvětšit, vidím to na 7cm průměru a nějak zakroutit 24.5cm délky, to už vychází přijatelněji. Nebo se mýlím?

http://dj-bobr.net/store/lspcad-dayton.png

Web

Re: Pankáč staví boombox

Vidím to stejně, když se provede obložení stěn, tak se při fiktivních 28 litrech ten BR prům. 7cm zkrátí na cca 18 cm a nejspíše se to nemusí ani kroutit (může to být vyvedeno i na protistranu). Omezí se tím i ztráty objemu bedny, resp. nárůst potřebného celkového objemu zařízení.

(upravil BlackRider 18. 1. 2024 9:41)

Re: Pankáč staví boombox

Co takhle VituixCad, Bobře. smile Nic proti LSP, jen se mi zdá poněkud za zenitem.
Co konkrétně myslíš tím: ...dolaďovat BR podle spodního hrbu.?

V SigmaStudiu už jsem klikal. Rozkoukávám se tam a asi je to fakt intuitivní, jak říkáš. Ale jsou to pro mě neprobádané vody, takže pracuji známou metodou pokus-omyl.

Web

Re: Pankáč staví boombox

Otas: no to zní už docela dobře. Ona taky něco malinko sežere elektronika a nátrubek, tak ten objem není úplně závazný a stejně se to bude muset empiricky doštelovat.

VituixCad jsem stáhl, díky za tip. Budu se s ním muset hlouběji seznámit, zatím jsem úplně nepobral jak s ním zacházet bez naměřených charakteristik jen na základě T-S, ale to se podá smile

Dolaďovat BR podle spodního hrbu jsem myslel měřit impedančku při změnách výsuvného BR. V BR boxu mi vychází dva impedanční hrby - horní hrb podle Fs měniče a dolní hrb podle rezonance portu..

Web

(upravil BlackRider 18. 1. 2024 11:04)

Re: Pankáč staví boombox

Asi už rozumím, chceš odečítat ladění BR z průběhu impedance.

Jen pro upřesnění, na jakou frekvenci je naladěný BR níže na obrázku? smile
https://i.postimg.cc/LnmsxBQs/JBL-Studio-630-Impedance-1.png

Web