Re: 8" do 3p

Voe, smile  už se to tu párkrát probíralo. Normu Hi-Fi už splňuje kde co, někteří lidé jsou líní, jiní si myslí že je lepší a jednodušší koupit něco hotového a ti co si chtěli něco postavit už to udělali a chodit s kůží na trh znamená občas sklidit vážně i nevážně psané kousavé poznámky. Zbytek dokoná bitva EG ,různé představy a nároky a z toho vycházející roztržky různé povahy ale často končící stejným způsobem.
Osobně se rád přečtu jakékoliv projekty i když nejsou v mém záběru. A cením si toho kdo se podělí a alespoň trochu oživí tohle fórum. I tohle vlákno sleduju.

Re: 8" do 3p

No podle me tech diy oblasti je v audiu dost, nejen bedny (tam chapu, ze z ciste praktickeho pohledu dava koupe secondhandu smysl). Ale treba akustika mistnosti je zalezitost primo volajici po diy na miru. To same subwoofery a jejich spravne rozmisteni a ekvalizace v navaznosti na chovani mistnosti a navazani na ostatni bedny. S tim souvisi signalove procesory a dalsi temata, ktera nikdo v cz/sk prostoru moc neresi (alespon ne verejne), ale bez kterych se nejde moc posunout za limity dane klasickym stereem (nic proti stereu, kvalitni stereo je na hudbu super)

Na zahranicnich forech lze odpovedi najit. Libilo by se mi, kdyby tu byla lokalni komunita, ktera by si tyhle zkusenosti predavala.

Re: 8" do 3p

Na tuhle část sis odpověděl výše. Jakmile někdo získá takové know-how, většinou se z něj stane osoba podnikající. Jistě by to šlo, ale musel by to někdo rozjet. Požádej Antonia ať z tebe udělá moderátora smile

Re: 8" do 3p

No ja se necitim byt expertem, na to nemam minimalne dostatek zkusenosti. Spis amater s jakymsi technickym backgroundem. Svuj projekt jsem zlehka zdokumentoval tady - http://www.highendforum.cz/viewtopic.php?t=8380

Re: 8" do 3p

Pánové nemohu si pomoci, ale 8" do 3p. Je "střeďák". Hodně štěstí ve všem, v novém roce smile

(upravil jardag69 16. 3. 2024 15:55)

Re: 8" do 3p

.

Re: 8" do 3p

já Michal napsal:

Pánové nemohu si pomoci, ale 8" do 3p. Je "střeďák". Hodně štěstí ve všem, v novém roce smile

Ten vybraný reproduktor má psané Fs 27Hz. Máš pocit že je to málo?

(upravil jardag69 16. 3. 2024 15:55)

Re: 8" do 3p

.

Re: 8" do 3p

Fs ma pramalo spolecneho s tim, jak reprak zahraje frekvence pod fs

Re: 8" do 3p

luikas: samozřejmě!
ovšem i celý soubor T-S parametrů bohužel jen naznačuje... sad
jaký bude skutečný projev - hudební přednes basů se dozvíš až z hotové bedny,
zkušenosti máš - máš očekávání, jde o to, aby nepřesahovala reálné možnosti 8 / 2x8, které mohou být ke kinu vyhovující, ale v dospělém 2ch-hifi budou v nějaké oblasti basů kulhat

(upravil luikas 1. 1. 2024 11:35)

Re: 8" do 3p

Jasne, vsak taky po nich nebudu chtit nic pod 70-80 Hz.

Pokud se bavime o nizsich frekvencich nez toto, tak prakticky jakykoliv reprak, ktery bude pracovat  s rozumnou vychylkou (rekneme do 70-110% Xmax dle kvality repraku) to zvladne - staci aby kombinace naladeni ozvucnice a prenosu mistnosti vytvorila dostatecny akusticky tlak v poslechovem miste. Pak uz je to jen inzenyrska uloha optimalizace pozice repraku, jeho limitu, ceny a proveditelnosti (jednoduse receno si vybiram, jestli chci malou bednu s drahym reprakem a silnym zesilovacem, nebo velkou s hodne obyc repraky a slabsim zesilovacem). Nejpodstatnejsim promenou je stejne mistnost. No a kdyz se rozmisti tech repraku po mistnosti hodne, lze dosahnout podobne charakteristiky ve velke casti prostoru, coz pak pomoci DRC lze skorigovat a dosahnout kvalitnich basu pres velkou oblast mistnosti.

Ad kvalita basu u klasickeho sterea - tady jsou dva nejvetsi problemy - nehomogenita basu v ruznych castech mistnosti (prakticky neresitelne, lze maximalne trochu zlepsich vhodnou pozici repro a hlavniho poslechoveho mista) a takovy ten "stejnobas" (povetsinou dusledek nejakeho vyrazneho modu mistnosti, ktery se projevi jako velky hrb ve frekvencni i casove oblasti, ktery diky psychoakustice zamaskuje tony siroko daleko kolem toho modu). S tim se necha neco udelat akustickymi upravami mistnosti (ladene rezonatory, ale treba i otevrena okna). Castecne i DRC, ale to u sterea neni moc ucinne, protoze sice vylepsim hlavni poslechove misto, ale zpravidla pokazim zbytek mistnosti.

(upravil kal 1. 1. 2024 11:56)

Re: 8" do 3p

je vidět, že máš ánung o tom, jak jsou nedělitelně spojený a spolupracují/perou se driver+ozvučnice+místnost co se týká objemu-kvantity nízkých basů ve sweetspotu...to je dobře, sladit ovšem jen toto je běh na dlouhou trať smile
já jsem ale myslel spíš na vlastní kvalitu-přednes "hudebních" basů, kterou 8 většinou poskytuje...můžeš totiž mít SPL habakuk , ale něco ti v tom projevu může chybět sad (pružnost, tvrdost, hloubka, konturace, vrstevnatost etc...) ale jestli víš, co ti tvoje řešení může dát, tak to bude dobrý smile

ad tvůj edit: naprostá pravda, menší - a částečně řešitelný problém pouze když řešíš pouze 1 sweetspot

Re: 8" do 3p

To co popisujes je dle meho nazoru dobre videt na chovani v casove oblasti na basech a pak tim, jak se chova zbytek pasma (vetsina nastroju, ktere povazujeme za basove saha spektralne mnohem vys)

Kde treba trochu tapu jak veci funguji je oblast pod prvnim modem mistnosti. Mam vypozorovano, ze pomuze mit zdroj blizko mista poslechu (=nearfiled suby, mimochodem zajimava varianta z mnohem vice duvodu - staci mensi vykon, vyrovnanejsi prenos mene ovlivneny mistnosti, taktilni efekt...). Experimentalne se mi to vcelku povedlo vyresit, ale rozhodne to neodpovida treba simulaci v rew - nejspis se budi nejaky mod pres vice mistnosti, protoze tyto frekvence nevidi steny.

A taky jsem jeste uplne neproniknul do toho jake figly zvolit pro vyvolani takovych tech razu a vibraci v hrudniku pri normalnich hlasitostech (frekvence kolem 50-80Hz) - tohle je snazsi se stereo bednami. Moje teorie je, ze u tohoto hraje roli z jakeho smeru zvuk prichazi.

(upravil Otas 1. 1. 2024 13:49)

Re: 8" do 3p

Rázy a vibrace v hrudníku jsou dány skutečně vytvořeným akustickým tlakem ve zmíněné oblasti a má zkušenost z profi (jsem tu outsider) říká, že nejlépe vytváří takové basy uzavřené ozvučnice (navíc jsou zvukově nejlepší), pak basreflexy či hornflexy a nejméně bandpassy. Stereo zdroje je pochopitelně vytvoří nejvíc tam, kde je stejná vzdálenost od obou basových zářičů, mimo tuto oblast se kmitočtová charakteristika zvlňuje (dolů) v závislosti na kmitočtu,resp. jeho vlnové délce. Proto se také v profi často dávají suby pohromadě do jednoho bloku, což přináší i 3 dB hlasitosti navíc vyzařováním do poloprostoru. Samozřejmě dalším předpokladem je fakt, že uši na basech (pod cca 100 Hz) ztrácejí schopnost určit směr zdroje zvuku. Uši navíc (naštěstí) ztrácejí i citlivost na zkreslení smile.

Re: 8" do 3p

To by mohlo davat smysl - zatimco usi potrebuji na basech nekolik period, nez neco slysime (proto je BR ok a proto vnimame treba mody mistnosti jakoby byly produkovane zdrojem zvuku), tak pro ty razy je podstatny hned ten nastup prvni periody. Coz favorizuje uzavrenou ozvucnici.

Vysoky akusticky tlak je ale nutnou podminkou (coz je vpohode na hudbu, kde mi staci hrat od 40Hz, ale je ponekud komlikovanejsi u kina, kde je treba se dostat alespon ke 20-25Hz)

Re: 8" do 3p

Ono to má kompromis:
Čím níže ladíme basreflex, tím méně se jeho (posunutá) složka promítá do kmitočtů 60 - 70 Hz, jsou pak vcelku slušně "úderné". Ale ekvalizace je standardní podmínkou, zapomeňme na maximally flet. Tolik zkušenost z profi (hifi nedělám).

Re: 8" do 3p

já mám zkušenosti jen s levnými (hifi i PA) repro a takovej ti kopací, hluboký (sklepní) a hudební basy dohromady nezahraje sad ... aspoň s takovým reproněm jsem se já doma nepotkal, kopací basy jsou doma největší oříšek sad ... ale jsou tu borci, co dělali s drahýma top 10-12-15" a ty možná kopací basy při nízké hlasitosti dávají-nevím...to ale stejně není tenhle 2x8" případ

Re: 8" do 3p

Kopací basy pri nízkej hlasitosti nedá žiaden woofer. Lebo fyziologická závislosť sluchu na hlasitosti ...

Re: 8" do 3p

Je pravda, že 2* 8" na to mít zřejmě nebude, limitem je pochopitelně nedostatečný výsledek součinu plochy membrány na druhou a Xmax na druhou, prostě nízký akustický tlak. Já jsem zvyklý na výkony od 400 W do 1,5kW na bednu a účinnost těchto beden na basech začíná od 93 dB do 103 dB/W/m. Ovšem někde blízko i u slabších beden náznak bude, respektive se budou podle principů a parametrů ozvučnice chovat odlišně.
Jistě nebude z toho pocit, že vám to hrudní kost zlomí, nebo že vám to utrhne ko.le smile.

(upravil luikas 1. 1. 2024 17:58)

Re: 8" do 3p

Je proste treba se dostat pres 100dB... Takze to bude castecne o tom, ze ten vetsi a kvalitnejsi basak to zvladne ciste a poslech i pri ak. tlaku dalece za 100 dB neni unavujici a neprijemny.

Mimochodem se tim dostavam zpatky ke kvalite basu - jakmile je srovnam a potlacim mody atd., lze hrat mnohem hlasiteji a uzit si to (moje zkusenost)