Re: V&A 802Diy

Krasne kulove repro big_smile

Web

Re: V&A 802Diy

Hmm, hrozne peklo to okno na celu stenu. Tam nepomoze ani kabel v hrubke tej anagondy...

Re: V&A 802Diy

Akusticky celkem peklo, ale nic neobvyklého, je to podobně špatně vidět velmi často.
Bedny nalepené na zadní stěně, pravá dokonce ještě na boční stěně, tím pádem velká nesymetrie umístění páru. Mezi bednama velký "ponk" s přístroji, který je dokonce přečnívající čelní stěny beden. To nedovoluje vytvořit v nejdůležitějším místě mezi bednama správný obraz hudební scény.
K designu beden, ta středová kopule vypadá na fotkách povrchově dokonale, nerozumím tomu, proč je povrch té basové skříně tak ošklivý. Není hladký, ani zjevně schválně pěkně hrubý, je podivný, jakoby odfláknutý. Přitom je podle zveřejněné dokumentace vše ostatní moc pěkně provedeno, je vidět, že tomu bylo věnováno dost úsilí. Měření není ideální, ale to zdaleka není ani u originálu. Osobně měření moc nepřeceňuju, důležitý je pro mě zážitek z hudby. Kocour jedny originály tunil, na měření to hodně učesal, ale podle toho co se o zvuku dostalo ven se nezdálo, že by to hrálo na míle daleko lépe, spíše prostě trochu jinak. Takže výsledky těch měření bych hodnotil proti dané akustice jako rozhodně výrazně méně významné na výsledný zvuk.

Web

(upravil bastl 10. 9. 2023 19:50)

Re: V&A 802Diy

Co se týka rozmístění beden(ne tlumení, to je dost individuální) tak se trochu zastanu křečka. Pravou mám podobně a levá má ještě tak metr a půl místa a pak vybouraný dvojkřídlý dveře do kuchyňě. Prakticky levá hraje do poloprostoru a pravá do čtvrt prostoru a občás je ta pravá dominantnější a ještě jen na některých frekvencích. Je to obývákový stereo peklo, ale Audyssey v kině si s tím poradí hodně dobře.
Než jsem to nadatloval N.A. to popsal.

(upravil tubamusic 10. 9. 2023 16:59)

Re: V&A 802Diy

-

Web

Re: V&A 802Diy

Asi tak

Re: V&A 802Diy

Bravo ! Nepoznám ťa tubamusic a musím povedať, že tvoj príspevok ma zaujal hneď na prvýkrát. Podarilo sa ti vtesnať do pár riadkov toľko nezmyslov, že mi to stojí za to, aby som zareagoval.  Sorry, o konštrukcii reprosústav  nevieš zhola nič.  Toto fórum  je celé o konštrukcii reprosústav a naozaj tu nie je príliš veľa miesta na infantilné impresie.

(upravil check 10. 9. 2023 16:24)

Re: V&A 802Diy

Ne, ani mosazný sloupky nejsou OK.

Ne feritová cívka není do 200 W v pohodě - vířivé proudy. Monacor Ferit není v pohodě ani při 1 W. Jiné značky jsou o něco lepší ale zkreslují víc než reprák samotný.
Prachoželezo může být do určitého výkonu OK, záleží na kvalitě jádra - jemnosti zrn. Já bych si to do beden nedal.

Na první bedny je to dobrý. Dokonalé to zdaleka není, je ješte hodně co zlepšovat. Hrat to bude dobře, dokud neuslyšíš lepší, pak se to subjektivní hodnocení znění k horšímu. Ale tak je to se vším.
Kdo neochutnal Křemešník, stačí mu Herkules. Kdo neochutnal Plzeň stačí mu Gambáč. Tak je to se vším.
Ať to hraje, akustiku je možné snadno vylepšit a posunout tak zvuk na úplně jiný level.

Web

(upravil stiglitz 10. 9. 2023 17:09)

Re: V&A 802Diy

godz - v tom případě nevím, proč v záhlaví tohoto fóra není uvedeno, pro koho je určeno. Já sám nevím taky nic, všechno si ladím podle sebe, nemám software, ani měřící kalibrovaný mikrofony. někde třeba ve sběrném dvoře, nebo na Aukru koupím staré bedny, zrenovuju je, povyměňuju kondenzátory, eventuálně si bedny doladím na ucho, protože moje ucho rozhoduje, ne graf. Budu se opakovat. Slyšel jsem soustavy, co měly skvělé grafy, ale hrály na nic.
Když se dívám na třeba poklad z půdy, starožitnosti, je tam člověk, který se jmenuje Kuře. On nerozumí těm věcem, ale když se mu něco líbí, tak to koupí. Já jsem takový Kuře.
Dělám to aby mě to těšilo, a tak nemám právo sem chodit???
Nezlob se, mě to přijde komický.
Jakmile někdo nemá teorii v malíčku, neumí měřit, počítat, a "neví o čem mluví" tak ven, nezasírej to tu!
No co, už mi to pár lidí i napsalo, nevěším se.
To, co jsem si postavil, a mám doma mě těší, hraje to - já bych řekl - krásně, a mě to stačí.
A tyhle diskuse tady...
Nikdo tady nemá možnost slyšet to, co kdo z nás má doma.
Tyhle všechny audiofóra jsou s jednou vadou; totiž je to jako chodit na nějaký takový web s tématem fotografování, kde nejsou vůbec žádné fotky. Nikdo by tam nemohl vidět jedinou fotografii, maximálně histogramy, asi tak. A přitom by do sebe všichni šili. Tady taky nikdo neslyší, kdo má co doma, neslyší! Ale soudy vynáší!
Tubamusic - já s Tebou souhlasím. Napsal jsi to dobře.

Re: V&A 802Diy

stiglitz:- Máš recht. smile

(upravil TheLastUnicorn 10. 9. 2023 17:25)

Re: V&A 802Diy

Stiglitz: Už by si tedy mohl konečně napsat, co za skvěle měřicí bedny jsi slyšel, které hrály proti těm Tvým na houby. Protože už jsi to tu napsal několikrát, ale nikdy jaksi neuvedl, cože to bylo za výtvor. Bojíš se, že někoho nasereš, když mu skritizuješ projekt?

(upravil Benazi 10. 9. 2023 17:59)

Re: V&A 802Diy

Začíná se to tu lámat.

Stará škola, ne jak ty novodobé mrdky.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/173218401/dynadio.php

(upravil Wili 10. 9. 2023 19:02)

Re: V&A 802Diy

tubamusic este pred tym nez si to zmazal tak som to stihol precitat a napisal si to pekne, dakujem.

stiglitz napsal:

Tyhle všechny audiofóra jsou s jednou vadou; totiž je to jako chodit na nějaký takový web s tématem fotografování, kde nejsou vůbec žádné fotky. Nikdo by tam nemohl vidět jedinou fotografii, maximálně histogramy, asi tak. A přitom by do sebe všichni šili.

myslim ze toto je top, najlepsie to vystihuje cele forum potl

check preco mosazne nejsou ok? lebo zmenia hodnotu tlmivky o 2-5% ak budu vedla? alebo skreslenie? Myslis si ze tuto zmenu budem pocut? to ani neuvidim na grafe... K zelezoprachovej tlmivke som uz svoje napisal.


k difrakciam a celkovo zvuku tejto celej podivnosti: uz som postavil desiatky vseliakych reprosustav, od sustibudiek az po profi, cez rozne stlpy a aj velke horny. Chcel som skusit zase nieco ine - presny opak. Hra to inak... celkom dobre prirovnanie na zamyslenie co som k tomuto kdesi pocul:

co znie prirodzenejsie ak clovek pri rozpravani/spievani da ruky okolo ust "ala horna" alebo ked rozprava bez toho?

meranie a smerove charakteristiky tvrdia opak, prax je mozno ina ako pise stiglitz a graf ti o tomto nepovie absolutne nic. Skusil som, zatial sa mi to paci a to je hlavne...

Samozrejme rad by som pocul porovnanie s niecim poriadnym, alebo original (ten som nikdy nepocul) tusim sa chystala nejaka posluchova akcia niekedy teraz nie? sice nedokazem si predstavit ako by som toto monstrum prepravil pretoze len prejst 10m je nehorazny pain a sam to ani nedvihnem big_smile

Re: V&A 802Diy

Willi - děkuji, pochopil jsi, jak jsem to myslel. A užívej si! Máš to krásný. A o tom je diy, postav si bedny, jaké chceš. A jak říká Roberto Barletta - teorie pomáhá pouze částečně.

(upravil TheLastUnicorn 10. 9. 2023 19:03)

Re: V&A 802Diy

Wili: Posluchovka bude 7.10. poblíž Brna (myslím, že vo vesnici Dolní Loučky). Je mi jasné, že sa Ti tam svoj výtvor asi nebude chcieť trepať, ale vôbec by som sa nenaštval, keby som Ťa tam uvidel. Samozrejme rád by som Tvoje kópie BW-čiek počul.  Budú tam mimo iného aj nejaké moje výtvory...
A nenechaj sa odradiť. Dotiahol si to do úspešného konca a vyložene zle to podľa mňa hrať nebude.

Re: V&A 802Diy

Možná je čas zkusit i vlastní měniče smile

https://youtu.be/bNonhIA2D5Y

(upravil Wili 13. 9. 2023 21:49)

Re: V&A 802Diy

Stale ked bol posledny tyzden trochu cas tak som pocuval rozne hudobne zanre a rozne zdroje signalu ale neviem ci je to mojou miestnostou alebo jednou reprosustavou v rohu alebo co, alebo mozno mierne klesajuca frekvencna krivka mi zvukovo nesedi? ale po hodine pocuvania mam pocit ze je basov az vela a je to unavne. Zaujimave je ze na niektore skladby to bolo absolutne super ale tie basovejsie uz boli niekedy az prilis... Skusil som experimentovat a trosku pridal stredy (cca +0,5-1dB) takze z mierne klesajucej krivky je viac rovnejsia a mam pocit ze je to ovela lepsie. Vdaka tomu aj impedancne minimum stuplo vyssie a je 5R.

Bal som sa ze po uprave toho bude az vela a ze to zacne byt ukricane a unavne inak ale nic take sa nestalo a prave sa zlepsila zrozumitelnost a pouzijem klasicku klise hlasku ze "zmizla deka" big_smile budem pocuvat dalej a uvidim... smile zatial sa mi to paci trosku viac, hlavne aj pri velmi nizkej hlasitosti je velmi dobra zrozumitelnost vestkych pasiem.


Bez ohladu na pridanie/ubratie stredov podla mna najvacsi zvukovy prinos prisudzujem vymene stlpikov sa nemagneticke nerezove srubky, ten rozdiel bol taky signifikantny ako vymena napajacieho sietoveho voodoo kabla = proste vas to posadi na zadok usi samozrejme si robim srandu, niesom netopier co pocuje travu rast (to keby to niekto nahodou bral vazne big_smile )

https://i.postimg.cc/5HhgT7P7/IMG-6736.jpg

rofl rofl rofl rofl rofl rofl

Re: V&A 802Diy

banana2
Uuh, hmm uplně si to zabil.. to je hrůza, alespoň si nepořídil drahé reproduktory jak Ti tu radí, neposlouchej je.   
Jediné co má v v tomhle hodnotu jsou

- zakoupené drivery
- sestrojená vyhybka

Radost může být na chvilku z promrhaného času a vynaložených peněz, Tvoje přítelkyně má pravdu, je inteligentní.

big_smile a big_smile a big_smile
ps. miluju sarkasmus a ironii, přítelkyni fandím

Re: V&A 802Diy

Tys mu dal sprchu?

Re: V&A 802Diy

Ne.
Reagoval jsem na toto vlákno, které jsem nepřečetl celé. To proto že se to tu nikam neposunulo a prakticky je obsah stejný jako např před 10 lety. I ty prezentované výsledky tomu odpovídají.  Ano, někomu to dalo dost práce, a to je asi tak vše. Škoda.
Nedávno jsem tu čerpal info pro 2 pásma Harris ke kterým si tu někdo koupil hotovou vyhybku a drivery, chtěl kabinety. Podklady ke konstrukci byly neúplné, spíše zmatečné, byly to 2 projekty ze kterých člověk nevěděl co vlastně sestavit.