Re: V&A 802Diy

ano z tvojho navrhu som sa dost inspiroval, dakujem. Este som to trochu vyzehlil a zrovnal = viac casu s bavenim sa hodnot sucaistok, mam rovnu aj referencnu os aj nulovu a power mam klesajucu a celkom rovnu. Faza vyzera tiez s prizmurenim oka celkom ok. Smerovky niesu uplne konzistentne, je tam trochu hrb na 5k ale asi lepsie to nebude. Vyskusam ako to bude hrat a uvidim, ale este to asi potrva pretoze dnes mi prisli tlmivky a DPD s nimi hralo basketbal, resp. balicek vyzeral ok, takze asi to nebude uplne chyba dpd ale eshop slabo zabalil tehly vnutri tenkej kartonovej krabice... no co narobim sad

https://i.postimg.cc/47LNPY1N/IMG-6616.jpg

Re: V&A 802Diy

Ty čela se až tak zásadně na indukčnosti nepodílí, slepit epoxidem či sekuňdákem a jedem. Nicméně, ty feritový cívky se ti vymstí, uvidíš, nebo spíš uslyšíš. Do RLC čert to vem, ale do cesty s basákem....

(upravil Wili 15. 8. 2023 13:00)

Re: V&A 802Diy

djrix jj meral som to bez cela ma to 6,5mH cca takze len kusok menej. Ja som nad tym dlho vahal, asi to nebudem nikdy pustat tak nahlas aby som saturoval jadro tymi 10 ci 12A co to zvladne, samozrejme som zvazoval aj vzduchove cievky ale boli by velmi drahe, velke a tazke a neviem ci by som rozoznal rozdiel... este to prehodnotim.

Aj keby som nejako kompromisne upravil frekvencnu krivku na basoch a znizil indukciu na minimum, aj tak by to chcelo aspon 4-5mH. Aby to bolo rozumnym drotom taka tlmivka ma sama o sebe cez kilogram cistej medi a je dost velka hmm2 a kedze to neni ziadny hiend neviem ci to ma zmysel

Re: V&A 802Diy

Nejsou feritové, je to železoprach. A pro tyhle bedny jsou kvalitativně víc než dobré, i kdyby byly ve filtru pro střeďák.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: V&A 802Diy

ano ako pise mrucik je to nejake 4n permite core, neviem co to znamena ale je to zelezoprach = iron core s 1,45mm dratem

Re: V&A 802Diy

To prišlo v takomto stave zo Soundimports?
Ten železoprach od Jantzenu je OK, v tom problém nevidím.

Re: V&A 802Diy

Pánové, kdybych to neměl změřeno a naposloucháno, tak to nekomentuji, nakonec si tam ale dejte každý dle svého uvážení co chcete smile
Wii, ještě slušné jsou ty jejich R-core, vzduch je samozřejmě nejlepší, ale pokud je problém cena/váha/rozměr tak to Rcore je dobrá varianta.

Re: V&A 802Diy

Jiné jádrové cívky než Iron Core Jantzen nevyrábí. Netuším, kde jsi vzal nějakou řadu R-Core.
A i my ostatní jsme si to změřili a poslechli - a právě proto jsem napsal, že nejsou zvukově vůbec špatné, už vůbec ne pro tenhle projekt. Zopakuji - dokonce i kdyby se tu daly tyhle jádrovky na střeďák, není to ani náhodou slabý článek. Například vzduchové cívky od Dexonu, nebo z Prodance jsou proti těmhle Jantzením jádrovkám úplné sračky, což by mohlo být pro někoho velké překvapení. Mimochodem výrobce jader je dánský Wicon, který tyhle jádra vyrábí už desetiletí, bylo to svého času ve všech bednách Dali, Dynaudio, stovkách dalších a kvalita materiálu je velmi slušná. Netvrdím, že je to ultimativní řešení, ale zvukově ve výhybkách podávají překvapivě dobré výsledky.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil kal 15. 8. 2023 15:18)

Re: V&A 802Diy

6,5mH vzduchová přece ještě není žádný hardcore...co si myslíš o výrobci, když vidíš před basákem cívku na jádře?
škoda, že nejdou cívky skládat sad , mám plnou krabici 1 a 1,5mH cívek a leží bez užitku ve sklepě... sad

v jakém parametru je polská vzduchová z Dexonu horší než v.u. jádrová? ...jsou i jiné parametry než L a Rss ?

(upravil Benazi 15. 8. 2023 15:26)

Re: V&A 802Diy

Polská vzduchová z dexonu ? Omyl, vyrábí s v Číně.

(upravil Wili 15. 8. 2023 15:51)

Re: V&A 802Diy

Aky moze byt rozdiel v kvalite vzduchovej tlmivky okrem rDC ktory aj tak niekedy potrebujes schvalne vyssi podla potreby?

Inak rozbil to audiophonics… francuzi mali kazdu suciastku o 0,5€ lacnejsiu ako holandania. Asi som mal priplatit ocividne big_smile

(upravil DJ_Rix 15. 8. 2023 16:47)

Re: V&A 802Diy

Wili napsal:

Aky moze byt rozdiel v kvalite vzduchovej tlmivky okrem rDC ktory aj tak niekedy potrebujes schvalne vyssi podla potreby?

Na to se budete muset zeptat mručíka. Jediný případ, kdy by to mohla být pravda je, kdyby ty cívky dexon motal z nějakého ultra šmejd drátu,jinak žádný.

Mručík Džungarský napsal:

Jiné jádrové cívky než Iron Core Jantzen nevyrábí. Netuším, kde jsi vzal nějakou řadu R-Core.

Jantzen si to jádro pojmenoval C-Coil, je to ale jádro, dělané stejným způsobem, jakým se dělají jádra do R-Core transformátorů.

Mručík Džungarský napsal:

Například vzduchové cívky od Dexonu, nebo z Prodance jsou proti těmhle Jantzením jádrovkám úplné sračky

Na toto se už nedá snad ani nic říct. Jakákoliv cívka s jádrem bude vždy horších vlastností, než cívka vzduchová.

Re: V&A 802Diy

K basákům nebo ke střeďáku paralelně do projektu této úrovně jsou za mě tyhle cívky v pohodě. Před střeďák vzduch nebo I jádro u velké kodnoty.

Web

(upravil Mručík Džungarský 15. 8. 2023 18:47)

Re: V&A 802Diy

"Na to se budete muset zeptat mručíka. Jediný případ, kdy by to mohla být pravda je, kdyby ty cívky dexon motal z nějakého ultra šmejd drátu,jinak žádný."

Ne, další důvody existují. A na jejich principech stojí to, proč se vůbec nějaké Jantzeny, Mundorfy a podobné součástky vyrábějí. Jsi technik, zkus se zamyslet nad tím, co se tam ještě může dít.

"Jantzen si to jádro pojmenoval C-Coil, je to ale jádro, dělané stejným způsobem, jakým se dělají jádra do R-Core transformátorů."

Bohužel C-Coil verze jsou specifické typy, které jsou svojí kvalitou podstatně horší, než Iron Core. Sám výrobce je nedoporučuje používat pro aplikace filtrů nad 1kHz, já osobně bych byl ještě za nižší hranici použití. Zkus uhodnout proč, také to souvisí s bodem 1.

"Na toto se už nedá snad ani nic říct. Jakákoliv cívka s jádrem bude vždy horších vlastností, než cívka vzduchová."

Ne, jde to hůř i s cívkou bez jádra. Souvisí to opět s body 1 a 2. Určitě na to přijdeš.

A kdybys měl náhodou pocit, že odpověď je jenom v mé hlavě, nebo tu melu kraviny, tak věz, že odpověď z mé hlavy není, už před více než 15 lety toto řešil Pavel Dudek a Bohouš Sýkora - kteří dedukovali správně - a finální odpověď i kompletní vysvětlení jim dal Jiří Krampera.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: V&A 802Diy

C coil od Jantzenu je samozřejmě použitelný pro basovou sekci, tedy pro frekvence kolem 100-200Hz, pak se jeho zkreslení zvedá, na 500Hz je už opravdu horší než ony diskutované iron core cívky. Nespornou výhodou je samozřejmě rozměr, váha a především, a proto se používá, velmi nízký Rdc v porovnání s ostatními cívkami.
Toroid a i jádro mají za stejných podmínek cca stejné zkreslení na 100Hz, narozdíl od toho iron core, které za těchto podmínek má zkreslení asi 50x větší. V porovnání s íčkem ale vzduchová cívka má i tak asi 50x menší zkreslení.
Pro 500Hz je už situace taková, že toroid má cca 2x větší zkreslení než iron core. Iron core má ale opět asi 20x větší zkreslení v porovnání se vzduchovou cívkou.

Dál se zde vyjadřovat nebudu, reaguješ pouze zkratkovitě stylem ne nemáš pravdu,to už skoumal Dudek a Sýkora, zamysli se apod, bez jediného faktu či argumentu, na to nemám čas ani náladu.

(upravil Mručík Džungarský 15. 8. 2023 20:07)

Re: V&A 802Diy

Spíš mi přijde, že je ti zatěžko přiznat, že bys třeba něco nevěděl.
Ale ber to tak, že jsem nic nezmínil a nenapsal. Tohle není žádné tajemství, jsou to věci dlouho známé, jen tady u nás jsme na to přišli později, než jinde.
V pohodě, já nemám potřebu něco někomu vnucovat, zvláště když o to nemá zájem, takže žádné tlaky.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: V&A 802Diy

Však jsi nic konkrétního neřekl wink

Re: V&A 802Diy

To je pravda, tak to nechme tak být, každopádně nic z toho, co jsem psal, nebylo míněno nějak zle.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: V&A 802Diy

No ale třeba někoho jiného by zajímalo jak je to s těmi cívkami. Za jakých podmínek může být vzduchová horší.

Re: V&A 802Diy

V silném rušivém poli?