(upravil simiruz 8. 4. 2023 21:21)

Téma: Dynacord MX12

Ahoj všem. Koupil jsem bazarové bedny Dynacord MX12 do zkušebny na zpěvy. Bedny byly už na první poslech výrazné na výškách. Myslel jsem, že si zvyknu a nebude mi to vadit, ale je to přesně naopak.
V odkazu níže posílám manuál s osazením, schématem výhybky a naměřenou frekvenční charakteristikou. Je tam vidět hrb cca 9dB na cca 6,5 kHz. Zkoušel jsem to eliminovat ekvalizérem. Utlumováním frekvencí mezi 6 a 8 kHz o cca 6-8 dB pomohlo. Utlumování nižších nebo vyšších frekvencí už bylo na škodu.
Chtěl bych Vás poprosit o názor, zda lze úpravou výhybky takového útlumu dosáhnout a jak výrazná by ta úprava byla. Případně, zda jste schopni takovou úpravu navrhnout od stolu. Nechci s tím běhat nikam na měření, navrhovat výhybku od nuly a dělat kolem toho velkou vědu. V tom nejhorším případě utlumím výšku jako celek tím, že předřadím výškové části výhybky odpor. Ale beru to jako radikální řešení, nejdříve bych rád zkusil utlumit jenom to problematické pásmo.
Díky.
https://manualzz.com/doc/3121508/dynaco … r-s-manual

(upravil jardag69 9. 4. 2023 10:47)

Re: Dynacord MX12

Odpor do serie rozhodí dělící kmitočet. Musel by se přidat další odpor k tomu 22R/20W aby se to zase srovnalo. .
Ale vydrž, on se někdo ozve.

http://www.mh-audio.nl/Calculators/ICTAPX.html

(upravil Otas 9. 4. 2023 22:41)

Re: Dynacord MX12

Z nudy to trochu otevřu smile. Je potřeba na jednu stranu vyříznout kmitočty 6 - 8 kHz o cca 7 dB. Přitom je potřeba zachovat na driveru kmitočet kolem 4 kHz, který navíc ten driver má mimo doporučené pásmo (výhybka II. řádu na 5 kHz), což tedy přesněji platí pro celý úsek 3,2 - 5 kHz. To jsou právě kmitočty důležité pro srozumitelnost řeči (zpěvu). Snížení citlivosti na driveru znamená snížení srozumitelnosti (nepřímo i posun dělícího kmitočtu výše).  Stejně tak se dá pochybovat o tom, že 12" zahraje dobře pásmo mezi 2 až 3,2 kHz.
To je tak z nouze na parametrický ekvalizér, já příliš nevěřím, že by se to trefilo RLC členem v pasivní výhybce a už vůbec ne návrhem od stolu. Jsi zřejmě muzikant (muzikantovo ucho se prý obvykle nemýlí smile - pokud nehraješ bicí), slaď to tedy poslechem (naposlouchaných odrhovaček) na PE, to bude nejméně bolet.
Sama bedna je těžkým kompromisem (především že ten driver za moc nestojí) a vkládat do ní další kompromisy povede spíš dříve, než později k požadavku na jinou.

Re: Dynacord MX12

Díky za názory. Chápu, je to příliš úzké pásmo (jen půl oktávy) a utlumit jej o 7 dB pasivními prvky nepůjde úplně ideálně.
Koupit samostatný ekvalizér a mít jej neustále spojený s těmito konkrétními bednami je zvukově lepší, ale vzhledem k ceně a účelu se mi touto cestou jít nechce. Raději použiji ten RLC člen, jako kompromis mezi celkovým utlumením driveru a koupí ekvalizéru.

Úpravu výhybky si doladím podle ucha (srovnávám přepínáním s bednami, které mi vyhovují). Potřebuji ale někde začít. Potřeboval bych pomoct s návrhem těch prvních hodnot RLC členu, které pak můžu dále upravovat.

Obrázek návrhu výhybky s přidaným RLC členem.
https://drive.google.com/file/d/1zZ9Aa6 … share_link

Našel jsem tohoto pomocníka k výpočtu RLC členu:
https://www.lautsprechershop.de/tools/t … eis_en.htm

Když dosadím L=0.48 mH a C=1.07 uF pak je největší útlum (nejnižší impedance) na těch cca 7kHz. Odporem R2 pak jen doladím míru útlumu (začal bych na hodnotě 8Ohm). Je nutné dodat také odpor R1? Jak si spočítám jeho hodnotu?

Díky

(upravil jardag69 11. 4. 2023 13:58)

Re: Dynacord MX12

Kdyby tu byl Antonio, tak by to měl za chvilku.
Umí ten program ukázat tvar křivky? Aby pokud možno kopírovala tvar toho hrbu?
Rezonanci najdeš snadno, ale můžeš mít různé hodnoty tlumivek a kondíků a tím měníš tvar křivky.
Pokud budeš přidávat R1, tak to pak musíš dorovnat zpátky na původní impedanci.
Jinak si rozhodíš vyhybku.
Vychází mi taky něco kolem 0.63mH a 1uF (6342Hz)
R1 bych zkusil 2R35 složit dva 4R7/20W

Re: Dynacord MX12

Tvar křivky neumí. Předpokládám, že když v té kritické frekvenci bude 8 Ohm stejně jako má driver, tak útlum v tom místě bude 3 dB.
Při těch hodnotách L a C, které jsme psali mají sousední frekvence 6 kHz a 8 kHz impedanci cca 10 Ohm. Takto je ta křivka dost plochá. Zkoušel jsem dosadit R=8, L=4, C=0.13 a je to dost strmější (6 a 8 kHz mají cca 50 Ohm).
Jenom nevím, kam až se dá zajít a nakolik taková čísla fungují v reálu ...

Myslel jsem, že právě přidáním RLC členu rozhodím výhybku, protože se impedance celku (driver+RLC) sníží. Proto jsem očekával, že je R1 nutný. Pokud by nebyl nutný, pak je to ideál - jenom připojím paralelně RLC a do původní výhybky fyzicky nezasáhnu. Jak jsi spočítal hodnotu 2R35 ?

Re: Dynacord MX12

R1 bych dal hlavně kvůli zesilovači. Ty čáry s RLC by se mu nemuseli líbit. Počítám, že s odporem v RLC půjdeš až někam k 2R2
Pokud bude cívka vzduchová, což bych doporučil, tak bude mít odpor v desetinách ohmu možná i ohm. Kondík bych složil z více menších. Asi tam honíš větší výkony než v domácím hifi.

Re: Dynacord MX12

Pokiaľ to chceš urobiť dobre, tak je potrebné to seriózne zmerať a podľa toho to navrhnúť.   Myslím tým akustické zmeranie jednotlivých meničov a ich impedancií. Potom to vraziť do simulačného programu.  V programe to simulovať s originálnym zapojením výhybky a pokiaľ sa tam ukáže nejaký extrémny hrb, tak to riešiť úpravou jej zapojenia. Ale to chce niekoho kto to vie merať a má s tým aj skúsenosti. Pridávanie odporov a zádrží naslepo je nezmysel a nikdy dobrý výsledok nedosiahneš.

Re: Dynacord MX12

godz: nechce se mi to dělat od Adama. Měření a návrh bedny už udělal výrobce, výhybka jak schématem tak provedením vypadá profesionálně a prodejní cena té bedny taky napoví. Proto předpokládám, že celý proces toho měření a návrhu povede k víceméně podobnému výsledku. A stejně se dostaneme k řešení hrbu kolem 7 kHz. Ten hrb bude charakteristickým projevem toho driveru jak psal Otas.

jardag69: ve zkušebně to napájím lm3886. Stačí zlomek jeho výkonu. Díval jsem se na vzduchové cívky a 4mH je už dost vysoká hodnota. Chtěl bych koupit jen cívku. Hodnotu odporu a kondíku pak doladit podle ucha součástkama ze šuplíku. Ale nemám vůbec představu v jakých hodnotách mám vybírat. Proto tady prosím, jestli by mi někdo se zkušeným okem nepomohl.

(upravil jardag69 11. 4. 2023 19:15)

Re: Dynacord MX12

Já jsem napsal vsechno co jsem mohl. O civce 4mH nic nevim. Ja bych to RLC tipnul na to co jsem psal.
2R2+0.63mH+1uF   Do serie ten R1 možná nějaký 2R2 a přímo na repro nebo pres cely RLC jeste odpor 22R, pokud se da do serie ten 2R2.
Měřit by se to asi mělo. Stačí na to levný mikrofon k Pc a nějaký soft. Stačí koukat na zmenu, neni potreba zadne super presne mereni.
Program treba ARTA. Stačil by i mikrofon klopovy Genius za 70.- ale uz se neprodava.

(upravil Otas 11. 4. 2023 22:47)

Re: Dynacord MX12

Výhybky není má parketa. Nicméně se lze na úrovni 7 kHz spolehnout, že - vzhledem k potřebě sražení citlivosti driveru (má účinnost cca 113dB/W) - bude vykazovat výhybka sama odpor k vytvoření poměrového můstku (namísto R1, který by škodil celkovým snížením citlivosti driveru, to by na 3 - 4 kHz bolelo). Nakonec je možno si odpor odměřit - do série s reprosoustavou dát rezistor 8J2 a měřit, nakolik se napětí navýší od poloviny výstupu zesilovače, podle toho lze zjistit, jaký odpor tam vkládá výhybka. Věřím, že na 7 kHz bude napětí pro bednu nad 2/3 výstupu zesilovače. Totéž je pak potřebné udělat, až tam ten RLC člen vrazíš, popřípadě vyzkoušet, zda samotný RLC člen se chová podle předpokladu = na správném kmitočtu na něm spadne napětí smile.

Re: Dynacord MX12

Bohužel jinak, než od Adama to opravdu nejde. Samotná výhybka se v zásadě může zachovat, ale to RLC-čko je potřeba odsimulovat na základě reálně naměřených dat. Od stolu Ti to nikdo netrefí. Godz to napsal úplně přesně.

Re: Dynacord MX12

OK, díky všem. Objednal jsem dvě cívky 0,7 mH a ve volných chvílích zkusím zapojení dle hodnot jardag69. Těch 300Kč mi za to stojí. Předělávat výhybku nechci, navíc bych tím snížil prodejní hodnotu těch beden někam kousek nad nulu. Když by to nepomohlo, tak je spíš prodám a strávím týdny hledáním jiných ...
O výsledku tady poreferuju.

Re: Dynacord MX12

Ale to prvotní proměření i levným mikrofonem by neuškodilo. Pokud tedy to měření z obrázku není přímo k tvé bedně. Možná, že nejsou uplně všechny naprosto stejné.

Re: Dynacord MX12

To simiruz. Hodnotu bedne určite jej úpravou určite neznížiš.  Vrátiť do pôvodného stavu sa to dá vždy. A ešte  jedna poznámka. Videl som veľa návrhov konkrétnych reprosústav od renomovaných výrobcov a mali hodne chýb. Ono sa to v minulosti totiž ani nedalo robiť ináč ako pokus omyl. Neboli softy na meranie a simuláciu.  Tvoj postup považujem za stratu času a vyhadzovanie peňazí

Re: Dynacord MX12

Připojím se s doporučením ke godzovi, bez základního změření směrovek bych se do úprav nepouštěl, jednak realita nemusí odpovídat tomu, co je uvedeno na charce v PDFku a hlavně se dá předpokládat, že je to měření v přímé ose. Klidně se může stát, že v úhlu 30° to může být v rovině a dál v propadu, pak by celkový vyzářený výkon mohl být relativně vyrovnaný. Ty bys pak rovnal hrb, který není třeba korigovat. Pořád ale platí, že bez měření se vše opírá o dohady a předpoklady.

(upravil 2. 5. 2023 21:38)

Re: Dynacord MX12

Dneska jsem dokončil úpravu výhybky. Hned při prvním zapojení RLC členu se ty nepříjemné činely a šroťáky výrazně umravnily. Ale nedalo mi to a zkusil jsem improvizovaně změřit. Ten RLC člen jsem měl vytažený ven z bedny na nepájivém poli a vyzkoušel jsem několik variant zapojení. Výsledky měření pro některé z nich najdete na obrázku v odkazu.

https://photos.app.goo.gl/9yrc24WVSHufizzi9

Zvolil jsem variantu RLC členu 4,7Ohm + 1u + 0,7mH, bez sériového odporu R1 - modrá křivka. Už jsem se zvukem "téměř" big_smile spokojený a dál do toho nebudu vrtat.
Díky všem za rady, především Jardo tobě.

prog, taky jsem si nejdříve myslel, že je to v ose záměrně výškovější a zkoušel jsem je různě natáčet a poslouchat mimo osu. Ale to jedno pásmo z toho fakt výrazně lezlo a natočení to nezamaskovalo.

(upravil jardag69 2. 5. 2023 23:02)

Re: Dynacord MX12

Ten hrb na cca 2,3kHz, tak to kdyby se dalo pryč, tak bude zpěv o dost lepší.
Zkusit odpojit ten kondik 0u47 co je u 2u2?

Re: Dynacord MX12

Nevím nakolik je to měření odpovídající. Měřil jsem dynamickým zpěvovým mikrofonem, zesiloval jsem to na mixu a teprve potom pouštěl do zvukovky. Ten hrb na 2,3 kHz je i v měření výrobce, ale výrazně menší. Na poslech ho tam nevnímám. Určitě by se to dalo ještě dále poladit, ale to už by asi bylo lepší začít s výhybkou od nuly. Zatím to řešit nebudu.
Ještě jsem přes to nehrál s nasnímanou zkreslenou kytarou. Radši to ani dělat nebudu, sklouzlo by to k nekonečnému ladění zvuku a pak bych od nuly začínal big_smile.

Re: Dynacord MX12

U toho hrbu cca 2,3 kHz nezapomeňme na to, že to vyzařuje 12" basák (dělící kmitočet nad 3 kHz), čili vyzařovací úhel bude dost úzký. Pokles citlivosti do stran pak z toho udělá jinou charku, při správné odchylce od přímého směru pak může vyhovět na ucho smile. Modrou variantu bych volil také, zachovává citlivost na 4 kHz, důležitou pro zpěv.