Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktory » Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

(upravil Martin_9 9. 3. 2023 22:46)

Téma: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Zdravím, mám problém s výše uvedeným "party repro".
Zvukový projev do 70% hlasitosti je naprosto v pořádku.
Jakmile se ale hlasitost nastaví výše a je více bassů,
začne docházet ke značnému zkreslení až bych řekl vynechávání/
prskání. Bohužel v tomto oboru nejsem dostatečně zdatný a ani
nedisponuji vybavením pro diagnostiku. A tak se obracím na vás zde,
zda by byl někdo ochotný mi s tímto problémem pomoci, příp. doporučit
někoho ideálně v ústeckém kraji ale klidně i dále.

Ještě dodám, že toto zařízení bylo v minulosti také provozováno s měničem  v autě . Měnič byl s modifikovanou sinusoidou a po pár měsících používání odešel. Mohlo by to mít nějakou souvislost s výše popsanou závadou...

(upravil Otas 9. 3. 2023 23:23)

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Doporučuji raději využít značkovou opravnu s limitem nákladu. Bez dokumentace a náhradních dílů se úspěch nedostavuje snadno, bere to hodně času. Je to pro nadšence, chápu. Já, ač z Ústecka, jím u novější spotřebky nejsem, sorry sad.
Podle popisu to může být např. vadný pružný přívod reproduktoru, vadná ochrana výkonového obvodu, možná i jen nějaký vadný kontakt.

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Zdravím pánové.
Je pravda nerozumím tomu, školy nemám. Ale zdá se mi, že to bude nejspíš  tím že ta předražená sranda jednoduše, na 70% volume, nestíhá a proto zkresluje. Hlavně když se přidají „ bassy ". Něco málo z udávaných parametrů, cituji prodejce : „Dva 20cm basové reproduktory dodávají bohatý střední a hluboký zvuk, zatímco dva 6cm výškové reproduktory zajistí vzletné výšky a čisté vokály – nepřijdete tedy o jediný hudební detail.“ Dále : „CEKOV výkon představuje 500 Watt a nominální výkon předního reproduktoru je 2 x 250 Watt.“  (asi má být celkový) Víme jak to z udávanými výkony bývá, ale cca 2x50 W na tyto repráčky v této bedýnce (756 x 306 x 371 mm a má hmotnost 14 kg) může být až,až. Nehledě na to, že poctivých 2 x 250 W by ti nejspíš v přímém přenosu utrhlo makovici. A pro pořádné "bassy" budeš potřebovat trochu jiný aparát. Je to jen můj názor nechci vyvolávat nějaké vášně.

(upravil Bobeš1 10. 3. 2023 9:26)

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Řekl bych to samé, je to na hranici výkonu, chceš od toho asi moc. Kolik to má udávaný příkon? Už jsem si to našel. Spotřeba energie 110W. Je to jedno z Perpetummobile na trhu. Ze 110 W příkonu to dává 500 W výkonu. Asi je zodpovězeno.

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Mno, já bych Martinův úsudek nepodceňoval, vnímá změnu k horšímu.

Samozřejmě i Sonny dnes uvádí čertví jaký výkon (určitě v lepším případě vrchol sinusovky, v horším PMPO) a spotřebu dnes prakticky všichni uvádějí při nižším výkonu, než maximum. Ale je to spotřebka, i když značková a její životnost nebude nic moc.

(upravil Bobeš1 10. 3. 2023 11:05)

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Ano, pokud to dříve hrálo bez problémů o hodně lépe, pak je tam závada.
S tou udávanou spotřebou mě to s.re, to si pak mohou napsat cokoliv. Dříve bylo jednoznačně na štítku maximální spotřeba a bylo. Dnes, jak mám vědět kolik je maximální spotřeba takového zařízení?

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Zo 110 W príkonu to môže byť reálne 2x60 W. Ostatné už napísali páni nado mnou. Tiež môže byť prebudený vstup zosilňovača a tým ísť zosik do limitácie. Prv to tie problémy nerobilo?

(P.M.P.O = posledná milisekunda pred odpálením...)

(upravil Bobeš1 10. 3. 2023 11:39)

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Pokud příkon nebude vyšší, než 110W tak to nemůže být reálně ani těch 2x60W sinusově, to snad dá rozum. Hudebně ano. A trafo zvlášť toroid se dá hodně krátkodobě přetížit, ale příkon už bude daleko vyšší.
Z vlastní zkušenosti: klasické AB konce s minimálním klidovým proudem +- 42V napájení 4ohmy zátěž, trafo toroid 100W. Výkon sinus 2x 65W, jeden kanál 95W. Ale příkon už nebude těch 100W, co je psáno na trafu. Hudebně o hodně víc 120, 130W na kanál?
Ale pokud budou udávat max. příkon při nějakém zlomku výkonu, tak se to nedá vůbec ani předpokládat.

(upravil tatko Tom 10. 3. 2023 11:49)

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Samozrejme - odber toho nie je len koncový stupeň. Mám roky trvale pripojený wattmeter kvôli počítaču. Za ním mám aj TV, vežičku Philips, zosilňovač AKAI. Viem ich spotreby napázdno, teda pri úplne stíšenom zvuku, aj hodne nahlas.

Philips má deklarovaný maximálny príkon 220 W pri 2x30 W (DIN) výkonu. (philips 70FS363, to čudo má vynikajúci zosilňovač aj parametre)
AKAI 400 W pri 2x220 W (DIN) - už to je trochu nesúlad.

Hudba zďaleka nie je sínus a žiadny bežný zosilňovač ani reprosústava (najmä výšky) by ten sínusový signál na plnú hlasitosť nevydržali.

A áno - spotrebka, parametre výrobci hádžu čoraz viac nereálne. No ak to prv hralo v poriadku aj nad 70% volume z toho istého zdroja zvuku - je nejaká závada ako už bolo písané vyššie.

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Sinus myslím při měření. Klidový odběr zanedbávám, pokud tam není nějaký "topič", tak vůči koncům je to nic. Jsou i výjimky.

(upravil tatko Tom 10. 3. 2023 12:38)

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

30 Watt pri tej vežičke s 2x30, 50 watt pri AKAI s 2x220 watt sinus - naprázdno smile
Stará haraburda Philips 2x26 wattt sinus, čo už je v pivnici, mala 25 watt naprázdno.
Tipujem si Déčko koniec v tom Sony zázraku, no môžem sa mýliť.

(upravil emge 10. 3. 2023 13:11)

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

V tom bude s vysokou pravdepodobnosťou D-čko a spínaný zdroj. Mohlo by ísť o častý problém elektrolytických kondenzátorov bez elektrolytu.
Ale môže byť za tým aj "vkus" užívateľa. Ak sa to preženie s korekciami na basoch, tak stačí aj úzke frekvenčné pásmo, aby sa zosilňovač, či reproduktor, dostali do limitácie.

Odporúčam vyskúšať to bez korekcií a spomenúť si, čo to predtým hralo inak.

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Děkuji za názory a doporučení.

Ano, zařízení hrálo dříve do plné hlasitosti bez zkreslení / prskání.
Budu ještě o víkendu testovat kdy a za jakých podmínek se to začíná projevovat. Výše popsaný jev byl při přenosu hudby z telefonu přes BT.
Dnes jsem měl chvilku a hlavně sousedi nebyli doma smile a tak jsem zkusil plnou hlasitost při hudbě ze zabudovaného FM tuneru a ke zkreslení nedocházelo. Zkusím tedy ještě jestli se to projevuje jen při BT přensu nebo i při vstupu hudebního signálu přes Cinche.

Re: Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

"z telefonu přes BT" - to by podporovalo môj názor, že mohlo dochádzať k prebudeniu vstupu a teda limitácii alebo zareagovaniu ochrán. Ak to ide - začni naozaj hodne stíšeným zvukom v mobile a pridávaj hlasitosť až naplno na tom párty repro. Potom pomaly pridávaj hlasitosť na mobile.

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktory » Zkreslení / prskání - Sony GTK-X1BT

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£