Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 6)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 116]

Re: Sháním 12" satelit

Jelikož je Bílina v severozápadních Čekách (bohužel, také bych jí rád přenesl jinam smile ), tak to budeme muset zvládnout po této diskusi smile .

Re: Sháním 12" satelit

A mohl bych ti to poslat?

Re: Sháním 12" satelit

Tak by ses nic nenaučil a to možná čeká další a vyšší meta, kterou je seskládání bedny.
Zvažuji, pokud zajedu k sestře do Pardubic v srpnu zkontrolovat barák (což mne asi nemine), že bych vzal nádobíčko s sebou do auta a pokud bys dorazil, můžeme to "viribus unitis" (spojenými silami) oměřit. Uvidím dle jejích požadavků, dám ještě vědět...

(upravil messyl 25. 7. 2023 19:44)

Re: Sháním 12" satelit

To by bylo nejlepší díky
12" Suby s the Box 12-280/W (který budu používat k nim) už mam na hrubo hotový. Zkoušel jsem osadit první a udělat zvukovou zkoušku a hluboko jde sub pěkné. Dal jsem přes ten malone do maxima repra a změřil jsem hlukoměrem kolik a dává max 91dB cca 1m +- 1,5dB (přesnost měřicího přístroje). Je to jen orientačně. Oříznutý byl od 25Hz (zamezeno infra) do 100Hz. Jsem spokojen.

Re: Sháním 12" satelit

No vidíš, hlukoměrem, pokud má rozsah do 16 kHz, bys mohl ten driver změřit také a bez cestování smile. Ani já nemám mellisu, aby byl výsledkem nějaký graf s charkou. Pro mne stačí jen výsledek korekce na ekvalizaci místnosti, což vypadá takto:
https://i.postimg.cc/rR66tm3m/IMG-1583.jpg
Což není nic moc. Rastr je po jednom dB. Nahoru = pokles. Na 400 Hz mne zlobí místnost.

(upravil messyl 26. 7. 2023 12:03)

Re: Sháním 12" satelit

Hele je to jen tenhle:

měří jen do 8kHz

A co jsem koukal tak i ostatní mají stejný rozsah.

Jen teď řeším jaký tam dát hnízdo. Nevím jak by drželo to s M20 závitem. Klasický 36mm tam asi nenacpu už takhle to mám malý.

nějaký takový:

S tím ze bych ho ještě vyztužil jednou vrstvou co mi zbylo po výřezu pro repro.

Re: Sháním 12" satelit

Hnízdo takto jde, i když mně by se to zajídalo, protože jsem zaveden pouze na 36 mm.
Ale bedny budou malé (stále ale nevíme, zda uspějou ty drivery...), proč ne.

(upravil messyl 26. 7. 2023 17:36)

Re: Sháním 12" satelit

Taky jsem radši za 36 mm, ale tady bohužel zápasím s každým centimetrem a tohle nezabere nic. K tomu bych pak koupil tyhle týče

Je to universal na oboje tak se to může použít i jinde.
Na ty topy bych už použil 36 mm. Tam by stačily nějaký kratší hnízda? Třeba 80 mm

Re: Sháním 12" satelit

Já mám ve zvyku umísťovat satelity do výše ústí driveru cca 180 cm na menším parketu a kolem 2 m na velkém parketu. Tam, kde mají vyšší podium, bych měl se standardní výbavou dost problém. Na to pak mám jen kus tyčky(cca 25 cm) průměr 35 mm a zkrácený bednový stojan (obvyklá sestava 2+1).
Na vršku se 80 mm dá snést v pohodě, spíše příruba na vrchu subu by měla buď dobře pasovat nebo být dlouhá. Je fakt, že našroubování M20 na subu může být i pevnější.

(upravil messyl 18. 8. 2023 18:46)

Re: Sháním 12" satelit

Tak první problém u subu. Dodělal jsem skelety a osadil. První zkouška v obýváku a hned problém. Reproduktor zvláštně drnčel už ve čtvrtině hlasitosti. Zkusil jsem ho vyndat a zkusil pustit na volno a při větší výchylce se ozývaly divný zvuky. Přišlo mi to jako kdyby byl přebuzený. Jednu bednu jsem mel zatlumenou vatelinem a druhou ne. Zajímavé je že to je reproduktor, který jsem zkoušel když jsem to dával do kupy a problém nebyl a když jsem ho dal pak do zatlumené ozvučnice tak se pak asi poškodil.
Nevím jestli jsem neudělal chybu v konstrukci a reproduktor v ozvučnici se pak nechová jak má a má větší výkyv, nebo to byla jen výrobní vada a projevila se až při větší zátěži.
Dával jsem to od 25 do 100Hz a na vstup jsem měl signál z PC přez APO -6dB a zesilovač malone dx 1500 s hlasitostí na 12h.

(upravil Otas 18. 8. 2023 21:40)

Re: Sháním 12" satelit

Mno, suby zkouším doma jen s zcela minimálním výkonem, jinak drnčí každý kus nábytku. Svůj sub (RCF ART905) po opravě jsem jen vyzkoušel, zda funguje crossover (ten jsem měnil), jinak až na akci.
Jaké je provedení subu? Do BR bedny by se neměl pouštět kmitočet pod naladěním BR (ve skutečnosti je limitem několik Hz pod naladěním). Akustický zkrat nejen zajistí, že nic není slyšet ale navíc spolehlivě zajistí rozkmit membrány nad úroveň Xdamage i malým výkonem z TG.
Zjistil jsi reálné naladění BR (např. dle impedance)?
V sérii s basákem odpor 8 ohmů a sleduji, při jakém kmitočtu napětí na basáku klesne na minimum (a mám naladění BR).... Tyhle kmitočty umí skoro každý měřák.
Co je tam za repráky?
Hlasitost na 12h fakt není něco, z čeho bych byl schopen odhadnout výkon, sorry (neznám napětí z PC, citlivost zesu, ani průběh odporové dráhy poťáku Volume). Výstup z PC max na 2/3 (snad to nebylo přebuzeno). Ale já bych určitě takové věci ověřoval tak maximálně při 7,30h, resp. prostě jen malinkým výkonem. Na podobné věci používám teď sluchátkový zesilovač s výkonem 2W max, co navíc snese trvalý zkrat na výstupu smile.

(upravil messyl 18. 8. 2023 21:54)

Re: Sháním 12" satelit

Mám tam the box 12-280w. Zajímavý že ten druhý je v pořádku. Já chtěl zkusit nějaké reálný zatížení na kolik to nastavit. Postupně sem přidával a pak vznikl tenhle problém.
Sub je bassreflex štěrbina dole pod reprem. ladění jsem neměl zrovna čas zkoušet musel jsem do prace.
Čekal jsem kdy bude repro na svém maximu a došel jsem na 12h volume. Do klipu zesilovače jsem se nedostal. Aplikaci APO používám na ořez místo crossoveru. Drnčely mi jen trochu okna smile jinak v klidu. To repro radši pošlu do thomana ať se na to podívají.

Re: Sháním 12" satelit

Případné přetížení do Xdamage lze poznat (mechanické následky), uvidíš reakci Thomanna.
Vyzkoušej to naladění BR (ale malinkým výkonem!!!), je to důležité, informace o štěrbině mi nic nedává. Bedna s výplní by měla mít naladění nižší.

Re: Sháním 12" satelit

pokusím se na tom druhým

(upravil messyl 24. 8. 2023 20:59)

Re: Sháním 12" satelit

Takhle dopadl pokus o naměření. smile Musel jsem to měřit na dvakrát, protože jsem si blbec zapomněl vyřadit ekvalizér. big_smile

https://i.ibb.co/Hz9DzBW/impedan-n-charakteristika.png

Podle toho co jsem se o tom dočetl to má být sedlo mezi dvěma vrcholy. Takže cca 45 Hz?

S tím, že by tady měl být špatně naladěný bassreflex. Tedy mimo fs repra. V nezatlumené bědné.

Teď jak špatně na tom jsem? smile

Re: Sháním 12" satelit

Jo, výsledek kupodivu vypadá docela slušně, podle přiloženého papíru k monitoru mi vyšlo cca 42 Hz smile, což by měla být vcelku pohoda. Fs je podle mne jen číslo hmm, nikoli nějaká mez pro repro, resp. basreflex. Až společně s ostatními T-S parametry určuje optimální podmínky pro práci repra (např. maximally flet), ale v době zvukového processingu v profi důležitost nebo závaznost výsledků z T-S parametrů poněkud poklesla.
Ještě se podívej (změř) rozměr štěrbiny, aby měla dost velký průřez.

(upravil messyl 26. 8. 2023 16:49)

Re: Sháním 12" satelit

Štěrbina je š 27 x v 4 x h 26 cm počítal jsem to spíš na objem 42 l když jsem tam ještě přidával výztuhy na hnízdo a madla.
Ale nevím jestli vytlumit nebo ne. Holý stěny jsou jen zadní a spodní stěna. Bedna je docela pevná a přijde mi to zbytečný.

(upravil Otas 26. 8. 2023 17:08)

Re: Sháním 12" satelit

Průřez štěrbiny je ekvivalent kulatého BR o průměru 11 cm, to je na první juknutí k 12" repru bez extrémního Xmax v pohodě. Uvidíš, co to dovede, až 2 suby u sebe použiješ je v akci. Neohromí to, ale pokud nebudeš chtít zázraky, tak to vyhoví. Ale určitě to bude k ART912 tahat za kratší konec lana.
Zadní stěnu bych mírně vytlumil, abych posunul Fbr trošku dolů, pro jistotu slušné zatížitelnosti i na 40 Hz.

Re: Sháním 12" satelit

Dobře to sem si myslel že bude stačit. Tyhle suby jsou hlavně na doma a sem tam cca 1 měsíčně do malýho baru cca 20 lidí. Hlavně bych to chtěl k těm 10" bednám jak si chci postavit z těch zbytků co jsme se bavili o měření vyskáčů.

(upravil messyl 4. 9. 2023 17:54)

Re: Sháním 12" satelit

Tak reproduktor vrácen od thomanna a vše je v pořádku. Nic jsem platit nemusel.
Jak budu mít čas tak ještě vytlumit zadní stěnu a změřit znova o kolik se to posune.
Napadlo mě jak by se dal změřit skutečný výkon zesilovače?
Šlo by to přes výkonový odpor na výstupu? Třeba nějak takový

Mám teď na víc možnost dostat 2x 15" 300 W za flašku, ale nevím zda by mi to k něčemu bylo. Používaly se v aktivkách od thomanna.

A tam jsem dohledal tento repro.

Dokonce je ještě prodávají u thomanna. Ale Xmax 4 mm.
Je to použitelné třeba pro suby?
V amplionu jsem je taky našel a zkusil nějaký simulace. Ale nevím.
Co jsem hledal tak to opravdu někdo používá jako suby kde hodí dva do jedné bedny. Jsou 4 ohmovky.
Tady nějaký příklad

Příspěvky [81 až 100 z 116]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£