Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 6)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 116]

(upravil Otas 13. 7. 2023 12:10)

Re: Sháním 12" satelit

Vezmu to opačně: K ART912 tahaly suby za kratší konec lana smile. Pozor na procesor v ART, chytrý limiter trochu zvuk zkomprimuje, řve to hodně na úkor dynamiky. Vlastně si to pak hlídá už jen tepelnou dostatečnost použitých repráků.
Základní dotaz: Suby byly vpravo-vlevo, nebo u sebe?

Edit: Teď si vzpomínám, máš tam pasivní výhybku v subech! To se ale vůbec nediv! Dej tam nějaký slušný basák a odděl to alespoň dolní propustí na vstupu, nebo lépe crossoverem. A pokud to bude mít uvnitř alespoň slušná repra, za kratší konec lana budou tahat ART.

(upravil messyl 13. 7. 2023 12:29)

Re: Sháním 12" satelit

Výhybky jsem právě dal ven ale ty repra budou stát za prd. Když jsem koukal kolik stoji náhradní tak 800 kč je jasny ze to bude póvl. Crossover jsem právě použil. Postupně jsem to navyšoval až na 120Hz. A suby jsem měl uprostřed u sebe. Arty jsem stáhnul na bednách na 12h a na corossoveru na 0db.

(upravil Otas 13. 7. 2023 12:56)

Re: Sháním 12" satelit

Suby u sebe nebo na každé straně?

Re: Sháním 12" satelit

messyl napsal:

A suby jsem měl uprostřed u sebe.

(upravil Otas 13. 7. 2023 12:58)

Re: Sháním 12" satelit

Díky, jsem slepý sad.
No to se teda fakt nedivím, ten low-end nic neudělá.
Pokud bys měl zes cca 2*500 W/4 ohmy, pak lze uvážit třeba i toto na inzerát
https://hudebnibazar.cz/prodam-par-repr … /ID491602/
Samozřejmě nevěřím na pohádky, když má měněný kit, navíc neoriginální, tak to pěkně pražil. A diskutoval bych o ceně.
A nebo tento:
https://hudebnibazar.cz/15-nbx-100-8-1000w/ID490656/
Tam to je na velmi silný zes.
Ale dříve jsme už toto řešili...

(upravil messyl 13. 7. 2023 13:23)

Re: Sháním 12" satelit

bedny jsem teď měřil a mely by mít 80L (š 440 x v 545 x h 340 mm). Nevím jestli by to Malone DX1500 uhrál. Ještě zkusím dát jeden sub na tomto zesilovači do bridge. Vezmu si z práce měřáky a zkusím kolik dává skutečný výkon. Každopádně tyhle suby jsou fakt odpad. Na malý akce to stačilo ale teď už je to málo.
Zesilovač jsem chtěl koupit pořádný, ale to jsem počítal s tím, že tyhle suby něco zahrají. Pak časem vyměnit za tebou doporučované RCF LF15X401.

(upravil Otas 13. 7. 2023 22:08)

Re: Sháním 12" satelit

Mno, při pohledu do návodu k zesilovači (především na hmotnost) bych ty výkony viděl tak max na polovinu (spíše tak na lepší třetinu v RMS), pokud to nemá spínaný zdroj. Což by zase neodpovídalo cenou, bude tam tráfko. Ani v můstku to neudělá, co by člověk potřeboval pro basy. Takto jsou vykazovány výkony u Behringeru: Výkon na vrcholu sinusovky (čili dvojnásobný) při plně nabitých kondenzátorech při horní mezi napájecího napětí (což opět přidá desítky %).
Reprák za cenu pod tisícovku má obvykle minimální Xmax a slabounký magnet (viz Bl). Což basy nedá, i když je to 15".
Dá se předpokládat, že jedna bedna i s tím NDL by takové dvě se slabotou uvnitř v pohodě převálcovala, protože 80 litrů objemu bedny vyžaduje 15" reprák se silným magnetem.  Jen aby se s pořádným basákem nerozsypala, snad je ta konstrukce slušná. Budou na to působit mnohonásobně větší tlakové vibrace. Jaké rozměry má basreflex? Nezkusil sis oměřit rezonanční kmitočet BR?

Re: Sháním 12" satelit

Doplněk k výhybce: měřil jsem ten kondenzátor C4 má 70uF.
Bass reflex je 2x trubka průměr 7,3 cm délka 7,5cm.

(upravil Otas 14. 7. 2023 10:50)

Re: Sháním 12" satelit

K C4: Zajímavé, uniká mi smysl toho kondíku. Bude to spíše něco, co se vrazilo místo PTC (popřípadě PTC s paralelním odporem), aby nebyla na plošáku díra. 70uF nic neovlivňuje. Předpokládám, že jsi schéma z plošáku zpracoval bezchybně.

K BR: Podle simulace mi vychází ladění 49 Hz, což je zoufale vysoko. Já mám rád pro disco ladění 42 - 37 Hz, čím níže, tím lépe to zní (ale trošku na basech méně hlasitě hraje sad ). Lze tam vrazit větší průměr trubky a prodloužit je? Popřípadě dát tři kusy stejného průměru, ale cca 23 cm dlouhé? Simulace mi hlásí, že při dvou trubkách prům. 73 mm a použití RCF LF15X401 překračuje rychlost proudění. Největší plochu (asi naproti repru) bude dobré pokrýt tlumícím materiálem. Jednak se zvýší (!) fiktivní  objem bedny a za druhé se sníží vibrace zadní stěny. Mimochodem, z jakého materiálu a tloušťky stěn je vlastně ta bedna (resp. ty bedny)? Aby se to po pár hodinách nerozpadlo, nezačalo drnčet.
Jinak mi vychází, že by měla jedna bedna s osazením RCF suveréně přehrát - o dost dB - dvě bedny s s těmi noname (u nichž jsem počítal Xmax 2,5 mm).
Bedny s noname navíc teď trpí akustickým zkratem na kmitočtech pod cca 47 Hz, úplně prvním (dočasným) opatřením může být přeladění BR na 42 Hz (čili na délku 125 mm). Trochu to zeslábne, ale každý tón pod 47 Hz z nich hned neudělá něco, co jede v rozmezí Xdamage a nehraje nic.

(upravil jardag69 14. 7. 2023 14:01)

Re: Sháním 12" satelit

messyl napsal:

Doplněk k výhybce: měřil jsem ten kondenzátor C4 má 70uF.
Bass reflex je 2x trubka průměr 7,3 cm délka 7,5cm.

Je to určitě kondík? Podle obrázku a popisu, je to nějaká spešl součástka.
Ale počítám, že kondík poznáš.

https://i.ibb.co/sgGtpwq/v-hybka.png

(upravil messyl 14. 7. 2023 16:20)

Re: Sháním 12" satelit

Podle všeho by to měl být bezpečnostní prvek PTC pro ochranu výškového reproduktoru. Ale něco jako tohle

Umístění zde

https://i.ibb.co/jzTMR6b/cnp-01-2-18.jpg

Ten br bych právě chtěl změnit předěláním celé přední stěny a vytlumit všechny stěny. Vatelinu mám dost.
Materiál je mdf. Asi bych udělal štěrbinu.

Časem udělat něco takového
https://youtu.be/G71FuGxfmP8

(upravil jardag69 14. 7. 2023 17:45)

Re: Sháním 12" satelit

Ok. Tak tam by se 70uF nevešlo smile
Na repráku nešetřit! At má realnou zatžitelnost aspon 500W a citlivost aspon 105dB

(upravil Otas 14. 7. 2023 18:00)

Re: Sháním 12" satelit

Ono je buřt, jestli je PTC před nebo za odporem 3J3.
Asi by tam mohla pasovat tato součástka, ale je těžké přesně tipnout, jaká hodnota, něco z tohoto:
https://img.gme.cz/files/eshop_data/esh … -259.1.pdf (090 se mi dost líbí).
Vzhledem k použití malého basáku hodnota R1 nejspíš významně navýší, tam bude určitě změna.
Ten sub na obrázku vypadá slušně a k tomu suprovému RCF LF15X401 bude určitě pasovat. Když budu mít chuť, tak si ho odsimuluji...

Re: Sháním 12" satelit

Zapomněl jsem k tomu materiálu napsat tloušťku. Je to tedy MDF 18mm

Re: Sháním 12" satelit

Na MDF samozřejmě pozor. Tlouštka vyhovuje. Ale spojení desek navzájem trpí křehkostí a snadno se tam může něco utrhnout. Určitě by to stálo alespoň za vizuální kontrolu.
Popřípadě provést slepení hran zevnitř nejlépe vložením zpevňovacích hranolů (pokud tam už nejsou), lepených a šrouby přitažených. V nouzi alespoň nějaké důkladné omatlání všech kontaktů hran dobrým (a vhodným) lepidlem. Možná dá někdo nějakou zkušenost - nápad, já už se MDF vyhýbám.

Re: Sháním 12" satelit

Na PA je lepsi stavebni preklizka takova ta fialova.

Re: Sháním 12" satelit

Na konec jsem se dohodl se zvukařem, že si tam po odzvučení kapely aparaturu nechá. Tak zvuková hrozba zažehnána. Aspoň budu mít na ty suby čas a pořádně se udělají. Zbývá mi jen poladit světla a jsem v klidu.

Re: Sháním 12" satelit

Konečně se mohu vrhnout na to měření. Mohl by mi někdo osvětlit postu abych to udělal správně? Jak třeba docílit 1W na zesilovači a nastavení mikrofonu a co kde měřit? Ještě jsem neměl zkušenost s měřením smile

Koukal jsem po 10" a narazil jsem na BEYMA 10WRS300. Není moc drahý a graf vypadá ideálně na vysoký dělení (možná až moc ideálně).
Xmax 6mm a podle charky dokáže hrát asi slušně i na vysokých frekvencích. Až se mi tomu nechce věřit.

Nikde jsem nenašel skutečný měření tak jen oficiální data:
tady je Xmax dopočítána podle vzorce  (Lvc - Hag)/2 + (Hag/3,5)
https://www.beyma.com/speakers/Fichas_T … 0WR300.pdf

Tady bych odhadoval, že nějaký měření asi proběhlo.

https://www.beyma.de/fileadmin/seiten/d … 0WR300.pdf

Co se týče těch 20W odporů tak nějaký mám z L-pad kde jsem snižoval ten výškáč asi 3 dB.

(upravil Otas 19. 7. 2023 12:03)

Re: Sháním 12" satelit

Na Xmax si to malinko přifoukli (oproti zvyklostem slušných firem v minulosti smile ), obvyklostí bývalo (Hag/4). Ale už jsou i raubíři, co používají Hag/2. Ale i tak by to vycházelo 5,5 mm, což je slušné. Bohužel podle mých vědomostí tento údaj není nic o měření sad . Dávají k tomu raději matematical. Dokud ten reprák nedostane člověk do ruky, neví s jistotou, co koupil. Nicméně zavedené firmy mají výstupní kontrolu a zpravidla se tak moc neliší od specifikace. Bohužel to lišení bývá vždy směrem k horšímu...

Měření (teď driveru) probíhá konstantním napětím do vstupu, odpovídajícímu 1 W při nominální impedanci 8 ohmů, takže z toho vyleze 2,83 V.
Pokud nemáš kvalitní střídavý voltmetr, tak se často dá spolehnout na NF generátor kmitočtu z PC, který prý moc neutíká (nepracoval jsem s tím). Nastavíš takové napětí (postačí přibližně, pro driver i kolem 1 V!) za zesilovačem na kmitočtu, kde to jednoduchý voltmetr umí (obvykle do 200 Hz) a spolehneš se, že to dál pojede o stejné napěťové úrovni. Měřit v nějakých intervalech kmitočtů. Já (při tvorbě výhybky a měření výstupního napětí pro repro) používám po 500 Hz do 4 kHz, pak po 1 kHz až do 10 kHz a pak po 2 kHz. Stejně se při snímání dynamickým mikrofonem výš, než na 12 kHz nejspíš nedostaneš.
Snímání nějakým běžným dynamickým mikrofonem bude těžší a mnohonásobně nepřesnější. Tam je potřeba hodnoty odečíst tak, jak to přijde, zapsat. Pak podle známé kmitočtové charakteristiky mikrofonu udělat korekci a vyhodnotit. Co použít ke snímání výstupní hodnoty signálu fakt nevím. V nouzi například LED indikátor na mixu (tam budeš mít stejně zapojený mikrofon), pokud má dost LED diod, nejlépe ocejchovaných, např. -3 dB. Ono se vyplatí si ten indikátor otestovat na kmitočtu, kdy funguje měřák, při jakém napětí LED zhasínají. Ony navíc ty dB mohou být v napěťové, nebo výkonové úrovni, což je zásadní rozdíl. A nebo prostě zakoupit - půjčit kvalitní měřák a píchnout ho na výstup mixu. Samozřejmě pozor na pozici všech regulátorů výšek a basů, vše musí být v nule.

Velikým bodem je místo provádění měření, protože odrazy od stěn, země, stropu, nábytku atd. jsou zásadní a vnášejí do měření velkou nepřesnost. Nejlépe na tiché zahradě daleko od silnice se sokolem poletujícím kolem (jinak drzí ptáci řvou big_smile).
Já používám obývák (největší mistnost v mém bytě) na podlahu i stěny dávám deky. I má pozice hraje velikou roli. Fakt je to dost nouzové, ale pozice mám naladěny tak, že na kvalitní aktivní bedně se v rozmezí 500 - 16 kHz nehnuly o víc, než +- 1 dB.
Mikrofon by měl být v pevné pozici cca 1 m od měniče. Měří se přesně v ose a pro začátek s odklonem 30°.
Když to tak popisuji, tak si pomalu říkám, že kdybych tě pozval domu a odměřili jsme to alespoň na tom, co mám, tak jednak nebudu vypadat jako idiot na fóru smile a možná to vezme i míň času pro mne.
Tahle výuková cvičení jak něco nouzově udělat musí u machrů, kteří skládají Hifi bedny a mají k tomu kromě perfektního měření třeba i
bezdozvukové komory vyvolávat velký pocit velké útrpnosti, pokud ne přímo vzteku sad.
Berme to tak, že chceme bez velkého zázemí pouze zjistit, zda je zmíněný driver vůbec k něčemu použitelný.

Re: Sháním 12" satelit

Kdyby jsi byl z východních Čech tak bych mohl přijet

Příspěvky [61 až 80 z 116]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£