Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 6)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 116]

(upravil Otas 24. 5. 2023 20:38)

Re: Sháním 12" satelit

Ono každá bedna nějak hraje a člověk si zvykne. Až srovnání s dobrou bednou přináší zklamání.
Potřebuješ odposlechy? Nestačí sluchátka? Pozor na uši, jeden z DJů v mém okolí si jede 12" odposlechy na stole u sebe a už má velmi málo ze sluchu (tuším 40 a 70%). Když jsem začínal s DJkou, tak měla tendenci vlézt až do beden. Stačilo 6 let a při cestě z diskotéky domů nesnesla ani puštěné autorádio...
Umíš bednu udělat mechanicky? Už to je velký úkol, navíc si to budou všichni při akci prohlížet a hodnotit. Pokud to zadáš truhláři (nebude-li to tvůj děda smile ), budou lítat tisíce. Správný materiál (překližka) je drahý.
Jinak posun na 2,3 kHz není u 10" až tak zlý.
Máš alespoň schéma té výhybky, zda by se dalo něco rozumného na dálku posoudit, poradit? Alespoň citlivost repráku. Taky bys musel alespoň umět pájet (podruhé na to přicházíme smile, to už není náhoda), měnit součástky, aby se popřípadě z hrozného zvuku dalo něco alespoň trochu poslouchatelného upéct.
Je fakt, že na druhou stranu by tě to mohlo trochu posunout výše, rosteme s úkoly, na nás kladenými smile.
Edit: Jukni na tohle, nevěřím očím, chtěl-li bych něco s 10", už tam volám, resp. píši zprávu:
https://hudebnibazar.cz/ozvucovaci-set- … /ID505896/

(upravil messyl 25. 5. 2023 9:31)

Re: Sháním 12" satelit

Není to o tom, že bych ty bedny potřeboval spíš abych zpracoval to co tu mám. Pár beden už jsem postavil, ale to byly TVMka na doma. Nějaký broušení, tmelení, stříkání plničem, lakování. Spíš jen pohledový maximální 150W výkon na dvorek. S PA moc zkušeností nemám a tak se ptám zkušených. Samozřejmě pájení pro mě není cizí, už jsem se něco napájel. Ty kabely byly spíš jen málo času a moc práce. Tyhle zbytky bude spíš vytvořit z hovna kuličku. Navíc mě to baví. Jsem rád, že jsi mě neposlal do háje. Vím že se takhle bedny nestaví, ale aspoň se zas něco příručím. Tu výhybku překreslim jen nevím jestli jsou na cívkách hodnoty. Ten výškáč nemá žádný datasheet nejvíc infa má si tady
https://www.reproobchod.cz/master-audio-dr6/

(upravil Otas 25. 5. 2023 11:08)

Re: Sháním 12" satelit

Ono bych čekal, že výrobce má něco na svých stránkách, leč nikoli. I to o výrobci vypovídá.
https://www.masteraudionline.com/en/

Hlavně tam schází alespoň hrubý náčrt kmitočtové charakteristiky (používám zjednodušeně "charka" smile ) v požadovaném pásmu. Podle toho se pak odvíjí součástky ve výhybce, např. se dohání dokles charky směrem k nejvyšším kmitočtům. Rovněž horna hraje obrovskou roli.
Lze to trochu vyzkoušet tak, že se dá výhybka , driver i horna dohromady a zkusí se tónovým generátorem a malým zesem, co to zahraje v rozmezí 2 - 18 kHz. Tady by byl dobrý ten měřící mikrofon, diletantsky ho lze nahradit dobrým dynamickým se změřenou (známou) charakteristikou připojeným na mix s indikátorem. Uši se dají oblbnout, indikátor na slušném mixu obvykle reaguje dobře. Nakonec jde i indikátor prověřit přímým připojením generátoru k mixu. To může dát alespoň základní představu o charce.
Pozn.: Už vidím, jak se o kolegy z hifi pokoušejí mdloby big_smile . Takto jsem to dělal v roce 1975....

Charka může vypadat velice rozdílně, dvě změřené ukázky vizainově podobných driverů:
https://mereni.prodance.cz/files/storag … +A7570.pdf
https://mereni.prodance.cz/files/storag … 150oem.pdf
Ty ještě jdou, tam se dá výhybkou významně snížit výkyvy charky (což je ale piplání, pokud nemáš chytrý program - já ho nemám sad ).
Ale jsou i zarputilejší případy, to už pak jednoznačně zanechává zabarvení (pokažení) zvuku, pokud se to nezmění zvukovým procesorem a parametrickým ekvalizérem:
https://mereni.prodance.cz/files/storag … +a7570.pdf

No, prubni to generátorem kmitočtu (asi v PC/telefonu, já mám extra) podle návodu výše, ať si uděláš představu, s čím vlastně chceš stavět. Cena driveru naznačuje, že se bohužel nejedná o žádný zázrak.
Teprv pak se rozmýšlej o případných dalších krocích. Rozhodně zatím nic nekupuj!

(upravil messyl 25. 5. 2023 11:36)

Re: Sháním 12" satelit

Mám tam takový pidi zesilovač 2x50W co se dělaly ve školách ala Čína za pár stovek. Frenkvence zkouším přez generátor v aplikaci v mobilu. Zkoušel jsem to právě na těch artech od kolika jdou co jsem schopný slyšet já ( 52Hz - 16kHz pak už jsem hluchej). Ještě mám jeden 2x 120W to by mohlo stačit. Mikrofony teda nemám moc kvalitní jeden mám několik let starý od dexonu MD500 tuším na drátu a pak bezdrát omnitronic VHF-250 taky už má dost za sebou. V té době to bylo levný a použitelný. Dokonce se ještě prodávají. Ale ten VHF se dá zapojit i jako normální vstup. Nebude to asi moc kvalita. Kupodivu pořád vše funguje. A neměl jsem potřebu kupovat nový. Rozhodně na nic nespěchám.

(upravil Otas 25. 5. 2023 13:29)

Re: Sháním 12" satelit

Bezdrát na podobnou věc nelze použít. Testoval jsem kdysi Sennheiser kapsle 835 ve srovnání drát oproti bezdrát EW100 835. Bezdrát skončil na 12 kHz, drát začal padat až na 16 kHz. A to je značka vyhlášená nejlepším přenosem z bezdrátů (tenkrát při povolených cca 800 MHz).
Vždy tedy drátový, nejlépe něco značkového s uváděnými parametry. Pro DJe stačí ta 835S, nebo Shure SM48 s vypínačem. Lze vyjmenovat i další značky napadá mne teď třebas AKG D5S atd.
Muzikanti tohle vědí, s bezdráty jsem se na ně nikdy moc nechytal (a to mám i řadu 935 nebo i Shure SM58 a Beta 58 v kvalitní palbě přenosu) smile.
Zesilovač by stačil i 2 - 3 W, abys ten driver neužhavil. Zapomeň na uváděných 150 W, to snese na zlomky vteřiny. Bude rád že zvládne trvalých několik wattů. Pouštěj do toho max. 1 W, raději méně.
A mělo by se to zkoušet jak v ose, tak i uhnuté z osy o cca 30° a takových 50 - 100 cm od něj.

(upravil messyl 25. 5. 2023 21:24)

Re: Sháním 12" satelit

U toho dexonu jsem našel specifikace a není špatný. Chce to jen kvalitní kabel.
https://data.dexon.cz/profily/mz01_07b.jpg
Docela mě překvapil. Ještě jsem se kouknul a mám MD400 nevim proč jsem si myslel že to je lepší MD500. V porovnání s doporučeným na tom není spatně.
Ještě charky
https://data.dexon.cz/profily/mz01_07a.jpg
Pořád je v perfektním stavu.

(upravil Otas 25. 5. 2023 22:21)

Re: Sháním 12" satelit

Nad 12 kHz se u té čtyřstovky asi moc nenaměří, ale pro začátek a v nouzi alespoň naznačí základní průběh charky driveru+horny, popřípadě tedy i s výhybkou (určitě by stálo za to měřit jak ve výhybce, tak i bez ní - napřímo).
O fous lepší by samozřejmě byl mVmetr místo nějakého indikátoru, jen musí šlapat rovně do 20 kHz.
A jako strýčka dopředu už můžeš podle charky mikrofonu počítat korekční faktor pro skutečné výsledky na konkrétním kmitočtu. A nebo zpracovat výsledky do dB, samozřejmě automaticky do tabulky v excellu (další výzva smile ), aby z toho vypadnul graf. Postačí to brát po jednotkách kHz.
Samozřejmě, že měřící mikrofon by byl lepší, tam těch korekcí bývá minimum.

Re: Sháním 12" satelit

Na to mi asi běžný multimetr nestačí co?

Re: Sháním 12" satelit

Běžný - dle zkušeností s mým stařičkým (ovšem před 25 lety patřil mezi kvalitní a středně drahé) Metex M-3850 - na rozsazích na úrovni V - poměrně rychle padá, nad 300 Hz už ničemu nevěřím. Ale v rozsahu 400 mV se docela dobře drží a až nad 10 kHz padá k cca - 6 dB na 18 kHz, pokud si to správně pamatuji.
Zkus vyzkoušet, jaká bude reakce na ustálený signál z TG u toho, co máš, to je nejlepší. Samozřejmě od přístroje za pár stovek člověk nemůže nic chtít.

(upravil messyl 26. 5. 2023 12:03)

Re: Sháním 12" satelit

V práci používám UNI-T UT139C za cca 1000kc

Re: Sháním 12" satelit

Vyzkoušej ho, třeba překvapí (na rozsahu mV). Doba pokročila, měřící technika o mílové kroky...

(upravil messyl 11. 7. 2023 18:20)

Re: Sháním 12" satelit

Konečně jsem našel čas na nakreslení výhybky
https://i.ibb.co/sgGtpwq/v-hybka.png

Podle názvu na desce by to mělo být podle této

https://www.bsacoustic.cz/profesionalni … ps-2500hz/

(upravil Otas 12. 7. 2023 7:22)

Re: Sháním 12" satelit

Tak jdeme péct dort, jak ta kočička s pejskem. Samozřejmě je to naprosto chybný způsob. Doufám, že hifisti neskončí po přečtení na koronárce (take it easy smile ). Je to jen takové zkoušení štěstí....
Problém při pohledu na schémátko je, že tam není žádná hodnota cívek. Přitom poměr kondenzátorů a cívek dává předpoklad odhadnout chování a možnost změn. C4 rovněž nevím o co jde, spíše bych tam čekal PTC člen - což by ostatně odpovídalo popisu výhybky v odkazu. Nenacházím ho v katalozích, zkus prosím změřit jeho studený odpor, při odpojené výhybce by to mělo jít bez demontáže.
C5 tedy 10 uF, C2 3,9 uF, resp. C2 s C3 = 5,4 uF. C1 samozřejmě 16 uF. Obě cívky bych pracovně odhadl kolem 0,5 mH.
Pokud si správně pamatuji, máš doma ten lowendový driver a tuším snad i hornu. Já bych na tvém místě zvědavě -zatím na uši- otestoval driver, zapojený na výstupu výhybky, namísto basáku postačí rezistor. A postačí slabounký zesilovač zesilující signál z tónového generátoru. O vhodném lowendovém 10" basáku budeme mluvit později.

(upravil messyl 12. 7. 2023 9:39)

Re: Sháním 12" satelit

Bohužel cívky neměly hodnoty kondenzátory můžu ještě změřit v práci na to máme měřák. Hornu mám. K tomu basáku bych použil spíš 8" chtěl bych to pak zkosit na jedné straně aby to vypadalo jako odposlech ale podle zbytku co tam mám by to mělo vyjít tak na max 40L objem. Pokud udělám zkosení tak to bude ještě míň. Na výšku my pak zbývá 38cm a to by na 10" ještě s hornou vycházelo špatně. Mohl bych to pak použít k 12" subwooferům jako satelity. Co jsem koukal tak nějaký levnější 8" by mohly zvládnout 225W když jim ještě odlehčim téma subama. Je mi jasný že to pak nepůjde dolů skoro vůbec. Mám k tomu zesilovač který by měl zvládnout 250W do 8 Ohmů.

Re: Sháním 12" satelit

Je třeba uvážit filosofii té bedýnky. S každým zmenšením středobasáku ztrácíme na účinnosti, zvláště pokud bys chtěl, aby to zahrálo i basy. S 8" už lze doporučit jen něco, co basy skoro nezahraje. Jinak je lepší nějaké hifi, protože hlavní přednost horny s driverem = vysoká účinnost nebude zapotřebí.
A vyzkoušej si tu hornu s výhybkou. Třeba to rychle rozhodne sad ....

Re: Sháním 12" satelit

Ono se to tam asi vejde s tím 10" jen to bude na těsno. Když jsem koukal na rozměry většiny tak je to jen tak tak.

Re: Sháním 12" satelit

Mno, říkáš si o 8" Fane soverein 8-225. U něj už to s basy pod 100 Hz nebude nic moc. Ale jak říkám a myslím si, volba basáku není na pořadu dne, nafilosofovali jsme se už asi dost. Podle mne přišel čas jednat (měřit smile ).

Re: Sháním 12" satelit

Tak dnes proběhla zkouška zvuku na akci pro těch 300 lidí venku a spodek mám hodně slabý.

Re: Sháním 12" satelit

To je dobré lépe popsat; předpokládám, že hovoříš o ART 912A.
Ozvučit 300 lidí venku muzikou se slušnými basy už chce pořádné suby. Žádný 12" na klacku tohle nezvládne.

Re: Sháním 12" satelit

Zkusil jsem k tomu dva 15" suby co mám a nestačí to i když jsem stáhnul hlasitost Artu na polovinu stále to nestačilo. Zřejmě jejich uváděných 500W není skutečně 500. Teď nevím jak to vyřešit. Jedině si někde půjčit suby.

Příspěvky [41 až 60 z 116]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£