Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 6 z 6)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6

RSS

Příspěvky [101 až 116 z 116]

(upravil Otas 4. 9. 2023 18:55)

Re: Sháním 12" satelit

Měření by s tím šlo (snad to nemá větší indukčnost), ale za tágo bych se na měření vykašlal. Já používám přetížené Tesla 15 W 39 ohmů paralelně (čili 5 kusů na 8 ohmů) a klidně jimi měřím (až desítky sekund) 500 W zes na maximum, ty Tesly tohle přetížení vydrží (na rozdíl od 20W Číňanů). Musí být na plošácích, aby se neodpájely (prov. teplota až 350°C !) a mám u nich paralelně odpor 2k2 s odbočkou na kontrrolní reprák, kde poslouchám. Ony postačí pro kontrolní zkoušku zesilovače po opravě, protože bez většího zkreslení stejně většina nahrávek těch 75W tepelných v průměru nedá.
http://racvonka.cz/rezistory/15w-dratove-axialni.html
Já je samozřejmě kupoval po 4 Kčs smile.

Co se týká repra, když se podívám na parametry (jestli mi to tam nehodilo něco jiného):
https://www.diyaudio.com/community/thre … w4.376517/
Nevypadá to kupodivu špatně, většina výrobců by tomu napsala Xmax 6,5 mm, potvoráci i 7 mm, pokud výše uvedené parametry platí. Lze to vyzkoušet. 3" cívka je také výhodná, i když výkon tomu neodpovídá, v tom tkví asi ta láce, něco je ošizeno (otázka očekávané odolnosti bude asi na místě). Je jen 4 ohmový, ale pokud si zes poradí s menší zátěží, pak by to mohlo něco zahrát. Ale bude to potřebovat objem.
Edit: Co to má v druhém případě za zes, že mu rozhazuje vyvážený stejnosměrný střed? Nebo se mi to jen zdá?
Opraven odkaz na parametry (viz první odkaz v diskusi z druhého odkazu zde)
Edit 2: Jinak bych ta repra bral a vyměnil za ty šmejdy, co máš v bednách, pokud zes snese 4 ohmy...

(upravil messyl 4. 9. 2023 20:17)

Re: Sháním 12" satelit

Podle popisku pod videem by to měl být tento

Můj záměr byl dát to do série a krmit to zesilovačem malone dx 1500 v bridge na 8Ω.
Ohledně měření bych to jen změřil a odpor zase vrátil

(upravil Otas 5. 9. 2023 5:27)

Re: Sháním 12" satelit

Divné, ty membrány se fakt kývou v protisměru. To bych čekal u Transiwattu, ne u symetrie.
Asi je to v sérii (a bridge na zesu) použitelné, i když to nebývá preferovaná varianta pro repra, pokud vím.
Někdy mívají zesy i paralelní režim funkce (jedním potenciometrem řízeny oba kanály), tady koukám do manuálu, že je jen stereo/bridge.
Mám představu, že zesy se mohou v režimu bridge (oproti paralel) chovat lépe z pohledu napájení, zatěžují se obě větve napájení najednou a polovinou proudu. Z pohledu ochrany výstupu je to naopak, tam režim bridge případnou aktivací jednoho kanálu ochrany pokazí zvuk celkově.
Lehce mne mrazí, že zes neumožňuje nižší zátěž, než 4 ohmy (nebo 8 v bridge), u subů bývá hrozba aktivace nadproudové ochrany dost akutní.
Nezapomeň přidělat ten odpor na chladič, pokud tedy budou dělat chlapci z TME (nebo někdo jiný) charitu a půjčovat. A chce to kvalitní střídavý voltmetr.

(upravil messyl 6. 9. 2023 10:19)

Re: Sháním 12" satelit

Je to spíš nouzovka než to dám nějak do kupy. Proto bych chtěl změřit zesilovač jak je na tom hlavně v těch nízkých kmitočtech,ale odhadují že by tyhle v sérii mohl utáhnout. Do sterea se je bojím dát když mi pak impedance na repru klesne tak by to mohlo odpálit i když tam píšou že zvládne 4 ohm ale určitě ne na plno.
Je nějaká lepší varianta pro tyhle repra než bassreflex? Pro THM se to prý nehodí (malý Xmax). Nevím jestli jsem to někde neviděl v sestavě manifold, nebo nějaký hornflex. Jinak podle simulace by tomu mělo stačit 80L. Lazeno na 40Hz.

(upravil Otas 6. 9. 2023 16:06)

Re: Sháním 12" satelit

Můstek na 8 ohmů (a repra 4 ohmy v sérii) je pro zesilovač prakticky totéž, co stereo po 4 ohmech (teoreticky teče úplně stejný proud!!). Spíše můstek je trochu na odpálení citlivější, než to stereo, nemusí např. stejně reagovat ochrany.
Pokud ten zes není vyloženě pokažený, pak si myslím, že jmenovitou zátěží s výjimkou dosažitelného výkonu skoro nic nezjistíš (leda ještě porovnat napětí se a bez zátěže a dozvíš se něco o činiteli tlumení).
Bohužel zesilovač, který má předvést kvalitu na basech, musí mít schopnost dodat proud bez aktivace ochrany o dost vyšší, než odpovídá jmenovité zátěži (vlastně by se to mělo zkoušet do zatížení ne 4 ohmy, ale méně, než 3 ohmy, což by ale bylo velké riziko). A samozřejmě výstup dokonale "sevřený" silnou zpětnou vazbou, což se projeví vysokým činitelem tlumení. Silně jsem to zjednodušil, doufám, že mi tu zdatní v teorii příliš nevynadají smile.
Já bych na základě simulace preferoval 120 litrů, možná i víc, k těm 40 Hz.
Zkusil jsem 6th bandpass a nevyšlo to lépe (trochu menší bedna, přidáno na 60 Hz a míň na 40Hz).
K uzavřence (např. bashorn) ale i k hornflexu se podle mne moc nehodí, to si žádá lepší magnet (i reproduktor smile ).

(upravil messyl 6. 9. 2023 19:57)

Re: Sháním 12" satelit

Takže to dát těch 80L je teda blbost. Musel bych postavit nový. Tak nevím jestli mi pak k něčemu budou.
Co takový repro?

4" cívka  a velký magnet, který dávají na 18".

(upravil Otas 7. 9. 2023 10:55)

Re: Sháním 12" satelit

Trochu jsem tě asi nechtíc vystrašil, jako reprák "za flašku" coby náhrada stávajících šmejdů v 80 litrových existujících bednách (což jsem si neuvědomil sad ) je ten basák dobrý, budeš o jednu až dvě ligy výše. Stavět nové bedny je spousta práce a nákladů. Ten reprák má i vcelku slušné Re, tak je předpoklad, že zesilovač nemusí mít moc důvodů aktivovat nadproudovku.  Protože 300 Watt není nic moc, zes se tuším kasá 750 Watty, to je na tyhle repráky moc. Je-li ale vše správně, pak při opatrnosti (nikdy žádný svit LED peak) to může chvíli vydržet (a navíc může mít daleko k zásahu nadproudovky - to ovšem závisí na jejím druhu).  A i když je 80 litrů málo (původní plasťáky SB115A asi neměly větší objem), bude to basů, že budeš překvapený smile. Jen nechtěj od  nich příliš, odkouří se asi snadno.
Ten basák z posledního odkazu už na první oko vypadá hodně dospěle a odolně, jen jsem k němu nenalezl TS parametry, aby se dalo odsimulovat, jak se to může chovat v bedně.

(upravil messyl 7. 9. 2023 11:18)

Re: Sháním 12" satelit

Ts parametry jsem našel už v amplionu jak na ten v posledním odkazu tak i na ten za flašku. Taky jsem si ho zkoušel v simulaci. Řekl bych že vychází podobně jako ten slabší.

(upravil Otas 7. 9. 2023 16:33)

Re: Sháním 12" satelit

V zásadě vychází (rovněž jsem načerpal z Amplionu) přednosti toho dražšího v 8 ohmech, většímu Xmax a větší výkonové zatížitelnosti (4" cívka). Dost silněji šlapou na 40 Hz a hůře na 80 Hz.
Mnohem lépe to pasuje k zesiku Malone 1500. Ale skoro 8 litrů/flaška je dost silný protiargument smile.
A nevíš, co ty skelety snesou - aby se nezačaly s pořádným basákem rozpadat smile..

Re: Sháním 12" satelit

Ono po debatě s panem zvukařem na větší akci kde to zvučil mi doporučil si radši koupit aktivní suby stejné značky. Takovy co k těm artům výrobce doporučuje. Prý proto, že když budu mít vrchy aktivní a spodky pasivní tak se mi bude těžko ladit spoždění. Aktivní systém v celku by měl být pro mě jednodušší. A nemusel bych řešit koupi DPS navic. Teď mám aktivní crossover což je taky na prd když si to můžu oříznout jen od 25Hz. Tohle bych chtěl mít dokud si nenašetřím na ty suby abych měl aspoň něco. Ale zase bych to pak rád prodal aby se mi to tu pak neválelo roky a nikdo to nechtěl. Tak si chci vybrat dobře.

(upravil Otas 7. 9. 2023 22:16)

Re: Sháním 12" satelit

Mno, naladit zpoždění je podle mne jednoduché, je ale fakt, že i já mám výhradně aktivní suby - ale jiné značky než jediné aktivní satelity - jinak mám všechny satelity pasivní. Zajímavé, že úplně všechny mé satelity zásadně a výrazně vyžadují signál (na výhybce v subu) otočený o 180° (čili jen v protifázi).
I tak se pak člověk může zabývat otázkou zbývající nepřesnosti úseku půlvlny dělícího kmitočtu (max. tedy cca 150 - 200 cm) i podle výšky uší posluchače. Já tak nečiním smile, diskotékový posluchač nebývá puntičkář.
Jinak ovšem vypadá situace, když se dají dva suby k sobě uprostřed, tak už nějaká stejná značka se satelity nefunguje, na dělícím kmitočtu je na parketu maglajz. Tam je potřeba dělit s co nejvyšší strmostí.
Nakonec ani systém 2 + 1 (mnou nyní používán nejčastěji) na tom není o moc lépe.

(upravil messyl 8. 9. 2023 8:06)

Re: Sháním 12" satelit

Takže myslíš že je to jedno? On měl vše v pasivu poháněno zesilovačema qsc už teda nevím jaký přesně. 8 subů říkal hornflex. A dva hodně silný vrchy. Říkal že to jsou nejspolehlivější zesy. Když sem to poslouchal tak na mě to bylo už zbytečně moc nahlas. Měřil jsem to cca ve 20ti metrech od pódia a bylo to i tak přes 100 dB. Dsp měl od thomanna t.tracks. když jsem koukal jaký asi by to byly suby tak mě přišlo adekvátní RCF sub 905-as II to by měla být stejná řada. Je to dost peněz. Ale jestli jak říkáš je to jedno jaký pak je když budou uprostřed u sebe tak by to mohl být třeba nějaký od mackie, který stojí o dost míň. Ty bych si pak mohl postupně koupit i 4 a u velkých akcí je rozmístit po celé šířce pódia, nebo uprostřed s nějakými rozestupy jak to měl pan zvukař. On je na konci postupně odpojoval, že sem končil na 4 suby. Ještě mě napadla mít 2 aktivní a na větší akce doplnit o tyhle pasivní, ale nevím jestli už to není překombinovaný.

(upravil Otas 8. 9. 2023 11:17)

Re: Sháním 12" satelit

Jedno to úplně není, je fakt, že ušetříš na crossoveru a crossover má v sobě optimalizaci pro daný sub. Ono nejvíce se od optima odchylují suby - reproduktor v subu může být v docela jiné vzdálenosti od čela bedny než v satelitech. Já mám RCF ART905AS a to je bandpass. Takže tam je třeba zpozdit reprák tak, aby se na dělícím kmitočtu vrchol akustického tlaku obou zdrojů zvukl potkal (sečetl). Do toho přepínatelná výhybka (80/120 Hz), tak zpoždění musí být dvojí. Výhybka je digitální a na mé ucho u původních verzí zvukově nic moc na výškách. Nedávno jsem ale měnil porouchanou výhybku na jednom ze subů a nová (už jiný typ, přesně pasující) mi připadá zvukově o ligu lepší. Čili není důvod se nových verzí aktivních subů RCF bát. Kromě toho si v aktivkách výrobci dolaďují průběh kmitočtové charky subu, mají tam horní propust, popřípadě i ochranu basáku před přetížením (u těch starých ART tomu ale nevěřím, reprák lze odpálit vcelku snadno). Teď se mi líbí tento, je lehký a procesor tomu přidává spoustu fajn vlastností (a je lacinější, než ta 905 ka):
https://www.eprodance.cz/rcf-sub-705-as-mk3/
Externí výhybka (procesor) umožňuje totéž, ale musí se to umět, není to tak úplně pro začátečníka, to má zmíněný kolega z live pravdu.
K té hlasitosti bych se ho zastal: Muzikanti mají pod palcem svá, často hodně výkonná komba a bývá někdy velmi těžké je ukáznit (bohužel se mi to rovněž přihodilo - a to live dělám jen výjimečně, z nouze). Oni se neslyší a nedisciplinovaně přidávají. Zvukař tedy musí přidat to, co má pod svým palcem. Mezi zvukařem a muzikanty musí běžet spolupráce a důvěra. Jenže občas se potkávají náhodně a k místním zvukařům důvěra (často oprávněně) chybí.
QSC zesy mám pro satelity rovněž, preferuji lehké a analogové, z toho zadání mi vylezlo PLX2 1804 (mám dva kousky). Ale jeden už jednou odešel (spínaný zdroj). Znám i další značky, které jsou kvalitní, nebo i kvalitnější.
Na reprodukovanou muziku doporučuji nepoužívat haldu materiálu, to zvyšuje náklady a dřinu. Ono když to stavíš, tak máš spoustu pomocníků, zato bourání provádíš sám (často za tmy, ospalý, utahaný atd). A musí se to vejít do auta, kšefty nebudou jen v sousední ulici sad .

(upravil messyl 8. 9. 2023 12:42)

Re: Sháním 12" satelit

Takže i tak to jednoduchý nebude. smile Ale co bude teď pro mě nejlepší? On to asi myslel tak, abych to měl co nejjednodušší, ale myslím že dva suby budou málo na tak velkou akci. Neměl jsem možnost si to poslechnout se čtyřmi suby, ale asi to stačilo.

(upravil Otas 8. 9. 2023 14:57)

Re: Sháním 12" satelit

U subů je výhoda, že koupíš jeden a hraješ v režimu 2 + 1. Už jeden z odkazu - jak věřím - převálcuje stávající dva 15" s osazením lowendem o ligu.
Když se přesvědčíš, že to nestačí (a vyděláš přitom nějaké peníze), dokoupíš další. Pak můžeš udělat 1+1 na každé straně ale časem zjistíš, že to sice hezky hifisticky vypadá, je tam snadná kabeláž (1*230 a 1* signál), ale ty basy nejsou ono, i když je přidáváš. Hifista sedí vprostřed cimry, ale tady lidi běhají, jak je napadne smile . Tak dáš suby spolu doprostřed a je to skutečně lepší, máš prostě správné, silné, všude vyrovnané basy.
Pokud hraješ techno, nebo chceš být chlapák rachotem, že by jabko nepropadlo, pak dokupuješ další kusy. etc. etc.
Pro disko doporučuji raději investovat do pořádných, alespoň částečně neokoukaných světel (já mám 3 sady smile ).

EDIT:
Co bych udělal v tvé situaci (předpokládám, že zatím nejsou many) já: nejprve bych osadil suby reprákama za flašku a jel to opatrně na Malone 1500. A až to něco nasype do kasičky, kupoval bych postupně aktivní suby.

Re: Sháním 12" satelit

Super díky. Přesně o to mi šlo. Tyhle vesnický/městský akce právě vyžadují silnější zvuk a teď jsem měl štěstí na ochotu pana zvukaře, ale zase jsem musel končit dřív, protože už chtěl jít domů. A z toho co mám bych to neuhrál. Šlo mě o to na co šetřit abych pak nekoupil něco co mě bude na houby. Díky za pomoc.

Příspěvky [101 až 116 z 116]

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sháním 12" satelit

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£