Téma: Posuzování zesilovačů

Mozna uz to tady někde je..

https://milbert.com/Files/articles/DanCheever.pdf

Web

Re: Posuzování zesilovačů

Nejlepším zařízením na posuzování zesilovačů jsou jednoznačně lidské uši. Grafy sice hezky vypadaj a jsou to dobří pomocníci, ale uši jsou tím, kdo vynese konečný verdikt, přes toto nejede vlak --- přehrávaná muzika se prostě musí líbit. smile

Re: Posuzování zesilovačů

To ze se libi neznamena, ze je reprodukovana verne. A o to prece u hi-fi jde. Pokud zesilovac zkresluje tim spravnym zpusobem muze pridavat na "libivosti" az to pekne nebude, ale co ma potom spolecneho s vernou reprodukci?

(upravil dawsoo 23. 2. 2023 11:28)

Re: Posuzování zesilovačů

Já na to mám reálně jinej pohled neb už jsem z kolotoče vystoupil a díky tomu mohu pohlédnout realitě do očí:
Celý fenomén tzv Hi-Fi byla na počátku určo dobrá idea co hnala pokrok dopředu,ale bohužel z principu od počátku asi trochu utopie ... protože  věrnost čemu?

Živý hudbě asi těžko (to max nějaký direct dvoumikrofonový nahrávky,kterých je naprostej nicotnej zlomek) ,klasickej záznam po stopách plus následnej mastering s korekcema a DSP při postprodukci  udělají ty nejhorší a největší změny oproti originál živý produkci. Proti tomu je nějaký THD či jiné věci jen malá nevinná sranda. Je to o tom jaký je mistr zvuku člověk na svém místě (intuice,talent,cit,zkušenosti) a nebo naopak prase a že jich těch blbých mladých bez lásky a respektu k oboru je bohužel čím dál více, protože požadavek debilní generace je aby to hrálo na patlafonech,což má s hifi společnýho opravdu pramálo. Proč se vrací asi vintage a pod? Je to jen důsledek úpadku oboru.

Staří mistři co měli cit a zdaleka ne tak vyspělou techniku dokázali udělat daleko lepší záznamy než současná debilizovaná hluchá generace poslouchající a ničící si sluch a vkus přes telefony na sračkoidní špunty do uší.  Takže se můžeme bavit tak maximálně o věrnosti zvuku mixu co jde do výroby,což ve většině případů je o zmrzačeném cosi s komprimovanou dynamikou a ořezy v tvrdé limitaci. Takže já dnes tzv Hi-Fi co s ideou Hifi má společnýho opravdu málo vidím spíše tak jak je vnímán výsledek celého řetězce koncovým posluchačem,což u různých lidí vede logicky k různým výsledkům.

Měření (známé a realizovatelné metody) je moc pěkná věc, ale je to pouze jedna z podstatných podmínek,ale  nikoliv vše. Jsou stroje co dobře měří a hrajou nic moc ,ale neznám žádnej co by hrál perfektně a zároveň mizerně měřil (maximálně mohl hrát pro kohosi příjemně a nebo podle vkusu a představ určité skupiny hifisrtů ale nikoliv dobře). Takže v tomhle je to asi jasná věc,že určitě má smysl se pachtit za lepšími parametry,ale tím práce dobrého konstruktéra rozhodně nekončí big_smile

Není co dodávat...

(upravil rvx73 23. 2. 2023 11:03)

Re: Posuzování zesilovačů

hnutí HiFi (mohu-li to tak nazvat) mělo svůj počátek v době, kdy zesilovače běžně při max. výkonu zkreslovaly 10 a více %. Jak už to tak bývá, časem se kyvadlo vychýlilo na druhou stranu, takže někteří hifisté dnes honí každou tisícinku %, kde dávám za pravdu Hordekovi, to slyší málo kdo (viz nejrůznější slepé testy). Takže za mě - nic se nemá přehánět wink

Re: Posuzování zesilovačů

Celé hi-fi je fikce a reklamní slogan 60-70 let XX století, kdo jednou
slyšel živou kapelu ať už rock či jazz a folk...ten potvrdí že papundeklový
reprák je bledou kopii, mizernou náhradou alive snímku.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Posuzování zesilovačů

Já defakto taky podporuju ve výsledku spíše názor Hordeka,protože je to honění za chimérou dokonalosti která neexistuje. Cílem je spokojenost a pozitivní emoce při poslechu,tak to funguje pro drtivou většinu lidí,jen se pořád jako jinde musí zařazovat do stáda a vymezovat se,přitom celé je to jen o tom, najít si to svoje co nejméně sere a nejvíc baví poslouchat dlouhodobě bez nervozity a únavy. Kdo tohle pochopí a najde (obojí je běh na delší trať) ten vyhrál a má vyřešeno. Těch pár % zlatoušců halt musí klopit buď těžký peníze a nebo si to (když jsou schopní) mohou zrealizovat a udělat sami dle vlastních představ.

Není co dodávat...

Re: Posuzování zesilovačů

Na inom fóre robili test - porovnanie viacerých zosilňovačov priamym prepínaním (po zarovnaní úrovní) a výsledkom bolo, že ak konkrétny kus nie je nejaký průser - hrajú v podstate rovnako.
Mám obdobnú skúsenosť s vlastnými dvoma siličmi - úplne odlišné veci, "vežička" no so solídnym koncom a AKAI - aj pri skokovom prepnutí medzi nimi v reči ľudského hlasu rozoznám len veľmi nepatrný rozdiel v zafarbení.
Na okraj - kedysi dávno keď som si nahrával moje LP platne do kompu som zistil, že najviac vnímam rozdiel vo zvuku na jedných z najlacnejších slúchadiel. Podľa mňa (no môžem sa mýliť) je v "hovorovom rozsahu frekvencií" sluch najcitlivejší na verné/nesprávne podanie.

(upravil Benazi 23. 2. 2023 15:30)

Re: Posuzování zesilovačů

Na 1 watt to jede stejně,ale jak krmíš dvanáctipalec,na plný knedlík, tam to poznáš co máš doma.

Re: Posuzování zesilovačů

12" jsem doma mel a pri vestich hlasitostech dojde leda k saturaci mistnosti hlukem. Pokud clovek nema alespon 60m2

Dawsoo: vernost tomu co leze z hudebni konzervy. Jak verne je konzerva nahrana je vec druha. Ale zes by jako zkrasdlovadlo fungovat nemel. : ))

Re: Posuzování zesilovačů

Benazi: 2 zesilovače o rozdílném max. výkonu můžeš "spravedlivě" porovnávat jen za předpokladu, že pojedou na stejném výkonu, přičemž ten slabší nebude v limitaci. Ale proč ti připomínám něco, co jistě víš?

Re: Posuzování zesilovačů

jinak by to ani nešlo.

Re: Posuzování zesilovačů

Také jsme zapoměli, že daleko více než na samotných siličích záleží na reproduktorových soustavách. Jejich "interakce" se zesilovači co je budí dělá hodně a hodně dělá i poslechová místnost. Hovořit o věrnosti reprodukce s ohledem na "běžné" domácí poslechové podmínky je volovina --- to už budu  k "věrnosti" blíž při poslechu přes sluchátka, i když i tady jsou velká "ale". Prostě, musíme se spokojit s tím, že jediné čeho můžeme při poslechu dosáhnout je spokojenost, pohoda, relaxace a uvolnění od vnějšího světa plného stresů a starostí a je úplně jedno, jestli nám to zprostředkuje zařízení za miliony, nebo bastl za pár kaček. smile

Re: Posuzování zesilovačů

Amen

(upravil therion 24. 2. 2023 7:52)

Re: Posuzování zesilovačů

Hordek: Dokonale to jiste nikdy nebude , ale da se tomu jit naproti. Dobre postaveny zes se koplexni zatezi nenecha rozhodit.
Navic kdyz si clovek necha emocni stranku pro muziku samotnou a reprodukci necha na fyzice bez "ezohifi" obalu : )))

(upravil dawsoo 24. 2. 2023 9:20)

Re: Posuzování zesilovačů

Záleží uplně na všem v řetězci,nicméně nejvíce je důležitý faktor vyváženosti,k čemu drahý bedny zes když je hnojnej zdroj signálu a naopak že? Výsledek je vždy dán nejslabším článkem.

Nicméně jsme v sekci posuzování kvality NF zesilovače pro poslech,
Takže za mě je akceptovatelné uplné minimum toto:
1. Stabilita do komplexní zátěže a odběhu z limitace
2. Odolnost proti RF rušení na vstupu i výstupu a kvalitně řešené napájení s nízkým průnikem bordelu ze sítě
3. Dostatečná rychlost přeběhu = žádné TIM v prac pásmu
4. Nízké THD hluboko pod 0,01% v celém ak pásmu s převahou a tolerancí max 2. a 3. harm
5. Nízké IMD hluboko pod 0,01% v celém ak pásmu
6. Šum dnes již většinou není problém,pokud není konstruktér uplnej blb

Co je mi uplně fuk a jedno:
1.Značka,obdiv a renomé v hifi kruzích
2. spotřeba el energie a účinnost-green píčoviny mě opravdu nezajímaj,

Co mi vadí:
1. Různý samoúčelný zpraseniny typu jednočinný áčka s parametry nahovno,které neprofitují ve výsledku žádnými parametry z takové topologie
2. Obecně věci co v průběhu času mění své parametry (flaškový retro pokusy a hybridní řešení)
3. Spínáky až na vyjímky, zatím pro mě neakceptovatelné = jsou zdrojem rušení do okolí a zasviní svým bordelem i ostatní zařízení
4. Moderna za každou cenu,nevyzrálý technologie cpát někam kam ještě nedozrály

Není co dodávat...

Re: Posuzování zesilovačů

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ … edit#gid=0

Re: Posuzování zesilovačů

"zpraseniny typu jednočinný áčka s parametry nahovno,které neprofitují ve výsledku žádnými parametry z takové topologie"

Chci si opět ubastlit zes. z Radiového konstruktéra 1969 č.3 Nf zesilovač třídy A. Hrálo to úžasně!
V porovnání s tím, co jsem měl před 30. lety možnost slyšet.
Čekám, že to bude jako když se podívám dnes, na úžasný film z té doby. Co jsem viděl jako kluk.
Měl jsem si nechat tu starou vzpomínku!

(upravil tatko Tom 24. 2. 2023 17:15)

Re: Posuzování zesilovačů

therion - podnetne, hlavne pri porovnani ceny niektorych...

(upravil tubamusic 24. 2. 2023 18:01)

Re: Posuzování zesilovačů

To co psal dawsoo o hudebním masteringu podepisuji. Sám jsem dělal ve studiu jako zaměstnanec i jsem dělal několika kapelám album ve svém provizorním "studiu". To co dnes "hifisti" v nahrávkách slyší, je jen takové, jak to chce ten, kdo nahrávku dělal.
Já třeba posuzuju zesilovač podle toho, jak mi přehraje velký symfonický orchestr v pasážích, kdy hrají opravdu všichni. Znám zvuk téměř všech nástrojů naživo, protože jsem v symfoňáku jako hráč seděl. Ze studiové praxe zas vím, jak který nástroj nebo skupinu nástrojů lze zaznamenat a jak se to pak tváří na nahrávce.
Dobrý zesilovač nesmí zvuk "mazat". Nesmí se skupiny nástrojů slévat a v rychlých forte pasážích, kdy hraje celý symfoňák, musí být zvuk průzračný tak, že když se zaměřím na jeden konkrétní nástroj z několika desítek hrajících, musím ho v tom slyšet. Například jsem nikdy neslyšel digitální zesilovač, který by tohle uměl zahrát. Oproti tomu třeba DPA444 co jsem dělal tohle uměla s přehledem. Třeba nějaké to jazzové trio např. klavír, bicí, basa přehraje snad vše a na tom se toho moc nepozná, protože každý nástroj má ve zvukovém balíčku tolik místa, že to prostě hraje samo. Proto je to taky nejčastější žánr při předváděcích akcích audiotechniky. Oproti tomu třeba dobře nahraná Novosvětská je pro průměrný aparát masakr.
Nedokopal jsem se k měření THD a různých zkreslení a kdo ví co ještě na zesilovačích. Myslím si, že to prostě slyším, jestli to hraje, nebo je tam něco špatně. Honbou za dobrým měřením se stalo to, že dnes v podstatě všechny kvalitně provedené DIY zesilovače (myslím tím hlavně tranzistoráky v AB třídě), hrajou velmi podobně. Úplně zmizel osobitý zvuk každého z návrhů a je to asi trochu škoda. Zas ale parametry to má měřitelně špičkové oproti tomu, co tu bývalo, když Hi-fi bylo ve své největší slávě.

Web