(upravil mechanik 17. 2. 2023 20:05)

Re: Fotografování, fotoaparáty

stiglitz, ešte môžeš napísať nejaku konštruktívnu kritiku na toto:

https://postimg.cc/gallery/crxR0NG

Je to dva roky staré, fotené mobilom. Krajšie prostredie aj krajšie počasie. Ak sa ti to zdá tiež nejako obzvlášť zlé tak ukáž nejake tvoje fotky smile Rád sa pozriem ako sa krajina má fotiť.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Mechaniku bez urážek na těch fotkách není nic zajímavého, pěkná krajina, pěkné počasí,ale to nestačí...pokud se budeš dál focení věnovat, máš šanci zjistit o čem to je...

(upravil mechanik 17. 2. 2023 20:42)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ok, takže tie krajiny sú nezáživné. To beriem a krajinami sa asi ani extra zaoberať nebudem. Čo tá architekura a koncerty? Tam to nejaku "atmosféru" má? S hlbkou ostrosti som tam pracovať nemohol bolo to mobilom.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Tak to není,krajiny jsou záživné... přečti si znova co ti psal pzwak v tom prvním "hodnotícím" příspěvku...co se koncertů týče platí úplně to samé jako u té krajiny.Ja fotím koncerty desítky let a můžu říct, že zachytit něco zajímavýho (ne jen prvoplánově efektniho) je kumšt...a trnitá cesta...

(upravil mechanik 17. 2. 2023 21:17)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Myslím krajiny tak ako som ich vyfotil ja že sú nezáživné.

Ukážte mi záživné fotky krajín a koncertov smile Rád sa pozriem.

(upravil stiglitz 29. 4. 2023 10:27)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Já jsem nebyl schopen vytvořit album na Zoneramě, třeba, tak vám sem dám - odkopu se - odkaz na svůj fb. Nerad, ale dám. Je tam ale kde co.
Odkaz mažu - 29.4.23. Nedobrá zkušennost. Omlouvám se.

(upravil mechanik 17. 2. 2023 21:39)

Re: Fotografování, fotoaparáty

stiglitz, fotky HiFi vyzerajú obyčajne. Ani postavy ma extra nebavia. Inak vážne krásne fotky. V exterieroch vážne maximálne pracuješ so svetlom aj hlbkou ostrosti a každá (alebo takmer každá) z tých fotiek má svoje čaro. Tiež tipujem že bez statívu a teleobjektívu ani nevyrážaš fotiť smile Dík za odkaz.

Že ta v práci nenechali urobiť tie produktové fotky, to sú vážne idioti a urobili chybu.

Ale trochu si odporuješ pretože tie najkrajšie fotky čo máš sú práve bez techniky nerealizovatelné. V zlých svetelných podmienkach nemáš šum takže fotíš zo stativu. Dalej máš extrémne malú hlbku ostroti a to sú pekne drahé objektívy. Tiež tipujem že je často použitý aj teleobjektív alebo aspoň 50mm...

(upravil stiglitz 17. 2. 2023 21:44)

Re: Fotografování, fotoaparáty

mechanik, děkuji moc. A ještě něco, nenechej se odradit. Porovnávej svoje fotky s těmi, které jsou top, najdeš jich na netu hodně. Krajina, to je experiment! Hifi jsem tam dal, protože jsem si ten magnetofon objednal, a proto, aby mi to okomentovali kamarádi, docela dlouho jsem ho nemohl sehnat za přijatelný peníz. Já ho potom zase shodím, nebude tam.
Teleobjektiv mám rád, vytváří zádumčivou atmosféru, a dovolí oddělit podstatné věci v záběru od nedůležitých.
Nemám drahou techniku. Mám víc jak desetiletou zrcadlovku Alpha A300, a ultrazoom Lumix FZ300. To přeci není nijak drahá technika, neblázni.

(upravil mechanik 17. 2. 2023 21:44)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Je fakt že som tú krajinu fotil štýlom ako cez smartphone. Jediný rozdiel bolo APS-C s 10mm objektívom. Kebyže sa chcem priblížiť tebe tak to chce 35mm objektív a viac, stativ a zamerať sa na estetické detaily. Každopádne dík za ukážku. Takáto kvalita vyžaduje iný prístup. Ja mám tú zrkadlovku od polovice novembra a kupoval som ju primárne pre HiFi. Ktoré som ukázal na začiatku a ktorým sa rozbehla táto téma. Len to antonio asi nechal v pôvodnej téme.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Tak to sem postni znovu. Hele, já zase neumím měřit, a nikdy bych nedokázal to co Ty v elektronice vůbec. Respekt!

(upravil mechanik 17. 2. 2023 21:54)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ok, tak pôvodné fotky boli toto:

https://i.postimg.cc/fTYK8jyM/IMG-1120.jpg

https://i.postimg.cc/Z5BfzBTq/IMG-0594comp60.jpg

https://i.postimg.cc/xdLtqwND/IMG-0698comp60.jpg

https://i.postimg.cc/FF2nj1B3/IMG-0582.jpg

https://i.postimg.cc/C11B9DgP/IMG-0614comp60.jpg


ako to vidíš z tvojho pohladu, ujde to? smile S fotením HiFi mám najviac skúseností...

Ešte sa chystám na bedne. Kde chcem pekné aj okolie, teda interier, Okná a lesklú kamennú podlahu. Tam by som skúsil stativ a pohrať sa s malou hlbkou ostrosti a detailami... Proste aby to bolo fakt na úrovni. Čo tá krajina (moja) skutočne v porovnaní s tým čo robíš ty nie je. Na ten koncert a architekturu som mal zase iba smartphone. Tento rok skúsim urobiť niečo lepšie cez leto...

(upravil stiglitz 17. 2. 2023 21:54)

Re: Fotografování, fotoaparáty

No, hele. Víc bych zaclonil. Tím dostaneš ostrost ideálně po celém přístroji. Odnes ho někam jinam. Vytvoř zátiší. Dotáhni ho do staré stodoly, garáže, haly, fabriky, nevím. Nasviť bodově pouze zesilovač. Třeba s asistentem. Změř světlo, exponuj na světla. Pozadí úplně odděl, máš zrcadlovku, všechno vidíš v hledáčku.
Takto máš vzadu hromadu věcí, které ruší.
Poslední  dvě fotografie - nikdo bez podrobného návodu neví, co je na obrázku, mysli i na to. Můžou se na to dívat i osoby nezasvěcené, a vysvětlovat by se fotografie neměla, obraz musí mluvit za sebe sám.

(upravil mechanik 17. 2. 2023 22:06)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Dík za dobré tipy.

Inak mne tá malá hlbka ostrosti nevadila. Má to svoje čaro pri velkej to chce väčšie ISO a výsledkom je už značný šum. Čo mi bežne nevadí ale v prípade toho pieskovaného hliníku to vyzerá ako keby bol flakatý... Opäť mám len APS-C a pri ISO nad 1000 už stúpa šum. Pri 6400, 3200, 1600 je značný... Fotil som pri ISO 400. Tiež ma tu dhaman upozornil že pri clone nad f8 už klesá ostrosť. Každopadne som použil len f/2,8 ale zámerne...

Inak mňa by asi bavilo fotiť veci z ktorých nie je jasné čo na fotke je big_smile

(upravil stiglitz 17. 2. 2023 22:14)

Re: Fotografování, fotoaparáty

No, to se nedá takto paušalizovat, že nad F8 už klesá ostrost, ne. Každý objektiv má své "zlaté oko", to jest clona, kdy kreslí nejlépe. A pozor - je tady ještě jiná věc, totiž kresba při různých ohniscích. Míval jsem třeba Scheider&Kreuznach na Praktice BC1, ten kreslil do padesáti milimetrů jako břitva, a pak to pomalu šlo do kopru, na 70mm už se to skoro nedalo, chtělo to clonit, no.
A proč fotíš na ISO1000? Vezmi si stativ, i bazarový. Však nikam nepospícháš! Fotíš statický předmět! Dej ISO100, a čas klidně 1, 2, 3 vteřiny! Hraj si s tím, jak píšeš.

(upravil mechanik 17. 2. 2023 22:26)

Re: Fotografování, fotoaparáty

No stativ som ešte nekúpil big_smile Musím to napraviť...

Inak som si ešte lepšie pozrel tie tvoje fotky. Velmi pekné sú oblaky a prekvapuje ma že ja by som sa ich snažil vyfotiť nejako celé. Pri tebe sú to len výseky ale napriek tomu to vyzerá výborne. Inak aj tie "urbexové"/opustené priestory sa mi velmi páčia. Takých fotiek je na FB škoda. Tiež to asi značne stráca rozlíšenie. Tvoje fotky by si zaslúžili nejake dôstojnejšie miesto. Na tom webe kde nahrávam ja sa dá zaregistrovať a vytvárať priečinky a fotky kedykolvek mazať aj pridávať. Mohol by si niečo také zvlážiť smile

(upravil stiglitz 17. 2. 2023 22:36)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Nemusíš fotit celek.
Hodně lidí to dělá. Ale já si v krajině vyberu detail, a potom ho nějak ztvárním. Když by jsi se někdy vydal na nějaký Workshop, uvidíš, že všichni fotili totéž. Nebo skoro totéž. Hledej tam, kde nikdo nehledá. Detail, odlesk, něčím fotku orámuj, to se těžko popisuje, ale najdi si i nějaké weby.
A dívej se kolem sebe.
Podívej se do hledáčku. Nebo na panel.
To je nepopsaný list papíru, ta matnice fotoaparátu, nebo ten hledáček. Představ si že maluješ. Co tam dáš, a co ne? A proč?
Hele, já si v krajině i uklízím. Odhodím pet láhev, vyházím větve, které mi narušují linie. Vyházím všechno co tam nechci. To opravdu funguje, i tyto detaily dělají fotku. Vážně.
Zeptej se sám sebe; pověsil bych si to do obýváku? Proč ano/ne? A pak zmáčkni spoušť.
Ty "výseky", zkus to. Vytvoříš novou krajinu, anonymní krajinu, a o to jde! Můžeš dělat abstrakci... Detail, detail, jdi blíž, pořiď si tele.

(upravil mechanik 17. 2. 2023 22:48)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ďakujem za rady a hlavne tie ukážky prác im dávajú "váhu" smile Určite to skúsim/pokúsim sa, v budúcnosti využiť.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Hele, já myslím, že jsou tu vlčáci, kteří Ti poradí o dost líp! Fakt!

Re: Fotografování, fotoaparáty

Mechaniku myslím že stiglitz ti radí dobře. Já bych jen doplnil dvě věcí Neboj se clonit, klesá sice ostrost ale není to až takový problém. Větší múže být s laciným stativem který se třese. Pomáhá na něho něco zavěsit a drátěná nebo bezdrátová spoušť. Pokud se dá zvednout zrcátko tak taky. Druhá věc je že za peníze za levný fullframe můžeš mít velmi dobrou APSC zrcadlovku s lepším výstupem a nižším šumem.

Re: Fotografování, fotoaparáty

chemik, jo, moje řeč. A ještě drobnost - když je foťák na stativu, vypínej stabilizátor. Nějak mi to přijde lepší. Ale možná je to placebo.