Re: Fotografování, fotoaparáty

mechanik - ano, je to jak píše Digiting, širokoúhlý záběr a panorama klidně svisle i vodorvně spojené třeba z 15 snímků (5x3) jsou naprosto rozdílné záběry. Problém u širkoúhlých objektivů jsou deformace svislic, linií a deformace úhlu záběru - věci v popředí jsou větší než ve skutečnosti, v pozadí menší než ve skutečnosti. To celkově dává úplně jiný obraz než panorama poskládáné ohniskem odpovídajícím lidskému oku (cca 40-50mm pro FF). Já naopak miluji širokoúhlé záběry (jsem především krajinkář), moje nejmilejší sklo je Pentax 20/2,8. Proto jsem si začal hrát s pinholí, která umožňuje velmi široké úhly (kolem 120° není vůbec problém, mám kameru na svitek s úhlem kolem 150°) a přitom nedeformuje perspektivu a linie. Cenou za to je neexistence hledáčku a expozice v jednotkách až desítkách vteřin smile

Web

(upravil mechanik 13. 2. 2023 13:27)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Mne sa zábery z teleobjektívou až tak nepáčia. Práve z dôvodu že je všetko ploché  a chýba tomu trojrozmernosť. Ale je to o vkuse. Každopadne mne sa fotky zo širokouhlého objektívu páčia. To už je asi o predstave fotografa o výsledku.

Širokouhlý sa mi špeciálne páči na budovy ktoré ide fotiť aj z menšej vzdialenosti celé a pekne vystupujú do priestoru.

Je super mať viac objektívov a hrať sa s perspektívou.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Pro panorama je obzvlaste vhodny sirokac rybi oko...fotky lze pak pouzit jako dukaz,ze je Zeme kulata...:-)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Budovy fotím raději z větší vzdálenosti a delším objektivem.
"Hloubky obrazu" (to není totéž jako hloubka ostrosti) lze docílit nejen clonou a ohniskovou vzdáleností.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Tu je pár fotiek z CANON 10-18mm. Svoje čaro to má   https://explorecams.com/photos/lens/can … 5-6-is-stm

(upravil pzwak 13. 2. 2023 14:02)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Digiting, ano, souhlasím. Opět to souvisí s kompozicí, ale tentokrát s kompozicí popředí, motivu, pozadí. Ovšem i tady k prostoru pomůže hloubka ostrosti, vhodně zvolená.

kudlibabka, k tomu není potřeba ani rybí oko, už širokoúhlá skla bez kompenzace soudkovitosti dokazují kulatost země smile Jinak u ultraširokáču hrozí ještě jedno nebezpečí, a to je, aby si fotograf nevyfotil omylem i svoje nohy smile Pak je tady ještě lepší nástroj - Ricoh Theta - ten ovšem nedokazuje kulatost země, ale dutost země smile

mechanik - ten Canon EF-S 10-18mm F4.5–5.6 je ovšem na APS-C, takže ve skutečnosti 15-24mm, takže zase tak ultra široký není. Ale fotky dělá hezké, i za poměrně lidovou cenu.

Web

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ja mam sirokouhly zoom 17-35/2,8 fullframe za pomerne nelidovou cenu...obrazky dela taky hezke,ale uz jsem ho dlouho nenasadil...:-(

Re: Fotografování, fotoaparáty

10-18mm ... mal som množstvo reálnych foto z mnohých objektívov. Pred pár rokmi som o ne prišiel vlastnou chybou. Už vtedy som si všimol, že ulraširoké objektívy snímajú priestor rôzne - niektoré s veľkým skreslením, iné nie.

Pre zaujímavosť Pentax 18-270 - celkom vydarený "rozpočtový" objektív, prekvapil ma v dobrom.

https://i.ibb.co/3r7SgpM/01.jpg
https://i.ibb.co/kK9gd1N/02.jpg

Re: Fotografování, fotoaparáty

tatko Tom, to priblíženie je teda poriadne. Ja mám maximum 55mm, toto je fakt o inom. Ale asi by som to bežne nevyužil.

(upravil stiglitz 13. 2. 2023 20:41)

Re: Fotografování, fotoaparáty

mechanik napsal:

K čomu na zrkadlovke skladať panoramu? Veď sa dá kúpiť širokouhlý objektív. Je to pekne v klasickom formáte bez akéhokolvek problému skladania snímkov.

No, on už to dost přesně popsal někdo přede mnou.
Já jsem si první panorama poskládal ze čtyř fotek mlýnické přehrady, na stativu byla Praktica MTL5, a Pentacon 1,8/50. Vzal jsem to tou padesátkou, jeden okraj snímku lícoval s dalším, vždycky jsem se zaměřil na nějaký bod na přehradě, cihlu, nevím.
Stativ byl rovně, přesto mi fotky vyšly jako schody, ale když jsem to poskládal, byla to paráda!
V žádném případě není program panorama, jako tohle.
Zkus si to, tak, jak popisuji.
Je to prostě jiný.
Vynikne to na zdi, když necháš ty čtyři, pět fotek udělat na plátno, dejme tomu, a na zdi je poskládáš. Necháš mezi nimi mezery...
pzwak a Digiting to napsali naprosto přesně.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Panorámy parádne skladá Microsoft ICE - Interactive Composite Editor. Stačí to nabúchať z ruky aby bolo prekrytie - nevadí ani chybné pootočenie - on si poradí.
Mám starý foťák s objektívom 16-45. Na širokom ohnisku je viac aberácií a skreslenia, teda som tiež robil panorámy (a kľudne 4-6x3-4) na 45 mm.
Tým dlhým ohniskom (do 270) idú spraviť niektoré zaujímavé snímky aj zblízka - kvety, hmyz.

Nejaké hoci aj nedokončené ukážky skladaných z mojich starých pokusov:

https://i.ibb.co/6t1M33m/IMGP5738-stitch-1.jpg
https://i.ibb.co/RcLSk3m/IMGP6454-stitch-1.jpg
https://i.ibb.co/LnmcwF7/IMGP6478-stitch-1.jpg
https://i.ibb.co/yBRD09R/IMGP7944-stitch-1.jpg

(upravil mechanik 13. 2. 2023 21:49)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Sakra, chcel by som už nejaky full frame... Láka ma práve že sa nemusia všetky objektívy prepočítavať x1,6 a je berie väčší uhol... Okrem iných výhod samozrejme... Išiel by som asi do pomerne lacného CANON EOS 6d mark II. Tiež to bude chcieť dokúpiť niečo s väčším ohniskom než môj pevný 24mm. Išiel by som do 35mm a výhodou je aj nižšie clonové číslo pri rozmnej cene...

Inak ako ste tu písali o naklonenom horizonte. Taký prasáci by radšej asi nemali fotiť big_smile

tatko Tom, ten strom je super! Možno by sa mi to páčilo ešte kúsok viac z dialky (alebo menšie ohnisko objetívu) že by bolo vidieť viac z koruny stromu ale aj tak je to super. Tá cesta pôsobí na fotke akosi neprirodzene a tie ostatné sa mi tiež celkom páčia.

Škoda mohli sme o fotení založiť samostatnú tému... Ale už je kus pozde asi.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Pokud EOS 6D, tak L-kové objektivy, optickou stabilizaci. Raději méně objektivů, ale kvalitnějších.

Re: Fotografování, fotoaparáty

No osobně bych šel spíše do NIKON Z5. Je to taky full frame ale má stabilizovaný čip. Měly by tedy být levnější objektivy, je modernější a lepší obrazová kvalita. U té 6 v recenzích píšou o slabší kvalitě na úrovni -10 let. Iso taky žádná sláva. Pokud chceš dokupovat objektivy tak to zvaž.

(upravil mechanik 13. 2. 2023 23:03)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ku značke CANON mám už akýsi vztah a rád by som jej zostal verný. Tiež už mám 3 objektívy aj keď nejde o nejaku high end radu. Inak optickú stabilizáciu by 6d mark II mal mať: "integrovaný 5-osový digitálny stabilizátor" .Pri tom ISO by ma skôr zaujímal reaálny šum. 40 000 sa mi nezdá ako malá hodnota.

Inak super že na audiowebe tolko ľudí fotí smile a aká je to pekná téma bez sporov. Na rozdiel od polity a konšpirácií...

Čo som to tak sledoval CANON verzus NIKKON názory sú rôzne. Niekto mi tvrdil že CANON snímače majú krajšie farby. Jeden NIKKONista zase že by dnes radšej išiel do CANONu. Jeden skúsený fotograf mi zase doporučoval CANON kvôli objektívom ale už neviem z akých dôvodov to bolo konkretne.

Keď už píšem o objektívoch, tie objektívy SIGMA sú dobré? Alebo máte nejake skúsenosti?

(upravil tatko Tom 13. 2. 2023 23:12)

Re: Fotografování, fotoaparáty

mechanik - ten CANON EOS 6d mark II vyzerá dobre. Treba však pozrieť, čo mu vytýkajú v recenziách - malý dynamický rozsah, farebný šum v tieňoch smile

(upravil mechanik 13. 2. 2023 23:21)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Pozriem až to bude aktuálne. Zatial som len mapoval trh a on je tiež za dobrú cenu. Každopádne aj ak ho kúpim tak časom nevylučujem upgrade zase vyššie. Len proste dať z "fleku" 2000e sa mi zdá príliš... a lepšie než môj EOS 2000D to bude rozhodne smile Beriem to fotenie ako končíek ktorému sa chdem venovať dlhodobo a techniku budem postupne upgradovať smile Tak ako DIY HiFi no... Chcem by som mať už konečne nejaky lacný koníček big_smile

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ženská loni "digitalizovala" svoji fotovýbavu, a mám ten dojem, že to bylo skoro za 100kKč, a to chtěla ještě nějaký objektivy, co zrovna nebyly ke koupení. Má zrcadlovku canon, ale typ nevím, co vím, že když otočním volič na auto, a najdu spoušť tak to dokážu použít i já, a asi lepší než fotky z mobilu. Zajímavý je pořídit redukci z bajonetu na M40x1 a otestovat starý ruský skla, leckerý malujou líp než moderní kusy, ale nejsou systémový, tj clona a ostření manuálně na objektivu...
Co mě dost dostalo, tak je SW  https://rawtherapee.com/ to dokáže z fotky dostat snad i to, co tam není smile

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ještě stojí za úvahu Sony se svým EVF full frame, osobně se v nabídce moc neorientuji, ale má ho zeť a fotí s tím svatby, děti a podobně. Výsledky má skvělé, Sony má navíc výhodu, že jde přes redukce používat objektivy různých bajonetů a díky EVF ostří s téměř nulovým odpadem, ostření má navíc hodně vychytané, třeba na oko, udrží ho v rovině ostrosti i při pohybu a stíhá doostřovat i psy a děti smile EVF nakonec začíná docela u full framě převažovat a SONY pomalu válcuje i Canon / Nikon. Kdybych neměl Pentaxy s objektivy a hledal bych, šel bych asi do Sony. U mých Pentaxů mě štve ostření na matnici, která nemá v základu klín, takže se mi ostří manuálně docela blbě a AF u pohybujících se objektů má docela odpad. Ale to je snad jediné, co mi vadí smile U produktovky přepínám na Live view a tam se ostří velmi dobře.

Rawtherapee je docela silný nástroj, ale přiznám se, že pro běžné focení má K1 natolik slušný postproces, že fotím do jpg, raw si nechávám jen na světelně složité scény, pokud to nejde jinak.

Web

Re: Fotografování, fotoaparáty

Súhlas s obomi - Sony robí vynikajúce foťáky, môj Pentax nie je zďaleka lepší, vybral som si ho z iných príčin.
Rawtherapee používam roky no tiež prevažne fotím priamo do JPEG. Celkovo nefotíme veľa a viacmenej iba pre radosť a v lete aj pre priateľov, z ktorými máme roky spoločné voľnočasové aktivity.