Re: Fotografování, fotoaparáty

Čím viac podrobností, detailov.
Tento priklad je ilustracny aby vyniklo, co vsetko bezne chyba, zanikne.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Člověk obecně daleko líp vnímá ztrátu kresby ve stínech, než ve světlech.
mě se líbí víc první, neupravenýá fotka. Je pravdivější. les za slunečného počasí je plný kontrastů. Nebo ne?
Jako v audiu je ucho nejcitlivější ve středních pásmech.
Vyrovnaná frekvenční charakteristika Ti řekne jenom kde to bude hrát.
Už ale ne jak.

(upravil tatko Tom 11. 2. 2023 13:35)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Mne práve druhá a viem, že je to menšinový názor. Podobne v audiu - vyrovnané stredy no aj možnosť preniesť a počuť čím nižššie nezmrvené spodky. S výškami už to mám vzhľadom k veku ťažšie.
Výborné je, že si môže každý vybrať smile

Re: Fotografování, fotoaparáty

Lidské oko má veliký dynamický rozsah. Už někdo z vás měl v přímo pozorovaném obrazu přepaly ? Pokud nekoukáš do sluníčka. "Přepaly" v černé být mohou (tunel v osvětlené krajině), ale ve světlech (kromě odlesků nebo světelných zdrojů) by být neměly. A na to je dobrý ten RAW.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ještě takhle.
Máme tu šestnáctiletého chlapce, který se na fb chlubil vánočním dárkem, DSLR od Canonu.
Dává snímky na fb, jsou s nakloněným horizintem, bezobsažné, pné hrubých kompozičních chyb, a s obrovským černým smítkem na snímači.
Když jsem mu napsal, odpověděl, že radit nepotřebuje, fotografovat umí. Každá jeho fotka má stopadesát lajků.
Moje tak čtyřicet.
Michal David prodává dvěsta tisíc alb, Michal Prokop dvacet tisíc. Michal David v žádném případě nedělá kvalitnější hudbu, než Framus 5.
Tím nechci říct, že dělám kvalitní tvorbu. Aby mi někdo něco nepodsouval.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Raw rozhodně má smysl pokud z fotografie chceš dostat co nejvíc. Je to vlastně přirozený obrázek tak jak ho snímač vidí a je v něm mnohem víc informací než v *. jpg má rozsah 8 EV raw běžně 11 - 12 které můžeš ale nemusíš využít. Fotím výhradně do rawu a naprostou většinu nechám jak jsou. Pokud se povedla upravím, převedu zmenším a pošlu. Ano pěkná fotka se dá udělat i mobilem jenom že ten je pomalý a dynamika se zrcadlu ani neblíží. Sám často fotím mobilem ale když se tím chci pochlubit nebo mi na záběru záleží zrcadlo je jasná volba i kvůli zoomu.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Elox: Aby nebyly na snímku přepaly, k tomu slouží HDR.

(upravil tatko Tom 11. 2. 2023 15:38)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Vysledne fotky z vacsiny HDR, co som videl su pre moje oci hnus.
Na ten nakloneny horizont som tiez haklivy, byva to casto jedina moja korekcia spolu s korekciou objektivu - aberacie, poduskove zkreslenie.

(upravil mechanik 11. 2. 2023 15:56)

Re: Fotografování, fotoaparáty

tatko Tom, nemyslím si že by HDR bol humus. Vezmi si že fotíš neosvetlený interier miestnosti cez deň a v zábere je okno a za ním je slnečno. HDR ti skombinuje dve fotky tak že vidíš prekreslený tmavý interier a zároveň prekreslené to čo je vonku. Bez neho by si buď nevidel interier alebo ak áno tak všetko za oknom by bolo biele.

Dnešné dobré zrkadlovky to vedia. Moja bohužial nie. Mobil áno.

Neviem v čom teda humus, roztahuje to škálu aby si videl viac. S tým že konce škály sú rovnaké, roztiahne to len stred... Nič nie je prežiarené ani žiadnym spôsobom vylepšené alebo neprirodzené. Viac vidíš, to je všetko.

Len v prípade že máš umelecký zámer ten exterier za oknom od interieru izolovať a nechať ho vyniknúť tak to HDR zmysel nemá.

stiglitz, mna zaujíma aj tá technická stránka. Aj z dôvodu že som technik. Ako je ten šum a mnohé iné technické možnosti a naopak limity toho fotáku... Nakoniec technická stránka aj tak len naplna umelecký zámer fotografa. Blbé je keď ho naplniť nevie.

Re: Fotografování, fotoaparáty

HDR - dobrý sluha - zlý pán. Takhle to je. Někdo se nechá unést, a výsledkem jsou omalovánky, na který se nedá dívat.
Nedávno na fb byl někdo, kdo fotí, a napsal, že kritiku vítá. Tak jsem mu kriticky zhodnotil fotku, a on se na mě osopil, že tomu nerozumím, a že on to takhle cítí. Zároveň hojně děkoval všem, kteří tu fotku vynášeli do nebes.

(upravil mechanik 11. 2. 2023 16:14)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Možno som niečo prehliadol pri fotení HDR mobilom. V čom vidíte problém? Pri mojom príklade tmavej miestnosti s oknom je to nutnosť. Bez toho bude interier čierny a neprekreslený ale budem vidieť čo je za oknom alebo naopak viditelný interier ale za oknom len bielo.

Humus je umelo zvýšene HDR už na hotovej fotke. To je vždy prežiarené a neprirodzené.

Minimálne myslím že sa dá povedať že je dobré to HDR mať. Krajiny by som s tým ale nefotil. Myslím že umeleckejšie to bude často bez HDR.

Ešte mám další príklad, kebyže fotíte žiarivú obrazovku TV spolu s tmavím interierom...

(upravil tatko Tom 11. 2. 2023 18:26)

Re: Fotografování, fotoaparáty

mechanik - HDR a HDR je rozdiel. stiglitz to presne napísal. Niektoré mobily (aj môj) vedia výborne skombinovať sériu snímok a výsledok je vcelku dobrý. Zrejme aj niektoré fotoaparáty no aj môj Pentax K-70 robí mizerné HDR.

Toto z mobilu až na odtieň a zrno v tme ujde a ukazuje možnosť výrazného zvýšenia dynamického rozsahu:

https://i.ibb.co/7Kd6V6L/sp-l-a.jpg

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ono jde dělat hdr i z jednoho snimku raw. Protože pořídit 3 snímky z ruky tak aby se daly dobře zkombinovat se nemusí podařit. U raw udělat pod a přeexpozici jde snadno. Ale souhlas že že tři snímků + a - 2ev a ze stativu se dá udělat lepší výsledek. Pokud ale jde jen o vytažení detailů že stínu a mírné potlačení světel tak raw bohatě stačí.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Súhlas. To slnko za oknom je však JPEG ako ho odfotí Gcam s nastavením HDR. Jeho HDR+ je 15 snímok smile

Re: Fotografování, fotoaparáty

Souhlas s chemikem. Je fakt, že jsem HDR nijak nepropadl a i když už K5 ho má docela slušné (K1 díky FF ještě lepší - větší rozsah se dá dostat i z RAW), tak jsem jich nafotil asi tak pět za posledních deset let smile Podobně to mám s panorama, i když jsou na to softy, jsem líný to spojovat smile Dnešní technika je tak daleko, že fotografa při focení už omezuje jen on sám.

Ke kompozici - pokud někdo nezvládá základy, nepomůže mu ani technika raketoplánu smile Překvapuje mě, jak jsem čím dál tím víc alergický na křivý horizont, v hotelech na dovolené musím narovnat i křivě visící obrázek na pokoji, jinak se tam necítím dobře smile O "srostlicích" (sloup nebo strom rostoucí z hlavy), řezech v kloubech, dotecích atp. nemluvě. Celá HO, tonalita, světlo-stín atp. jsou k ničemu, když se nepovede kompozice. Kdysi jsem fotil hodně, a to na kinofilm. Řezal a plnil jsem si kazety metráží Orwo NP7, na které se filmovaly týdenníky, byl to skvělý pružný film prakticky bez zrna. Zpočátku jsem míval jednu až dvě slušné fotky z filmu (podle mých měřítek) a fotil jsem na full frame ve smyslu - žádný ořez, na papír jde celé filmové políčko. To mě docela naučilo komponovat a dávat si na to pozor. Pak jsem si čal hrát s pinholí, kde opět celé políčko, ale není hledáček a formát je 6x9cm, takže z jednoho 120 filmu 8 fotek. Mívám tak 5-6 slušných a každý záběr promýšlím docela dlouho. Dnešní digitální svět umožňuje nafotit tisíce snímků za den, kdo se těmi opakujícími se záběry má pak ale prohrabovat a hledat perlu v hromadě hnoje smile Dobrému fotografovi stačí pár fotek, ale všechny jsou dokonalé. A o tom to je. A nemusí být dokonalé technicky, musí mít ale v sobě zachycenou sílu toho okamžiku.

Fuj, to jsem se rozkecal ... big_smile

ps. Produktovka se dá dělat i bez stanu, ale je to opruz a lesklé drobné předměty (leštěný kov, sklo, šperky) si bez stanu ani moc neumím představit.

Web

Re: Fotografování, fotoaparáty

pzwak:Petře,kdyz uz si zminil Orwo NP7 nafotil jsem jich stovky,vsechno technikou avalible light,vetsinou na koncertech...pri vyvolani v Pextralu se daly exponovat na 1600ASA...v kombinaci se svetelnymi skly se dalo fotit skoro ve tme...
Ja fotim uz vic nez 30 let Nikonama,libi se mi univerzalnost jejich skel,bajonet F funguje az na par vyjimek i s dnesnimi digitalnimi zrcadlovkami,nekdy nutno mirne mechanicky upravit...
Leicu M6,kterou jsem leta taky pouzival jsem pred nekolika lety prodal a koupil novy kotel na drevo....

Re: Fotografování, fotoaparáty

Pravda - okolo 5% snímok z Pentaxu vylúčim - spravidla potrasené alebo neostré. Prevažne fotíme v rámci našej voľnočasovej aktivity momentky často v zlých svetelných pomeroch a pristorovo zložitom prostredí, kde sa občas niektorý záber proste nepodarí.
Potvrdzujem aj potrebu určitej kompozície (mňa naučil kedysi displej kompaktu), orezy nerobím nie je prečo.
Pred rokmi priniesol švagor fotky z Canon EOS 350D DIGITAL, ktoré mali spoločnú črtu - na prevažnej väčšine človek nevedel, čo fotil... Ak aj, boli mnohé rozmazané, roztrasené.

Re: Fotografování, fotoaparáty

pzwak: Kdepak fuj, výstižně napsáno. 
Dokud jsem zaostřoval na klín, ve skříni namotával černobílé negativy do vývojnice a trávil noci ve fotokomoře s Magnifaxem či Opemusem, motivace trefit kompozici do políčka kino či svitkového filmu byla mimořádná a dva snímky ze sta snad za něco stály. Příchod AF zrcadlovky usnadnil fotografování s brýlemi. S procesem C41 pro černobílé Ilfordy či barevné Kodaky jsem začal trochu plýtvat, ale fotografováním pro někoho, tehdy pro divadlo, koncerty, jsem se zase trochu ukáznil. Ani příchod prvního digitálu, jemuž se na kartu vešlo cca 55 fotografií v TIFu, ještě nestačil uškodit fotografickému přemýšlení. Teprve s první FF zrcadlovkou, na jejíž kartu se dalo nastohovat stovky a tisíce RAW souborů, dovádět v krajinách s plus mínusy EV, panoramatizovat, HDR stitchovat, nedej bože narovnávat svislice, atd., začalo se pro mě kouzlo vytrácet. Fotografie se měnila v masový produkt. Něčím jí to prospívá a něčím (či někoho) zničuje. Když jsem pak na divadelním festivalu nezahlédl žádného fotografa se SLR a po place pobíhal ředitel s kompaktem, byl to pro mě začátek pozvolného konce. I fotografování pro známé a přátele jsem nakonec uťal. Shovívavě či přejícně ne/vnímám všechny ty kraviny typu sebefuí, lesy zdvižených mobilů a bizarnosti rozličných druhů. Vidím a promíjím si vlastní chyby na archivovaných záběrech.
A tak dnes s úctou k mohykánům fotografie, kteří za dobrým záběrem vláčeli mnoho kilogramů techniky, ovládali řemeslo a nepřestávali hledat, nepotřebovali magii či mlhu doprovodných slov, vyrazím jednou za čas, tu s digitálem, tu s klasikou, s jedním či žádným objektivem navíc, a vnímám ...

Re: Fotografování, fotoaparáty

K čomu na zrkadlovke skladať panoramu? Veď sa dá kúpiť širokouhlý objektív. Je to pekne v klasickom formáte bez akéhokolvek problému skladania snímkov.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Stačí vyzkoušet panorama pomocí teleobjektivu a odpověď bude nabíledni.