Re: Fotografování, fotoaparáty

Ahoj, mám zájem o položku č. 2. Je stále k dispozici?

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ta D700 je ještě k mání?

Re: Fotografování, fotoaparáty

pekny fotky zde:
https://magazin.aktualne.cz/foto/fascin … 47ab5f122/

(upravil mechanik 10. 10. 2023 4:34)

Re: Fotografování, fotoaparáty

https://i.postimg.cc/y8HmGMGy/IMG-6722-edit.jpg

https://i.postimg.cc/tg7C2cFJ/IMG-3485x-orez.jpg

https://i.postimg.cc/dVRHftN6/IMG-0849-edit3.jpg

https://i.postimg.cc/mgkHKTwM/IMG-2165-1.jpg

https://i.postimg.cc/Z5QdSX7Q/IMG-2272-1.jpg

https://i.postimg.cc/HxD8JXC4/IMG-2141-1.jpg

https://i.postimg.cc/zvgZHYzQ/IMG-2733.jpg

https://i.postimg.cc/xd6SWPp6/IMG-2432.jpg

https://i.postimg.cc/Fs18RLFB/IMG-3038.jpg

https://i.postimg.cc/yxRfmFJ1/IMG-3059-edit.jpg

https://i.postimg.cc/tTZDbhN3/IMG-2784.jpg

https://i.postimg.cc/bY4WZvGY/IMG-3260.jpg

Re: Fotografování, fotoaparáty

Zdar, mam technickou otazku.
Mam multizoom kompakt sony.
Dela mi problem baterie.

Postupem let mi pomalu zacala umirat baterie, vydrzela porat mene a mene.
Nakonec i po nabiti mi ten aparat napsal hlasku, infolithium only.

Koupil sem dve baterie jako set z ciny plus nabijecku.
Fotak mi pise to same.
Co je zajimave, kdyz tu baterii dam do jineho fotaku, tak ta stara, ani nenastartuje, nova funguje normalne.
..
Tak sem experimentoval a starou baterii otevrel, clanky vymenil/ dva clanky 18500/
Baterie v jinem fotaku funguje, nabiji a pracuje normalne.

V tom kompaktu fotak napise infolithium only.
Je to standardni choroba sony?
Typ fotaku napisu pozdeji.
Dik

(upravil stiglitz 10. 10. 2023 18:47)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Dvě fotografie tunelu nevím, nejsou špatný, ale ta třetí je dost dobrá, vytvořil jsi prostě novou realitu - máznutá světla. Ano, takto se to má dělat, je to abstrakce, a fotograf má právo na změnu reality. Tohle je cesta. Dívčí stín, ano, dobrá, dole kolem růžku by ale mělo být víc místa, nebo bych ho odříznul, aby se nedotýkal okraje fotky. I tohle jsou detaily, který ve výsledku dělají fotku. Snímek  - otevřené okno - no, já bych to opět od pojal jinak. Takhle to je dokument, zkusil bych to nafotit jako geometrický obrazec, tomuto druhu snímků focení z úhlů - nevím, podle mě nesvědčí. A je tam trochu tvrdé světlo. Snímek oloupané onítky se mi nelíbí. Hned pod ní je záběr na chodbu, je tam toho trochu moc, není tam ústřední motiv, něco, navíc ani jedna svislice není svislá, kácí se všechno. I když atmosféru to má. Další obrázek, trámoví na půdě. proč takto? Ty obličeje na trámech - měl to být hlavní motiv? Jestli ano, proč je nikdo bez návodu nevidí? Ale tady už jsou svislice, jak mají být.  Tak. A závěr - klubová atmosféra, první z dvojice snímků - ostré hlavy vpředu vlevo si člověk taky hned nevšimne, měla být blíž - o hodně blíž. Pak bych neostrému pozadí rozumněl, vážně. Druhá fotka je o dvě třídy výš, je věcná, má atmosféru, je tam nějaký hlavní motiv. Fakt dobrá. Fotku č.1 - to je nej, z této kolekce - opravdu a 6. si umím představit na zdi. V pěkným rámu, takhle už ano. Zapomněl jsem na měsíc - je to kýč, ale krásný, taky ho fotím, nejlepší je první čtvrť. Povrch je plastický, úplněk se dá taky, ale je takový plochý... Tak dobré světlo! A oproti minulým fotkám je znát posun!

wimshurst - mám dslr Sony a když jsem do gripu, umožňujícímu použít dvě baterie dal originální a neoriginální baterii najednou, fotoaparát se nezapnul, ale na panelu vyskočila hláška "Používejte výhradně články InfoLithium!" Když jsem tam dal obě nepůvodní, foťák pracoval normálně. A ještě jedna zajímavost; InfoLithium vydrželo pár let, neoriginální článek, koupený zároveň se zrcadlovkou drží dodnes, a to už bude deset let.

(upravil mechanik 10. 10. 2023 19:01)

Re: Fotografování, fotoaparáty

stiglitz, ďakujem velmi pekne za vyjadrenia ku všetkým fotkám. Rád som si to prečítal a porozmýšlam nad tým smile Tiež ďakujem, že v tom vidíš pokrok smile

Pri tej chodbe a tehlách sa mi páčila deformácia širokohulým objektívom 10mm na APS-C (x1.6) snímači... Fakt že všetko sa tam bortí smile Ale páči sa mi atmosféra. Hranoly sú tiež širokouhlým. Asi je to pre mna niečo nové a páči sa mi ako to pôsobí. Šúpajúcu omietku mám velmi rád smile To okno sa mi tak pod uhlom páčilo. Mám rád divoké uhly. Ale fakt by ma zaujímalo ako by si to vyfotil ty. Ten tunel s dlhým časom je trochu "úlet". Som rád že sa ti páči smile Mrzí ma že ten dlhý čas nešlo v aute lepšie udržať ale má to svoje čaro.

No a tú prvú by som si fakt chcel dať zarámovať. Zvažujem to. Chcel by som väčší formát. Tak 100cm šírka. Inak som to nafotil teleobjektívom 55-250mm pri nastavení na 100mm. Svetlo som stiahol aby nebolo vidieť stenu vzadu a fotka nie je vyššia z dôvodu že tam bola svetelná cedula. Tie stlpy sú tam pekne za sebou práve vdaka teleobjektívu. Tiež je tam nízke clonové číslo. Zaostril som na stredné stlpy. Mám aj verziu na prvý ale nebolo to ono... Dal som si celkom záležať.

Urobil som upgrade na CANON EOS 90D a je to inde. ISO 25600 na miesto 6400. Typy ostrenia, ostrenie pri zlom osvetlení. Udržiavanie zaostrenia pri pohybujúcich sa objektoch. Samospúšť na rýchlo idúce auto a všetky fotky ostré... Výborné veci... Tiež displej na úrovni mobilu. Nevidím pixely - vidím čo fotím a tiež má lepšie farby. V ruke je tažký a pekne sa drží. Aj to pogumovanie je prijemnejšie. Nastavenie času, ISO, clony. Velmi rýchle a pohodlné. Dotykový displej, hodí sa, hodí sa ale ide používať stále aj tlačítka. Velmi rýchle ovládanie... CANON EOS 2000D by som nedoporučil ani začiatočníkovi. Niektoré veci sú tam proste mizerné a horšie sa s ním robí a výsledok môže byť tiež o dosť horší... Objektívy teraz mám 10-18mm, 18-55mm, 55-250mm, 24mm f/2.8, chcel by som ešte 50mm f/1.8

(upravil stiglitz 10. 10. 2023 19:04)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Podívej se na poslední fotografii z klubu. Vidíš jenom tři , dobře, čtyři postavy, a jenom v podstatě dvě barvy. Zjednodušená realita. To opravdu funguje, divák ví, o co autorovi jde, a porovnej to třeba s obrázkem těch trámů někde na půdě. Tam nevím, na co se mám dívat dřív, oko těká po obraze, a neví, co je hlavní motiv, na co se zaměřit. Proto je fotka z klubu věcná, přímá, něco sděluje. Proto fungují teleobjektivy, protože vypíchnu to, co chci fotografovat. A vše ostatní nepodružné, je rozostřené. Možná na to máš jiný pohled, to vůbec nevadí, nakonec dojdeš k tomu samému, jenom třeba oklikou.
Já mám rát takzvaný Minimal art, to opravdu ano.
Ta první fotka, v té kolekci, ta hala, chvíli musí divák přemýšlet, co je na obrázku. Protože to, co upoutá na první pohled je rytmus. Obrazový rytmus, opakující se linie. A to je za mě naprostá pecka, na tý fotce nejsou žádné chyby, líbí se mi moc!

Re: Fotografování, fotoaparáty

stiglitz, ďakujem velmi pekne smile To ma motivuje a skúsim sa do budúcna ešte zlepšiť a tiež hladať dalšie vhodné objekty pre fotenie smile

Inak mnoho ľudí fotí spln mesiaca a to je podla man chyba, vtedy je to len farebná placka smile Keď je to 1/2 a menej je vidieť plastické krátery a to je uplne inde smile

(upravil stiglitz 10. 10. 2023 19:35)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Toto chci vyzkoušet. Stativ pořádný mám, to mě láká!
Fotografie v infračerveném světle. Odkazů je na netu spousta! A filtr si objednám.
https://tipyjakfotit.cz/fenomen-infrace … otografie/

A dále:
https://www.google.cz/search?sca_esv=57 … &dpr=1

Není to úžasný???
https://www.michalkupsa.cz/blog/infrace … ie-55.html

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ano velmi zaujímavé. Kamarát alebo skôr známy, fotograf, to nejakym spôsobom fotil. Teraz si na to dáva upraviť celý foták. Tušim sa tam niečo robí so snímačom. Dá sa z neho dole nejaka originál vrstva... Pardon za nepresnosti, je to stará informácia a presne tomu nerozumiem.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Informace je přesná, je nutno odstranit low-pass filtr, pak je snímač citlivý na IR. Jestli jsi s ním v kontaktu, uvítám info, jak to dopadlo, na kolik to vyšlo, a jaký přístroj si dal upravit.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Včera sme si písali. Zistím ti to a behom pár dní to sem dám.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Pokud je mi známo, na novějších přístrojích bývá odstranění IR filtru ze snímače problém. Z Nikona D70 to šlo v pohodě.

Také některé objektivy s tím mají problém, jak např. ukazuje tento článek:
https://fujixsystem.blogspot.com/p/fuji … tests.html

Re: Fotografování, fotoaparáty

Tuším že s IR je problém v tom že na IR objektivy ostří trochu jinam. Proto asi budou vhodnější starší, které to světlo částečně propouštěly. Novější už mají lepší ochranu proto nebudou pro toto použití nejvhodnější. No a odstranění filtru na snímači je nevratná změna. Na to je dobré myslet aby jsi nezjistil po týdnu že to není ono.

(upravil Elox 10. 10. 2023 23:12)

Re: Fotografování, fotoaparáty

low-pass filtr slouží k tomu, aby se omezilo riziko interference mezi nějakým rastrem v obraze a rastrem snímacího čipu foťáku. IR filtr pak filtruje infračervené záření, které by mohlo ovlivnit normální focení a tento filtr je třeba odstranit. Je možné, že v některých případech obě dvě funkce plní jedna součástka, přesto bychom to neměli zaměňovat.
Také pozor na terminologii, protože jako IR filtr může být označen filtr, který dělá pravý opak, totiž zadržuje viditelné světlo a propouští pouze IR záření, takhle se dělala IR fotografie na film.
A ano, objektivy jsou korigované pro viditelné světlo. takže obrazová rovina pro IR může ležet trochu jinde. Mimochodem, na starých objektivech pro focení na film byla někdy druhá stupnice určená právě pro IR zaostření.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Tak u IR fotky většinou neděláš momentky ani nepracuješ s hloubkou ostrosti, foťák máš většinou na stativu, takže můžeš použít vyšší clonu a tam ten rozdíl v ostření nepoznáš. Dáš vše na manuál, zaostříš ve viditelném světle a pak nasadíš filtr a fotíš

(upravil stiglitz 11. 10. 2023 17:29)

Re: Fotografování, fotoaparáty

chemik: Já jsem právě uvažoval nad koupí nějakého bazarového těla, nebo ultrazoomu, kde by mě to tolik nesralo. A bylo, nebo byl by pak čistě na IR.
Právě za pomocí jednoduchýho triku jsem zjistil, že můj foťák je použitelný pro IR, tak jdu objednat filtr. Zkusím ten z ALI, za pár stovek.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Jenom perlička na okraj, kdysi měly problém nějaké Sony kamery (ještě na pásek) které umožňovaly snímání v IR. Dámy si stěžovaly, že to v některých případech činí části oděvu průhlednější, než v běžném viditelném světle. smile

Re: Fotografování, fotoaparáty

A tak ale to mohlo bejt i zajímavý, bavilo Tě to, předpokládám...