(upravil 22. 1. 2023 9:34)

Re: Hledá se 6,5" střed

No, teoreticky tam může být problém, nicméně subjektivně jej zas tak nevnímám, potřeboval bych srovnání. V tom rozpětí kvality nahrávek a různosti žánrů co poslouchám jsem zásadní a opakující se problém nevysledoval. Navíc nejsem zas takový netopýr, nejvíc jsem citlivý právě na těch středech.
Problém bude spíš v mé utkvělé vizi pokrýt středem co největší pásmo, což tento střed nedá. Navíc je tady ten nevyhnutelný problém se závěsem. Tak jsem chtěl vyzkoušet něco jiného, i kvůli tomu jestli to má u mě smysl mířit výš.

Čéče, ta Z0 taky nevypadá marně....

(upravil dawsoo 22. 1. 2023 14:55)

Re: Hledá se 6,5" střed

Mířit výš určitě vždy smysl má ale chce to si říci jak moc velký zlepšení očekáváš vs možnosti rozpočtu a smysl to má ale asi jen opravdu celý, když dáš střed třídy revelator a lepší top vejšku, tak ta M12 to jako celek bude brutálně zabíjet a ano zlepšení to bude markantní ale bude to asi i slyšet že to je od pasu dolů o dost horší a to tě bude pak srát a časem to zas budeš celý překopávat s lepším basákem?

Už takhle ta Hivina je možná asi nejslabší článek tý bedny, ale furt se to dá ještě skloubit. Honit se za co nejnižší děličkou není moc dobrý, neb to pak hraje spíš jak kombinace neplnorozsahový bedny se subem ... ze zkušenosti vím že basáky (a vlastně asi žádný jiný repráky) zejména pasivně dělený, nemají rády hrát úzký pásmo,maj velkou tendenci se fest hrbit a znít tzv "stejnobasem".

Optimum bych viděl dělit obecně 12 a 7 v rozmezí 250-350Hz. Na tvým místě bych šel asi s tím co máš a s rozumnejma nákladama doplnit asi tou Sicou, bude to zlepšení znatelný za rozumnejch nákladů k DPA tak akorát. Nenech se mejlit ta sica má mnohem lepší mag obvod než cokoliv v týhle ceně a membrána zdá se že je taky ok viz chára.

Samože to neber jako dogma a nějakou univerzální pravdu,jen je to můj názor, jak bych to asi řešil já, kdybych byl na tvým místě a měl k dispozici repráky co máš ty. smile

Není co dodávat...

Re: Hledá se 6,5" střed

Prvni odstavec naprosty souhlas.
Druhy tez, chtel jsem napsat ze 18W disco nebo ta Sica jsou zde asi optimum z vice duvodu, a spise bych to videl jeste vic na tu Sicu.
Vse bude stat na mereni a vyhybce, a postupne na materialu vyhybek.

dawsoo napsal:

Už takhle ta Hivina je možná asi nejslabší článek tý bedny, ale furt se to dá ještě skloubit. Honit se za co nejnižší děličkou není moc dobrý, neb to pak hraje spíš jak kombinace neplnorozsahový bedny se subem ... ze zkušenosti vím že basáky a vlastně asi žádný jiný repráky zejména pasivně dělený, nemají rády hrát úzký pásmo,maj velkou tendenci se fest hrbit a znít tzv "stejnobasem".

Optimum bych viděl dělit obecně 12 a 7 v rozmezí 250-350Hz. Na tvým místě bych šel asi s tím co máš a s rozumnejma nákladama doplnit asi tou Sicou, bude to zlepšení znatelný za rozumnejch nákladů k DPA tak akorát. Nenech se mejlit ta sica má mnohem lepší mag obvod než cokoliv v týhle ceně a membrána zdá se že je taky ok viz chára.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 22. 1. 2023 15:49)

Re: Hledá se 6,5" střed

JJ přesně jak psal kocour, vidím to taky tak, bude lepší investovat čas i nějakou kačku do pořádný vyhýbky než dávat drahý repráky s nějakou obyč bez pořádnýho změření a návrhu a rovněž cívky a kondenzátory dát k tomu už lepší než nějaký šuplíkový MKT tesly či nedejbože bipoláry a cívky s jádrem kamkoliv ke středu či vejškáči.. k basáku asi jádro jo neb by ses na nízký děličce a 8R basáku asi nedoplatil a nebo to podělit aktivně,ale ne žádným uni filtrem jakýkoliv akt vyhýbky,ale na míru udělaným filtrem s precizním potlačením zvonění tý hivi kovový 12. To často dokáže při nedůslednost zabít zcela jakejkoliv projekt.

Není co dodávat...

(upravil 22. 1. 2023 18:39)

Re: Hledá se 6,5" střed

Fajn, takže Sica...
Otázka do placu: Co místo té HiViny aby to bylo adekvátní a cenově v poho? Sica je vcelku levná, možná by na nějaké basáky zůstalo.

Měl bych název vlákna přejmenovat na Hledá se 12" subbas... big_smile

(upravil dawsoo 22. 1. 2023 20:41)

Re: Hledá se 6,5" střed

No koukám že výběr zaplatitelných 12 je bídnej teda, nakonec ta hivina třeba fakt použitelná bude big_smile :
https://sica.it/prodotto/12-sr-3-pl/
https://www.soundimports.eu/en/sb-acous … x75-6.html¨
https://loudspeakershop.eu/glosnik-sb-a … -3359.html
https://loudspeakershop.eu/glosnik-foun … -7552.html
https://loudspeakershop.eu/glosnik-peer … -1418.html
https://loudspeakershop.eu/glosnik-scan … -2135.html

Není co dodávat...

Re: Hledá se 6,5" střed

Anti, 12" basák bych také rád, ale čtvercový pokoj nepustí.
Za pocitáře : co sem nakrmil středobasy Sica / Barleta, koncákem Adcom 5500, je rozlišení nahrávek největší, co sem kdy měl. Hraje mi to k nejvyšší spokojenosti, která neskončila po čase jako jiné bedny.
Přesto se dá poslouchat ne tak dobře nahraná dobrá hudba a to je u nových beden velký problém. Jistě by to šlo udělat na žiletku a se správným zdrojem hudby a celým řetězcem to mohl být TOP zvuk, ale popravdě už tak je to víc, než chci o nahrávkách vědět. smile

Předtím sem měl dobrý projekt se Seas 17W, starý reprák kdy to dělali poctivě. Seas mi nesedí a repráky z lisované tkaniny už vůbec ne, to raději plast.

Kocourovi velký dík za doladění mých beden které navrhl Dawsoo. A kdyby někdy 3p. tak právě takové co Kocour a Dawsoo doporučují.

(upravil mechanik 22. 1. 2023 23:17)

Re: Hledá se 6,5" střed

Konečne pekná téma o reproduktoroch smile

Mne sa zdalo väčšinou že HiFi nemá v rozmere 12" oproti 10" ktovie čo ponúknuť. Teda oproti nižšiemu THD ale tie drahšie reproduktory v rozmere 10" na tom s THD dole nebudú myslím zle... Z výnimkou minimálne toho nového Scan Speak 32W mám dojem že výrobcovia ponúkajú rovnaký priemer kmitačky, magnet a naviac je len väčšia membrána a vyžaduje to extrémny objem. Objem ide v dnešnej dobe vykompenzovať príkonom.

Ja som bol roky pomerne spokojný s SB29NRX75-6. Krásna 3" cievka. Obrovská diera v magnete. Pekne odvetraný pod stredičkou a laditelný na 25Hz v necelých 80L. Hlavne tie SB majú hrozne velké koše takže aj SB29 ktorý je len 10" má vlastne 29cm. Ten SB34 je len 12" ale má až 34cm koš.

Dnes by som išiel do wavecore basákov. Sú drahé ale THD je nádherné. Tušim je to od bývalých konštruktérov Scan Speak. Tiež by som už doma nič väčšie než 10" nechcel. Možno len 2x8". S 12" sú všetky bedne už dosť "rozkysnuté" do šírky. Ak nemajú výrazne cez 120cm tak sú podla mna proste dosť neestetické. Tiež ako píšem väčšina HiFi v 12" oproti 10" nič viac neponúka a nízke THD ide riešiť vyššou cenovou kategoriou. Scan speaky, wavecore.

Re: Hledá se 6,5" střed

Mno jo, ale to jsme zase na začátku. Luxusní basák a k tomu Sica a Discovery?  Na to budou šlupky až později. Tohle je prostě ekonomický projekt, alespoň prozatím. Nemám problém s desítkou pokud zahraje co ta dvanáctka.

(upravil penjo 23. 1. 2023 8:00)

Re: Hledá se 6,5" střed

Dávam do pozornosti jednu ekonomickú verziu 12"  Dayton DSA 315. S obľubou ho používali stavitelia Mabatových Sandhornov ako lacnejšiu alternatívu namiesto Sica 12SR3PL.
https://www.soundimports.eu/en/dayton-a … gKTx_D_BwE

Re: Hledá se 6,5" střed

Koukam ten 30w jde dobre v uzavrence. Mojl by byt hodne podobny 32w revelatoru. Coz by bylo paradni.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 23. 1. 2023 8:28)

Re: Hledá se 6,5" střed

No podmínka je aby to byl lepší repro než hi-vi M-12 v ještě zaplatitelný kategorii ,jinak ho nemá smysl měnit a byly by to jen vyhozený prachy.

Pokud 10 tak k ní by šla i 5,25 jako střed a menší WG s vyšší děličkou ,ale byl by to ústup z pozic a zcela jiná bedna... dvanáctka je dvanáctka a wg-300 je spíše k sedmě.

Není co dodávat...

Re: Hledá se 6,5" střed

Dvanactka kterou bych bral hned po 32w revelator je Peerless NE315w. Maji to na masori.de, asi 270e. Co si pamatuju tak to slo hezky v asi 80l BR. NE 225 i 265 jsou vyborny.

ruzne DIY repro

Web

(upravil check 23. 1. 2023 13:27)

Re: Hledá se 6,5" střed

Když se rozhodneš zítra co, tak ti to můžu objednat a dovést příští týden. Scanspeaky, Peerlessy, Vify mám za dobrou cenu. Z toho co je tady na výběr tak bych ti doporučoval  NE315W to je špičkový reprák do třípásma, který nemusíš dělit ani strmě ani nízko.
SB 12" je vynikající ale do velkého objemu, Scanspeak 30W4558T0 je obyč reprák tak do subwooferu, Fountek FW322 je taky obyč, XXLS12 je typický subwooferový reprák do třípásma nebrat.
Scanspeak 32W je skvělej ale nesmyslně drahej.

Web

(upravil dawsoo 23. 1. 2023 14:40)

Re: Hledá se 6,5" střed

JJ pokud se bavíme o top tak asi toto 38WE/8582T00 a pak v lidský kategorii revelator 32W je č.1 a pak je tu ještě AT s řadou C-Quenze... tam nejde moc zkazit,ale samozřejmě je to nesmysl neb takový 3p by tě vyšlo min už kolem 100k kdyby sis dělal vše víceméně sám a použil i odpovídající zbylej potřebnej matroš aby to nezatloukl, což asi není tenhle případ,dávat takový peníze v dnešní nejistý době do takový "pro život nepodstatný blbosti" jen pro zábavu k řetězci co Anti má.

Klidně bych šel do tý sicy 12SR3PL nebo varianty s SB ,měl jsem to v ruce už dávno a nebylo to za ty peníze vůbec špatný, k tý sica sedmě by se hodil a cenově to ještě je "normální" a ne šílenost pro "nakažený AN" co řeší hifi na max hranici svejch možností.

Reálný rozdíly mezi absolutní top a tímhle na běžným řetězci už nejsou zdaleka tak markantní jako je markantní právě exponenciální nárůst ceny.

Není co dodávat...

(upravil check 23. 1. 2023 14:51)

Re: Hledá se 6,5" střed

Sica nemá zdaleka tak propracovanej motor jako NE315W nebo SB. Prostě je ta Sica PAčkovej reprák, kde se jede na citlivost a zkreslení je až druhořadý parametr, navíc se to nehodí ani jako hifi basák kvůli parametrům ozvučnice.

Myslím, že NE315W-4 je nejvhodnější pro začátečníka, stačí jednoduchá výhybka 2. řád jednoduše nastavitelná a klidně až na 400-500 Hz, takže výrazně ušetříš za součástky výhybky, umím ji sehnat asi za 5900 Kč/ks jestli se nic extra zase nezměnilo.

ATčka chtěj velký kisny, to se mu líbit nebude.

SBčko chce minimálně 125 litrů objem a výhybka k němu není nic pro začátečníka.

Za mě NE315W-4. Znám tu řadu repráků celou a dělal jsem s nimi bedny: http://dudekaudio.com/
Jo tyhle bedny jsem po elektroakustické stránce navrhoval já, ne Dudek.

Web

(upravil dawsoo 23. 1. 2023 14:46)

Re: Hledá se 6,5" střed

Vify řady NE vůbec neznám takže se nevyjadřuju,a ani nedoporučuju, co jsem měl v ruce byla ta jejich výškáčová řada v podobným designu a to byl naprostej odpad,tak jsem tomu nevěnoval možná už pozornost. Každopádně z toho co znám mě zrovna tenhle typ konstrukce s dlouhýma formerama moc nepřesvědčil (iluminator řada) dával jsem přednost klasice viz výše.

toto nebrat:
https://cdn.webshopapp.com/shops/188510/files/178887968/546x360x2/peerless-by-tymphany-ne25vts-04-dome-tweeter.jpg

Není co dodávat...

(upravil check 23. 1. 2023 14:53)

Re: Hledá se 6,5" střed

Výškáče NE řada jsou shit, já se bavím o basácích a středobasech, ty mají velmi dobrý a škoda že jsou opomíjený. Prostě v tý změti repráků od Tymphany to zapadlo. Aby jedna firma uměla udělat dobrej basák, střeďák a výškáč v jedný řadě, že bych to chtěl dát k sobě, to už je spíš náhoda. Hodně firem výškáče neumí nebo jsou o třídu horší než středy a basy.
Ale tak alespoň, když se povede něco a vybrané typy jde namíchat od různých výrobců a řad z toho co se nejvíc povedlo.

Illuminatory mají debilní TS parametry, debilní průměry membrán prostě se to na nic pořádně nehodí, výškáče Illuminatory mi přijdou jako slabota a všechno děsně drahý. Jako jo postavit si dvoupásmo s illumunatorama, ale proč by to někdo dělal, když za stejný prachy postaví třípásmo daleko lepší.

Web

(upravil dawsoo 23. 1. 2023 15:08)

Re: Hledá se 6,5" střed

Jojo přesně tak to bohužel je. Výškáče jsou nejnáročnější na přesnou výrobu a výst kontrolu a to je asi ten hlavní problém.

Není co dodávat...

Re: Hledá se 6,5" střed

Ne315 ne180 a levny scan speak ringradiator ve wg a naprosta vetsina hifistu by mohla byt spokojena navzdy. Ale uz je to trosku vic penez.
Pokud je snaha znatelne levnejsi, tak ta sica sestipalec je vazne dobra, a dost bych se primlouval za sica dvanactku pod to, aby se spojily charaktery. Muj nazor, nejde o to vybrat ty nej repra kazdy izolovane, ale tez jak to bude fungovat spolu. A taky bych vybral dvanactku co chce tak 80l, protoze velky lednice jsou strasny.

ruzne DIY repro

Web