Téma: Hledá se 6,5" střed

Tak jsem se rozhodl že provedu upgrade své soustavy. Zatím  mám jasno, že na pozici basů zůstane HiVi M12, co se týče výšek tak je zakoupen pár Scan Speak  r2604/833000 které budou osazeny do WG-300.Díky laskavému přístupu některých uživatelů už mám nějaké návrhy ale já se vyžívám v porovnávání a vybírání a rád bych přečetl názory všech kteří k tomu mají co napsat.
Takže hledám vhodné kandidáty na pozici středu do klasické třípásmové soustavy, měl by hrát to co na něj zbyde, odhadem cca 250Hz-2kHzplus minus.
Podmínky:
Cena do deseti litrů za pár, ale radši méně vzhledem k ceně ostatních měničů nemá smysl cpát něco hogofogo.
Kulatý tvar, bohužel na zapouštění hranatých přírub se opravdu necítím
Trvanlivé provedení závěsu a membrány.
Takže chlapci, budu rád za každý komentář a návrh.

(upravil BV 21. 1. 2023 8:12)

Re: Hledá se 6,5" střed

Toto som pouźíval, mohli by vyhovovať..
http://www.seas.no/index.php?option=com … Itemid=238
http://www.seas.no/index.php?option=com … Itemid=238

(upravil dawsoo 20. 1. 2023 23:49)

Jako zaplatitelnej střed/středobas bych dal já dnes toto:
https://www.scan-speak.dk/product/18w-4434g00/
Výhody:
1. Hliníkovej zkratovací kroužek v mag obvodu = nižší zkreslení v důležitým regionu středů 250Hz-4kHz
2. Vysoká citlivost 91dB
3. Snadná práce s filtrem=velmi pěkný průběh (žádné divočiny na cháře)
4. vzhledem k tvý vejšce = jedna značka ,stejná kvalitativní řada
5. Stálé parametry membrány skelné vlákno (papír mění v čase vlastnosti) a velmi dobrá kontrola chování na horním fr konci kde se membrána již "láme"

Ohledně mé argumentace = luxusní poměr cena/kvalita/dostupnost = tolik mých pár centů

Ten ScanSpeak je 4ohmový, citlivosť je udávaná pre 2,83V ( 2W).  . Takže reálne tak 88-89dB/1W.

Možná by šel i takový waveguide
https://www.somasonus.net/scanspeak-r2904-7000

(upravil dawsoo 21. 1. 2023 12:48)

Ano je 4R,většina dobrých středů bývá 4R z důvodu rezervy citlivosti pro modelaci průběhu filtru při napěťovém buzení (k dispozici je i 8R verze pokud má někdo nutnou potřebu) https://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18w-8434g00.pdf . Se čtyřmi ohmy se ve 3p na pozici střed lépe pracuje (poloviční hodnoty drahých cívek a dvojnásobné kapacity oproti 8R) a za b buzení je napěťové takže citlivost ve vícepásmu je třeba mezi měniči vztahovat vždy na 2,83V,proto je tak i v datashetech uváděná.

Ten seas CA18RNX bych já osobně nikdy jako čistej střed rozhodně nedoporučil,je x lepších kandidátů v podobný ceně ,také jsem ho použil párkrát v projektu kdy si ho zákazník výslovně přáĺ (kombinace s 27TDFC) a bohužel stará prestige řada od seasu při současných cenách už je dávno za zenitem,nahoře ta CA18 nehraje opravdu moc dobře a je optimalizovaná spíše na dolní konec pásma. Jo třeba jako malej basák nebo středobas je slušná volba (dlouhá cívka 18mm,TS parametry) ale bohužel  nemá vůbec žádný zkratovací prstenec,dole do 200Hz jsou ty Seasy 100% lepší než discovery,nicméně tady je řeč o středu k 12 palci s děličkou cca 300Hz/2,5kHz  a  THD a hlavně IMD zkreslení na středech díky modulaci Le bude dost velké (uchometricky patlání) a navíc nemá dobře zvládnutý první breakup v regionu 800-1000Hz. Pokud už nutně seas 7 palec, tak aspoň ER18 nebo U18, jsou modernější konstrukcí a o něco lepší i zvukově a maj i trochu měďi v póláku motoru (vidno mírně i na Le) ,ale oba budou zvukově horší než ten disco a to i než 8R variace Disco v požadovaném pásmu.

Ale uznávám že je to odemne asi debata o ničem jsem asi moc extrémní a přísnej, pokud si chceš jen pohrát a nebudeš dělat seriozní návrh se vším co k tomu patří, tak zkus třeba toto:  https://www.bsacoustic.cz/hlubokotonove … /65h-15cp/ dostupný i u nás a nejsou to vůbec blbý repráky,naopak rozhodně lepší než seasy i levný disco scanspeaky, jen je třeba jim dát větší péči na vyhýbce při dělení s výškáčem. smile

A nebo ideálně cokoliv z bazaru za dobrou cenu v požadovaným rozměru v rozumný kvalitě smile

Hezká diskuze, děkuji moc přispívajícím. Miluju tady to pročítání diskuzí a datašitů a vymýšlení co koupím...
Proč si nezadebatovat, a klidně utratit za něco lepšího co splňuje více kritérií.
Bazary bohužel mlčí, už to nějakou dobu procházím. Stavění beden je už za zenitem.
Ta Sica mi byla už také doporučovaná. Ale trochu mě teď odradil fakt, že bude chtít více péče co se týče vyhýbky, Na nějaký větší kreace nemám. Chci něco na jednoduchý filtry.
Další z navržených/namyšlených kandidátů:

Relevátor 18M: Horký adept do chvíle než jsem narazil na zmínku o pěnovém závěsu. Nerad bych za pár řešil jejich náhradu

6ND430: Bohužel ušák. Takže jen v případě že by se nemusel zapouštět

Peerless/Vifa NE180W: Sympatický, jen se bojím těch hran ve frekvenčce  navrchu. Podobné má i můj Audax a mělo to vliv.

Satori: Koukal jsem asi měsíc na ebay na dražbu jednoho páru. Vadilo mi že tato varianta měla bílou membránu a propad na cca 1,3 kHz

Nějaké komentáře? smile

18w disco i ta Sica dobry. Osobne bych sel do ne180, cena slusna, mereni atd tez viz hificompas. K wg to stejne budes chtit delit tak 2000hz lr4. Tzn s drobnostma nahore bude mene prace, respektive jsou min skodlivy.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 21. 1. 2023 15:50)

Anti, jak píše kocour s WG jo to bude určo jednodušší a půjde pohodlněji dělit níž.  Vify/Peerless NE bohužel neznám na mě už moc nový a neměl jsem to nikdy v ruce,třeba iluminatory s podobnou filozofií konstrukce se mi vůbec na středech žádný nelíbily (15WU,18WU,12WU ani 12MU na mě dojem neudělal) ty odvětraný koše jsou sice pěkný ale ten extrémně dlouhej former je imho to co dělá jejich zvuk nahoře něčím specifickej,tak nemohu sloužit,iluminatorům 18W se na středech bych se já určitě vyhnul,zkoušel jsem jich pár a neoslovilo mě to za ty peníze ani náhodou, jsou dost uječený a středy maj podobnej tvrdej témbr jako starší SB-17NRX a spol ...  já toho sice ještě mam doma na nehifistu hafo a jednou se toho taky 100% rád zbavim, ale zrovna v 6-7 palci nemam nic co by se ti mohlo hodit (max nějakou P17RC,T17RE a podobný prastarý potvory). Jinak což o to Revelator by šel dát i 18W ten má gumu a je to jistota a v jakýmkoliv projektu co sjem měl možnost použít či jen slyšet je na středech výbornej, ale k němu by zas jaksi nebyl adekvátní zas vůbec ten zbytek ,min vejškáč by měl bejt lepší.

Koucoure když má tu M12 a klidně by přitlačil na pilu, nešla by k tomu taková ta taky stejně konkávní 16cm kostkovaná potvora od Malajců? Min designově by k sobě s tou hivinou taky seděli líp. https://www.soundimports.eu/en/sb-acous … 6tx-8.html

(upravil Kocour 21. 1. 2023 15:49)

Me se 12mu v ptojektu illu3 i v jednom nezverejnenem s bliesmou t25b libil velmi. Dawsoo, illu3 slysel p.Matejka. ale chapu, je to trochu jiny zvuk nez revelatory, syrovejsi. Bavili jsme se o tom.
Textreme mw16 jsem pouzil v shamal, s bliesmou t25b ve wg a 22w revelatorem. Je to drahej, vyborne merici reprak. Dawsoo  me dojmy ti poslu extra v mejlu, je to hodne na tema jak si ruzny repraky a znacky sedi k sobe zvukove.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 21. 1. 2023 16:08)

Jasan ,jde o to jen pomoci Antimu vybrat něco co bude ok a ve výsledku i pak pěkně vypadat aby ta bedna nevypadala "jak ze slovanetu" big_smile

Nebudem to tu zasírat souhlas ten můj poznatek s ilu je když jsem dělal ty svý Opusy, tak jsem měl nachystaný fyzicky vedle sebe obě varianty středový sekce ILU 18WU+12MU vs Revelator 18W spešl+12M + malý 19mm Ilu Dome vs Ring  vyhrál to u mě revel+ring na celý čáře a ILU jsem prodal a výsledek co jsem nakonec vybral nakonec znáš taky smile

Lacinější varianta ala vifa NE https://www.soundimports.eu/en/sb-acous … 16p-8.html

Jasny, videl slysel, krasne hladky jednopasmovy homogenni a hlavne normalni multizanrovy zvuk. Myslim ze vstupnim predpokladem byl vyber repro jedne rady jednoho vyrobce.

ruzne DIY repro

Web

Nic z toho není zasírání, naopak výživné čtení pro někoho s témeř nulovými zkušenostmi s různými měniči.
Ten Relevátor vypadá dle měření samozřejmě nejlíp. Rovňoučkej a nahoře oblouček, žádný zuby. Že zbytek není adekvátní bych klidně přežil. Navíc, HiVina bude hrát jen sklep, a do toho WG se může dát cokoliv jiného(lepšího).
Teoreticky jsem laboroval, že pokud by to byl středobas a ne střed, mohlo by se uvažovat o umístění basáku z boku.
Ty Satori mi připadají oproti Scan Speaku docela hrbatý. Nevím, nakolik se to projeví na zvuku.

(upravil dawsoo 21. 1. 2023 20:25)

Nu dobrá chlape, já bych řekl že k tomu co už máš je asi optimum se pohybovat někde kolem Discovery-Sica-Seas-Vifa. Pokud bys chtěl utrácet a udělat něco na úrovni, tak bys  asi měl vyměnit i tu M12. Což pokud nemáš opravdu vymazlenej aparát (zdroj a zes) asi nedává smysl a stačí se držet v rozumnejch mezích a spíš nainvestovat do dobrého návrhu vyhýbek a skeletu.

Kocour napsal:

Myslim ze vstupnim predpokladem byl vyber repro jedne rady jednoho vyrobce.

Nevím Petře co a koho tímto konkrétně myslíš, ale já si s tou řadou Relevátorů "chrochtám" pořád. smile

Myslim dawsovy 4p.
A tvoje byly ted vse SS, velmi dobry, pekne uceleny.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 21. 1. 2023 20:48)

Pamatuju ještě Petře ty tvý troelsí ekty grande kde to asi trochu potenciálně zazdila ta XT-25 byly defakto koncepčně podobný jako kdysi dávno byly Xavy 360 kde byly revelatory všechny se 7k RR. Takže revelatory jsi už měl tenkrát ,kolik to je let 15-16? nebo víc? big_smile

Anti:Hele bejku a čím bys to chtěl výhledově krmit? (myslim zdroj a zesík) ty Audaxy který máš jsou HM130Z10/12? Pokud jo tak to jsou moc pěkně hrající střeďáky a abys nešel dolů chce to možná fakt aspoň tu sicu.

Ty ekty grande se mi dostaly do rukou asi 3roky zpet. Jsem je pustil, a majiteli hned rekl ze to chce jinou vyhybku. Vysky tupejsi mrtvejsi chybel uplny vrsek. Spodky a srrdy hodne prifoukle, velky zvuk, velky prostor, bohuzel bohuzel bez definice. Nabojoval jsem se s tim hodne. Az poradne mereni, pouziti vituixu, vetsi L pred basaky. Konecne bylo videt jak je oblast kolem 500hz zvedla a to delalo neplechu. Cele je to slozitejsi na vysvetleni. No dal jsem tam satori vyskac, jinou vyhybku, a uz spokojenostt.

ruzne DIY repro

Web

(upravil Anti 21. 1. 2023 21:29)

Jedu přes PC-Topping DX3- aktivní vyhybka pro basy tuším od BV- 6xDPA(386,223,440 s plasťákama)-pasivní vyhýbky pro středy a výšky- TW34X0 ve WG300, PR170MO (od tebe) a HiVi M12
Celé to spustila možnost stavby nových skeletů a ten střed.

(upravil dawsoo 21. 1. 2023 22:00)

JJ už vím ,jen jsem nevěděl kterej z těch audaxů kerejch jsem prodával tehdá vícero skončil u tebe, je to už dlouho. No tak to bude výzva otázkou je zda by nestačilo jen dát lepčí vejšku,ten audax je docela dobrej čistokrevnej střed možná ho vyměnit za Aerogel PR170Z0 variantu https://en.toutlehautparleur.com/speake … -inch.html ta je mnohem lepší nahoře,hifi středobas s gumou je proti tomu línej plandák tak abys nebyl zklamanej . Asi bych byl v tomhle případě když beru v potaz na co jsi zvyklej pro tu sicu je za pěknou cenu  má špičkovej pohon 37,5mm cívku s mědí v mag systému a dobrej robustní málo rezonanční závěs, membrána klasika lakovanej papír a vejšku klidně nech tu disco co máš, proti tomu TW034X0 je to velkej pokrok a na 2k akusticky LR4 ji podělíš uplně v klidu.. Jedinný co asi tipuju že nebude uplně ono je navázání toho PR170 a M12 která je jakoby pomalá k audaxovi je tak?