Téma: Softstart pro PC + PicoPSU

Zdar a sílu,

stavím NAS/zálohovací boxík, do kterého povede jen 12V a LAN. Je to nějaká miniATX deska z Optiplexu (klasika Intel chipset a i5-2400 CPU), SSD a HDD a celé se to napájí čínským PicoPSU modulem (kdo neví: je to kompaktní destička zapíchlá do ATX napájecího konektoru motherboardu, která obsahuje měnič z 12 na 5V) - něco jako toto PicoPSU - a 12V do toho tlačí průmyslový spínaný zdroj 12V/4A (který snese i 5A dlouhodobě).
Celé to funguje velmi uspokojivě, až na ten smutný fakt, že inrush proud při zapnutí způsobí aktivaci nadproudové ochrany zdroje, která zasahuje cca při 6A. Když paralelně na ten náběh připojím 12V gelovku, pak už vše chodí krásně.

Tudíž jsem se dovtípil, že bude nutné tomuto vytvořit softstart.
Z audiotechniky si pamatuju řešení s NTC termistorem, který za studeného stavu odporuje a pak se zahřeje a odporuje méně. Jenže NTC jsem vídal na primáru trafa, což tady v úvahu nejspíše nepřichází bo zdroj je spínaný.

Tady jde pak o trvalý průtok cca 1-1.5A na té 12V větvi a nevím, jestli je smysluplné v tom boxíku mít furt topicí součástku..

Jak byste to řešili vy? smile NTC a zpožděné přemosťovací relé, odpor a přemosťovací relé, nebo něco efektivnějšího?
Releti jsem se chtěl původně vyhnout, neboť nerad mechanické prvky, ale překecat se kdyžtak nechám.

Web

(upravil BV 23. 11. 2022 12:45)

Re: Softstart pro PC + PicoPSU

Ak je ten 12V/4A zdroj stále zapnutý, možno by stačil  "slušný" elyt  (cca 22G/15V) na jeho výstupe, ktorý dá tú špičku pri zapnutí meniča 12/5V.

(upravil Hippo007 23. 11. 2022 12:59)

Re: Softstart pro PC + PicoPSU

Odpor zvolený tak, aby záběrný proud nepřekročil 6A (takže asi 2R2) + přemosťovací relé. Jestli mermomocí nechceš mechanické relé, dej tam SSR. Ale to bude topit víc (je na něm úbytek napětí do 1V), než vhodně vybrané relé.

(upravil Wili 23. 11. 2022 13:05)

Re: Softstart pro PC + PicoPSU

Ma ten intel cpu extra 12V napajaciu vetvu alebo je krmeny z toho velkeho konektora? bojim sa aby softstart neubral pri zapnuti z 12V napajacej vetvy tak vela, ze ti nenabootuje CPU. Totiz ak 12V vetva padne velmi dole moze sa na doske pustit ochrana ze vobec nenabootujes alebo nedostatocnou regualciou ti padne Vcore tak dole ze kvoli instabilite sa ti nerozbehne cpu. Je to ale dost stary intel a tie boli dost blbuvzdorne takze to mozno pojde.

Urcite sa spusta nadprudovka zdroja? neni to ten pripad ze doska nenabootuje pre nedostatok 12V vetvy? alebo musis nejaky reset adapteru takze je to rucite on?

Asi najjednoduchsie bude ako pise BV vyssie ^^

Re: Softstart pro PC + PicoPSU

Díky za podněty.

Ten zdroj stále zapnutý nebude, jinak bych klidně ten slušný elyt, jak psal BV, asi použil.
Měl jsem v úmyslu, že spínací hodiny na straně 230V někdy v sobotu ve 2 ráno zapnou "primár" zdroje, počítač se zapne, odzálohuje a po dokončení se vypne (softwarově) a k ránu spínací hodiny odpojí primár a zase týden počkají. Když bych potřeboval nahlédnout do archivu záloh, zapnu si napájení ručně, ale vždy tu primární stranu.

Odpor a SSR zní dobře. Mám doma toto SSR z Aliexpressu a asi s tím poexperimentuju. Vedle toho nějaká 555 nebo odpor+kondík+tranzistor a dvě 4R bílé kostky paralelně, co zbyly z výhybek..

Procesor má extra 12V napájecí čtyřpin a když jsem ho zaživa zapojil až po zapojení hlavního ATX konektoru, tak PC normálně naběhlo..

Zdroj to je jinak takového typu, že když se přetíží, zkratuje nebo se mu jinak ublíží, tak odpojí výstup, ozve se z něj zvuk cvaknutí relé a každou čtvrtvteřinu se snaží znovu nahodit, takže z něj lezou cca 10ms pulzy, kdy zkouší, jestli se charakter zátěže umravnil. Ten zdroj možná leckteří znáte - byl v ve výprodeji za 50 Kč v GME ještě na Florenci (viz images.google.com hledejte "hns 1019811-0001") a teď v sobotu na burze ve Strašnicích jich tam taky pár bylo.

Web